PvdA bezuinigt fors op uitkeringen door afvloeiing Wajongers

wajongOndanks de bewering van Samsom dat de bezuinigingen niet afgewenteld zullen gaan worden op de uitkeringsgerechtigden is dit wel degelijk het geval.
Iedereen met een Wajong-uitkering wordt herkeurd. Het kabinet verwacht dat 40duizend van de 230duizend Wajongers na herkeuring overblijven. Op deze manier komen 190duizend mensen in de bijstand terecht.

Het zal niemand verbazen dat deze groep er iedere maand honderden euro´s op achter uit zal gaan, wanneer ze tenminste nog voor bijstand in aanmerking komen. Want voor de wet op de bijstand gelden andere eisen dan voor de Wajong met name bij samenwonen. (zie Bijstandsuitkeringen) Een bruto Wajong-uitkering bedraagt 67,94 per dag. De bijstandsuitkering nog geen 628,68 euro netto per maand voor een alleenstaande. (overzicht alle uitkeringen)

Commentaar
Voor het kabinet een financiële opsteker binnen het kader van de Brusselse opdracht om 6 miljard te bezuinigen . Voor de uitkeringsgerechtigden de volgende klap in het gezicht uitgedeeld door de verantwoordelijke PvdA staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken. Deze maatregel staat haaks op de bewering van PvdA-leider Samsom dat er niet nog meer bezuinigd wordt op de uitkeringen. Kortom de volgende leugen van de PvdA die de kiezer moet slikken.

Rob Vellekoop, 29 juni 2013, delangemars.nl

35 Comments

 1. cosmicdancer is zeker voor rutte 2 he. die mensen zijn niet in de watten gelegt ze krijgen maar 100 euro meer als alleenstaande en dan met schulde enzo is die 100 euro erg nodig anders komt men in financiele problemen en ze hebben al financiele problemen . ik zit in de wajong en moet al elk dubbeltje omdraaien !! het klinkt echt als of cosmicdancer jaloers is. ach ja gedeelte smart is halve smart. ga bij rutte een baantje zoeken. mensen zijn actie het voeren !! tegen armoede en jij zegt het tegendeel .

 2. er zitten 60000 ex wajongers in de bijstand. is die kleinsma soms vergeten dat men ook ouder word en nog zieker kan worden als wajonger . dan krijg je geen werk . en mensen die ex wajongers in de bijstand hebben ze uit de werkvloer gekieperd . niemand wil ze . dat was vroeger ook zo. ik kan dat weten. heb het meegemaakt . mensen die ziek zijn moeten ze met rust laten , je gezondheid verergt er daardoor!!!! stress !

 3. Ik ken mensen zat die WAO hebben of wajong en die hun huishouden niet bij kunnen houden omdat ze een kindje hebben en daardoor geestelijk beperkt zijn lekker makkelijk tegen een ander zeggen ze ga maar werken en zulke worden in de watten gelegt en lachen de mensen uit die minder moeten werken om dezelfde reden ik vind het herkeuren geen slecht idee.
  De mensen die commentaar geven zijn zelf bang door de mand te vallen.
  Opa kan niet werken hernia maar wel hele huizen verbouwen.
  Hoop dat het nu is eerlijk gaat en naar mensen die t echt nodig hebben of verplicht vrijwilligerswerk geloof me daar zitten ze niet op te wachten….

 4. En moet je blij zijn met 879 euro? Hypotheek 600 gwl 150 ziekte kosten 160 en dan? Huis verkopen , zal niet lukken (en een sociale huurwoning kost 640 euro met wachtlijsten van hier tot ginder) Mensen die voorheen een klein modaal inkomen hadden en vaste lasten van ca 1300 (zonder auto) zitten toch mooi in de shit als ze in de bijstand komen, zo ook wajongers die misschien een paar uur kunnen werken (waar geen werk voor is) en dus de bijstand in moeten , die misschien geen bijstand krijgen omdat ze nog thuis wonen of met een partner en daar doordus in de financieele schulden komen. Wat een walgelijk land is dit aan het worden.

