Ons land nog niet armoedig genoeg voor acties

campingVakbondsleden stromen zaterdag samen in Rome voor een betoging die meer dan 100.000 mensen op de been moet brengen.
Waarom krijgt Luigi Angeletti het wel voor elkaar en Ton Heerts niet? Waarom stromen er in Amsterdam geen 100.000 vakbondsleden zoals in Rome samen om te eisen dat Rutte 2 maatregelen neemt om de kwakkelende economie nieuw leven in te blazen? En waarom eisen de Nederlandse burgers geen maatregelen tegen de oplopende werkloosheid?

Er zijn nog niet genoeg kinderen die in armoede opgroeien: 377.000 kinderen. Dat is één op de negen kinderen. „Kinderen vertellen dat er niet voldoende te eten is, dat er geen goede kleren zijn”, aldus de kinderombudsman Dullaert „Dat ze bang zijn dat de elektriciteit wordt afgesloten of dat de verwarming uitstaat. ”

Nog niet genoeg voedselbanken?  143 in het land met oplopende wachtlijsten. Met de feestelijke opening van de voedselbank in Veenendaal is dit aantal bereikt. Veenendaal telt 480 huishoudens die onder het bestaansminimum leven.

Zwerfjongeren? Bijna 9.000 jongeren dakloos (telling 2011). Het aantal dakloze jongeren in Nederland is veel groter dan tot nu toe werd aangenomen, terwijl het aantal opvangplaatsen wordt bedreigd door bezuinigingen. Er zwerven dus duizenden jongeren rond in ons welvarend landje.

Betalingsachterstanden, een protest waard? Steeds meer gezinnen met een modaal inkomen zitten in de schulden. Inmiddels hebben 1,9 miljoen Nederlanders een betalingsachterstand. Vorig jaar klopten 80.000 burgers aan bij de schuldhulpverlening. Van alle huishoudens heeft 6,5% een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De gemiddelde schuld daarvan is 11.400 euro.

Trekt dit dan aandacht? Duizenden ouderen moeten verhuizen uit hun verzorgingshuis wat leidt tot veel onrust. De bezuinigingen op de ouderenzorg betekenen dat het moeilijker wordt om in een verzorgingshuis te kunnen wonen. Het gevolg is dat steeds meer verzorgingshuizen de deuren sluiten. En dus moeten bewoners of naar een ander tehuis of zelfs terug naar een eigen woning.

Wonen op een camping na gedwongen verkoop van het huis na baanverlies? Steeds meer huiseigenaren moeten hun woning gedwongen verkopen, omdat ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Dit blijkt uit antwoorden van minister Blok (Wonen), Dijsselbloem (Financiën) en Opstelten (Justitie) op Kamervragen van het CDA over executieveilingen en onderhandse executies. In totaal werden er in 2012 2.488 huizen verkocht via een executieveiling, tegenover 2.679 in 2011.

Rob Vellekoop, 23 juni 2013, delangemars.nl

12 Comments

 1. Goed beschreven, maar helaas denken de meesten nog aan zichzelf.. Als we ´ns een keer om elkaar geven pfff zie het overal mensen in opstand komen en vredig demonstreren.. Waarom is Nederland het slaapland van Europa?

 2. En dat is het meest vernederende aan het verhaal, hij denkt niet en permitteert zich toch een mening die nergens op gebaseerd is.

 3. Laten we elkaar vinden en met elkaar straat opgaan. Geen baasjesjagerij wie de baas mag zijn over de mars etc. Een breed comité,een brede groep

  • Daarmee ben ik al druk bezig. De eerste resultaten van een dergelijke samenwerking zijn Deventer en Den Haag. Welke steden volgen?

 4. PAUL:
  Ik ben lang en vaak tegen mijn wil werkloos geweest, en ook een speelbal van de sociale diensten. De sociale dienst in Doetinchem heeft mij verplicht om mijn pensioen pot(je) helemaal te gebruiken. (dus NIET gebruikt om een mooie dure auto te kopen) Daarna mocht ik terugkomen.
  Ik heb 15 jaren gesoliciteerd 8 a 10 uur per dag! Écht wel! Goede kennis en vaardigheden, 2 HBO diplomas, 4 talen en absoute specialist in de houtverwerkende industries!!!! Heb ongeveer 2000 solicitatie brieven geschreven, en maar 20 echte geintereseerde antwoorden gehad. daaruit 6 gesprekken en 3 banen. Twee banen waren een jaar werk, en een anderhalf jaar.
  Dus……. Paul, wordt eerst maar een 15 jaar werkloos, NÁ JE 45 e JAAR!!!!!
  En als je dan met pensiooen gaat, kun je ook nog (tijdelijk) in een rolstoel terecht komen, net als ik, (en nog steeds zonder auto, heb ik ook niet nodig, een scootmobiel zou wel handig zijn).
  Ohh ja, de chiropractor kost me samen € 1000,- dit en volgend jaar, mijn zoon betaald, dat gelukkig wel.

