Nieuwe politieke partij wil NL drastisch hervormen

nl
Persbericht

Op zaterdag 26 oktober wordt in Utrecht de eerste vergadering gehouden van de Basis InkomenPartij (BIP). Deze nieuwe politieke partij komt in tegenstelling tot alle andere partijen met een oplossing voor de crisis aan de hand van het ´Bouwplan`.  Geen onnodige bezuinigingen meer en het kapot saneren van voorzieningen en het sociale zekerheidsstelsel, maar een nieuw beloningssysteem gebaseerd op het onvoorwaardelijke basisinkomen.

De partij wil Nederland opnieuw opbouwen. Nederland moet een land worden waarin het voor iedereen prettig leven is. De ongelijkmatige verdeling van welvaart neemt toe. Er is een groeiende groep burgers die steeds armer en een kleine groep rijken die steeds rijker wordt. Groeiende werkloosheid, armoede en schulden als gevolg van het beleid van Rutte 2 zijn er oorzaak van dat de burgers onnodig veel ellende over zich heen krijgen. De welvaart kan dankzij het basisinkomen beter verdeeld worden. Daarom moet Nederland op de schop.

Het onvoorwaardelijk basisinkomen is het recht van iedere Nederlander van 18 jaar of ouder. Het is strikt persoonlijk en er kan onder geen enkele voorwaarde op worden gekort. Aan dit recht zijn geen andere voorwaarden verbonden dan die hiervoor genoemd. Dat betekent dat het iedere burger de vrijheid geeft zoveel of zo weinig te werken als hij of zij wenst. Dat betekent het einde van alle beknellende regeltjes die er nu gelden bij bijvoorbeeld de AOW, die met het basisinkomen enigszins vergelijkbaar is.

De burger zal in alle vrijheid de studie kunnen kiezen die hij of zij wil zonder eerst financiële rekensommetjes over de economische haalbaarheid te moeten doen. Er komt meer ruimte voor artistieke activiteiten of het kiezen van een baan uit interesse. Deze vrijheid zal bijdragen aan meer welzijn en tevredenheid bij de burgers.

De initiatiefnemer Rob Vellekoop van Delangemars.nl heeft als voorzet een concept Bouwplan voor Nieuw Nederland geschreven voor de nieuwe politieke partij.

Vellekoop hierover: ‘Er zijn ontzettend veel nieuwe plannen en ideeën van mensen die onze maatschappij willen veranderen. Ik ben iedere dag bezig met delangemars.nl om de puinhoop van Rutte 2 aan de kaak te stellen en tegelijkertijd een discussie op gang te brengen over hoe we NL moeten hervormen en de crisis moeten overwinnen. Met het basisinkomen slaan we twee vliegen in 1 klap:  de welvaart gelijkmatig verdelen en de crisis aanpakken.`

1e bijeenkomst Basis Inkomen Partij (BIP)
Plaats: Utrecht
Datum: zaterdag 26 oktober 2013
Aanmelding: uiterlijk voor 18 oktober per email aan info@delangemars.nl onder vermelding van BIP.

26 Comments

 1. Er zijn een aantal zaken die je wel heel simpel neerzet. Zo simpel is het niet. Je zult deze ideeën dieper moeten uitbouwen en vooral rekening houden met veel mensen die de boel belazeren. Want ook onder het volk zijn daar teveel van. Ik zie mogelijkheden, maar zoals t hier staat kan dit plan nooit slagen. Je geeft geld weg a.h.w. waar haal je dat geld vandaan? Mensen moeten gestimuleerd worden om te werken. Dat gebeurt niet als je ze een basisinkomen geeft vanaf 0 jaar. Ik ben er wel van overtuigt dat de uitkeringen aangepast dienen te worden, zodat iedereen een menswaardig bestaan kan leiden. Ook is het raadzaam mensen te leren omgaan met geld! Want dat is een grote oorzaak van veel narigheid. Door bijvoorbeeld gratis cursussen te geven. Behoud wetten die goed zijn en pas aan welke niet functioneren. Dat is mijn advies. Maar lukraak geld weggeven is geen optie. Het lijkt mij een uitdaging om mee te praten in deze nieuwe partij, mits er logisch nagedacht wordt. Mensen hebben VVD gestemd…Een algemeen gezegde over de VVD is: De rijken worden rijker, en de armen armer. DUS STOP MET STEMMEN OP DE VVD!! Als je leven je lief is!

  • Beste Tanja, het basisinkomen start vanaf het 18e jaar en niet vanaf nul zoals jij denkt. Het geld wordt met behulp van de invoering van het basisinkomen gelijkmatiger over de burgers verdeeld en het komt daar vandaan waar het overmatig en te veel is, zoals aangegeven in het artikel Invoering basisinkomen in 4 jaar. Hier is zeker geen sprake van het ´lukraak weggeven van geld´, het basisinkomen is iedere Nederlandse burger een basisrecht geven waar niet meer aan getornd kan worden.

 2. Alleen al de eigen bijdrage in de zorgverzekering… ik met mijn NIKS betaal net zoveel als iemand met een top inkomen… €350,= !!!

