Een werkloze is een mens waaraan alles ontbreekt

30erjaren“Zelfs als dit land het geld van de hele wereld had, zou er niets veranderen aan de behandeling van werklozen. Men zou er op alle manieren voor zorgen dat zij nooit aan hun situatie zouden kunnen wennen. Men zou de realiteit van hun situatie benadrukken: dat ze werkloos zijn en verder niets. En dat werkloosheid niet acceptabel is, onnatuurlijk, asociaal en onmenselijk. Werkloos blijft werkloos. Geen ander woord is hier geoorloofd, alleen maar werkloos. Niet lezen, niet dromen, niet praten – maar werkloos. Dat is een mens waaraan alles ontbreekt. Net als een mens zonder voet, zonder ogen, zonder hoofd. Zonder vrienden, zonder hart en zonder verstand.” Aldus auteur Joachim Zelter in de roman “Schule der Arbeitslosen”.

Commentaar
Ik bezoek vandaag de vergadering van de Kamercommissie voor Sociale Zaken op het Binnenhof. Daar wordt het zwartboek van het FNV besproken met PvdA-staatssecretaris Klijnsma. Ik wil namelijk de persoon zien die verantwoordelijk is samen met het kabinet Rutte 2 voor de ellende en vernedering van honderdduizenden uitkeringsgerechtigden. Dit uitsluitend om te bekijken of zij nog steeds menselijke trekken vertoont.

Rob Vellekoop, 5 juni 2013, delangemars.nl

6 Comments

  1. Klijnsma vertoont mijns inziens nog steeds menselijke trekken wat vooral bleek toen zij zich door de kritische vragen en opmerkingen van Sadet Karabulut in de gordijnen liet jagen. Hoewel van goede wil, lijkt Klijnsma me echter geen type dat echt een vuist kan maken. Ze zit in een (zelf gekozen) spagaat door de coalitie met de VVD. Haar partijgenoot Kerstens leek inderdaad met zijn verkeerde been uit bed gestapt en blonk uit in vaagheid en nietszeggendheid. Evenals VVD-er Potters had hij een soort verbetenheid over zich en van geen van beide straalde de arbeidsvreugde er van af. Dit in tegenstelling Sadet Karabulut (wat mij betreft helemaal het type ideale schoondochter!) die er overduidelijk zin had. Inhoudelijk vond ik het debat weinig interessant omdat wezenlijke vragen eigenlijk niet of te weinig aan bod kwamen. Wanneer dat dreigde te gebeuren werd onmiddellijk verwezen naar het regeerakkoord, het sociaal akkoord en afspraken die al vóór deze akkoorden werden gemaakt. Wezenlijke zaken zijn voor mij: Waarom uitkeringsgerechtigden dwingen tot een “tegenprestatie” en waarom niet een “tegenprestatie” op vrijwillige basis? De ethische en juridische aspecten van verplichte tewerkstelling van uitkeringsgerechtigden, praktische bezwaren als verdringing van bestaand werk en ondergraving van afspraken in CAO’s en wetgeving op het gebied van minimum loon. Wat verstaat men precies onder “bestaand werk” en “verdringing”? In hoeverre leidt het verrichten van werk met behoud van uitkering tot betaalde reguliere arbeid en wat schiet de uitkeringsgerechtigde en de samenleving hier uiteindelijk mee op? Gaan al die honderduizenden werklozen straks allemaal “werken met behoud van uitkering?

  2. Hm, als hartpatiënt en diabeet, nu met schulden, heb ik het wel opgegeven met solliciteren, maar ja,,,,,,,,,,,,,,,,anders straks een ” echte ” bijstandsuitkering en handdoekjes vouwen. Je wordt in Nederland met je rug tegen de muur gezet. Gaat het UWV je aan een baan helpen voor de bijstand wordt het een flut-baan, daar ben ik eerder geweest. Vindt je zelf een baan vlieg je er weer uit, als je mens blijkt te zijn met een hart, door bepaalde arbeidscontracten.( 4x ) Het gedoe, het systeem bezorgt mij gewoon Hartinfarcten en verhoogt mijn suiker, je wordt er alleen maar zieker van.

  3. En als het niet genoeg is voor de UWV mensen, gaan ze je onverwachts thuis controleren WTF.. Ze kwam hier gisteren en vroeg of ze gelegen kwam, ik zei NEE en hebben we een afspraak moet maken om dingen te controleren en bijlangs lopen..

    • SoM3soN3, het lijkt wel of ze de harde kern, dus echt (ver)hard, hebben laten zitten bij het UWV. Hebben ze nog geen zwarte lange leren jassen aan of komt een dergelijk uniform nog?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.