Protesteren helpt: Portugal in regeringscrisis

portugalIn Portugal leiden massale protesten tot het ontslag van twee ministers.

Na de massale protesten, algemene stakingen, het dwarsbomen van het trojkabeleid (IMF, ECB, EUraad) door het Portugese Grondwettelijke Hof  lijkt een stabiele regering nauwelijks nog mogelijk.

Al maandenlang wordt er in Portugal geprotesteerd. Op zaterdag 2 maart demonstreerden bijna 800.000 mensen in Lissabon. Samen met de demonstraties in 20 andere steden, waren er anderhalf miljoen mensen op de been – meer dan tien procent van de bevolking.

Bron: Socialisme Nu

Commentaar:
Ook hier brengen bezuinigingen onrust, maar in tegenstelling tot ons land pikken de Portugezen het niet. Met succes! En ook hier zien we zoals in Griekenland dat de trojka van IMF en ECB door bezuinigingen te eisen als tegenprestatie voor de leningen het lenende land op de rand van de afgrond brengt.

Rob Vellekoop, 12 augustus 2013, delangemars.nl

7 Comments

 1. Wij als volk kiezen wel de politici maar die behartigen de belangen van de grote concerns en de banken. En als ze ons daarvoor moeten uitkleden zullen ze dat zeker doen. Bij kleine protesten gebeurd er niet zoveel, massaal is het toverwoord om tenminste je sokken en onderbroek terug te krijgen.

  Er ontstaan nu wel allerlei kleine groeperingen en actiegroepen. Pas als die elkaar hebben gevonden en de krachten bundelen gaat er iets gebeuren wat groot genoeg is om invloed te kunnen uitoefenen.

 2. Zie het maar even zo… we zijn in een hervormingstijd alleen er zijn helaas nog maar weinig concrete plannen en ook te weinig mensen met het charisma om een massa op de been te brengen..
  DE Nederlander die dit echt allemaal al raakt heeft alleen nog maar angst om de uitkering te mogen behouden zover is het hier al gekomen…
  De politiek klets inzichtloos en uitzichtloos uit de nekharen dus motivatie is niet het makkelijkste onderwerp voor nu WANT.. wie komt er nu Echt voor de mensen op die al vermalen zijn??? de politiek .. de vakbonden….??????
  Het moet uit het volk zelf komen en de Lange mars is een prima start punt alleen meer mensen moeten dit weten en meer initiatieven moeten gekoppeld worden… dus misschien een web actie stek waar al die info bij elkaar komt en organisaties voor een nieuw Nederland met elkaar in contact komen…???
  Verder… iedereen blijven motiveren en erop wijzen dat we op moet houden met vinger wijzen en een zondebok zoeken… de grote zonde bok zit in Brussel en Den Haag is een volgzaam schaap geworden.
  Volhouden van incubatie tijd tot actie tijd,. … uiteindelijk zal ook hier de bevolking wakker worden en zal ook Nederland de straat op gaan.. maar a.u.b. kan het ietsje sneller!!!!
  Hopelijk gebeurd dat VOORDAT we schouder aan schouder onder een brug zitten
  De politieke partijen blijven mailen met ons ongenoegen ok geen reactie volhouden zitten ze in ieder geval niet meer zo riant op hun draaikont .
  Vergeet niet dat het volk uiteindelijk hun werkgever is… tijd voor ontslag en wel opstaande voet.

 3. Het is natuurlijk nog maar de vraag wie er voor de “verdreven” politici in de plaats komt en of zij er iets anders van bakken dan de eersten. De geschiedenis geeft hier niet veel hoop voor.

  • Dat is evengoed hier het geval. Je gooit de ene corrupte bende eruit en de volgende komt ervoor in de plaats. Het wordt wel tijd, dat de NL-ers op de barricaden gaan, want we zijn alleen een melkkoe voor Brussel maar de koe staat ondertussen droog

 4. Dat de Portugezen het niet pikken en massaal de straat opgingen is duidelijk en dat ze daarmee de regering het bezuinigen onmogelijk heeft gemaakt door instabiliteit is alleen te danken aan hun bereidheid om in actie te komen.
  Maar zover zijn we hier schijnbaar nog niet. Sterker nog, we hebben hier ook met een oppositie te maken die van alles wil wat de gewone man/vrouw keihard raakt.

  “Oppositie bezorgd om vaart sociaal akkoord”.
  Steven van Weyenberg van D66: ‘Waarom draalt het kabinet met het bestrijden van de werkloosheid? Onbegrijpelijk dat het kabinet zo laks is.’ Hij baalt ervan dat de hervorming van de WW en het ontslagrecht op zich laten wachten. ‘Laat het kabinet zich herpakken en vaart maken met economische hervormingen’, zegt Van Weyenberg.

  Weer D66 die ligt te piepelen over de hervorming van de WW en het ontslagrecht, en dat in een tijd dat de werkloosheid toeneemt en steeds meer mensen in de WW of bijstand belanden. Waarom niet wachten met (mogelijke) hervormingen tot de economie weer is aangetrokken, waarom kunnen die politici daar niet op wachten? Daar is maar een antwoord op mogelijk, ze willen zo snel mogelijk bezuinigen en dat gaat het beste met het hervormen van de WW en daarnaast besparen werkgevers miljoenen per jaar bij het doorvoeren van de ontslagregeling.

  En wat er ook nog bijkomt is dat politici van VVD, PvdA en D66 geen boodschap hebben aan het volk, het ze niets interesseert of er nog meer mensen in armoede moeten leven, de wachtlijsten van de voedselbanken oplopen, de kledingbanken die her en der uit hun voegen groeien en het aantal kinderen dat niet iedere dag een warme maaltijd krijgen.

 5. helaas zijn Nederlanders GEEN Portugezen of wie dan ook
  daarom zal sporadisch protesten zijn met totaal geen enkele veranderingen bij kabinet Rutte II en dat weet kabinet al te goed
  bovendien heeft kabinet Grote bedrijven achter zich Grontmij welke wil loon naar werk ik ben ook voorstander maar dan moet gelde voor iedereen en nu ontspringen grote jongens de dans
  want juist zij maken Nederland kapot
  zij lopen te veel naast de schoenen maar verdienen miljarden bij elkaar zij moeten loon naar werk doen en niet wij

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.