 3. SoM3oN3: Het begint m.i. door te denken over ‘we’ in plaats van ‘ze’. 99,9% van de Nederlander vindt dat ‘ze’ verkeerd bezig zijn, en dat anderen dat hoognodig moeten veranderen.

  Politieke partijen beginnen met hun idealen, die sterk afwijken van de rest, anders begin je niets nieuws. Vervolgens roep je dat je naar links wilt, of naar rechts, desnoods achteruit, maar niet de richting die het nu gaat. En als je dan een paar zetels verwerft met je mooie verhaal, dan ben je afhankelijk van die andere partijen waar je op gescholden hebt, en die het nog altijd méér voor het zeggen hebben dan jij. Gevolg: je wint een paar zetels, je komt in de kamer, en moet allang blij zijn als je de maatschappij een paar graden in een andere koers kan sturen, terwijl iedereen roept: je zou toch naar links, of naar rechts gaan??
  Om de wereld te veranderen zal je niet zozeer de bijna gelijkdenkende mens achter je moeten krijgen, maar juist de aanhang van je vijanden moeten overtuigen van je gelijk…. En dat is een ander verhaal dan een partij oprichten voor mensen die het toch al met je eens zijn…

 4. Hoop maar dat ze het is een keertje menen met hun beloftes.. Het is goed dat er iets opstaat en in beweging komt, maar in het algemeen komen politieke partijen altijd in het begin met mooie verhaaltjes en later hoor je of zie je er niets van terug..

 5. Welk alternatief heb je dan Rob voor Democratie? Volgens mij is het tegenovergestelde van Democratie, dictatuur! Vrijheid van meningsuiting is een groot goed!!! En die heb je niet in een dictatuur!

  • Beste Harm-Jan, ik ook zolang democratie rekening houdt met het respect voor de medemens.

 6. Beste GReet,
  Het zou fijn zijn als niet in “wij” als in heel Nederland spreekt, ik hou namelijk van Democratie. Als u liever in een dictatuur wil leven zijn er nog genoeg opties om te emigreren, helaas.

 7. Ik laat nog even in het midden of ik lid word, het BIP vind ik een slechte naam. Sociale Partij Nederland, past ook goed bij het programma. Iets waar je zo maar over heen stapt is, dat het Basisinkomen heel moeilijk uitlegbaar is. Het is een
  ingewikkeld systeem, die voor “Jan Met de Pet” niet te snappen is. Vooral als je je partij ook nog BIP gaat noemen krijg je de gemiddelde Nederlander niet mee, die snapt dat niet, en krijg je ook geen stemmen Sociale Partij Nederland is duidelijker en is voor Jan met de Pet wel te begrijpen. Je zal eerst een plan van aanpak moeten maken hoe leg ik het Basisinkomen uit aan “Jan Met de Pet”, en dan pas een politieke partij. Ik wil 26 oktober wel komen, maar of ik lid wordt hangt van de naamkeuze, Partijdemocratie, en hoe wordt Basisinkomen uitgelegd? Als het BIP blijft is het trekken aan een dood paard en is het zonde van mijn energie.
  Ik wil de Lange Mars nog wel steunen als Vakbond voor Uitkeringsgerechtigden, wat ze nu goed doet. En buitenparlementaire actie geeft soms meer aandacht dan een politieke partij. Een politieke partij is misschien een stap te ver!
  Als je splinterpartij wordt heb je helemaal niks in de melk te brokkelen.

  • Beste Heer Jansen,
   Ik moest een beetje lachen om uw statement ‘Ik laat nog even in het midden of ik lid word’ .
   Als ik uw reactie daarboven lees zou ik (als ik Meneer Vellekoop was) geen behoefte aan uw lidmaatschap hebben,
   Ik heb hier eens een beetje zitten lezen en zie veel inzet en betrokkenheid.
   Ikzelf had niet het gevoel dat Meneer Vellekoop een partij alleen wil oprichten.
   Hoe dan ook, uw reactie is gespekt met eisen (waar is de democratie ?) en beschuldigingen. Het lijkt er voor mij op dat u Meneer Vellekoop persoonlijk kent. Als dit het geval is dan was het gepaster geweest om uw ongenoegen persoonlijk te uiten.

 8. Het BIP is een slechte naam voor een politieke partij, komt niet geloofwaardig over! Waarom niet Sociale Partij Nederland!
  Door de keuze van de naam is mislukken van deze partij bij voorbaat al een feit. Ik had meer intelligentie van Rob verwacht, er is al een partij voor een basisinkomen, waarom geen samenwerking? Rob richt deze partij in zijn eentje op, dus ik denk dat er van partijdemocratie weinig komt, een 2e Jan Marijnissen is op gestaan!!! Namelijk Rob Vellekoop!

