Bijstandskas steunt uitkeringsgerechtigde

bijstandskasEr wordt een bijstandskas opgericht om uitkeringsgerechtigden financieel bij te staan die bezwaar willen maken tegen besluiten van gemeenten.

Uitkeringsgerechtigden die gekort worden en daardoor geen huur of voeding meer kunnen betalen, worden door de kortingsmaatregelen dermate gedupeerd en geïntimideerd dat ze niet meer voor hun rechten opkomen. Doen ze dit toch dan hebben zij financiële ondersteuning nodig om de tijd te overbruggen waarin zij geen uitkering ontvangen. Daarnaast geeft het kunnen terugvallen op de Bijstandskas de uitkeringsgerechtigde moed om voor zijn rechten op te komen. Als inleg wordt voorlopig uitgegaan van 1 euro per deelnemer per maand.

De initiatiefnemers A. Bovens, B. Koot en ondergetekende streven er naar de Bijstandskas binnen zes maanden gerealiseerd te hebben.

Rob Vellekoop, 9 juni 2013, delangemars.nl

63 Comments

 1. Zohra, ik begrijp het helemaal. Je bent absoluut beperkter dan ik dat ben, ik heb meer mogelijkheden qua markt en supermarkten.

  Toch wil ik je wat tips geven die je mss nog niet kent. Ik maak schoon en was met azijn, soda, groene zeep en sunlight zeep. Je maakt wasmiddel van soda met een geraspt blok sunlight zeep en azijn kun je gebruiken als wasverzachter en voor de zwarte was. Groene zeep en soda ontvet werkelijk allés en is goedkoop en goed voor de natuur 🙂

  Neem bij de AH een bonuskaart en meld je op de internetsite aan voor kortingsbonnen (als je kunt printen tenminste) deze zijn aangepast aan je aankopen en soms erg interessant. De bonus kan helpen bij bv vlees een paar weken geleden had ik 4 stuks grote biologische drumsticks voor Euro 1,– aangezien ze in de bonus waren en ook nog eens een 35% kortingsbon hadden, wel direct invriezen (kan dat?) als je thuis bent.

  Ik gebruik o.a. schildklierhormoon en ken het opgewekte hongergevoel, gebruik goedkope volkorenproducten; daar doe je ook langer mee dan witte. Volgens mijn specialist is het in de medische wereld al een aantal jaren achterhaalt dat eieren niet te veel mogen, hij raad mij aan om er 2 per dag te eten, dat kan dus geen kwaad. Om het hongergevoel tegen te gaan dus proteine en volkorenkoolhydraten en groente (veel kauwen en vezels).
  Linzen (een lekkere soep van maken) zijn ideaal als proteineleverancier.

  Heb je mss een Turkse of Marokaanse winkel in de buurt? Daar kun je prima inkopen doen en ze hebben vaak goede aanbiedingen, wij zijn er hier heel blij mee.

  Aangezien je manisch depressief bent raad ik je aan om te kijken (googlen) of er een organisatie in jouw buurt is die jou soms met het e.e.a. kan helpen; deze mensen doen dat graag omdat zij ook (net als jij en ik) een ander soort wereld voor ogen hebben dan de wereld van dit moment. Geloof me, als je gaat zoeken zul je zien dat er meer mogelijk is dan je denkt! (wees niet te trots we hebben allemaal wel eens een beetje hulp nodig ;))

  Ik vind het jammer dat we niet in dezelfde stad wonen want dan had ik je in de praktijk wat makkelijker kunnen helpen.

  Het wordt tijd dat we ons realiseren dat er veel meer mensen in een niet zo’n prettige situatie zitten en wel een beetje hulp kunnen gebruiken; geef een beetje hulp en ontvang soms een beetje. Samen kunnen we veel aan!

 2. Zohra, ik wil graag met je meedenken over gezond eten voor weinig geld (ben zelf ook chronisch ziek en heb 1 kat) en heb aardig wat tips voor je.

  Het is natuurlijk wel handig als ik een beetje weet welke supermarkten en mogelijkheden (echt geen mogelijkheid voor een markt in een naastgelegen buurt?) je hebt (bv hoe mobiel je bent?) zodat mijn bijdrage wel constructief is natuurlijk :))

  • Hallo Daisy,

   Helaas ben ik niet zo mobiel, ik heb geen auto, geen fiets, moet alles lopend doen op te strakke en kapotte schoenen.

   Kwa supermarkten heb ik in de buurt de Plus, Albert Heijn en de Jumbo. Vaak doe ik mijn boodschappen bij AH vanwege goedkoop euroshopper merk. Lidl en Aldi zijn helaas té ver weg. Er is elke donderdag een piepklein marktje hier, maar de prijzen op die markt zijn gewoon hetzelfde als in de supermarkt, dus daar heb je ook niks aan. Soms kom ik thuis en heb dan voor 35 euro boodschappen gedan en dan denk ik: ‘Wat héb ik nu eigenlijk voor dat geld?’

   De C1000 die best ver bij mij vandaan is, heeft soms wel leuke aanbiedingen kwa vlees, soms heb je van die pakketten met meerdere soorten vlees er in voor een tientje, maar dat is ook niet echt vaak moet ik zeggen. Soms koop ik een BBQ pakket, omdat die vaak niet zo duur zijn en toch een variatie aan vlees bevatten.

   Vaak eet ik gewoon brood ’s avonds. Koken doe ik vaak voor twee dagen, dat is toch voordeliger, of ik bak een eitje, ook best lekker maar kan ook niet te vaak. want dat is toch niet écht gezond.

   Aangezien ik manisch depressief ben is het soms lastig om helder en verstandig een menu samen te stellen omdat mijn gedachten vaak met mij op de loop gaan en je dan impulsiek maar wat in een wagentje smijt.

   Terwijl ik aan het winkelen ben loop ik wel vaak alles op te tellen, zo dat ik niet voor verrassingen kom te staan bij de kasse en een hoop spullen terug moet zetten op de band!

   Door de medicatie die ik gebruik heb ik altijd honger en zeker drie dagen van de week stik ik van de honger omdat ik niet uitkom met mijn geld. 3 katten kost ook aardig wat in de week, blikjes, droogvoer en kattenbakvulling, verzorgingsprodukten, schoonmaak- en wasmiddel. Soms heb je de ene week net iets te veel van het een gekocht , waardoor de de andere week het ándere noodzakelijke spul niet kunt kopen.

   Dit geeft mij allemaal zoveel stress dat ik er lichamelijke klachten van krijg!

 3. Inderdaad Henk, dat heb je heel mooi gezegd! Trouwens, als je volledig arbeidsongeschikt wordt beschouwd, waarom zou je je dan verplicht moeten voelen uit ‘solidariteit met je medemens’ te moeten gaan werken? Je bent niet voor niets afgekeurd, dus waarom zou je dan uberhaupt kúnnen werken? We moeten er trouwens ook rekening mee houden dat er niet alleen gewone lezers hier mee lezen, maar ook de ‘andere kant’ die dus vóór al die draconische maatregelen zijn en dus hun eigen propaganda willen verspreiden.

  Ik ben ook mijn buurman niet dankbaar dat hij bijdraagt aan mijn uitkering, omdat ‘zijn bijdrage’ zo miniem is, dat ik niet op mijn knieeen ga liggen voor zijn ‘aalmoes’ hoor.

  De overheid hóórt gewoon mensen te helpen die in moeilijke en lastige situaties leven. En wat mij opvalt is dat de overheid zich de laatste tijd steeds meer probeert te kwijten van al hun plichten en het hier de amerikaanse kant op gaat.

  Ik bedoel, ik begin een beetje moe te worden van mensen die vinden dat ‘zij als belastingbetaler’ er niet elke dag ‘krom voor willen liggen zodat ik elke dag weekend kan vieren’.

