NOS reclamespot voor hypotheken lijkt kansloos

indexHet NOS journaal is bezig met een reeks reclamespots om de economie een nieuwe impuls te geven. Gisteravond was het opnieuw raak met een reportage over de ‘enorme’ daling van de hypotheekrente met 0,2%.

Het is heel belangrijk voor Rutte 2 dat de woningmarkt aantrekt en in beweging komt, want daardoor kunnen de schattingen van DNB  over de groei van het BBP van enkele tienden van een procent realiteit worden. En kan de eis van maximaal 3% begrotingstekort van de Europese Monetaire Unie door NL nagekomen worden.
Dankzij de historisch lage hypotheekrente en de huizenprijzen die bijna 20% lager liggen dan de top in augustus 2008 is er een heel aantrekkelijk klimaat voor woningaankopen. Desondanks trekt de woningmarkt nog niet aan.

ECB
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft sinds de financiële crisis uitbrak in 2008 de rente stapsgewijs verlaagd van 4,25 procent naar het 0,5 procent nu.  Deze renteverlaging betreft de zogeheten herfinancieringsrente, dat is de basisrente die banken betalen voor leningen van de ECB.
Hoewel de rente al extreem laag staat zou dit moeten zorgen voor een verlaging van onder andere  de hypotheekrente. Tegelijkertijd zorgt een lagere rente doorgaans ook voor minder rente op spaargeld. Tot nu toe hebben deze renteverlagingen echter geen effect gehad op het verminderen van de crisis.

Commentaar
Bijna wanhopig proberen de ECB en DNB de investeringen te laten toenemen door rentemaatregelen. Tegelijkertijd eist de ECB dat de staatsschuld niet mag stijgen, wat juist een rem geeft op de investeringen. Het is een merkwaardige tegenstrijdigheid in beleid die wereldwijd economen de wenkbrauwen doet fronzen. Mijn grootste bezwaar is dat de ECB een niet democratisch gekozen instelling is die niet door de burger door verkiezingen ter verantwoording kan worden geroepen voor het falend beleid van de afgelopen jaren.

Rob Vellekoop, 11 juli 2013, delangemars.nl

5 Comments

 1. Acht Rutte 2 en zijn achterban ( banken / EU ) belazeren de mensen gewoon. Net zoals Balkenende en de zijnen destijds, door toestemming te verlenen aan de burgers om de overwaarde van hun huis te verzilveren. Eerst aftrekbaar, later niet meer. Allemaal kunstgrepen in de hoop de economie een boost te geven. Wederom alleen bereikbaar door schulden te maken, lenen, lenen, betalen, betalen. Rutte 2 vergeet echter ook dat burgers geen medeburgers hebben om de rente over de schulden door te belasten, deze sluitend te maken in hun begroting. We moeten echt van de gedreven geschiedenis freak af, hij alleen daaruit haalt wat ten goede komt van het grote geld en in tegenstelling tot het voorliggende het schadelijke deel van de geschiedenis voor burgers herhaalt. Wanneer wordt “iedereen” nou een keer wakker in dit kikkerland, de winter is toch voorbij?

 2. Ik heb het ook gezien en bedacht eigenlijk meteen dat dit ( zogenaamde ) nieuwsfeit onder het reclameblok behoorde te vallen. Waar de NOS zich heden ten dage voor laat gebruiken zeg, onvolledig nieuws en nu ook op de stoel gaan zitten van de Ster.

 3. Ondanks de lage rente en de dalende verkoopprijzen van de huizen neemt de verkoop vooralsnog niet toe. En dat lijkt me ook niet zo moeilijk te verklaren met een oplopende werkloosheid. Die mensen die bang zijn voor het verlies van hun baan, en dat zijn er nogal wat volgens diverse publicaties, gaan natuurlijk niet de grootste aankoop van hun leven doen. Ook zij lezen de berichten over de toename van het aantal gedwongen verkopen, de lakse houding van banken in een proces van gedwongen verkoop en het oplopen van het aantal mensen met een restschuld.

 4. Het zal tijd worden dat de afbraak politiek eens word aangepakt
  Het zou beter zijn minder te bezuinigen waar door ieder een wat meer overhoud. die weer wat meer kunnen kopen en als meer gekocht word moet er weer meer geproduceerd worden. Wat weer meer werk op levert en dus de werkeloosheid terug brengt. Hoe meer mensen aan het werk hoe meer belasting en premies voor de schatkist en is dus beter voor de het terug dringen van de staatsschuld.

  Daar bij word er niks gedaan aan oorzaken het geld uit geven aan dingen die niet nodig zijn bureaucratie. ambtenaren die zich zelf instandhoudend door nieuwe en onnodige regels jsf enz te veel om op te noemen Dan hebben we het nog niet eens over de graaiers En dat is ook de reden waarom de problemen gewoon maar groter worden

  Bovendien wat iedereen vergeet is dat de daad werkelijke bezuinigingen bv van1% = 0,25% of soms nog minder. Omdat de rest van de kosten op gaan aan uitkeringen van de ontslagen die daar weer de gevolgen van zijn bedrijven die op de fles gaan als. Ook als je over bezuinigt dat mensen daar door weer meer in de problemen komen en weer hulp moeten hebben kost ook geld en later als we weer dingen moeten op bouwen kost dan eigenlijk dubbel

  Dus investeren levert sowieso meer op

  Het gaat om de bestedings ruimte van de bevolking die kun je door loonsverhoging groter maken maar daar worden we zelf weer de dupe van. door dat producten dan ook weer duurder worden en de concurrentie positie tov. andere landen benadeeld. Je kunt ook zorgen dat de lasten premies. belastingen etc te verlagen dan word je loon gelijk gehouden maar toch meer bestedings-ruimte wat goed is voor de economie. Maar dus ook beter concurrentie positie maar ook komt er dan weer meer werk om dat mensen meer kopen. dus komt er weer meer belastingen binnen en pensioen gelden. De werkeloosheid en staatsschuld zal ook weer gaan zakken

  Tja men vergeet ook wel eens dat een ketting net zo sterk is als de zwakste schakel

  Of te wel De ketting van de economie is net zo sterk als de mensen die het minst hebben te besteden. We hebben en krijgen te veel van deze zwakke schakels

  • @Pkon: Persoonlijk geloof ik niet zo dat de staatsschuld terug gedrongen kan worden. Het gaat meer om de vraag of men de rente kan betalen over dit gigantische bedrag ( staatsschuld ) Men dus hooguit de rente betaling meer onder controle krijgt. De staatsschulden lopen door de jaren heen alleen maar op, worden niet minder. Dat zal ook niet ontstaan, want wereldwijd is er veel te veel schuld. er is alleen nog maar schuld! Dat komt vooral omdat de aangeboden welvaart, de vooruitgang alleen maar verkregen kan worden op basis van krediet. Dus lenen, lenen, betalen, betalen en in het betalen zit het grote probleem. Wat toeneemt als men de arbeidsmarkt verder inkrimpt, wat al ontstaan is door de vooruitgang. ( automatisering )

   Daarbij mensen zijn niet de zwakke schakel maar het bedachte, de economie en het monetaire systeem. Die twee zijn de zwakste schakel waar mensen ondergeschikt aan raken en dan de schuld krijgen, niet waar!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.