Zwolle leert bijstandsgerechtigden hoe tijdig op werk te komen

tuchtDe tucht waarmee Zwolle (PvdA, CU, VVD, CDA) bijstandsgerechtigden aan het werk wil krijgen, wekt deze week in de gemeenteraad de wrevel van de SP-fractie. Vooral de verplichting om vijf sollicitatiebrieven per dag te schrijven.

Gemeente Zwolle geeft de bijstandsgerechtigden les in ‘werknemersvaardigheden’, zoals: op tijd op het werk komen, de omgang met collega’s en het opvolgen van werkinstructies.  Deelnemers zijn ´minder zelfredzaam’ dan de gemeente had verwacht. Sommigen konden de sollicatieverplichting niet combineren met de zorg voor kinderen. Anderen konden de agressie niet beteugelen. Op enkelen wordt psychologisch onderzoek losgelaten.

Bron: De Stentor

Commentaar:
Ik heb er al eens een artikeltje aan gewijd: uitkeringsgerechtigden worden als tweederangsburgers, losers, domkoppen en paria´s behandeld. Mensen die tientallen jaren aan het werk zijn geweest, wordt verteld in alle ernst hoe ze op tijd op het werk moeten verschijnen of hoe ze een sollicitatiebrief moeten schrijven. Ik vraag me af hoe dom het personeel van re-integratiebedrijven is om volwassenen dit te willen leren.

Rob Vellekoop, 24 juni 2013, delangemars.nl

4 Comments

 1. Van ‘ WorkFirst’ is het nu ineens’ WorkFast’ geworden?

  Wat is het de volgende keer , ‘ Work2Death’ ?

 2. Na 38 jaar in het bedrijfsleven gewerkt te hebben, in de logistiek en industriële sector, in leidinggevende functies in regulaire afdelingen en projecten, opleidingen en trainingen verzorgd voor binnenlandse en buitenlandse werknemers van diverse nationaliteiten, zowel in binnenland als in het buitenland projecten opgestart, personeelsbeleidsplannen te hebben geschreven en functionering en beoordelingssystematieken te hebben ontworpen zou personeel van een re-integratiebureau mij wat kunnen vertellen over werknemersvaardigheden zoals op tijd komen en het opvolgen van werkinstructies?

  Een psychologisch onderzoek? Ik heb in de afgelopen jaren een reeks van succesvolle assessment onderzoeken ondergaan voor diverse pittige functies op leidinggevend niveau in diverse high tech omgevingen. Zelfredzaamheidtwijfels?

  Dan vijf brieven per dag schrijven, ik schrijf niet eens brieven en vijf per dag heeft totaal geen zin en werkt weerzin tegen solliciteren gewoon in de hand. Ik denk dat Zwolle eens goed moet nadenken waaraan zij hun geld uitgeven, of liever gezegd aan weggooien. Gewoon nutteloos en het leidt nergens toe.

  “Volgens ‘Workfast’ is de gemiddelde periode om met deze methode een baan te vinden uiteindelijk maar zo’n zes weken”. Een gemiddelde periode van zes weken om een baan te vinden? Waarom is deze methode dan niet benoemd tot een uniek gebeuren in Nederland?

  De gemeente volgde de 169 mensen die een baan kregen trouwens niet, en zegt niet te weten hoeveel van deze groep nog aan het werk zijn of zijn teruggevallen in een uitkering. En zelfs niet in staat om een volgsysteem los te laten op die groep, hoe kun je dan in godsnaam volhouden hoe goed je resultaten zijn?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.