Basisinkomen van 2.080 euro voor Zwitsers

In Zwitserland zijn ze een stuk verder wanneer het gaat over de invoering van een basisinkomen dan in Nederland.
wetsvoorstelbasisinkomen
Er is een wetsvoorstel om een basisinkomen in te voeren dat gelijk is voor iedereen: van studenten en werklozen tot bedrijfsleiders en bedienden. Het is bovendien aanvullend op het loon. Voor een gezin (man, vrouw en twee kinderen) zou dit dus neerkomen op een maandelijks bedrag van 5.760 euro. Alle volwassenen en kinderen zouden er heel hun leven lang recht op hebben, los van hoeveel geld ze verdienen en wat hun baan is. De invoering er van zal direct het einde betekenen van bijvoorbeeld bijstands- of AOWuitkeringen.

In Nederland promoot de Vereniging Basisinkomen en landelijk comite De Lange Mars eveneens het basisinkomen.

Bron: Nieuwsblad

Commentaar
Zwitserland gaat ons voor in solidariteit en samenleven. Hopelijk slagen zij er in dit wetsvoorstel aangenomen te krijgen. Pas dan zullen landen als Nederland zien dat een basisinkomen geen utopie is en durven volgen.

Rob Vellekoop, 28 mei 2013, delangemars.nl

20 Comments

 1. Euh hoe wil je dit gaan betalen? Nog wen staatsleninkje erbij of op alles 60% btw heffen en inkomstenbelastingen te verhogen? Dit is een schoolvoorbeeld van iemand blij maken met een dooie mus dunkt mij…

  • Beste Tara, lees artikel ´invoering van het basisinkomen in 4-stappen´op deze site aub. Dan praten we verder.

 2. @Twan: een korte zoektocht op Zwitserland + 44 urige werkweek duidt erop dat de officiele werkweek 42uur , maar dat sommige sectoren daar iets onder zitten. Bij os is het meestal 36-40. Dat lijkt me geen ‘heul andere’ mentaliteit, maar een nuanceverschil. Bovendien:WILLEN al die mensen zo veel werken, of heeft het net als hier te maken methet feit dat dat ongeveer zo is afgesproken? Daarnaast werkt vast niet iedereen dat aantal uren, maar zijn er,net zoals hier, allerlei deeltijd- en andere dienstverbanden. De werkloosheid is ook vergelijkbaar (al zal die door de crisis nu hier misschien wat hoger zijn). In all,volgens mij is Zwitserland vooral heel vergelijkbaar met Nederland, wat dit betreft.

 3. Te gek toch! Minder stress meer zeggenschap over je eigen leven… wellicht minder ziekmeldingen en criminaliteit…. positiviteit brengt positiviteit met zich mee.
  Wakker worden!!! Of doen de wereldleiders dat liever niet?

 4. In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd het plan voor een basis inkomen voor iedereen al geïntroduceerd door Prof. Van der Berg.
  Wie meer wilde verdienen of langer wilde werken moest dat zelf weten! Je eigen leven indelen en invullen, prachtig toch…..

  • Het is inderdaad al een heel oud prachtig idee. Des te opmerkelijker dat het nog steeds niet ingevoerd is, echter de tijd is er rijp voor.

 5. Grappig te lezen dat als er een basisinkomen zou zijn dat er mensen zijn die nog lopen te klagen. Het idee die ik er bij heb zou zijn dat mijn leven op aarde niet meer alleen maar uit werken bestaat. Want doordat ik alleen maar werk heb ik geen tijd om hele andere mooie dingen te kunnen doen. Een fijne balans zou te gek zijn. De druk waar wij als mensen onder leven is niet gezond. Crisis en nog meer crisis. Het wordt tijd dat een land lef toont want dit systeem heeft gefaald crisis en nog eens crisis. Er worden gezinnen op straat gezet, mannen dus vaders die krankzinnige dingen doen en dus zelfmoord plegen omdat zij de hypotheek niet meer kunnen betalen Massale ontslagen. Waar gaat het over? Waar zijn wij mee bezig? Het systeem was ten behoeve van de mensen en nu dienen wij het systeem als vanaf onze geboorte. ik kan eindeloos doorgaan.
  Ik hoop dat er ooit een vereniging tot stand komt waar een groep deskundigen bij elkaar komen en een heel nieuw systeem ontwikkelt waar alle mensen een normaal leven kunnen leiden zonder honger. Zeer goede en gedreven leiders met VISIE.

  • Daar komt ’t in ’t kort wel op neer Yolan; ik zou er hier voor pleiten met de volgende aanvulling:
   wanneer mensen werk naar wat ze graag doen en kunnen treedt er een andere energiebron in werking, nl enthousiasme. Uit ervaring weet ik dat je de mensen bij wie dit ’t geval is eerder moet afremmen dan aanmoedingen….!

 6. eh…. in Zwitserland is het normaal dat iedereen 44 uur in de week werkt. Een hele andere mentaliteit qua werkhouding. En is er geen baan die bij je past, dan wordt aangepakt wat er wél is. Lijkt me wel de belangrijkste voorwaarde om dit te realiseren: iedereen een basisinkomen, iedereen meer werken!

  • Beste Twan, in het Zwitsere voorstel staat niet dat er 44 uur gewerkt moet worden. Ik stel voor dat je wat meer over het basisinkomen leest op de langemars.nl onder het kopje ´Basisinkomen`. Want de basis van een basisinkomen is niet zozeer meer werken als wel beter inkomens herverdelen en het werk doen wat je bevalt.

  • Twan als het de bedoeling was dat je hoe dan ook commercieel werk verricht, was je er wel mee geboren. Niet het geval, het meegegeven werk is er voor elkaar te zijn meer niet, dus elkaar ondersteunen op basis van gelijk zijn. Terecht wat we leven allemaal op dezelfde aarde, een(1) huis, een(1) thuis.

1 Trackback / Pingback

 1. Basisinkomen van 2.080 euro voor Zwitsers | Nie...

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.