NL verdrinkt in schuldenplas – 64.000 mensen zoek, 720.000 betalingsachterstand

plasSteeds meer mensen slaan op de vlucht voor hun schulden. Het BKR houdt bij hoeveel mensen onbereikbaar zijn voor hun schuldeisers. In januari 2007 waren dat er 28.027. Nu zijn dat 64.103 mensen. Dat betekent dat een stad zo groot als Assen spoorloos is. Daarnaast groeit het aantal mensen met een betalingsachterstand tot 720.000.

“Mensen komen in de financiële problemen door de economische omstandigheden”, aldus Peter Hermsen van het BKR. “We zien dat er een relatie is tussen het aantal mensen dat onbereikbaar is en de financiële problemen.”

Het aantal consumenten met een betalingsachterstand op een lening blijft ook toenemen. Op dit moment zijn er bijna 720.000 consumenten die moeite hebben met het aflossen van hun lening. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse BKR Kredietbarometer, een meetinstrument dat trends en ontwikkelingen laat zien in het betalingsgedrag van Nederlandse kredietnemers. Ten opzichte van 1 juli 2012 – een jaar geleden – zijn er 45.000 consumenten met betalingsachterstanden bijgekomen.

De NVVK, branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, meldt dat 84.000 mensen zich hebben aangemeld voor schuldhulpverlening, een stijging van 11% ten opzichte van 2011. Sinds 2008 is het aantal huishoudens met problematische schulden bijna verdubbeld. In 2012 bedroeg de gemiddelde schuld  33.500 euro.

Commentaar
Ook hier eist de bejubelde vrije marktwerking en het verheerlijkte winststreven zijn tol. Kredietinstellingen die in hun zucht naar meer winst over lijken gaan.

Rob Vellekoop, 6 augustus 2013, delangemars.nl

13 Comments

 1. Ik heb deze site net een paar dagen geleden ontdekt. En dat terwijl ik me al een paar jaar verdiep in het idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Ook zocht ik lang naar een platform of een site waar ik meer informatie kon vinden over de schuldenproblematiek, waar mensen hun verhaal kwijt kunnen of goed tips konden vinden.

  Met deze site ben ik heel blij, want het versterkt mijn gevoel dat ik niet de enige ben die frustraties oploopt door het keiharde incassobeleid van bedrijf en overheid.

  Het jezelf onzichtbaar maken voor schuldeisers en overheid lijkt voor velen op den duur de enige oplossing te zijn om aan de ziekmakende terreur van incasso te ontsnappen. (Ik heb overigens geen idee hoe je dat zou moeten doen.) Zelf had ik het “geluk” dat ik voor een schuldensanering in aanmerking kwam die drie jaar duurt.( wsnp) Deze drie jaar opgeteld bij het aanlooptraject via de gemeente plus de aanloop daar naar toe, maakt dat ik zes jaar bezig ben met het oplossen van mijn schulden. Schulden die overigens uit overmacht ( een combinatie van ziekte, scheiding, ontslag, huis onderwater, etc. ) waren ontstaan. Over verwijtbaarheid en niet-verwijtbaarheid valt best nog te discussiëren, maar de werkelijkheid is veel genuanceerder dan men doorgaans denkt. ( waarom moest ik zonodig een huis kopen die je in je eentje niet kan betalen, waarom deed ik werk waar ik ziek van werd….enz…..)

  ik voel me medeverantwoordelijk voor mijn schulden, maar de medeverantwoordelijken ( de instanties, bank, en andere schuldeisers ) kennen bepaald geen medeverantwoordelijkheid. Ik moest op de blaren zitten en heb dat op een bepaald moment ook geaccepteerd. Totdat…..

  Ik ging beleven dat het rondkomen van een inkomen van minder dan bijstand, als alleenstaande, met een puberende zoon, gewoon onmogelijk is. Als je tevens merkt dat de mogelijkheden die je ziet om je te lage inkomen iets aan te vullen, of je kans op betaald werk te vergroten, door het stringente regime van de bewindvoering onmogelijk worden gemaakt, wordt de voedingsbodem gelegd voor escapeplannen. Onder de radar gaan, administratief en juridisch van de aardbodem verdwijnen; het lijkt nog de enige uitweg.