  Kennelijk heerst bij de mensen over het algemeen het beeld dat mensen die leven van een uitkering elke dag feest vieren, elke dag weekend hebben en een heerlijk, vrij en onbezonnen leven leiden. Nou mensen, laat ik jullie uit die droom helpen. Leven van een uitkering is een full-time baan. De hele dag door ben je bezig de eindjes aan elkaar te knopen, op zoek naar de voordeligste aanbiedingen, je zorgen maken over de toekomst en vooral veel honger hebben, rondlopen in armoedige en kapotte kleding en ga zo maar door.

  Dat beeld dat men heeft van ‘uitkeringstrekkers’ is onrealistisch en zou moeten worden bijgesteld.

  Niet elke ‘uitkeringstrekker’ is een profiteur, de ‘slechten’ verpesten het al sinds mensenheugenis voor ‘de goeden’. En hiermee zou de overheid ook rekening moeten houden, de goeden mogen niet lijden onder de kwaden die de boel oplichten en er zouden dus niet zoveel voorwaarden mogen hangen aan uitkeringen, mensen hebben het al moeilijk genoeg en het wordt hen elke dag moeilijker gemaakt.

  Zie maar eens hoeveel mensen uit wanhoop zelfmoord plegen! Zó goed gaat het nu met deze maatschappij!

  • @Zohra, eens, de overheid dient te helpen en dat zo menswaardig mogelijk. Ik heb hen ooit gekozen op basis van zekerheid om werk te behouden ( zo ook om meer te verdienen (shame on me ) ) maar heb hen ook gekozen om me te helpen als deze toch wel dwangmatige leefomstandigheid mij in de steek liet. Daar zelf niet voor gekozen, door beleid van de overheid verloor ik mijn baan en nadien mijn menselijk hart. Tja en werkgevers hebben dan schijnbaar liever een versteend hart en werd ik een soort van hart hopper wat gelijk is aan een job hopper.

   Tussenliggend moest ik steeds maar weer trachten mijn hart te verharden op een wijze zoals Lot, de Bijbelse figuur. Sindsdien steeds vertoevend op de grens van vroeger en later, wat deels gelijk is aan de overweging wel of niet weer te gaan werken daar ik mogelijk weer afgewezen wordt als mijn menselijk hart er de brui aan geef en niet van steen blijkt te zijn. Voor mij is deze afweging inmiddels een illusie geworden, inmiddels een aantal keer beleefd.

   Denk dan ook dat het een en ander in de basis moet veranderen in het moment, dus nu. Want laten we wel zijn dat is het enige wat speelt en leeft, vroeger en later bestaat niet nu.. Ga je uit van vroeger, het is nooit veranderd, of later, het zal nooit veranderen heb je te maken met stilstaan, blijf je op die verrekte grens, waar ik niet langer wil staan. Het is een strijd geweest, wat hieronder mooi verwoord wordt.

   http://www.youtube.com/watch?v=_JrMf72B1WY

   Voor mij is het nu; het moment vlak na mijn geboorte en het moment vlak voor mijn sterven, beiden een feest om het leven te mogen vieren. Waar tussenin ons verleden en onze toekomst niet in voorziet. Dat is niet veel meer dan angst aanleren en angst hebben voor. Waar velen door zeggen het is nooit verandert, het zal nooit veranderen, terwijl er nu steeds meer mensen zeggen het kan veranderen en wel nu. Ik ben blij dat het zout op begint te lossen waardoor mensen goddank eindelijk weer het eigen lot gaan bepalen als allen voor een en een voor allen, het leven een feest mag worden. Laten we in lieve vrede zelfmoord ( onbewust naar bewustwording ) plegen tijdens leven om bewust te worden van dat grote feest, terwijl we nog mogen ademen. We moeten allemaal het leven kunnen vieren.

 4. Waar het om gaat is dat de samenleving rechtvaardiger moet worden, er zijn teveel zeg maar criminele elementen onder ons die wet- en regelgeving misbruiken om anderen het leven zuur te maken, daarbij komt dat er steeds weer nieuwe wet- en regelgeving bijkomt die een hoog onrechtsvaardigheids gehalte hebben. Referenda zouden een sturende bijdrage kunnen leveren aan misstanden in wet- en regelgeving, maar dat is precies wat een bepaalde kliek van politici niet wil,,,,,,,de overheid duld geen tegenspraak en geeft daarmee het democratisch gehalte weer dat dus niet democratisch is. Werkelijke democratie is niet waar we nu mee te maken hebben, omdat een zogenaamde representatieve democratie zoals we die nu hebben teveel macht aan te weinig mensen geeft die deze macht vaak misbruiken……….de zogenaamde “tegenprestatie” die uitkeringsgerechtigden moeten leveren, is onderdeel van het verdeel en heers principe waardoor werkenden het idee krijgen dat ze beter af zijn omdat ze wel normale betaling voor hun werk krijgen. Deze werkenden beseffen echter niet dat werkloosheid altijd op de loer ligt en geen uitzonderingen maakt. Multi-nationals en politiek zijn sterk verweven, dat maakt de dreiging voor iedere werknemer groot…..vandaar een goed plan om mensen die willen procederen extra hulp te gaan geven, zodat ze niet meteen in een verschrikkelijke situatie terecht komen. Hulde!

 5. Beste mensen, wat opvalt is dat geen van de personen hier enige ervaring heeft in de wetskennis WWB dan wel de uitvoering en handhaving van de WWB. Het basis inkomen is halverwege de jaren ’70 WEER eens geopperd en afgeschoten, een basis inkomen komt er niet.
  Voorst indien personen worden gekort dan wel worden beëindigd kunnen personen gewoon in bezwaar en beroep, hiervoor dienen zij echter wel een civiele toevoeging te krijgen en voor de restkosten kan er bijstand worden aangevraagd. Indien men geen civiele toevoeging krijgt, kan een advocaat zijn kosten bij het college declareren.

  Mochten personen niet in bezwaar en beroep kunnen of dat een bezwaar / beroepsprocedure te lang zou duren kunnen personen die hun uitkering beëindigd is de dag dat zij de eindbeschikking hebben ontvangen WEER een nieuwe aanvraag indienen. Gemeenten streven er naar binnen 4 weken na melding de aanvraag af te handelen, indien dat niet lukt zijn gemeentes wettelijk verplicht 4 weken na dat de eerste melding is geschied een voorschot van minimaal 90% van de rijksnorm te verstrekken.

  Korting
  Indien er een korting op de uitkering wordt toegepast is dat over het algemeen niet voor niets. Indien Rob de personen die gekort zijn wil bijstaan zal de opgelegde maatregel zijn effect missen. Een korting ( maatregel) wordt enkel opgelegd bij schending ( het niet nakomen van arbeid- en activeringsverplichtingen) kent een opbouw karakter met een extra verhoging bij recidive. Enkel bij het verwijtbaar verliezen van werk dan wel weigeren van aangeboden werk zal er direct een maatregel van 100% opgelegd worden, nog met uitzonderingen, alleenstaande ouders en gezinnen zullen een alternatieve maatregel opgelegd krijgen. Maatregelen kennen een opbouw van 5% van de uitkering, Dit hebben wij nu eenmaal met elkaar afgesproken en geloof me, vele willen niet het aangeboden werk of activering ( nuttige taak naar vermogen) doen.

  Voorts is er bij fraude dan wel het schenden van de inlichtingenplicht per 1 januari 2013 de boete. Dit zijn vastgestelde bedragen bij geen financieel nadeel echter bij fraude met financieel nadeel KAN de boete oplopen tot 100% netto van het benadelingsbedrag.

  Er is geen reden je “te verzekeren” tegen problemen met de WWB, dit is al ondervangen in de Algemene wet Bestuursrecht. Dus Rob indien je € 1,– per maand van iedere bijstandsgerechtigde zou mogen ontvangen zou je momenteel ruim € 350.000,– per maand ontvangen. Per jaar bijna 4.5 miljoen euro !!!!!!! Afgezet tegen de marge van personen die ( terecht of onterecht) geen bijstand of lagere bijstand zouden ontvangen, ben ik toch reuze benieuwd wat jullie met de netto winst gaan doen……….

