Sprookje van de werkmensen in het kleine landje aan de zee

Er was eens een klein landje aan de zee waar iedereen geloofde in een vlijtig leven van noeste arbeid. De meesten werkten dat het een lieve lust was. Helaas was er voor een deel van de bevolking geen werk. Niet omdat zij geen werk wilden doen, maar doordat slimme techneuten methoden hadden bedacht waardoor steeds meer werk door machines werd overgenomen. Eerst was er een stoommachine en een eeuw later deed de computer zijn intrede. Hierdoor hadden bedrijven steeds minder werknemers nodig en konden zij nog meer winst maken.

Helaas bleven de meeste mensen geloven in een vlijtig leven met noeste arbeid. Daardoor werden mensen zonder werk met de nek aangekeken. Hen werd zelfs verplicht om sollicitatie- en hardloopcursussen te doen. Gewoon omdat de meeste mensen niet konden verkroppen dat er werklozen rondliepen die werkeloos waren.
landjeaandezee

Ook deze werklozen waren heel ongelukkig. Zij werden verplicht  allerlei vervelende klusjes te doen en zij voortdurend bedreigd met het stopzetten van hun uitkering.

Eigenlijk was dus niemand gelukkig met deze situatie. Op zekere dag kwam er een wijs man uit het oosten. Deze vertelde dat alle problemen eenvoudig opgelost zouden kunnen worden. Iedereen moest voortaan hetzelfde inkomen krijgen, of je nu werkte of niet. En wilde je meer, dan kon je daarvoor gaan werken. Hierdoor voelde niemand zich beter dan iemand die niet werkte. En deed iedereen hele leuke dingen zonder zich zorgen te maken of hij hiermee genoeg geld verdiende.

Eerst werd de wijze man uitgelachen, maar na verloop van tijd bleek zijn idee nog zo gek niet, want mettertijd kwamen er iedere maand 20.000 werklozen bij. Het oude systeem liep na enkele crises helemaal vast, zodat een verstandige regering niet anders kon dan het systeem van de oude wijze man in te voeren.

Daarna leefden zij nog lang en gelukkig.

Rob Vellekoop, Delangemars.nl op 8 april 2013

2 Comments

  1. Tja, advies krijgen kan geen kwaad. Om er eens over na te denken en eventueel toe te passen……waarom niet??? Op de oude voet verder gaan en denken dat DAT het beste is, word toch een dure en sobere ,,daad,,. Daarom…….sla advies nooit af………we hebben elkaar in het dagelijks bestaan veel te hard nodig en dat zal altijd zo blijven, daar veranderd echt niemand iets aan, kan ook niet.

  2. Schitterende allegorie ! Klinkt als het hitnummer van wijlen John Lennon ‘Imagine’. ‘Imagine there’s no monetary market capitalism, no religion too, no commuinism, no -isms at all. Imagine all the people living for the day, you may say I’m a dreamer, but I’m not the only one. I hope some day you’ll join us, and the world will live as one’ (Excuses aan de ziel van Mr. Lennon, waarvan ik zeker weet dat zij ergens ronddoolt) We can do this ! Don’t you think ?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.