Hoe betrouwbaar zijn uitslagen van peilingen

peilenmaarRegelmatig wordt er gepeild in ons land. De meest recente peiling gaat over het afluisteren. Volgens De Telegraaf vindt 73% van de ondervraagden afluisteren van telefoon- en internetverkeer prima.

Maar wie controleert de uitslagen van deze peilingen? Hoe kunnen we zeker weten dat het onderzoek niet gekleurd is door de opdrachtgever? Hoe komt  het dat we blind varen op de uitslagen er van? Manipulaties van dit soort onderzoeken zijn kinderlijk eenvoudig. De samenstelling van de groep waarmee de steekproef wordt uitgevoerd kan bijvoorbeeld de juiste samenstelling krijgen voor een bepaalde gewenste uitslag.

Het wordt hoog tijd dat dergelijke politiek gevoelige peilingen door een onafhankelijke instelling gecontroleerd wordt voor publicatie. Met peilingen wordt de publieke opinie regelmatig beïnvloed. De meest bekende zijn de opiniepeilingen van de aanhang van politieke partijen.

Rob Vellekoop, 24 juni 2013, delangemars.nl

2 Comments

  1. Volgens De Telegraaf vindt 73% van de ondervraagden afluisteren van telefoon- en internetverkeer prima. Ik kan me voorstellen dat veel mensen in de afgelopen jaren zo bang gemaakt zijn door berichten over aanslagen die voorkomen zijn door de inlichtingendiensten dat zij geen moeite hebben met afluisteren.

    Maar ondanks dat minister Ronald Plasterk vorige week benadrukte dat de AIVD en MIVD het omstreden programma of vergelijkbare programma’s niet toepassen zou ik er niet versteld van staan als ze wel degelijk telefoon en internetverkeer monitoren.
    Maar goed, Maurice heeft gepeild en de meerderheid van de ondervraagden heeft daar geen moeite mee. Ik weet natuurlijk niet wat er in de opdracht stond van de nieuwssite NUtech.nl

    • Tuurlijk doen ze dat,ons monitoren. Nu is er drukte om en vervolgens gaan ze gewoon door. Tot de volgende klokkeluider!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.