Verzet loont: Amsterdam op vingers getikt na geheime controle uitkeringsgerechtigden

amsterdamDankzij een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep over de schending van de privacy van een uitkeringsgerechtigde door de gemeente Amsterdam is eindelijk een grens gesteld aan de onbeperkte controle-drang van uitkeringsinstanties. Deze doorgeslagen controle-zucht kaartte ik al eerder aan in het artikel over het checken van facebook-vakantiefoto´s.

In de uitspraak van 16 juli 2013 oordeelt de Centrale Raad van Beroep over de sociale dienst van de gemeente Amsterdam die bijstandsontvanger controleerde door hem veelvuldig in het geheim te observeren. Het gaat om 17 waarnemingen in nog geen drie weken tijd. Omdat dit controlemiddel de privacy schendt, mag de gemeente alleen inbreuk op dat grondrecht maken als die inbreuk voldoet aan de Europese regels. Dat houdt in dat de inbreuk noodzakelijk moet zijn en er mag ook geen ander – minder ingrijpend – middel zijn.

Commentaar
Protest tegen schandalige inbreuken op de privacy van burgers helpt. Dit is een aanmoediging om in veel meer gevallen bezwaar aan te tekenen tegen het optreden van sociale diensten wanneer de privacy in het geding is.

Rob Vellekoop, 17 juli 2013, delangemars.nl

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.