Fabel van de tegenprestatie voor een uitkering

Van mensen die een uitkering krijgen (met uitzondering van AOW en arbeidsongeschiktheid) wordt verwacht dat zij een tegenprestatie leveren.
Ook de liberale Rutte-regering hamert hier voortdurend op.
Van de uitkeringsgerechtigde wordt ook dankbaarheid verwacht.

Waarom eigenlijk? Meestal hebben zij al vele jaren deelgenomen aan het arbeidsproces en hebben zij hun steentje bijgedragen in de vorm van sociale premies en belastingen. Zij hebben dus al een tegenprestatie geleverd. Waarom willen de overheid en veel burgers dan toch een extra prestatie?

Is het niet genoeg de schande te moeten ervaren van je hand op te houden? Betutteld te worden door medewerkers van sociale diensten die hun cliënten vaak als kleine kinderen behandelen. Je mislukt te voelen? Depressief te worden van de uitzichtloosheid van je situatie?

Toch eist men opnieuw een tegenprestatie, omdat veel mensen zich nog steeds laten leiden door de verroeste calvinistische leer van ´Wie niet werkt, zal niet eten`.  Zonder er bij na te denken overigens. Want wanneer zij zouden nadenken zouden zij zich realiseren dat zij enkel emotioneel reageren zoals onze kerkvaders het ons lang geleden leerden.

Rob Vellekoop. Delangemars.nl 13 april 2013

14 Comments

 1. Rob Vellekoop , je smoort een persoon zijn mening ook al heb je die 5 of 6 keer gelezen , vrijheid van meningsuiting heet dat in mooie verwoording …. Een persoon zijn mening censueren maakt jouw hetzelfde als de main stream media ….

  • ik heb uw bijdrage een keer of zes gelezen, maar het bleef onbegrijpelijk. Vandaar dat ik hem verwijderd heb.

 2. Jaja… Dus als mensen hun belastingen betaald hebben en de sociale premies voldaan hebben dan hoeven uitkeringstrekkers er niets meer voor te doen. Bijzondere redenering, maar goed, wellicht en valide punt, als we er een spaarsysteem van maken, dan kun je 15 jaar werken om 3 maanden thuis te kunnen zitten, en als het je gelukt is om je pensioen te halen zonder een uitkering te krijgen dan wordt het uitgekeerd….. een beetje een spaarloon-achtig systeem.Dat is dan fair, dan heb je je tegenprestatie geleverd zou ik zeggen.
  Begrijp me niet verkeerd, ik ben heel erg voor ons sociale vangnet, of zelfs een uitbreiding, maar er wordt gewoon erg veel misbruik van gemaakt. Ik ken te veel voorbeelden om het incidenten te kunnen noemen. En de opmerking dat je je tegenprestatie heb geleverd door je premies en belastingen te voldoen vindt ik te kort door de bocht.

  • Beste Peter,
   sterker nog ons sociale stelsel is in de kern een sociaal verzekeringsstelsel. Dat betekent dat je bijvoorbeeld WWpremie betaalt om een inkomen te kunnen krijgen wanneer je je baan verliest. Dat eeuwige gezeur over fraude is natuurlijk geen argument om met het verzekeren van dergelijke risico´s te stoppen. Iedere verzekeringsmaatschappij heeft eveneens met fraude te maken, toch blijven zij deze verzekeringen afsluiten. Met andere woorden ja, ja, mensen werken en betalen premies voor de risico´s die zij lopen. En ja, bij ongeval betaalt de overheid (als verzekeraar) uit.

  • Alles is omgekeerd en niets is wat het lijkt zal je ondersteunen te leren zien wat er werkelijk gebeurt op aarde: het huidige economische systeem maakt misbruik van mensen als slavenvolk om de corporate elite te verrijken.

   We gaan het hoog op de politieke agenda zetten mensen met behoud van uitkering (lees: tegen veel te weinig loon) te laten werken voor uitbuiters.

   Het Gelijk Geld Kapitalisme/systeem zal hier een einde aan maken. Hte geld gaat weer in de locale gemeenschap vloeiten, banen zullen gecreeerd worden en mensen zullen ondersteund worden zichzelf toe te passen in het arbeidsproces als uitdrukking van zichzelf.

   Onthoud: doe een ander NIET wat jij niet wil dat jou geschiedt.

   Roddels en oordelen zijn tienvoudig teruggekoppeld zodat misbruik eens zal stoppen. Stopt de afscheiding, anders zal de aarde ophouden te bestaan. Niemand ontsnapt aan deze rotte realiteit die we (stilzwijgend) hebben toegestaan en aanvaard.