  Op dit moment zou alles wat wij als gemeenschap hebben afgesproken over de bijstand en solidariteit met dit “fonds” ondermijnen. Indien je jullie 4 miljoen per jaar willen aanwenden om mensen UIT de bijstand te houden dan helemaal prima, maar uiteindelijk zal je toch moeten gaan beoordelen welke mensen er terecht dan wel onterecht een aanspraak zouden mogen maken op jullie fonds, dan zit je al weer snel in het zelfde systeem als de bijstandswet, je zal toch moeten aantonen en criteria moeten opstellen voor bijdrage uit dit fonds.
  Simpel gezegd behoeft de bijstand dan niet uit te keren en nemen jullie de kosten in levensonderhoud op, zijn wij weer af bij het begin jaren ’60 de armoedewet, die arme Marga Klompee zou zich omdraaien in haar graf, particulieren die weer bijstand gaan verlenen

  • De bijstandskas zal zeker niet het zoveelste excuus van deze zwalkende overheid zijn om het rotte systeem van uitkeringen in stand te houden, zoals voedingsbanken de ergste door de overheid gecreeerde nood verkleinen.
   Maddox, de regeltjes zijn prachtig zoals door jou geschetst, de praktijk is echter keihard een andere. In deze praktijk wordt door gemeentelijke overheden geprobeerd ieder bezwaar of verzet tegen besluiten op subtiele wijze te gefrustreren. Daar is de bijstandskas voor bedoeld. Juist omdat de uitkeringen te laag zijn betekent een korting van 30% al een ramp. Laat staan dat zij het bericht krijgen dat zij niet aan formele eisen hebben voldaan en dat daarom de uitkering helemaal niet uitbetaald wordt.
   Het simpele uitgangspunt dat de korting ´niet voor niets´ uitgekeerd wordt is natuurlijk steeds de interpretatie van de ambtenaar die niet alleen de wet uitvoert, maar tegelijkertijd ook rechter en beul is. Tegen zo´n machtsconcentratie heeft iedere uitkeringsgerechtigde financiele hulp nodig, om hem of haar in staat te stellen zich te verweren en er ook voor te zorgen dat de ambtenaren geen dicatators kunnen worden. Uitkeringsgerechtigden moeten zich ondersteund voelen in hun wanhopige strijd om dat miezerige uitkerinkje veilig te stellen.

   Daarvoor is de bijstandskas bedoeld, om de uitkeringsgerechtigde te steunen tegen een oppermachtige overheid. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat een bijstandskas nodig is. Weer een bewijs van een ernstig tekort schietende overheid, die al weer nieuwe bezuinigingsrondes voor ja, je raadt het al, de uitkeringsgerechtigden voorbereidt.

   • @MAddox, hebben wij dat verhaal met elkaar afgesproken, waar is mijn handtekening? Het zal afgedwongen zijn, want ik kan mij er niet in vinden. Persoonlijk ben ik van mening dat je medemensen niets mag afnemen wat hun levensonderhoud ( eerste levensbehoefte )drastisch bedreigt. Of iemand nou wel de kluit heeft belazerd of niet, indien mogelijk is het systeem domweg niet waterdicht. Wat natuurlijk wel bijzonder duidelijk was bij de Bulgaren.

    Verder bedankt voor het rekensommetje, als dit klopt en haalbaar is kan vanuit zo’n bedrag veel goeds ontstaan om mensen weerbaarder te maken in een dan voor hen een zware mentale en fysieke positie.

  • Maddox: “[…] geloof me, vele willen niet het aangeboden werk of activering ( nuttige taak naar vermogen) doen.” Echt, ik geloof je! Niet iedereen immers gelooft in werkritme- / proefplaatsing- / activering fabeltjes.

 6. Nou met 15€ in de week leef ik als volgt: als ik boodschappen doe, doe ik dat bij goedkope supermarkten zoals de Aldi en de Bas vd Heijden. Ik let op aanbiedingen en eet nog steeds zeer gevarieerd, ik drink 2pakken melk per week en een fles sinaasappelsap voor de rest koffie en water. 2zakken brood per week, een kuipje boter per maand, qua vlees eet ik altijd de aanbiedingen. dan zitten we pas aan 7a 8€, nou ik koop ook nog vaak een zakje mandarijnen a15 stuks (€1.5) een zak aardappelen a 2, 3€ dan heb ik nog 2 3 euro over aan wat lekkers, natuurlijk ga ik ook nog wel eens de natuur in om bessen, bramen of appels te plukken. En van inplaats van op vakantie gaan ga ik lekker door de natuur wandelen of in de rivier zwemmen, ik lees boeken en kranten op m’n balkonnetje waar ik ook nog wat groenten verbouw. Uiteraard rook en drink ik niet, daarvan wordt je ziek en het kost bakken met geld.Al met al heb ik een rijk luxe leven waarover ik niet mag klagen. Wij zijn maar verwend en je bent zo rijk als je jezelf maakt, en eerlijk gezegd ben ik zeer gelukkig

  • Goh, ik krijg de manderijnen op de markt niet onder de 2,95 de 15! Ook bent U vergeten de koffie er bij te tellen . U hoeft kennelijk geen afwasmiddel, wasmiddel, spullen voor persoonlijke hygiene,kleding , bril of lenzen of wat dan ook te kopen. U bent gelukkig alleen en heeft ook geen dieren. Sterk verhaal!

   • Nou Mij lukt het niet hoor, ik leef met 35 euro in de week al van het mi-ni-ma-le. Ik rook een pakje shag in de week, dat moet kunnen, mijn drie katten moeten eten , en voor dat iemand gaat zeggen: ‘Waarom neem je in hemelsnaam drie katten met zo weinig geld?’, tja, die katten kreeg ik in een tijd dat ik het beter had. Je kinderen doe je toch ook niet weg als je het even wat minder goed hebt?

    Ik krijg een pakket van de voedselbank, reuze ongezond eten, vooral hier in Capelle aan den IJssel waar de voedselpakketten vol ziten met koekjes, snoepjes, poten satesaus en puddinkjes. Allemaal reuze lekker maar ook reuze ongezond. Ik moet afvallen maar wordt door dit ongezonde en vooral zoete ‘eten’ alleen maar dikker.

    Van die 35 euro in de week kan ik niet veel halen hoor, wat pakken sap, een pakje kaas, wat smeerkaas (goekoop bij de jumbo), eigenlijk bijna nooit worst. koffie, thee, koffiemelk, suiker, wat brood en smeerboter, bak en braad (voor als je eens wat vlees kan kopen), verzorgingsprodukten en af en toe wat makeup en haarprodukten (dat heb je als vrouw toch nodig, want je wil er ook niet elke dag haveloos bij lopen, tenzij je geen ene moer om je uiterlijk geeft ), af en toe wat aardappelen en potjes groenten. Er is bij mij in de buurt geen markt, dus daar kan ik ook niet heen… hoe jij dat doet met die 15 euro, dat is mij een raadsel of je eet net zo weinig als een mier, maar ik sterf van de honger als ik zo lees waar jij op leeft per week!

  • @TIm: al mis ik ook het een en ander in je boodschappen lijstje en jij waarschijnlijk vlees moet kopen wat bijna uit de schappen wandelt, zal je mogelijk iemand zijn wie weinig nodig heeft om vanuit zichzelf gelukkig te zijn. Dat kan natuurlijk en daarom laat ik jou in die waarde.

