Enige doel tegenprestatie voor uitkering is straffen van uitkeringsgerechtigden

Er zijn ondertussen drie zwartboeken verschenen over het regime van PvdA-staatssecretaris Klijnsma waarbij uitkeringsgerechtigden een tegenprestatie moeten leveren voor hun uitkering.
Zwartboek_werken_in_de_bijstand  (FNV),
Tewerkgestelden Aan Het Woor (SP Zuidwest Friesland) en meest recente Dwangarbeid en intimidatie bij Orionis  (SP Middelburg/Vlissingen).

machtsmisbruik
met dank aan Arvy op arvy.org

Tijdens de vergadering van de Tweedekamercommissie van Sociale Zaken op 5 juni 2013 blijkt dat Klijnsma niet onder de indruk is van de misère waarin zij uitkeringsgerechtigden brengt.  Drie zwartboeken zijn blijkbaar niet genoeg om haar er van te overtuigen menselijker te worden. Zij staat weliswaar open voor onderzoek, maar dit zal geen gevolgen hebben voor de de wettelijke maatregelen. De tegenprestatie voor uitkeringsgerechtigden blijft. Ook al geeft Klijnsma toe dat ze geen banen kan scheppen. Want beweert VVD commissielid Potters met het eisen van deze tegenprestatie vergroot je de kansen op een baan.

De kansen op welke baan mijnheer Potters? Er zijn 97.000 vacatures voor 390.000 uitkeringsgerechtigden en 650.000 werklozen.

Daarom doet zich de vraag voor wanneer uitkeringsgerechtigden niet geholpen worden met een tegenprestatie waarom moet deze er dan toch zo nodig zijn?

Voor het antwoord op deze vraag moeten we naar de VS.  De Amsterdamse wethouder van Financiën van de PvdA, Pieter Hilhorst,  is pionier op dit gebied. Hij is degene die in 2003 de Amerikaanse methode Work First (WF) maatschappelijk bespreekbaar maakte.  De filosofie van WF?

Mensen zonder werk in een onbetaald werktraject dwingen, want ze hebben hun werkloosheid aan zichzelf te danken.

Met andere woorden werklozen moeten gestraft worden. Zij mogen niet rustig thuis zitten omdat er toch geen werk voor hen is. Nee, zij moeten worden vernederd, geïntimideerd, gekort op hun summiere uitkering en desnoods doen zij de meest onzinnige werkjes. Voor straf.

Commentaar
Dus straf is de reden voor het eisen van een tegenprestatie. Suggesties zoals re-integratie op de arbeidsmarkt, uitkeringsgerechtigden meer kansen geven, of hen trainen zijn allemaal leugens. Overigens voor de uitvoering van deze leugens worden door de re-integratiebureaus enorme bedragen opgestreken. En ook gemeentes profiteren er van door uitleenvergoedingen te ontvangen of banen weg te saneren en deze werkzaamheden voortaan door uitkeringsgerechtigden met behoud van uitkering te laten uitvoeren (kijk naar de zorg). Klijnsma worstelt ondertussen om de leugen overeind te houden, ik garandeer dat ze onderuit zal gaan. Zelfs in de politiek duurt eerlijkheid het langst!

Rob Vellekoop, 6 juni 2013, delangemars.nl

9 Comments

 1. Applaus voor u, meneer Henk Faassen…..Mooi gezegd!
  Duidelijk, eerlijk en helder geformuleerd! I
  k zit in hetzelfde schuitje…. in uw `zinkende bootje ` dus…..
  Maar blijven hevelen (geen water meer naar de zee dragen… maar eruit blijven hozen!!)…..
  Want: Wie hard roept… zal uiteindelijk gehoord worden…
  Blijf kritisch, wees creatief en eerlijk in eigen DENKVERMOGEN…
  Laat niemand zich laten afstraffen, dwingen … dictatorisen…..onderdrukken of nog erger inlijven en langzaam laten doodbloeden!!!