  • Helemaal mee eens. Daarom heb ik me op allerlei fora hierover erg boos gemaakt. Ook tweede kamerleden aangeschreven. De heer Kerstens heeft mij vanmorgen beloofd om te komen met een reactie op mijn mening van vrijdag 28 juni op http://www.nujij.nl:
   Geachte heer Kerstens,
   Vandaag hoor ik allerlei alarmerende berichten over herkeuring wajongers. Wat vindt u dan van mijn reactie op http://www.nujij.nl:
   Ik ben hierover zeer boos. Wij hebben 2 kinderen met verstandelijke beperking en autisme. Deze kunnen geen betaald werk verrichten en zouden nu toch goedgekeurd worden??? Belachelijk!! Bijstand krijgen zij dan ook niet, want de ouders hebben inkomen. Dus worden wij gedwongen om de 2 kinderen uit huis plaatsen en dan krijgen zij wel uitkering + extra kosten uithuisplaatsing. Dus is dit belachelijke kabinet Rutte nog veel meer kwijt!! Dus wat er uit het ene potje van de Wajong wordt bespaard, wordt uit het andere potje van bijstand en AWBZ/WMO dubbel en dwars weer meer uitgegeven!!! Blijkbaar wil men dit!! Ik zal hiertegen tot het einde blijven strijden!!! PVDA toont hiermee maar weer eens duidelijk aan niet voor de zwakkeren op te komen!!!
   Graag uw reactie?
   Ik ben dus benieuwd. Zo gauw ik de reactie heb zal ik dit meteen melden!!

   • @ Bert Barten: Ik heb ook gereageerd naar Dhr. Rutte, Zijne Majesteit Willem, D. Samsom en E.Roemer. Alleen van de laatste een reactie gehad en dan nog enigszins algemeen. Rutte gooit mij in een individueel probleem laatje, waar het college voor rechten voor de mens ook in voorziet. Dit ging dan wel niet specifiek over Wajongers maar andere grote problemen waar ik en medeburgers mee te maken hebben. Ik hoop voor jou dat je wel serieus wordt genomen maar acht de kans klein. Men wil de stem van burgers alleen horen als men gekozen wil worden, daarna wordt je stem gedumpt in het benoemde laatje.

    • Hartelijk dank Henk voor je reactie. Ik vrees dat je gelijk hebt. Afgelopen weken al eerder mails gestuurd naar alle partijen; alleen reactie van SP(positief) en PVDA(op de vlakte houden!!). Ik blijf het toch proberen, want anders wordt ik moedeloos en dat is ook niet de bedoeling.

     • @Bert Barten: Ik persoonlijk geloof niet meer zo in de gevestigde orde, dus de huidige partijen al voor jaren bestaand. Ik heb op de een of andere manier het gevoel dat als men de leiding krijgt als partij, dus gaat regeren men ergens op het matje geroepen wordt. Naast het feit dat als mensen macht gaan ruiken, bij de meeste iets ontstaat wat de burgers belangen ondersneeuwt. Het belang van de miljardairs en ander besturende groepen zoals Rothschild’s en de Bilderberg groep als eerste beschermd worden. Het ESM is gewoon al een monetaire staatsgreep van deze clubjes, waar regeringen naar dienen te luisteren. Wellicht door miljarden schulden ( staatsschuld ) aan hen verschuldigd. Wat toch een dwangmiddel is net zoals gewone burgers dat ervaren in schuldeisers. Ze jagen je verplichtingen door de strot zonder ergens rekening mee te houden. Zoiets zal ook wel op regeringsniveau ontstaan. Ook zij worden geringeloord door hen die echt geld in handen hebben, zolang wij burgers dat niet op gaan eisen op een of andere manier, wordt elke nieuwe regering een slaaf van genoemden. De logica gebied het dat dit alles aannemelijk is, het al ontstaan is.

 5. @deleugenregeert – Én toch staat het gewoon op hun website…
  Massaal aangifte doen van bedrog en valsheid in geschrift.

 6. In de WAJONG mag je ook spaargeld hebben en daar worden mensen niet opgejaagd als vee. Waarom worden mensen in de bijstand als een minder soort mens beschouwd? In de bijstand zitten misschien wel veel meer mensen met allerhande psychische problemen die op de een of andere manier niet erkend worden waardoor ze nooit meer kunnen werken en nooit meer recht op WAJONG zullen krijgen. En in de WAJONG hangen een heleboel mensen die zgn. verstandelijk beperkt zijn, Nu ik zie bijvoorbeeld in vele kringloopwinkels zulke mensen werken en ze doen dat prima. Misschien wel beter en met meer toewijding dan wie dan ook. Waarom zijn deze mensen dan ‘arbeidsongeschikt’.? Ik bedoel mij lukt het niet om 32 uur of meer in de weer te zijn in en winkel hoor!