  • Dag Harm-Jan, een klein misverstand uit de wereld helpen: Ik richt niet in mijn eentje een partij op, maar neem het initiatief voor een nieuwe partij. De Oprichtingsvergadering moet immers nog plaatsvinden en voorlopig heb ik deze partij BIP gedoopt. De mede-oprichters zullen zich dus nog over deze naam moeten uitspreken tijdens de oprichtingsvergadering eind oktober 2013.

 9. Wat een nichten site is dit. Stelletje brabbelende ex-studenten die willen scoren op het pluche. Wilders wanabees. Jullie zijn niets en worden ook niets.
  Jullie programma klinkt als muziek zonder inhoud.
  Politiek is iets van vroeger, wij Nederlanders eisen een stevige legerleiding aan de macht of eventueel een vriendelijke dictator.
  Jullie zijn net zo ziek als allen die intresse en voorkeur hebben in politiek zonder politiekegeschiedenis te kennen.
  De historie is het bewijs dat een politicus en een politiekepartij niets kan betekenen in crisis situaties, en al helemaal geen democratie.
  Het alternatief voor Nederland is een Duitse deelstaat te worden.

  • Beste Greet, enge ideeën houd je er op na. Jammer, blijkbaar niets geleerd van WOII.

  • Geert: Nederland is al jaren dictatuur, alleen noemen ze het anders. Deze partij heeft wel goede standpunten, die naar mijn mening alleen nog een beetje aangepast moeten worden, zoals ik reeds eerder heb aangegeven.

  • Mevrouw Pilders,

   Tja, je hebt mensen met andere ideeen. Maar waarom de moeite nemen om uw ongenoegen hier te spuien? Ik denk niet dat de mensen hier zich ook maar iets van, uw onrespectvolle uitspraken naar anders denkenden, zullen aantrekken.

 10. Beste Rob,
  ik sta paf van het programma.. geweldig! Werkelijk menswaardig!
  Respect!

 11. Ik denk niet, dat jullie het idee achter een basisinkomen snappen! Het idee erachter is dus dat iedereen, maar dan ook iedereen, vanaf 0 jaar deze ‘uitkering’ krijgt. De belasting op arbeid zal hierdoor wegvallen, evenals alle uitkeringen.

  • Beste Ronald, het idee van het basisinkomen kent duizenden interpretaties, daar ben ik als bestuurslid van de vereniging basisinkomen al direct tegen aangelopen.
   Jouw interpretatie is blijkbaar een andere dan die ik in het Bouwplan heb opgenomen.
   En of de belasting op arbeid wegvalt is opnieuw een politieke keuze, afhankelijk van het model basisinkomen waarvoor gekozen wordt.
   Kortom geen enkel model van het basisinkomen vertegenwoordigt de algemene waarheid. Het model dat ik wil gebruiken voor de BIP heeft mijn voorkeur en begint vanaf 18 jaar.

 12. Rob,

  Dank voor de uitnodiging! Ik zal er zeker (!) bij zijn!

  Toch even een maar….. Door de nieuwe partij BIP te gaan noemen, stigmatiseer je al bij voorbaat de gehele (nieuwe nog op te richten) partij vóórdat deze ook maar opgericht is, richting hoofddoel ‘basisinkomen voor iedereen! Voordat deze partij zijn mond open doet wordt hij al overladen met kritiek; dat las je net al van ‘Ronald’!! Vandaar dat ik deze naam ten zeerste en ten stelligste afwijs!

  Mijns inziens is dat het zéker een punt op het partij programma moet zijn maar zeker NIET de ‘naam’ / ’titel’ van een / de nieuwe partij!
  Dit vind ik erg jammer; nu al!

  • Beste Ed,
   in de politiek moet je ergens voor durven gaan en staan. Dat is exact wat er ontbreekt aan de hedendaagse politiek, dat is te veel gericht op polderen en op voorhand water in de wijn doen. Daardoor weten de kiezers niet waarvoor zij stemmen, omdat na de verkiezingen tijdens de kabinetsformatie partijen terugkomen op hun beloftes. Dat ben ik met deze partij dus niet van plan. Het basisinkomen is het uitgangspunt en ik ga niet doen alsof ik iets anders wil door met een andere partijnaam naar buiten te komen.
   Er zullen altijd mensen zijn die het pertinent oneens zijn met de stelling en anderen zullen zich er wel in kunnen vinden. Ik heb het inititief genomen tot een partij die strijdt voor basisinkomen. Daar haal ik geen letter vanaf.

   • Hier heeft Rob een punt als je bijvoorbeeld kijkt naar de Partij van de Dieren, die ook slechts één thema in haar naam draagt. De vraag is wel of het idee van een basisinkomen ook op zoveel sympathie kan rekenen als het idee van dierenwelzijn.

 13. Er zijn al partijen, die voor een basisinkomen gaan, waaronder de SOPN.
  De crisis los je niet op, door de gulden weer in te voeren! De crisis los je op, door de multinationals meer te laten betalen. Die betalen nu 0%. laat je ze 3% betalen (nog te weinig), levert dit 240 miljard op jaarbasis op!

  • Beste Ronald, lees aub het concept Bouwplan (5 pagina´s) voor de volledige versie van het Bouwplan.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.