  Maar een periode van schuldsanering gaat voorbij en je focust op de periode daarna. Dat houdt me op de been. Maar ondertussen lijkt de kans op betaald werk na de datum ( als ik die al haal) waarop ik schone lei zal krijgen met de dag minder te worden. Dertig procent van de sanieten( zo worden mensen in de wsnp genoemd) haalt de eindstreep niet. Is het een wonder?

  Waar gaan deze mensen naar toe?

 2. Aan Arvy. ER is helemaal geen vrije markt meer in NL, de vrije markt van 60 jaar geleden is helemaal verdwenen juist door de overheid zelf. De overheid is al een monopoly, en vroeger mocht de overheid zich daarom niet gedragen als ondernemer, bedrijf, grondhandelaar en projectontwikkelaar.
  Maar de politici van PvdA, CDA, D’66 en VVD hebben in de eerste helft van de jaren ’90 van de vorige eeuw het mogelijk gemaakt dat Gemeenten, Provincies en Ministeries allemaal wel bedrijfje en ondernemer, grondhandelaar en projectontwikkelaar gingen spelen, waardoor de Bestuurlijke Monopolies ook allemaal commerciele monopolies werden,
  Met als resultaat dat de grote massa burgers overal van werd uitgesloten.
  Met steeds grootschaliger uitsluitingen als resultaat. En als gevolg daarvan verdwijnen mensen massaal om zich te beschermen tegen de deurwaarders en incassobureaus. Het failliet van een politieke economie, die in de praktijk een bureaucratisch-commerciele dictatuur is geworden.
  Wanneer gaan we een echte alternatieve landelijke partij oprichten ?
  Met Sint Juttemis ?

  • Die echte alternatieve partij is opgericht en doet op een aantal plaatsen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart aanstaande, namelijk de Basis inkomen Partij (BIP).(basisinkomenpartij.nl)

 3. opzouten met de gasten die ons werk doen, gast arbeiders zijn nodig als ons eigen volk het werk niet aan kant, nu werken onze gasten en staan wij op de domenatie om op straat te komen en de gasten gaan straks allemaal in onze woningen wonen

  • Beste Nel, het probleem ligt niet bij mensen uit het buitenland. Het ligt bij Rutte die voortdurend bezuinigt op de voorzieningen en rijksuitgaven waardoor we het steeds slechter krijgen doordat de werkloosheid stijgt. Daarnaast zijn het de werkgevers die burgers uit andere EU landen hier naar toe lokken, ze vervolgens amper het minimumloon betalen en uitbuiten door hen tegen forse betaling onderdak te geven. Deze mensen zijn niet de oorzaak van de werkloosheid, maar het gevolg van de hebzucht van werkgevers/bedrijven en de Rutte.

 4. Lieve M,
  U weet niet meer wat te doen? Laten wij / u beginnen met erkenning, u heeft genoeg gedaan om werk te vinden, als men u niet aanneemt is dat een financiële reden, bedrijven hebben het nu moeilijk, maar wat heeft dat met u persoonlijk te maken? NIETS. U mag er zijn en U mag genieten, weinig centjes hebben is zwaar dat weet ik maar u neemt nu uzelf uw zelfrespect en plezier in het leven af dat doet u want niemand anders heeft die macht. Wellicht zijn er buurthuizen waar u even naartoe kan? Ga buiten op een bankje zitten en praat met mensen daar komen absoluut nieuwe contacten uit. U bent niet alleen veel mensen lopen zo rond moedeloos en verloren, maar daarin ligt de uitdaging uzelf te vinden en u niet klein te laten maken. U mag er zijn.
  Het beste nu voor u is het zware gewicht van afwijzing los te laten en uzelf te accepteren in liefde en het gunnen van plezier, het mag!
  Geef het leven niet op, laat het leven zijn!
  Warme groet Spring.

