NOS vertelt halve waarheid over Duitse economie

duitslandGisteravond was er bij de NOS een propaganda-uitzending over de Duitse economie. Gesuggereerd werd dat er een nieuw Duits wirtschaftswunder aan de gang is bij onze oosterburen. Breed glimlachende en van optimisme glimmende Duitsers in Muenchen werden voor de camera gehaald. Onder het motto wanneer de Nederlander niet in zijn eigen economie gelooft dan laten we hem zien dat het wel kan.

Toch groeit de Duitse economie dit jaar en in 2014 minder hard dan verwacht. De Duitse centrale bank stelde vrijdag de verwachtingen voor de groei licht naar beneden bij. De Bundesbank ziet nu een groei van 0,3 procent dit jaar (van een eerder gemelde 0,4 procent) en van 1,5 procent in 2014. Eerder dacht de bank dat de economie volgend jaar met 1,9 procent zou groeien.

Ter vergelijking De Nederlandsche Bank ziet dit jaar een krimpende economie van 0,8% en verwacht voor 2014 een kleine groei van 0,5%.

Conclusie:
Die groei in Duitsland valt wel mee. Duitsland heeft geen minimumloon en een uitgekleed ontslagrecht. Ik zie geen enkele reden het voorbeeld van onze Duitse broer te volgen, zeker niet als prijs om een dergelijke minimale groei zoals in Duitsland ook hier te realiseren.

Rob Vellekoop, 27 juni 2013, delangemars.nl

6 Comments

 1. Deze propaganda zal wel het gevolg zijn van D.Samson zijn uitlating: Geld moet rollen. Naast het eerbetoon aan Rutte door Duitse ondernemers, verbonden aan het CDU. Wat Rutte wellicht nooit en en te nimmer had verkregen van de doorsnee Duitse Burger. Het is een en al Façade wat men aan het genereren is, men elkaar daar in ondersteunt. Dat als twee handen op een buik, om met name de buik van ondernemers ( werkgevers ) te vullen. Maar ja waar moeten ze straks heen met hun producten en diensten als er steeds minder mensen zijn die het kunnen betalen.

 2. Het verschil met Duitsland is wel dat er heel veel ‘ maakindustrie ‘ is, en heel veel export, met glanzende winstcijfers.
  In Nederland maken wij vrijwel niets meer, en is er voor een ‘ ambachtsman / vrouw ‘ weinig perspectief.
  Dus wat willen wij met meer dan EEN MILJOEN werklozen ?

 3. De werknemer kan pas een beroep doen op de ontslagbescherming als zijn arbeidsovereenkomst langer dan zes maanden bestaat.

  De ontslagvergoeding is in Duitsland lager dan in Nederland. In Duitsland wordt de beëindigingsvergoeding in beginsel berekend door onafhankelijk van de leeftijd van de werknemer uit te gaan van een half maandsalaris per dienstjaar.

  Een belangrijk verschil met de buurlanden is dat Duitsland geen minimumloon heeft. Dat heeft volgens Marcus Kurth sinds de fameuze Hartz-hervormingen van de rood-groene regering in 2003-2005 meer gevolgen dan vroeger. Kurth: ‘Duitsland heeft nooit een algemeen minimumloon gehad maar tot 2005 fungeerde de werkloosheidsuitkering de facto als een soort ondergrens: mensen weigerden werk dat slechter werd betaald dan de uitkering.

  Hartz maakt dat veel moeilijker: wie weigert, riskeert een vermindering of zelfs schorsing van zijn uitkering.’ Hirschel van dienstenvakbond Verdi vult aan: ‘Je mag enkel een job weigeren als het loon dertig procent onder het gemiddelde van je regio zit. In Oost-Duitsland betekent dat dat je een job met een netto-uurloon van vier euro moet aanvaarden.’

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.