 7. monique vertelde “€12.000 basisinkomen onvoorwaardelijk kunnen aanvragen bij de belastingen. En tot €20.000 (dus 8.000 pj zonder gekort te worden er bij kunnen verdienen ”
  even verderop: “Heb je dus een inkomen van €20.000 dan heb je geen recht op het basisinkomen. ”

  1) “kunnen aanvragen” heeft al iets voorwaardelijks
  2) tot 8000 bijverdienen zonder gekort te worden is een voorwaarde
  3) bij 20000 geen recht op basisinkomen, dan blijf je dus met die 8000 zitten?? een terugval van 12000? weer voorwaarden!

  dit is het hele principe van onvoorwaardelijk basisinkomen niet begrepen hebben

  en voor de regeerders die het ook niet hebben gesnapt, bijvoorbeeld edwin “Vertel eens mensen; waarom zou ik dan blijven werken? Nu verdien ik (in de thuiszorg, als verzorgende) 1250 euro per maand. Voor 50 euro minder zou ik thuis kunnen blijven zitten.Werken is dan toch gekkenwerk?.”

  ja voor 50 euro zou je thuis kunnen blijven zitten, prima, meteen doen! maar als je de helft van de tijd blijft werken dan heb je 1825 euro, en daar heb je geen zin in? kan het met niet voorstellen. of 1 dag in de week voor 250, samen 1450, edwin wees reeel, jij blijft echt niet thuiszitten hoor!

 8. @Rob
  “Wanneer je voor een beroep kan kiezen uit interesse verandert de zaak volledig. Dan wordt werken een plezier.”
  Waar is die bewering op gebaseerd ? De notoire uitkeringstrekkers boeit het toch niet waar het geld vandaan komt ? Als er maar niet voor gewerkt hoeft te worden (dit is net zo min onderbouwd als jouw stelling; dus waarschijnlijk gebaseerd op persoonlijke ervaring). Je kunt ook plezier scheppen uit het feit DAT je werk hebt.

  “Nu is werken een steeds stressvollere bezigheid aan het worden omdat bij verlies je binnen afzienbare tijd de armoede van de bijstand induikelt.”
  Je kunt er ook voor kiezen om niet de nieuwste iphone te kopen, niet de hele dag op forums te zemelen; je zou je internet-aansluiting ook kunnen gebruiken om een baan te zoeken (ja echt waar; dat kan) of jezelf bij te scholen om werkkansen te creëren. Je kunt er ook voor kiezen om eens na te denken over de toekomst, hypotheek, 2 auto’s, vakanties en misschien eens denken aan sparen als je werkt. Waarom moet iemand als 20 jarige een tophypotheek hebben om zijn eigen huis te kopen ? Ja als er dan iets misloopt, dan kom je in de problemen.

  “Met een basisinkomen is er meer ontspanning vanuit de wetenschap dat je niet volledig afhankelijk bent van je baan! ”
  Waarom zou de buurman verantwoordelijk moeten zijn voor mijn ontspanning ? Werken zou het nodige plezier kunnen/moeten geven (al is het ‘maar’ dat je in je eigen onderhoud voorziet; je kunt met dat idee in je achterhoofd ook met plezier naar de fabriek togen elke ochtend).

 9. Een basisinkomen van 1200 euro voor iedereen.. tja,

  Vertel eens mensen; waarom zou ik dan blijven werken? Nu verdien ik (in de thuiszorg, als verzorgende) 1250 euro per maand. Voor 50 euro minder zou ik thuis kunnen blijven zitten.

  Werken is dan toch gekkenwerk?

  • Inkomen uit arbeid krijg je bovenop je basisinkomen. Werken blijft dus aantrekkelijk zonder dat het nodig is een groep die nu in de uitkering zit te laten verkommeren.

 10. Sara, problemen met autocorrectie? Maar je hebt wel gelijk, ik heb economie gestudeerd en heb de eer gehad om nog voor de val van het ijzeren gordijn in oost-duitsland economie te mogen studeren. Ik ben in die tijd van een marxist in een liberaal veranderd. Zij hadden vergelijkbare systemen die op deze site gepropageerd worden. En dit maakte mensen juist minder solidair, en men verloor de zin om goed werk te leveren en anderen te helpen aangezien ze daarvoor niet werden beloond. Daarnaast is door dit soort systemen de sovietunie ingestort met de gevolgen van dien. Willen wij dit hier?

  • Beste Hans,
   het is zo´n dooddoener het basisinkomen met een verwijzing naar het marxisme af te doen. Het basisinkomen heeft uitsluitend als doel een financieel vangnet te vormen voor iedere NL burger. Dit vangnet bestaat nu niet, maar wordt dan een grondrecht voor ieder, zodat de uitkering als historisch experiment de prullebak in kan. Voor de rest gaat iedere verwijzing naar de DDR mank. Niet doen dus. Ik bestempel de ellende die nu ons land teistert ook niet als liberaal conservatisme. Het zal me worst wezen welk etiket je er op wilt plakken, maar doe niet mee aan het oproepen van valse suggesties met oneliners. Daarmee is de politiek van vandaag al genooeg doordrenkt en verziekt.

   • Rob, lees maar eens het het N.E.P-systeem van Lenin uit de beginjaren van de SU door, en leg deze naast uw plannen en opvattingen neer. Ik zeg niet dat u een marxist bent, maar dat uw opvattingen wel al beproefd zijn in de geschiedenis. En ik zie mijzelf als een ervaringsdeskundige, ik ben geenszins voor plan om uw ideeën belachelijk te maken, echter zie ik vele mazen erin. Zoals ik al zei heb ik dezelfde opvattingen als u gehad. En inderdaad is het huidige systeem ook niet perfect.

 11. Tja, lees ze eerst zelf maar eens, en denk dan maar eens na dat met die 3.2 miljoen mensen idd een lager bedrag uitkomt, maar jullie willen voor iedereen dit geld geven, en dan via een omslachtig en absurd hoge belastingstelsel wat onze economie zou slopen

  • Onze economie is op dit moment (al) gesloopt, dankzij absurd lage belastingen voor de hoge inkomens en bedrijven. Dankzij de bezuinigingswoede van Rutte 2 en het gebrek aan stimuleringsmaatregelen.

   • Onze economie maakt zware tijden door, de huidige hervormingen zijn een zure appel waar we doorheen moeten bijten, en corruptie en fraude die ongebreideld de afgelopen jaren zijn doorgegaan moeten stoppen. En er zijn inderdaad eerlijke mensen die terecht een uitkering krijgen, maar er doordat hetsysteem op goed vertrouwen is gebaseerd worden er miljarden gefraudeerd ten koste van de eerlijke mensen.

    • Wie frauderen er miljarden? Hebben we het nog steeds over de sociale zekerheid?

     • Ja, heb je de krant afgelopen weken gelezen? Nederland staat in het buitenland als een uitkeringsparadijs bekend. Buitenlanders schrijven zich hier in om een uitkering te krijgen. En vele mensen met uitkeringen verdienen stiekem duizenden euro’s zwart bij. Schade 4 miljard zeker maar wrs meer dan 11miljard. He, laat dat nou net het tekort zijn van onze overheid. Ik zeg beter controleren en alleen die mensen die eerlijk zijn geld geven.

 12. Een basisinkomen van 12000 is absurd, dat zou Nederland binnen een jaar failliet maken. Maak de som van 15 miljoen maal 12000 euro en herkomst op t absurde bedrag van 180 miljard per jaar, dat is natuurlijk onmogelijk, leuk idee, maar t blijft een sprookje. Dit is een utopie-site

  • Beste Sara, Bekijk graag de berekening op onze site eerste even, daar staat een onderbouwing, misschien handig dit eerst door door te lezen voordat je je vooroordelen gelooft.

  • Inderdaad, zo’n basisinkomen is onbetaalbaar en ongewenst omdat daardoor iedere prikkel om uberhaupt nog te gaan werken wegvalt. Te meer daar de paar werkenden die dan nog overblijven 80% belasting moeten betalen om het basisinkomen van de rest te kunnen betalen.