  • Onze kinderen hebben ook dagbesteding in combinatie met Wajong. Wil niet zeggen dat zij betaald werk kunnen verrichten!! Dat in de winkel staan van mensen met een verstandelijke beperking is alleen dagbesteding en levert geen loon op. Dus men blijft afhankelijk van Wajong. Daarom blijf ik zeggen dat deze mensen met zulke beperkingen niet het slachtoffer mogen worden van dit slechte kabinetsplan!! Ik ben ervoor om met behulp van bestaande dossier te kijken wat de situatie van betrokkene is. Bij twijfel gewoon herkeuren!! Maar niet iedereen over een kam scheren!!!

 7. Ik ben nieuw hier, maar heb allerlei commentaren gegeven op allerlei fora zoals http://www.wajong.startpagina.nl Ik heb zelf 2 kinderen in de wajong die vanaf geboorte verstandelijk beperkt en autistisch zijn. Waarom hun herkeuren? Zullen hun handicap nooit verliezen!!! Waar is men toch mee bezig? Ik zal er echt alles aan doen om dit te verhinderen!! Help mee in deze strijd!! Alvast bedankt.
  PS De hierboven genoemde aantallen schijnen niet te kloppen. Kijk maar naar deze link:http://nos.nl/artikel/523356-herkeuring-voor-wajongers.html

  • Bovengenoemde aantallen zijn gebaseerd op een recent artikel in de Volkskrant, de oudere cijfers waarnaar jij verwijst dateren van januari 2013.

   • Staat wel sinds 28 juni op de site van NOS.NL blijkbaar als correctie op eerder artikel van 40000 wajongers die afgekeurd zouden blijven. Ik weet ook niet meer hoe het nu precies zit. Blijf erbij dat deze slechte maatregel van tafel moet. Ik hoop dat dat nog lukt!!!

   • Er wordt hier wel vaker met cijfers en ‘feiten’ gestrooid die in feite niet op waarheid zijn gebaseerd. Zaken worden op een bepaalde manier erg overtrokken, maar dat is schijnbaar de enige manier om de aandacht erop te kunnen vestigen!

    • Ik zou graag willen dat het niet waar was wat ik schreef. Helaas is alles op feiten gebaseerd. Niet altijd met bronvermelding omdat de betrokken uitkeringsgerechtigden als sanctie hiervoor door de sociale dienst gekort worden. Voor de rest begrijp ik niet waarom je suggereert dat ik een leugenaar ben.

 8. “Deze maatregel staat haaks op de bewering van PvdA-leider Samsom dat er niet nog meer bezuinigd wordt op de uitkeringen. Kortom de volgende leugen van de PvdA die de kiezer moet slikken”.

  Inderdaad de volgende leugen, maar het is geen moeten slikken. De kiezer beslist zelf of ze het nog langer pikt dat het leugens over zich laat uitstrooien, dat er onmenselijke maatregelen uitgevoerd gaan worden zoals het feit dat er mogelijk 190.000 Wajongers in de bijstand zullen komen. Dat we niet protesteren tegen het feit dat de eerste maand geen bijstandsuitkering aangevraagd kan worden.
  “Het kabinet wil dat mensen pas recht krijgen op een bijstandsuitkering nadat ze 4 weken zelf op zoek zijn geweest naar werk”.

  Ik heb het al vaker aangehaald, het toenemen van het aantal voedselbanken, de mensen in financiële problemen en de armoede onder 377.000 opgroeiende kinderen. Het gebeurt allemaal in onze maatschappij en nog steeds zijn die velen niet in staat om die weinigen de voet dwars te zetten.

  • Daarom heb ik ook al jaren geen PVDA meer gestemd!! Een partij die altijd heeft gezegd voor de zwakkeren in de samenleving op te komen. Laat mij niet lachten!! Dat geldt ook voor de maatregel om de mensen na WW de eerste 4 weken geen bijstand te geven. Hoef je dan in die 4 weken ook geen huur te betalen???