 5. Plasterk laconiek over dreigement Abvakabo

  Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft zondag laconiek gereageerd op het dreigement van Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk dat het sociaal akkoord van tafel is als het kabinet 6 miljard euro bezuinigt in 2014. ‘De vakbonden markeren hun positie. Dat hoort er gewoon bij’’, zei hij in het tv-programma WNL op zondag.

  Van Brenk zei zaterdag dat een bezuiniging van 6 miljard wat haar betreft het einde van het sociaal akkoord betekent. Ze voegde er wel bij dat FNV-voorzitter Ton Heerts daar uiteindelijk over gaat. Heerts liet zich enkele dagen eerder ook zeer kritisch uit over de bezuinigingen van 6 miljard die het kabinet heeft aangekondigd. Hij heeft onder meer grote bezwaren tegen de nullijn voor ambtenaren die het kabinet overweegt. Plasterk, verantwoordelijk voor het overheidspersoneel, wilde hier niet op ingaan.

  Corrie dreigt, Ton is kritisch en Ronald is laconiek, de bonden markeren hun positie en hebben bezwaren. Ik kan maar een ding concluderen en dat is dat we niets hoeven te verwachten van de bonden en al helemaal niet van een laconieke minister. In Brazilië had men een week nodig om die laconieke grijns van het gezicht te halen, dat is hier ook zomaar mogelijk.

  Maar dan moeten we als bevolking wel uit onze luie stoel klimmen en met z’n allen een treinkaartje nemen richting Den Haag. Als we dat gaan doen kunnen we een eind maken aan het steeds rijker worden van enkelen ten koste van velen.

  Dan gaan we een eind maken aan de armoede onder duizenden kinderen, dan halen we de zwerfjongeren van straat en gaan we de voedselbanken ontmantelen. Met de miljarden die nu verknald worden/zijn met ondermeer nutteloze infrastructuurprojecten en aanschaf van supermoderne vliegtuigen kan onze maatschappij er zomaar heel anders uit gaan zien.

 6. Beste Paul, mensen met een betalingsachterstand en dus schulden hebben geen twee auto’s voor de deur staan en gaan ook niet twee of drie keer per jaar op vakantie. Die mensen zijn bezig om in ons welvarend land te overleven al dan niet met hun kinderen. Vraag je eens af hoe die mensen met dat modaal inkomen in de schulden zijn geraakt, misschien door werkloosheid?

  • Ik ben lang en vaak tegen mijn wil werkloos geweest, en ook een speelbal van de sociale diensten. De sociale dienst in Doetinchem heeft mij verplicht om mijn pensioen pot(je) helemaal te gebruiken. (dus NIET gebruikt om een mooie dure auto te kopen) Daarna mocht ik terugkomen.
   Ik heb 15 jaren gesoliciteerd 8 a 10 uur per dag! Écht wel! Goede kennis en vaardigheden, 2 HBO diplomas, 4 talen en absoute specialist in de houtverwerkende industries!!!! Heb ongeveer 2000 solicitatie brieven geschreven, en maar 20 echte geintereseerde antwoorden gehad. daaruit 6 gesprekken en 3 banen. Twee banen waren een jaar werk, en een anderhalf jaar.
   Dus……. Paul, wordt eerst maar een 15 jaar werkloos, NÁ JE 45 e JAAR!!!!!
   En als je dan met pensiooen gaat, kun je ook nog (tijdelijk) in een rolstoel terecht komen, net als ik, (en nog steeds zonder auto, heb ik ook niet nodig, een scootmobiel zou wel handig zijn).
   Ohh ja, de chiropractor kost me samen € 1000,- dit en volgend jaar, mijn zoon betaald, dat gelukkig wel.

 7. “Betalingsachterstanden, een protest waard? Steeds meer gezinnen met een modaal inkomen zitten in de schulden. Inmiddels hebben 1,9 miljoen Nederlanders een betalingsachterstand.”

  Maar ze hebben wel een of twee auto’s voor de deur staan.

  • Een Audi en een BMW. En binnen hebben ze de nieuwste flatscreen hangen, big size, gaan ieder seizoen op vakantie naar verre oorden, dragen Armani en Rolex en hebben hun matras opgevuld met honderdtjes. Paul denk niet; ‘waar doen ze het toch van?’, nee hij denkt gewoon helemaal niet.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.