   • Beste Jos,
    voor de zogenaamde onbetaalbaarheid verwijs ik naar de artikelen en berekening van het basisinkomen op deze site. Dat de prikkel om te werken wegvalt door het basisinkomen is een achterhaalde stelling uit de vorige eeuw. In een maatschappij waar een basisinkomen is ingevoerd wordt in de eerste plaats heel anders tegen werk aangekeken dan nu. De huidige visie op werk is dat het een inkomen moet opleveren, wanneer je het daarna nog leuk vindt ook is dat meegenomen. Daar zit de clue van het verhaal. Wanneer je voor een beroep kan kiezen uit interesse verandert de zaak volledig. Dan wordt werken een plezier. Nu is werken een steeds stressvollere bezigheid aan het worden omdat bij verlies je binnen afzienbare tijd de armoede van de bijstand induikelt. Met een basisinkomen is er meer ontspanning vanuit de wetenschap dat je niet volledig afhankelijk bent van je baan!

  • Hallo Sara,

   Dat ‘bijverdienen’, dat valt in de meeste gevallen wel mee hoor. Sommige mensen kunnen door bepaalde redenen niet werken en zijn slechts een paar uur in de week in staat om iets te doen. Als je van zo weinig geld moet leven en elke kans om een klein extraatje te krijgen dient zich aan, dan grijp je die met beide handen aan hoor, puur en alleen om een iets beter gevulde koelkast te hebben, en dan gaat het niet eens om luxe maar om het stillen van je honger.

   Met een uitkering leven is geen vetpot. Door dat ik een psychishe aandoening heb ben ik niet in staat om te werken, omdat werkdruk mij in een psychose of manische episode kan doen belanden. Gevolg van je aandoening is dat je moet leven van bittere, bittere armoede, je nooit iets kunnen veroorloven, geen geld om gezond te eten, nooit kleren kunnen kopen, zaken die je depressie alleen maar kunnen verergeren omdat je door wanhoop er geen gat meer in ziet.

   Nu heb ik sinds afgelopen december een nieuwe hobby: Schilderen.

   Afgelopen januari heb ik drie schilderijtjes verkocht voor 4 tientjes. In mijn blijheid zei ik toen op facebook: ‘I sold three paintings , i feel rich now!’.

   Enfin, twee maanden geleden ben ik verhuisd van Rotterdam naar Capelle aan den IJssel. Aanvragen van een uitkering is hier een ware crime. Stress kan ik met mijn ziekte niet hebben omdat dat episodes triggert. Allereerst duurde het tien dagen voordat je gegevens in de nieuwe gemeente binnen zijn. Daarna mag je naar het loket om een uitkering aan te vragen. Vervolgen duurt het ongeveer een week voor dat je terecht kan voor een intake gesprek. Daarna gaan er ca. 8 weken overheen voordat je uitkering rond is. In die acht weken wordt er een onderzoek naar je uitgevoerd. JE wordt letterlijk helemaal gescanned over het hele internet of je misschien ‘stoute dingen’ doet. Zo dacht men ontdekt te hebben dat ik in de prostitutie werkzaam zou zijn en dat ik riant zou bijverdienen met mijn schilderijen. 4 Tientjes heb ik verdiend en dat heb ik meteen geinesteerd in betere verf en penselen, ik had er in feite niets aan dat ik die 4 tientjes had bijverdiend maar goed, ik had dat moeten opgeven, maar aangezien ik manisch depressief ben, sta je soms voor verwarrende momenten omdat je niet altijd kunt vertrouwen op je eigen emoties en gedachten en soms een té groot zelfvertrouwen kunt hebben en soms ook weer veel te weinig.

   Enfin, ik ben al jaren bezig me af te vragen wat ik kan doen om uit die uitkering te komen, ik wíl niet eens leven van een uitkering maar voor mij is het de enige mogelijkeid óm te leven, nou ja, zeg maar óverleven, want het is armoe troef.

   Omdat ik me niet bij mijn situaite wil neerleggen ben ik gaan schilderen, iets dat ik alleen kan doen op díe momenten dat ik me goed voel en daartoe in staat ben. Ik zou dit nooit gestructureerd kunnen doen omdat ik altijd afhankelijk ben van de grillen van mijn ziekte. Dus ‘regelmatig’ schilderen om daarmee in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien dat zou ik niet kunnen omdat het me teveel druk zou opleveren en ik dan niet meer vanuit een ontspannen houding kan werken maar móet presteren om het hoofd boven water te houden.

   Een basisinkomen zou mij zéér zeker niet op mijn lauweren doen rusten, het zou mij eerder de rust geven om mij op mijn eigen tempo te kunnen ontwikkelen als kunstenares, wetende dat ik altijd kan terugvallen op dat basisinkomen in periodes dat ik niet kan functioneren, zou mij zoveel goed doen.

   Echter, met een uitkering van Sozawe is dit onmogelijk. Alles wat je verdient moet je opgeven en wordt van je uitkering ingehouden, je kan dus, zolang je in die uitkering zit, er niet voor zorgen dat je het financieel wat beter kan krijgen, omdat men je dan verdenkt van frauderen, terwijl je alleen maar dat éne extraatje wil om uberhaupt te eten te hebben, want met mijn uitkering heb ik nu welgeteld niet meer dan 35 euro in de week om te spenderen om van te leven. Is het dan zó erg als je iets zou willen bijverdienen, omdat je ook eens graag wat nieuwe kleding wil kopen, iets nieuws voor in je huis, je katten te eten kan geven (zowat het enige dat je nog een beetje geluk geeft in je leven en al je armoede ).

   Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die op grote schaal frauderen, maar merendeels zijn die mensen die ‘frauderen’ mensen die leven in bittere armoede. Het enige dat wij willen is een klein extraatje om net even een beter leven te hebben dan wanneer je van een uitkering zou moeten leven. Probeer je daar ook in te verplaatsen.

   Het meeste wordt er gefraudeerd door mensen in een top-functie, en dat terwijl zij al zo goed verdienen. Mensen in een uitkering die zo af en toe eens stiekum wat bij verdienen, doen dit vaak alleen maar vanuit een wanhope en armoedige situatie. Velen zijn niet in staat om te werken, vanwege hun verleden of een bepaalde ziekte of aandoening, en áls die mensen dan eens iets bijverdienen, dan wordt dat weer gezien als frauderen.

   Ok, ik schijn dus te hebben ‘gefraudeerd’, door 4 tientjes te hebben verdiend en dit niet te hebben opgegeven… vergaat nu de wereld omdat ik 4 tientjes heb bijverdiend???

  • Sara, mijn inziens getuig je van eenzijdigheid, leg je teveel de nadruk op uitkeringsgerechtigden. Lees je de krant wel eens, zo ja neem je dan geen notie van zinloze uitgaven van de overheid en misbruik van ons zorgstelsel. Waar geen uitkeringsgerechtigden mee gemoeid zijn en waar miljarden in omgaan en deels echt verloren gaan en op geen enkele wijze ten goede komen van onze economie. Hoeveel werkenden zijn er wel niet die er zwart bij klussen. Wat zich overigens gewoon voortzet als men werkeloos wordt. Bijvoorbeeld in de bouw, (badkamertje ) maar ook in de zorg, (werkhuisjes )

   Daarbij als er helemaal geen zwart geld meer zou zijn dan krimpt onze economie nog meer. Fraude ontstaat door hebzucht of door een te weinig aan inkomen of nog meer willen hebben terwijl je al genoeg hebt. Als je een bijstandsuitkering hebt en een gezin moet onderhouden en geen kans ziet op betaald werk (te weinig vacatures ), dan ben je gek als je een (zwart ) werkhuisje niet accepteert om het leven van je gezin te verlichten en menswaardiger te maken in bestaan. .As je daar gezond genoeg voor bent. Dat altijd beter is om als een robot handdoekjes te gaan vouwen met behoud van uitkering of het afval van de maatschappij op te vreten ( voedselbank )waar je gezin niet een menswaardiger bestaan uit verkrijgt. Daarbij komt het de economie ook nog eens meer ten goede, al besteed men het zwart verdiende geld, alleen al meer aan ( gezond ) voedsel. Werken met behoud van uitkering draagt totaal niet bij aan het toenemen van koopkracht, waar onze economie op teert. Doe mij maar iemand met een zwart werkhuisje wie dan mogelijk de werkende ook nog voorziet in een beperking van onkosten als hij of zij zich meer kapot wenst te werken voor meer luxe en niet voor zijn medemens. Waardoor de werkende misschien een smart tv kan kopen en de bijstandsgerechtigde behoorlijk te eten heeft en/ of zijn kind eens een leuk dagje kan bezorgen. Het is maar net hoe menselijk of materialistisch je kijkt naar onze samenleving.