  ARBEIDERS STRIJDT VOOR UW RECHT…….!!!!!!

  Uw MENSENRECHT wel te verstaan….
  Uw recht(en) op een Menswaardig(er) BESTAAN….

  What`s in a name Kleinsma…… Tja!!!!

  Hoe groot wil je echt zijn in deze Wereld: Heb uw naasten lief…… Gelijk uw zelf…!!!

  Was ie niet zo:):):)????????

 2. Een uitkering is een vangnet voor als men geen betaald werk kan vinden. Op het moment dat uitkeringsgerechtigden opeens betaald werk staan te doen voor hun uitkering (stuk lager als een normaal minimum loon) spreekt men over slavernij. VoC maakt een comeback blijkbaar.

 3. Nu, dit is mooie stuk, ook logisch met goede toezicht van cijfers op de arbeidsmarkt..

  Wat iedereen lijkt te missen in dit systeem, is het effect op de echte arbeidsmarkt. Dus werklozen worden verzonden naar de fabrieken en bouwplaatsen, als een soort straf voor werkloosheid.. Dat is onmenselijk genoeg, maar moeten wij niet vergeten dat deze mensen er daar eigenlijk werken … En hun uitkeringen zijn ongeveer 30% lager, dan de minimale lonen, die in deze sector toegestaan zijn ​​door vakbonden en collectieve onderhandelingen. Maakt niet uit hoe ambtenaren zich nemen, als mensen werken om betalingen te ontvangen, het is salaris, geen sociale uitkeringen, het is duidelijk en eenvoudig.
  Dit is schending nummer een-mensen werken voor lagere salaris dan toegestan is.

  Overtreding nummer twee, en meer interessant, is de werkelijke winst uit dit onderbetaalde arbeid. Dus de gewone bouwvakker, onghuwde man, jong, werkt bij de bepaalde baan voor, laten we zeggen 1500 brutto loon. Werkgever moet ook betalen 200 of 300 euro extra als sociale belasting.
  Nu de bijstandsuitkering ontvanger, ook onghuwd en jong, die wordt verzonden om dezelfde taak uit te voeren, zou 700 Euro ontvangen, kan 1000 euro max zijn met “toevoging”.
  Cheers, juicht, het betekent ongeveer 500 Euro (of meer) extra winst voor het vervangen van echte werknemer met een “werkende werkloos”. Is er iemand die interesse heeft waar dit geld naartoe gaat, en hoe het belasting hier verwerkt?

  En het grootste nadeel is natuurlijk veroorzaakt aan daadwerkelijke werknemers. Als het mogelijk is om personeelkost verminderen door verbannen van alle werknemers en dan brengen ze terug aan het werk als “werkloze”, waarom zou iemand mensen blijven betalen voor de echte loonlijst?

 4. Het hebben van zo’n lage uitkering waar je nauwelijks nog rond van komen is op zich al een straf. Laat ze werklozen gaan belonen die vrijwilligerswerk gaan doen.

 5. DEZE STOMME IDEEN ZIJN ER ALLEEN OM HET ZAKENVULLERIJ EN BONUSVERSTREKKEN TE STIMULEREN LAGERE PERSONEELS KOSTEN DUS BLIJFT ER MEER OVER OM NAAR DE ZAKKENVUL REKENING WEG TE SLUIZEN !!!!!

 6. Leuk stukje uit de Leeuwarder Courant .. ;
  ‘ De Gemeente Heerenveen maakt een einde aan de klassieke subsidiebanen .. Dit kan 20 tot 30 mensen hun werk (?) kosten. Heerenveen subsidieert nu nog de banen van 38 mensen … Dit kost jaarlijks 45% van het budget, .. JAJA waar eigenlijk 1100 !! uitkeringsgerechtigden mee geholpen moeten worden ..’ .
  ..

