Cyprus komt met nep basisinkomen

cyprusDe Cypriotische president Anastasiades heeft aangekondigd dat met ingang van 2014 iedere Cyprioot recht krijgt op een soort basisinkomen. “Dit geldt voor medeburgers die een inkomen hebben waardoor zij geen waardig leven kunnen leiden, ongeacht hun leeftijd of beroep,” zo verklaarde Anastasiades.

Bij de vaststelling van de hoogte van het basis inkomen wordt rekening gehouden met de kosten van het levensonderhoud en het recht op huisvesting van de economisch zwakkeren.

Het basis inkomen zal ook bij die burgers van Cyprus terecht komen die tot op heden ten onrechte geen enkele ondersteuning van Cyprus hebben gekregen. Met name zelfstandigen zonder inkomen en die met een inkomen onder het minimum bestaansniveau.

Helaas zit het venijn in de staart. Het Cypriotische basis inkomen is niet onvoorwaardelijk. Er geldt namelijk dat de Cyprioot verplicht is aanbiedingen van werk te accepteren en deel te nemen aan maatregelen om de werkloosheid te bestrijden (denk aan onze re-integratie). Met andere woorden er is geen sprake van een basis inkomen, maar van een uitkering met dwangarbeid als tegenprestatie.

Bron Cyprus Mail

Commentaar
Dezelfde schrijnende toestanden van dwangarbeid en tewerkstelling zoals in NL zullen ook in Cyprus een normaal verschijnsel worden. Vandaar dat een basis inkomen onvoorwaardelijk moet zijn.

Rob Vellekoop, 11 augustus 2013, delangemars.nl

4 Comments

 1. Ik zit altijd een beetje met een dubbel gevoel als ik dit soort dingen lees. Aan de ene kant vind ik dat bijna iedereen wel zijn steentje kan bijdragen binnen deze maatschappij, aan de andere kant moet je mensen niet verplichten dat te doen. Ik vind dat je mensen ook kunt stimuleren deel te nemen aan de maatschappij.

  Mijn vrouw en ik zitten al een aantal jaren in de bijstand, zij heeft een niet aangeboren hersenletsel en ik ben hartpatiënt, en geloof mij het is niet makkelijk de eindjes aan elkaar te knopen en het wordt steeds moeilijker. Vergoedingen en aanpassingen die nodig zijn in de woning en waar je recht op hebt worden afgewezen. Ook de hulpverlening kan nog maar weinig bereiken. Ondertussen lopen de kosten door en moeten dingen worden betaald. Dus ik weet waarover ik spreek. Je voelt je soms ook alsof je niet meer mag deelnemen.

  Maar goed, ik doe zelf dus ook vrijwilligerswerk niet omdat het moet, maar omdat ik het leuk vind om te doen. Alhoewel de financiële situatie waar we op het moment in verkeren een hoop kracht en energie kosten en ik steeds minder energie overhoud voor het vrijwilligerswerk, maar het werk wordt erg gewaardeerd door de mensen waar ik het voor doe. Ik geloof dan ook niet dat mensen zichzelf en geheel uit vrije wil buiten de samenleving plaatsen en als dat wel zo is moet jij jezelf eerst maar eens gaan afvragen waarom iemand dat doet en hulp beiden daar waar nodig. Ook vind ik dat je rekening kunt houden met de kwaliteiten en de eventuele handicap die iemand heeft en of je die kwaliteiten ergens kunt gaan inzetten. Je zult zien dat een hele hoop mensen dan toch iets kunnen bijdragen en er ook een stukje voldoening uit zullen halen.

  Ik heb een tijdje in Bremen gewoond vroeger en heb daar gezien hoe het bijvoorbeeld ook kan. Als je een uitkering had mocht je gaan deelnemen aan een aantal arbeidsprojecten in verschillende richtingen en ook tussendoor wisselen naar een ander project was mogelijk. Als een soort beloning kreeg je 40 mark in de week boven op je uitkering en een maandkaart voor het gemeentelijk openbaar vervoer. Het probleem was dat er meer vraag was dan aanbod. Het is maar een voorbeeld hoe het ook zou kunnen. Het is niet alleen goed voor degene die deelneemt aan het project, je voelt je weer gewaardeerd en hebt een bezigheid die je leuk vind om te doen, maar levert de maatschappij ook nog wat op.

  Het is een droom om te denken dat er voor iedereen betaald werk is en ook zal er altijd een groep mensen zijn die om wat voor redenen niet kunnen deelnemen aan het arbeidsproces. Dat betekent niet dat die mensen niet willen. Maar moet je die mensen dan maar gelijk buiten de maatschappij plaatsen of gaan dwingen zonder te kijken wat er aan de hand is? Vrijwilligerswerk wordt erg ondergewaardeerd maar geloof mij zonder vrijwilligers zouden een hele hoop belangrijke dingen blijven liggen. Tot slot nog even dit. Iemand te dwingen iets te gaan doen roept alleen maar weerstand en ontevredenheid op. Dat is een hoop negatieve energie waar niemand wat aan heeft.

 2. bedankt voor de info, ik vermoedde wel dat er een addertje onder het gras zat maar dit is wel heel bot, je mag het geen basisinkomen noemen in de ware zin van het woord.

 3. President Anastasiades heeft dus goed naar het noorden gekeken, dat mogen we dus concluderen. Maar wellicht dat de Cyprioten dit minder snel gaan accepteren als dat hier gebeurt.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.