   • Zohra en Henk, de mensen die ik bedoel met bijverdienen zijn niet de mensen waar jullie het over hebben. Sterker nog een zwart schoonmaak adresje, of schilderen moedig ik alleen maar aan en wordt door Rutte waarschijnlijk snel gelegaliseerd, belastingvrij. Daar wil ik bij zeggen dat 35 euro in de week goed leven is, ikzelf moet het nu ook doen van 30€ en ik kan zeggen dat dit absoluut geen bittere armoe is. Ik heb een dak boven m’n hoofd(20m2), ik kan goed eten en daarnaast gun ik die buurman zijn flatscreen tv en vakantie. Want hij betaald al zeer veel belasting om mij in leven te houden. In hoeveel landen kan dit? Ik ben alle werkenden zeer dankbaar en ik kijk een gegeven paard niet in de bek! Ook ik ben nu min een jaar arbeidsongeschikt maar ik ga zo snel mogelijk weer werken om echt solidair te zijn met de medemens die ook mij heeft geholpen. Godzijdank leef ik in een armoeloos land dat Nederland is!

    • Volgens mij leef jij in een andere realiteit dan ik Sara, want ik kan van 30 euro in de week echt niet ‘rijk’ leven, tenzij je leeft op droge crackers met geraspte wortelen. Hoe doe jij je boodschappen met zo weinig geld? Heb je huisdieren? Ik wel. Daarnaast rook ik ook 1 pakje shag in de week. Hiermee stoppen kan ik niet omdat ik anders dichtgroei. Ik gebruik medicatie voor mijn stoornis waardoor mijn eet lust wordt vergroot, dus stoppen met roken zou mij uit elkaar doen klappen en de hele dag alleen maar honger doen hebben. Ik ben er op mijn elfde mee begonnen en kan er simpelweg niet meer mee stoppen, heb al diverse verwoede pogingen gedaan en heb me er gewoon maar bij neergelegd dat ik niet kan stoppen…

     Geef mij eens een voorbeeld van de boodschappen die jij doet? Koop je uberhaupt verzorgingsprodukten? Reis je er van? Koop je er kleding van?

     Ik snap al die mensen niet die beweren zo rijk te kunnen leven van zo weinig geld, tenzij je zo ‘groen’ bent als gras, en van ‘gras’ leeft?

     Als ik geld zou verdienen met mijn schilderijen dan wordt ik zeer zeker gekort op mijn uitkering hoor Sara. Misschien wordt dat dan wel belastingvrij gesteld, maar ik schiet er nog geen moer mee op als ik mijn schilderijen verkoop terwijl ik een uitkering heb want ik kan mooi alles afdragen en krijg het dan nog niet financieel beter… geef mij dan eens wat nadere uitleg aub?

     Dat we in een armoeloosland zouden leven snap ik niet. Waarom sterven er dan zoveel mensen van de honger? Waarom plegen er mensen zelfmoord die door uitkeringsinstanties als het UWV en SOZAWE tot wanhoop gedreven worden?

     Volgens mij heb jij je kop in het zand en zie je de ellende om je heen niet Sara… dat jij kunt leven van 30 euro in de week, betekent dat nog niet dat anderen dat ook kunnen!

    • @ Sara, ik heb nu zelf ook een uitkering, na baanverlies door beleid overheid en nadien baanverlies door hartproblemen. Ik ben wel blij met de aanwezigheid van een uitkering, maar daar ben ik niemand uitzonderlijk dankbaar voor.

     Ik ben zelf ook dienstbaar geweest in mijn 32 jaar arbeidsverleden en ik heb het nooit opgemerkt aan mijn inkomen dat ik uitkeringsgerechtigden mede bijstand verleende. Ik ben er nooit slechter door geworden. Dus als ik toen jou buurman zou zijn, hoef je mij niet dankbaar te zijn. Verwacht ik ook geen solidariteit van jou. als je volledig arbeidsongeschikt bent blijf lekker thuis en als je nog energie over hebt help gewoon iemand anders. Al is het een bakkie doen bij een eenzame, wat jou dan in mijn ogen al waardevol maakt en bijzonder solidair.

     Elk mens heeft gewoon een menswaardig inkomen nodig, want zij leven en zijn geen dode dingen die niets nodig hebben, dus geen geld. Ik vindt het al helemaal niet nodig dat mensen zorgen moeten hebben om morgen en zeker ook niet voor vandaag. Iedereen moet weten dat onze buren iedereen leven gunnen en dat onafhankelijk van wel werk of geen werk. Anders gaan we straks ook de Gorilla vragen om solidair te zijn d.m.v. werk, laten we die handdoekjes vouwen.

 13. Ik ben er een voorstander van dat een rechtsgang voor iedereen toegankelijk moet zijn, dat is een groot goed voor in een vrije wereld. Echter moet ik zeggen dat de redeneringen die hier aangevoerd worden ronduit drogredeneringen zijn. Daarnaast bestaat echte armoede niet in west Europa. Niemand hoeft honger te leiden tenzij zij daar zelf voor kiezen, niemand hoeft persé dakloos te zijn aangezien je gratis kunt wonen door de vele subsidies, toeslagen en uitkeringen. De gemiddelde uitkeringstrekker in Nederland is rijker dan dan de meeste rijken in Afrika. Wij moeten dankbaar zijn dat we in west Europa wonen. En ik kan het weten, ik heb netto vijftien euro per week om van de leven, dat is nog geen 780€ per jaar, en ik kan daarvan goed eten en leven. Ik ben nu ook werkeloos maar ik ben naarstig op zoek naar werk en doe op het moment vrijwillergswerk.

  Als je echt solidair wil zijn met je medemens moet je samen met hem/haar gaan werken en het zo samen beter krijgen. Natuurlijk kan het zijn dat je buiten eigen schuld werkeloos bent, net als ikzelf, maar dan krijg je genoeg geld en voorzieningen om goed van te leven,een uitkering is een gift van je medemens, wees solidair en probeer in de toekomst hem/haar te kunnen bijstaan door werk te zoeken of vrijwilligerswerk te doen. Dit in plaats van een gegeven paard in de bek te kijken. Wij zijn een verwend volk zonder echte zorgen, als wij allen gaan werken zullen wij allen beter gaan welvaren, en kunnen wij in de echte arme mensen op de andere werelddelen investeren door microkredieten te verstrekken. Daarnaast is er dan tenminste echt weer eens geld voor de gezondheidszorg. Ook kunnen dan de belastingen omlaag waardoor iedereen goedkoper kan leven. Stop met klagen, wordt wat positiever en investeer in je eigen leven en dat van anderen in plaats van op de bank te blijven zitten. Uiteraard heb ik t nu over de mensen die niet gehandicapt zijn.