 7. Mooi gezegd.
  Bij Pastiel in Franeker (ook zo een mooi bedrijf) Moet je eerst de diagnose fase doorlopen.4 weken lang word je vernederd bedreigt met kortingen op je uitkering etc.Deze fase is gewoon bedoeld om te kijken hoever uitkeringsgerechtigden willen gaan om hun uitkering te behouden.Als je na 4 weken met behoud van uitkering dan geplaatst wordt bij een bedrijf weten ze zeker dat je goed je best gaat doen voor je bijstand te behouden bij de “werkgever”, want de dreiging met korting van je uitkering blijft boven je hoofd hangen.na mogelijk 6 maanden gewerkt te hebben met behoud van uitkering ga je terug naar Pastiel en begint het hele circus weer opnieuw.Een tegenprestatie leveren voor je uitkering is prima.Maar dan wel voor een minimumloon.Wij weten zeker dat hieronder onze reactie mensen gaan reageren met “Ga toch werken bijstandtrekkers” “gratis geld bestaat niet”klaplopers”etc .Wat deze VVD aanhangers dan dus niet weten is dat vele mensen die nu in de bijstand zitten vaak al jaren langer hebben gewerkt.(en vaak veel harder) dan diegene die zo graag commentaar willen leveren.Maar de regering is al jaren bezig om mensen met een bijstand neer te zetten als fraudeurs luilakken etc etc.Een zeer klein gedeelte van mensen in de bijstand zijn te lui en die mag je gerust aanpakken ,dwing ze om te gaan werken! Maar dan voor een minimum loon.Of zijn jullie werkenden echt in de illusie dat jullie nooit jullie baan kunnen verliezen?

  • Geer en Greetje: Werkenden hebben vaak geen idee hoe de wereld in elkaar steekt, zijn te druk met hun eigen wereld. Eerlijk is eerlijk daar heb ik mezelf ook op betrapt, dat helaas nadien toen de poorten van de hel ook voor mij opengingen en ik de daadwerkelijke welvaart van Nederland binnenstapte. Mijn opgebouwde illusie klapte in rap tempo in elkaar, verdampte alsof het nooit bestaan had. Wellicht een ervaring die gedeeld wordt met een percentage van de 650000 werkelozen en 390000 bijstandsgerechtigden.

   Bij mij donderde alles sneller in elkaar omdat ik mij verweerde, want wat nu ontstaat bestaat al langer, zo ook onder Balkenende. Ik had in een paar weken in de gaten dat mijn welvaart niet de werkelijke welvaart was, maar het onderliggende waar ik nu al jaren in vertoef. Met wat oprispingen om weer te gaan werken, maar toen al snel bleek dat men helemaal geen hartpatiënt wilt. Goed zolang het goed gaat, maar als mijn mensenhart er de brui aangaf mijn werkgevers er de brui aan gaven.

   Werkend Nederland roept dan: daar hoeft een werkgever niet voor op te draaien. Maar eenmaal een uitkering men ook roept: hallo daar hoeven wij niet voor op te draaien en daar ga je na 25 jaar vast dienstverband, naar de knoppen geholpen door beleid van de overheid ( anti-rookbeleid )

   Het is nooit goed, wat moet ik dan stil in een hoekje kruipen als ziek mens, mijn mond dicht houden omdat werkend Nederland mij niet wilt, maar ook niet accepteert dat ik door hun houding een uitkering geniet. Wat willen die gasten nou eigenlijk? Ze schijnen totaal te vergeten dat ik een bijdrage geleverd heb aan de mogelijkheden die ze nog hebben, zoals veel van mijn leeftijdsgenoten. Goed we hebben misschien in die periode teveel mogelijk gemaakt, toegestaan, wat ons nou in de ellende stort. Trekken we daar nu de mond over open om erger te voorkomen, ook ten voordele van hen, is het weer niet goed. Roepen ze bek dicht.

   Soms denk ik wel eens laat ze er maar zelf achter komen, maar je ik heb kinderen die ik graag een andere wereld toewens, dus ook graag voorzie van een menswaardig inkomen, zodat ze vrijheid mogen genieten en een vrije keuze hebben. Ja of nee mogen zeggen

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.