1947 iedere 65plusser een pensioen, en het egoisme van nu

Dankzij de inspanningen van Drees kregen alle 65plussers van de ene op de andere dag een bescheiden pensioen in 1947.

Ik denk niet dat op dit moment een regeling mogelijk is om alle 18plussers een basisinkomen zonder tegenprestatie te geven. Ook al is de nood hoog en ontspoort het neo-liberale systeem.

Niet omdat het financieel niet haalbaar is (er zijn verschillende scenario´s, een ervan zie vierstappen ) Maar omdat het individualisme en daardoor het egoïsme en hebzucht aan de macht zijn.

Waar komt het egoïsme vandaan?
Ieder gevoel dat je over iemand hebt komt voort uit het gevoel dat je over jezelf hebt. Jij bent de bron. Wanneer je een hekel aan jezelf hebt of jezelf niet goed genoeg vindt dan is het moeilijk positief te zijn naar de mensen in je omgeving. In onze tijd hebben we door reclame het idee gekregen dat we van alles te kort komen. Wanneer je een grote auto onder je kont hebt, dan ben je iemand. Zonder vind je jezelf al snel een verliezer. delangemarsnuMet dat negatieve gevoel over jezelf sta je niet toe dat iemand die geen werk meer heeft een uitkering krijgt zonder daarvoor een tegenprestatie te verrichten. Dat gun je die ander niet, want jij hebt ook niet alles!

Na de tweede wereldoorlog lag de wereld in puin. Mensen hadden alles verloren en alleen nog elkaar. Je had net een harde les geleerd, alleen doe je niets, je hebt elkaar nodig om je leven weer op te bouwen. Daarom kon je ook een pensioenwet steunen. Je was niet bang dat jij zelf uiteindelijk te weinig zou krijgen zoals nu, nee je sprak je waardering uit voor de ouderen.

Nu is iedere anti-uitkeringsoproep een schreeuw van angst om zelf  niet genoeg over te houden. Want dan kan je minder hard meedoen in het circus van luxe. Dan zouden je vrienden je opeens minder cool kunnen vinden.

Toch is er ander weer op komst. De tijden zijn aan het veranderen. Iedere dag biedt de mogelijkheid tot verandering. 1 mei is een mars in een reeks.

Rob Vellekoop, 13 april 2013 Delangemars.nl

3 Comments

  1. Egoisme komt uit ieders hart omdat iedereen in de basis zelfgericht is. De zonde is daarvan de oorzaak. Alleen Jezus Christus kan ons redden van de zonde. Delen is goed, maar moet niet worden opgelegd, want dan komt het niet meer uit het hart.

    • En het egoïsme is de oorzaak dat velen zo graag op de VVD stemmen. Zij denken alleen maar aan hun eigen portemonnee (hypotheekrenteaftrek, lagere lasten) en vergeten daarbij dat de VVD vooral de zwakkeren in de samenleving flink weet te schofferen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.