 5. als ik al die berichten lees w b t bijstand
  waar ik zelf ook in zit
  tot nu toe weinig problemen
  mee doen en solliciteren maar ben boven de vijftig gewerkt vanaf mijn 20 jaar.avondstudies gevolgd op hbo nivo
  zit dus nu mbo hbo nivo jarenlang ervaring
  flexibel vrijwilgerswerk gedaan tel hulp dienst
  nu altijd afgewezen
  wat wilt men
  ik denk al aan zelfmoord want dit gaat niet langer
  soc contacten kosten ook geld….
  dus vegateren achter raam nu al…
  dacht dat we door moesten werken tot 67 jaar.
  ik weet het niet meer wat te doen

 6. Som3on3

  Lijkt mij tijd voor juridische hulp, als u fysieke klachten heeft melden bij de huisarts! Als u ziek bent of overspannen bent heeft u nu rust nodig!
  Ik wens u veel sterkte, en hoop dat dit snel verleden tijd is voor u.

 7. Nou een gesprek gehad met de sociale dienst vanmorgen.. Ze komen ten eerste met z’n tweeën, want met 1 persoon kunnen ze het blijkbaar niet aan. Ten tweede zijn ze al fucking bevooroordeeld zonder dat ik al iets had gezegd. Derde kom ik niet in aanmerking voor de bijstand en rekeningen gaan straks oplopen.

  Zonder pardon zetten ze het op stop, terwijl ik mij de hele periode van de WW aan de regels heb gehouden.. Zo sturen ze mensen in de criminaliteit, alles gedaan om aan een baan te komen.. Mijn situatie uitgelegd dat ik laatst weer soort epileptische aanval heb gehad, maar er wordt gewoon niet naar je geluisterd..

  Dit zijn geen mensen waar je tegen praat, maar robotten BAH ben het spuugzat! Ik laat het hier niet bijzitten, als ik bericht krijg ga ik in hoger beroep..

  • ‘Bezwaar’ neem ik aan. Laten we hopen dat het niet tot een hoger beroep hoeft te komen. Succes en sterkte in je zaak!

 8. De cijfers en de ontwikkeling achter de cijfers ken ik al vele jaren. Alleen het idee dat de oorzaak de zgn vrije marktwerking is, is onjuist. In Nederland is de vrije markt die er 60 jaar gelden , in de jaren ’50 van de vorige eeuw, nog was, in de achterliggende periode juist vernietigd, en wel door de politiek. Een echte vrije markt heeft altijd 2 delen, en die delen zijn vrij toegankelijk door de meerderheid van de gewone volwassen burgers.
  Dat was vroeger zo, maar al lang niet meer. De meerderheid van de gewone burgers kan niet meer toetreden in de wereld van producenten.
  Als je als werkloze een productiebedrijf wilt opstarten, dan wordt je dat door de Bestemmingsplannen, de bouwvoorschriften, de Welstandscommissie, en de het oerwoud van vergunningen en dwangregels, vooral afkomstig van de EU in Brussel, compleet onmogelijk gemaakt.Je eigen huis bouwen, wat vroeger heel normaal was, is , op een paar wijken na, ook onmogelijk gemaakt door de politiek. In plaats daarvan worden mensen gedwongen om een huis, tegen een veel te hoge prijs, te kopen, en omdat er hier geen BouwSpaarRegelingen bestaan, zoals in het hele Duitstalige gebied, met een veel te hoge hypotheek ook nog. Of een huis huren, met levenslang huur betalen.
  De vrije markt zoals die na de oorlog nog bestond, moet weer terug komen. Dat kan, maar daar is wel een nieuwe politieke partij voor nodig.

  • De vrije markt leidt tot monopolisering. De vrije markt leidt tot vrijheid voor enkelen en onvrijheid voor velen. We zien in de zorg, de post, de energiesector, etcetera waar het vrije markt denken toe leidt. Het wordt er niet bepaald beter op. Daarom moet de vrijheid door een onafhankelijk instituut, de overheid, gereguleerd worden. Nu wordt dat door multinationals gedaan.

 9. Dus in 2013 zijn meer dan 64.000 mensen onbereikbaar voor hun schuldeisers, een stad zo groot als Assen. Mensen slaan dus in ons rijke en welvarende land (niet mijn woorden, maar de woorden van politici) op de vlucht en zijn spoorloos. Volwassen mensen, maar dus ook hun kinderen slaan mee op de vlucht. Wat komt er van hen terecht? Waar zijn die kinderen gebleven en gaan ze nog naar school en krijgen ze wel genoeg te eten? Kortom, waar zijn die mensen gebleven?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.