   • Live Sylvie , De Aarde zal niet ophouden te bestaan maar wel de primitieve mens die op aarde leeft en geen respect heeft voor zijn thuis planeet en inwoners …
    Leuk allemaal commentaar te geven maar echte acties blijven uit …
    Als vaderland lievend persoon zou ik graag acties willen zien en desnoods bijdragen om dit uit te voeren .. maar er zijn te veel laffe mensen die grootse praat hebben maar het liefst wegduiken als het er echt om gaat ….Willen wij verandering dan zullen we naar Den haag moeten afreizen met geheel Nederland en desnoods wilde stakingen uitroepen en de economie stilleggen ..desnoods voor een maand of een jaar … wie mooi wilt zijn zal door de zure appel heen moeten bijten .. Dan pas kan er iets gebeuren !!!

    Verzet tegen de corrupte regering is een prè

 3. Om niet helemaal weg te suffen, ben ik zélf gaan werken voor mijn uitkering. Waardoor ik meer kans maak op een volledige en betaalde baan. Natuurlijk, ik heb altijd gewerkt en premies betaald, maar ik ben niet van plan om voor de rest van mijn leven mijn hand op te moeten houden. Ik solliciteer nu in een andere richting. Er is nooit sprake van dwang geweest, ik wil het zelf.

  • Prima dat jij uit eigen vrije wil ergens iets hebt opgepakt. Hopelijk wil je met die mededeling niet impliceren dat anderen gedwongen moeten worden tot hetgeen waar jij voor kiest. Want anderen kiezen weer om andere dingen op te pakken. Het zou ook tamelijk narcistisch zijn om jezelf als norm voor anderen op te dringen.

   • Onbegrijpelijk dat je mijn reactie zo negatief opvat. Wilde alleen aangeven dat geen instantie mij dwingt om te werken voor mijn uitkering.
    Wat anderen doen of denken, is niet mijn zorg.
    Wat mij wel opvalt is dat er velen zijn die denken dat er voor ze gezorgd móet worden en dat is niet mijn mening, ik moet er gewoon niet aan denken dat ik nog langer afhankelijk blijf van zoiets als een uitkeringsinstantie/regering. Bovendien kijk ik tegenwoordig ook een beetje vooruit en ik vermoed dat het toch echt een keer ophoud. Daarmee bedoel ik pensioenen en uitkeringen.

    • Ik wens je succes met je carrière. Hopelijk plukt de gemeente je niet weg bij je zelfgekozen vrijwilligerswerk om je met heel iets anders en veel naarders tewerk te stellen, want óók dat gebeurt.

     Dat je vermoed dat de uitkeringen een keer ophouden is terecht, wanneer de huidige politieke en economische koers wordt doorgezet. Maar het is nog niet te laat om die koers te wijzigen.

    • Jawel Roodkapje .. Je ziet het misschien niet zo maar je maakt je afhankelijk van geprinte geld welke totaal geen waarde heeft als prioriteit om te leven .. geld is in het leven geroepen om jou en iedereen te onderdrukken zodat je gecontrolleerd wordt op alles wat je doet en koopt .. vandaar je ook een sofie nummer bent en niks anders dan een nummertje …Goed vooruitzicht (Y)
     Onafhankelijkheid heeft te maken dat men helemaal niet aan de regeltjes meedoet die men wordt opgelegd onder het motto “Democratie ” En “participatie ” is een persoon onder dwang verplichten een C.E.O zijn salaris warm te houden over de rug van een ander …. dat beetje salaris waar je van leeft kan je maar net van rondkomen .dit is kruimeltjes toespelen om je laten denken dat je vrij bent … Niks is minder waar … wordt eens wakker lieve dame ..dat is niet de normen van de 21ste eeuw …De leugen regeerd en ieder die wel wakker is en dit beseft gaat dit eindelijk inzien ..En dit is wereldwijd … Kijk maar naar Bernie Sanders en waar hij voor staat .. Deze man heeft ballen en vecht tegen de elitaire 1% …
     als je slaafs wilt blijven is dat jouw zaak … Just obey and walk away (Y)

 4. Buiten het fabel gehalte is dit ook door de rechtbank verboden:
  http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BZ5171
  Een aanbod om 32 uur per week als algemeen medewerker te worden aangesteld kan niet als een tegenprestatie naar vermogen worden aangemerkt. Uit de overeenkomst moet duidelijk blijken om welke tegenprestatie het gaat. Gelet op de bedoeling van de wetgever is met een aanbod van werkzaamheden voor 32 uur per week de grens van een tegenprestatie overschreden. Bij het aanbod moet rekening worden gehouden met de individuele omstandigheden van een uitkeringsgerechtigde.

 5. Wordt een tijd dat de Haagse en lokale politieke uitkeringstrekkers ook die met tonnen wachtgeld eens gaan doen waar ze voor betaald worden door de burgers. En ook wenselijke de staats en lokale kassen eens openbaar maken zodat wij weten wat er in komt en wat naar wie en hoe eruit gaat.
  En als het hun politie/OM en rechtelijke macht is laat ze dat dan ook eens uit eigen zak gaan betalen.. bedoel van de nevenfuncties die ze hebben in de burger zijn duur betaalde tijd!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.