  • Ik ben het deels met je eens.. maar ik ben 11 jaar geleden mooi tussen wal en schip gevallen en kon lettelijk een jaar “het uitzoeken” voordat het sociale vangnet sociaal zou zijn!.
   Verder 100% voor voor basisinkomen.. mag best op minimum liggen.

   overigens.. ik ben zzp-er/freelancer.. klagen doe ik niet.. veranderen wel!

  • @Tim, ik zou jou boodschappenlijstje graag eens inzien om te bezien wat jij goed noemt op basis van 15 eurootjes per week. Zo ook waar jij dat goede leven ( s onderhoud ) dan koopt, betrekking hebbende op een dagelijkse gezonde maaltijd vanwaar uit je goed kan functioneren. Hoe ziet de rest van jou leven eruit, wat jij ook nog doet van die 15 euro.

   Ik zie er naar uit!

   • Ik denk dat Tim leeft op repen chocola of droge rijst hoor Nubbie, want gezond kun je echt niet eten van 15 euro in de week, doe toch normaal zeg. Je moet toch ook drinken, en je hebt je verzorgingsprodukten nodig, schoonmaak middelen. Tenzij Tim nooit schoon maakt en zichzelf niet verzorgt, tja dan zou ik ook kunnen leven van 15 euro in de week… als je leeft op een dieet van droge rijst, of droge crackers!

 14. Ik doe ook mee, want al ben ik ook een uitkeringstrekker, E 1,– per maand is alleen een kwestie van willen.
  Ik hoop dat er veel mensen mee gaan doen.

  Wat het BI betreft, met mijn achtergrond van archeoloog en geschiedenisonderzoeker, en mijn kennis van samenlevingen in andere culturen, plus wat ik geleerd heb tijdens het ene studiejaar sociologie, is dat de grote meerderheid van normale mensen ALTIJD uit eigen beweging aan het werk gaat. Daar is helemaal geen dwang voor nodig. Het idee dat mensen gedwongen moeten worden om te werken geldt alleen voor werk dat niet in hun belang is, dat niet vast is, dat geen volwaardig inkomen oplevert en waarvan de inkomsten, cq de opbrengst grotendeels naar anderen gaan.
  Maar zulk soort dat werk verplichten , daar moeten we nu juist vanaf .
  De geschiedenis leert dat dwang op de lange termijn altijd meer negatieve gevolgen heeft dan positieve.
  En tenslotte: er is voor meer dan 3 miljoen mensen in dit land geen baan. Dus verplichten is totaal zinloos.

 15. Let op: deze oplossing heeft risico’s:
  de daadwerkelijke uitkeringen uit de bijstandskas zullen door de sociale dienst als inkomen/ toename vermogen worden beschouwd en direct tot opschorting/ beëindiging van uitkeringen leiden (als dat al niet geval was – lijkt op ‘3x doodstraf situatie’ ;-). Verzwijgen is fraude en leidt tot draconische boetes of 5 jaar uitsluiting van welke uitkering dan ook en strafrechtelijk vervolging.
  Helaas, het (inter)net is aangetrokken rond u, u kunt weinig kanten uit, i.e.g. moeilijk met déze oplossing.

 16. “Uitkeringsgerechtigden die gekort worden…” worden dat niet voor niets. Eigen schuld, dikke bult.
  Dat mensen niet weten hoe ze hun recht kunnen halen is inderdaad een bron van zorg, maar help mensen daar dan mee.

  Een basisinkomen is natuurlijk een ramp voor de economie.
  Waarom snappen sommige mensen niet dat je eerst iets moet verdienen voordat je het uit kunt geven. En ook dan moet zorgen dat je iets achter de hand houdt.
  Is een zwakke bestedingsethiek ook niet een reden dat er zovelen in de schuldhulpverlening zitten?!

  Wat een waandenkbeeldig goeddoen is dit. Het lijkt wel bidden.

  • Beste Billie, jij bent het typische voorbeeld van iemand die denkt dat hij niemand nodig heeft en dat de samenleving een alleenleving is.
   Het feit dat iemand in de bijstand komt is NIET zijn eigen schuld, maar dit komt door een falende overheid die bezuiniging op bezuiniging stapelt en zo de hele economie naar de vaantjes helpt. Wanneer je blijft denken dat mensen die een uitkering krijgen hier om zelf hebben gevraagd betekent dit dat je nooit kritisch gekeken hebt hoe ons sociale systeem in elkaar zet. Je hebt met de paplepel binnengekregen dat wanneer je werkt je succesvol bent en wanneer je geen werk (meer) hebt je dom bent. En jij bent dat gaan geloven. Nooit heb je je eens achter je oor gekrapt en je afgevraagd waar deze onzin vandaan komt.
   Denk je nu werkelijk dat mensen met een baan het licht gezien hebben en dat de rest niet intelligent genoeg is om een baantje te hebben en te houden?

   De kreet ´een basisinkomen is natuurlijk een ramp voor de economie´ is net zo´n domme aanname als dat iedere uitkeringsgerechtigde schuldig is aan zijn ellende.

   • Nergens schrijf ik dat in de bijstand komen eigen schuld is.
    Ik schrijf dat gekort worden dat is, wat in de meeste gevallen ook zo is.
    Ook schreef ik dat ik vind dat als mensen de weg niet weten, zij geholpen moeten kunnen worden om hun recht te halen.

    Knap dat je zo diep in mijn ziel kijken dat je weet wat ik geloof.
    Je hebt geen flauw idee wat ik in het dagelijks leven doe, maar het feit dat ik mensen op hun eigen verantwoordelijkheid wijs, is voor jou blijkbaar voldoende om mij af te serveren als arrogante egoïst.
    Jammer

  • Beste megasupernieuws, je hebt een heel belangrijk onderdeel van mijn verhaal niet begrepen, namelijk dat uitkeringsgerechtiigden gedurende de tijd dat ze gekort worden GEEN inkomen of te weinig inkomen hebben om zich te kunnen voeden en de huur te betalen. De bijstandskas heeft dus niets met rechtsbijstand te maken. De bijstandskas is er voor om mensen financieel door deze periode heen te helpen, dat staat dus volledig los van eventuele rechtsbijstand. Denkt u nu werkelijk dat wij dit feit over het hoofd te zien? Het lijkt mij verstandig eerst jezelf op de hoogte te stellen van situaties en feiten voordat je gaat smijten met beledigingen zoals domme …

 17. Mooi initiatief, maar, als je, terwijl je in de bijstand zit, geld ontvangt van een derde partij, dan wordt je toch alsnóg gekort? Misschien wil iemand me het concept iets beter uitleggen ? Dit idee is dus bedoeld voor mensen die gekort worden op hun bijstands uitkering? Of ook mensen die door een overbruggingsperiode heenmoeten , als je bijv. verhuist van de ene naar de andere stad?

  Ik ben onlangs verhuisd van Rotterdam naar Capelle aan den IJssel. Ik heb twee maanden zonder geld gezeten en moest in leven gehouden worden door andere mensen die voedselnzamelingsakties hielden voor mij, want vorige week pas, 7 weken nadat ik was verhuisd, werd er pas een voorschot overgemaakt. Je wil niet weten in welke stress ik heb geleefd en hoeveel honger ik heb geleden.

  Intussen wordt je helemaal gescanned door sozawe, die al je gangen en standen nagaat op het internet, de gestapo is er niets bij. Ik kan er een spannende thriller over schrijven…

  Als mensen uit dit fonds financiele hulp ontvangen, wordt dat dan niet gekort op je uitkering?

  Ik hoop dat iemand mij e.e.a. kan uitleggen, maar ik vind het een geweldig initiatief!

  • we zoeken dat natuurlijk verder uit, maar het idee is mensen een renteloze lening te verstrekken ter overbrugging van de periode dat zij gekort worden of dat er geen uitkering betaald wordt.

   • Ok Rob, mooi, maar dan rijst de vraag: ‘hoe betaal je die lening dan terug?’