 9. nee hoor ik zit al jaren in de bijstand maar verwonder mij vaak over het feit dat bepaalde mensen WAJONG krijgen en eigenlijk de rest van hun leven nergens meer toe gestimuleerd worden. En echt, ik krijg 879 euro als alleenstaande. Jullie kunnen er wel weer een ander verhaaltje van maken maar het is gewoon een feit dat een alleenstaande, dus iemand die echt helemaal alleen woont, de maximale toeslag krijgt….dus in totaal 879 euro.
  En ik ben geen man maar een vrouw!! En ik heb in het verleden zelfs bij een sociale dienst gewerkt en aan de andere kant van de balie alle trajecten doorlopen (reintegratie, participatiebaan enz), dus ik weet waarover ik praat!

  • Deze reactie verklaart veel. Een vos verliest zijn haren maar niet zijn streken. Een bijstandsconsulent verliest haar baan maar niet haar houding dat er een groep van lethargische anderen is die gestimuleerd moet worden. De vraag waarom jij na al die stimuleringstrajecten nog steeds in de bijstand zit zal ik maar niet stellen.

 10. In Duitsland is in het partij programma van de Linke opgenomen de afschaffing van dwangbehandelingen. Je kunt dus wel een mooie Wajonguitkering hebben, maar als je (onvrijwillig) ziek bent van behandelingen , dan ben je nog niet jarig!!!
  Eenzijdig alleen maar met die geldpotten knoeien vind ik niks, de zaak lijkt me weer eens niet doordacht.
  Van geld alleen wordt je niet gelukkig of gezond.

  Er zitten hier bejaarden op een bankje, en de rest staat er naast. Niks geen duur buurthuis, geen betaalde krachten, geen dure consumpties!! Hardstikke gezellig die hangoudjes. Een extrabankje, een afdakje erbij als tractatie van de gemeente zou tof zijn. Maar helaas is een van de oude hangers doodgegaan… dat is balen! Ik mocht hem wel. Hij kon me soms even zo vetrouwelijk op de hoogte stellen. Dat koste ook niks!

  Misschien heeft het met levenskunst te maken???

 11. Weer 190000 mensen die te werk gesteld kunnen worden, want een werkgever onder normale normen en waarden wil hen toch niet. Te “Gek” land, Nederland!

 12. De grondslag is het bedrag waarop een uitkering wordt berekend. Een bruto wajonguitkering is daarom helemaal geen € 67 per maand maar € 51 en dan alleen voor de 80-100% groep.

 13. John Kerstens staat als PvdA Kamer lid op de website van de PvdA alszijnde woordvoerder onderkant arbeidsmarkt. Op die website staat inderdaad het standpunt dat de huidige WSW’ers en Wajongers worden niet herkeurd. Misschien nodig dat hij massaal eens gemaild wordt?

 14. @rob vellekoop:

  CosmicDancer heeft wel degelijk gelijk wat de hoogte van de uitkering voor een alleenstaande niet-woningdeler betreft: op dit moment €879,10. (Bron: eigen ervaring).

 15. Nederland wordt met de dag meer een land van onderscheid, waardoor mensen zich gaan onderscheiden. Wat hoe dan ook een uitkomst zal gaan geven dat de eersten de laatsten zullen worden. Mensen mensen op termijn zullen gaan heersen over mensen wie zich gedragen als zijnde alleen bestaand en alleen eigen belangen nastreven. Wat veelal ten koste gaat van medemensen. De Mensen mens dat als eenheid “mens” niet meer zal pikken, nu niet meer pikt? Wat voor zeker het streven naar gelijk zijn, gelijkwaardig zijn laat toenemen. Het een en ander wordt nu gewoon tastbaar en zichtbaar, zoals eerder het bedachte materialistische leven dat is geworden in onze betonnen steden, bedrijven en winkels. Waar mensen tussendoor bewegen en vergeten zijn ” wie ze zijn” . De mensheid in zekere zin op straat is komen te liggen, wat je terugziet bij de overheid, gemeenten en ( gesubsidieerde ) instanties. Daar waar het echt om mensen moet gaan, wordt door deze drie-eenheid op straat gedonderd, waar men geen raad mee weet. Waar nog te veel mensen je opwachten wie vergeten zijn “Wie ze zijn ” ! Wellicht omdat de 4 M’s ( menselijkheid, menswaardigheid, menselijke betrokkenheid en menselijke verantwoordelijkheid ) niet ingesloten liggen in de regelgevingen van deze drie-eenheid. Het bij hen alleen om geld draait en daar de 4 M’s op aangepast worden, dus niet bestaan!

