doofpot voor sjoemelend re-integratiebedrijf Kompaan in Almere

In 2009 laat B&W van Almere forensische accountants van Price Waterhouse Coopers (PWC) een inval doen bij re-integratiebedrijf Kompaan. Het rapport van PWC was vernietigend. De bedrijfsvoering van Kompaan was een puinhoop en PWC kon de geldstromen niet kon controleren, omdat een uitzendbureautje uit Alphen a.d. Rijn (Scharff) weigerde zijn boekhouding te tonen aan de accountants. Toen B&W (de Raad van Toezicht op Kompaan) aan directeur Van Ling (ex-wethouder Almere Groen Links) opdroeg om bij Scharff te bewerkstelligen dat de boekhouding aan PWC overhandigd zou worden, legde zij  haar werkzaamheden neer.
almere

Al snel na het verschijnen van het rapport van PWC laat B&W een persbericht uitgaan. Er zouden géén grove misstanden bij Kompaan zijn geconstateerd.

Van Duijn van Leefbaar Almere stelt in de gemeenteraad wethouder Martine Visser verantwoordelijk voor de puinhoop bij Kompaan.
Hij somt alle misstanden bij Kompaan op: de misstanden bij de bedrijfsvoering door Kompaan, gesjoemel met tarieven, de vermoede fraude en de schimmige bv’tjes waarmee Van Ling in zee ging.

Begin 2010 gaat Kompaan op in de Tomin-groep
Na de verkiezingen laat B&W in mei 2010 aan de gemeenteraad weten dat de Raad van Toezicht (!) van Kompaan géén verdere stappen tegen Scharff onderneemt.

Sindsdien is er niets meer vernomen over het gesjoemel door Kompaan.

Bron (inclusief documenten): De achterbuurt van Almere

Commentaar
Hoe kan het dat politici met dergelijke wandaden wegkomen en burgers gecontroleerd en gecorrigeerd worden totdat ze er bijna in stikken?

Rob Vellekoop, 23 mei 2013, dellangemars.nl

4 Comments

  1. Hm, dit is niet vreemd. Dit ervaar ik met een gegrond verklaarde klacht die voor een wethouder (regiogemeente ) vernietigend had moeten zijn. Maar de handjes boven het hoofd gehouden worden omdat de wethouder in een andere gemeente ( centrum gemeente ) van hetzelfde kaliber schijnt te zijn. Beiden de doofpot omarmen en de burger laten barsten, dus mensen.

  2. Het zou mij niet verbazen als zou blijken dat dit het topje van de ijsberg is. Waar blijven anders die megabedragen die jaarlijks aan re-integratie worden besteed? Ik ben benieuwd hoeveel mensen door dit soort bedrijven daadwerkelijk aan een baan wordt geholpen. Zijn daar eigenlijk cijfers of gegevens over bekend?

    • Ik denk dat dat heel moeilijk te achterhalen is. De gemeente stelt haar eigen cijfers samen uit haar bestanden. Als je via een WOB verzoek die gegevens wilt opvragen zullen zij zich verschuilen achter de privacywetgeving die het hen niet toestaat gegevens van clienten openbaar te maken. Iedere uitstromer wordt positief in de statistieken gezet, óók als een uitstromer door de gemeente bruutweg zonder inkomen voor levensonderhoud is gezet.

      • Dit is het laatje individuele problemen waarin een collectief probleem zich opstapelt. Waar helaas verantwoordelijke overheidsbeambten hetzij bestuurders verantwoordelijk voor zijn.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.