    Ik weet dat sociale zaken nooit toe zal staan dat mensen geld krijgen via een derde partij, maar het zou wel een mooi vangnet zijn voor de periode dat je geen geld krijgt, en als je uitkering dan rond is, dat het terug betaald kan worden van het geld dat je dan met terugwerkende kracht van Sociale Zaken krijgt over de periode dat je die uitkering had moeten krijgen. Maar wat als je om een andere reden gekort wordt of gesanctioneerd? Je uitkering wordt stopgezet of er is een andere reden waardoor je géén uitkering krijgt? Hoe betaal je die renteloze lening dan terug?

    • Beste Zohra, we beginnen met een standaardlening voor een standaardsituatie. In individuele gevallen zullen we individuele oplossingen moeten bedenken.

 18. Rob een mooi initiatief, hoewel ik het bijzonder blijf vinden dat sanctioneren met gevolgen in de levenssfeer mogelijk is. Wil je niet werken ( o.a. tewerkstelling ), kan je niet werken, mag je niet ( optimaal ) leven. Je wordt in het minste gewoon tot een konijn omgedoopt die op de Veluwe leeft. Met echter een groot verschil, dat je als mens leeft in een wereld die gejat is waarbinnen het leven van een konijn alleen maar toegankelijk wordt als je entree kan betalen d.m.v. geld.

  Ik heb zelf op de Veluwe gewoond met mijn gezin en ik kan een ieder mededelen dat wij aldaar een minderwaardig leven hebben geleid dan onze buurman broer konijn. We hebben daar weken gekend dat wij moesten vechten om eten te verkrijgen. Omdat onze soortgenoot, buurman mens, daar niet in wilde voorzien door sancties. hetzij door het UWV of ontstane schuldeisers. Dus onze medemensen. Wij verkasten daar van hol naar hol ( caravan ), terwijl buurman broer konijn en zijn gezinnetje in dezelfde periode het zelfde hol bewoonde.

  Velen zullen broer konijn als dom dier interpreteren, maar lang niet zo dom als menig domste gedachte, bedachte, wat gestalte verkrijgt in mensen. Wie t.o.v. een ander, de ander (van) alles misgunt, terwijl het zogenaamde domme dier gewoon gunt en elkaar ruimte geeft. Was in die zin geld, maar gewoon een grassprietje die je gemoedelijk zoals,voor lange tijd gadegeslagen, mijn buren gezamenlijk mogen nuttigen.

  Wat ik met het bovenstaande wil vertellen is dat mensen ook waarde geven aan geld, net zoals broer konijn aan het grassprietje. Onze waarde gegeven aan geld is echter zo ontzettend ingewikkeld door onze zogenaamde intelligentie ( dommer, domst ) dat we vergeten zijn hoe makkelijk (domweg) het is om geld een daadwerkelijk levens onderhoudende waarde te geven, gelijk aan het grassprietje. Wat mijn inziens het domste is om juist niet te bedenken.

  Eerlijk is eerlijk maar ik ben, wij zijn, anderhalf jaar lang stik jaloers geweest op onze buren, broer konijn en zijn gezinnetje. Wat wij niet konden zijn, niet in konden voorzien, door het domste denken waar alleen mensen toe in staat blijken te zijn.

  Het is wat dat het mooie initiatief, wat ik oprecht meen, van Rob en de Zijnen een noodzaak is. Om na sancties de bereikbaarheid van het grassprietje te behouden zo ook een eigen hol. Welk dier is in deze überhaupt aan ons gelijkwaardig.

  Wat dat betreft zij wij feitelijk het Watership down verhaal en gaan maar weinigen opzoek naar een heuvel waar alle mensen gelukkig kunnen zijn. Gelukkig is daar de lange mars.

  http://www.youtube.com/watch?v=YzMxtJnBVr8

 19. Slecht idee om toch die verplichtingen er bij te laten. Een basisinkomen zonder regels, zonder verplichtingen, anders blijf je die controle houden. Ik blijf bij de gewone basisinkomen die voorgesteld is op de site van basisinkomen.nl en niet dit.

  • Zolang er nog geen basisinkomen is moeten we proberen elkaar op deze manier te helpen. Na invoering van het basisinkomen, verdwijnen de uitkeringen, zoals moge blijken uit de verschillende artikelen over basisinkomen op deze website.

  • @obman, eens, want dat staat toch vrijheid in de weg, daarbij ik ben ervan overtuigd dat er genoeg mensen bestaan die hoe dan ook in beweging komen. In tegenstelling tot de geopperde uitzondering in onze samenleving die als veelvoud en vermenigvuldigt wordt neergezet door de overheid, waarvan men meld: dat mensen (uitzondering) niet uit zichzelf in beweging komen.

   Ik ben er dan ook van overtuigd, dat als mensen niet langer krampachtig hoeven te leven, daar er gewoon een basis is, dat er alleen maar meer ruimte komt om zinvol te bewegen. Wat mijn inziens dan ook een nieuw sociaal gegeven (leven) inluid., waar de meerderheid gehoor aan gaat geven. Uitzonderingen daar gelaten, mijn inziens een minderheid.

   De bijstandskas is een uitstekend idee, sluit mij aan, sluit mij niet aan, wat een synoniem is voor mijn fluctuerend inkomen (uitkering ) lijdend onder sancties van diverse medemensen werkend voor bepaalde instanties/organisaties en haar regelgeving en beleid.

 20. Kijk ook naar het Basisinkomen http://basisinkomen.nl/wp/campagne/petitie-voor-een-onvoorwaardelijk-basisinkomen-obi/

  Zelf geloof ik niet in de onvoorwaardelijkheid voor iedereen zoals nu door het Basisinkomen platform (http://nl.wikipedia.org/wiki/Negatieve_inkomstenbelasting) wordt geïnitieerd. Het is teveel gebaseerd op de verkeerde aspecten van het gelijkheidsideaal. Ik geloof meer in welvaart genereren en de new economy aanjagen. En dat zouden we in een klap hier door gaan doen 😉

  Het is het sociale vangnet, werk en de rechten die men heeft herdefiniëren en gereed maken zodat er ruimte komt voor bijv de circulaire economie aan te jagen, mensen er voor op te gaan leiden enzo. Mensen die nu werk hebben ontlenen hun identiteit aan werk en mensen die er buiten vallen komen niet meer uit dat sociale vacum daar moet dus iets aan gebeuren en dat kan enkel door zaken anders te gaan benoemen en een nieuwe infrastructuur er voor aan te gaan leggen. En voor betreft de vraag wie gaat dat betalen, het is het herstructureren van het huidige sociale vangnet. Daarover wil ik best eens met jullie over van gedachte wisselen.

  Ik geloof wel in het basis concept van het Basisinkomen. Ik geloof ook dat het snel realiseerbaar is voor die mensen die geen inkomen hebben €12.000 basisinkomen onvoorwaardelijk kunnen aanvragen bij de belastingen. En tot €20.000 (dus 8.000 pj zonder gekort te worden er bij kunnen verdienen. ( de SVB heeft er namelijk al ervaring mee. De kennis is dus al best practice en ter beschikking.)

  Heb je dus een inkomen van €20.000 dan heb je geen recht op het basisinkomen. Mensen zijn dan wel verplicht als ze niet ziek zijn (geworden) om of zichzelf bij te scholen, vrijwilligers werk te gaan doen of een eigen initiatieven / bedrijf ect op te zetten. Reizen mag max 3 maanden om je horizon te verbreden 😉

  Het Basisinkomen zo zien zou in deze 21e eeuw een EU / NL economische stabilisering generen. De prioriteit nu is dat armoede wordt ontcriminaliseerd en dat de mensen die in het sociale vangnet terecht zijn gekomen via delen, samenwonen, en bedenk maar alsnog goed kunnen leven. En toekomst perspectief zien. Plus dat er een nieuwe economie geborgd kan gaan worden.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.