  Dit onlangs gisteren weer ervaren in een gesprek, men tijdens dat gesprek aan ons bevestigd, ” De gemeente heeft in jullie casus meermalen gefaald” maar ons vervolgens vriendelijk verzocht wordt dat falen te vergeten. Als voorwaarde gesteld om alsnog hulp te mogen verwachten ( Vijf jaar te laat ). Ons anders een onveilige situatie wacht. ( Al vijf jaar ervaren ) Wij zijn nu verplicht ( onder dwang ) aan het afwegen om te vergeten ja of de nee. Wij dus moeten besluiten of wij nog langer dan inmiddels al voor 11 maanden op luchtbedden willen blijven slapen, levend onder sancties, loonbeslag en andere dreigingen. Misschien nu anders echt op straat te belanden als we niet vergeten.

  Nederland is een godvergeten dictatuur, wat slechts niet opvalt zolang mensen het geleende huis, smart tv en een leuk autootje nog kunnen betalen, hetzij kunnen lenen en afbetalen. Wie vervolgens de vingers moeten kruizen om geen baanverlies te ervaren van vader of moeder en zeker niet ziek te worden. Wat nadien blijvend je behoud van een baan onder druk zet, als ziekte chronisch wordt. Werkgevers je met groot gemak kunnen dumpen als de ziekte opspeelt door de toenemende versoepeling van het arbeidsrecht en ontslagrecht. Wie ook weinig bekend zijn met de 4 M’s en alleen Geld najagen, waar mensen voor ingezet worden zolang men niet ziek wordt, dus gezond blijven.

  Zoiets ontstaat nu ook met de Wajong, want hoe kan het zijn dat 230.000 mensen een Wajong toegewezen hebben gekregen, dus gekeurd zijn waar nu op voorhand van gezegd wordt na herkeuring dat er misschien 40000 Wajongers overblijven. Wat is dan eerder de status van de keuringsartsen, niet geslaagd, niet afgestuurd of gewoon een stelletje sukkels wie onterecht 190000 mensen een Wajong hebben toegekend. Dan alleen mogelijk door geen verstand te hebben waar een normale afgestudeerde arts wel inhoud aan weet te geven. Of zal het zijn, dat Geld door de keuringsartsen beoordeelt wordt en niet de ( zieke ) mensen. Ik denk het laatste.

 16. En toch staat het nog gewoon op hun site: PvdA Standpunten:
  Huidige WSW-ers en Wajongers worden niet herkeurd….

  • We stemmen op huichelaars ( ik niet overigens ) en zien niet dat menselijk belang niet gediend wordt, alleen eigen belang. Velen daardoor bedrogen uitkomen wat zich herhaald, daar een groter goed nagestreefd wordt. Dat van de elite, wie werkelijk regeren en alleen eigen belang weten te realiseren. Waar de gewone burger niets wijzer van wordt, wiens eigen belang alleen maar krimpt, zonder dat menig sukkelaar het door heeft.

 17. Een bijstandsuitkering is gewoon 879 euro voor een alleenstaande niet-woningdeler. Nu zijn er misschien een hoop Wajongers die niet zelfstandig wonen, die zijn dan de klos ja, maar voor de andere Wajongers wordt het gewoon een uitkering van 879, maar wat is daar verkeerd aan? Veel van die mensen zijn al jarenlang in de watten gelegd en kunnen best werken, dus ik vind het niet heel erg verkeerd dat ze net zo behandeld worden als ik (bijstand maar dat had net zo goed Wajong kunnen zijn met mijn nog niet erkende Asperger ed).

  • bijstandsuitkering is niet gewoon 879 euro, maar 628,68. Zie overzicht uitkeringen met de laatste stand van zaken sinds 1 juli 2013.

  • Tsja, het blijkt toch een vervelende psychologische trek te zijn voor velen om altijd maar weer naar de zwakkeren te trappen. Dat blijkt zelfs te gelden voor iemand in de bijstand die zelf toch al aardig wat trappen gehad moet hebben. Maar misschien is CosmicDancer nieuw daar en denkt hij er snel weer uit te zijn. Ik hoop het voor hem.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.