Iedereen verdient evenveel respect + een menswaardig inkomen I

Het wordt de hoogste tijd dat wij accepteren dat er niet meer voor iedereen werk is en dat een deel van de beroepsbevolking daarom werkloos zal blijven. Vanaf het moment dat we dit aanvaarden moeten we onze werklozen anders gaan bekijken. Deze mensen zijn geen klaplopers, maar slachtoffers van technologische ontwikkelingen waarbij steeds meer machines de plaats van mensen innemen.

Nu worden uitkeringsgerechtigden gestraft voor het feit dat zij geen werk hebben. Zo krijgt een werkloze na enige tijd een bijstandsuitkering die zo gering is dat hij daarvan niet menswaardig kan leven. Daarnaast wordt hij ook nog eens gedwongen om uitsluitend voor de vorm allerlei klusjes te doen in het kader van re-integratie. Hij moet zelfs dankbaar zijn een uitkering te ontvangen.

Met andere woorden delen van winsten van bedrijven zouden niet ten goede moeten komen aan de aandeelhouders maar aan de mensen die geen werk meer hebben. Mensen die in feite hun plaatsen hebben afgestaan aan machines waardoor bedrijven meer winsten maken (en die ze vervolgens wegsluizen naar belastingparadijzen). Uit een deel van deze winsten kunnen mensen zonder werk een basisinkomen ontvangen. Als hun grondrecht, waar vervolgens de overheid met zijn vingers afblijft. Waar helemaal geen tegenprestatie tegenover hoeft te staan. Het moet een grondrecht worden voor iedere burger. Verdiend doordat je 18 jaar in NL hebt gewoond. Punt.

Vanaf dat moment zullen mensen met een baan zich niet meer superieur kunnen voelen tegenover een werkloze. Het doet er namelijk niet (meer) toe of je werkt of niet. Ieder mens verdient evenveel respect en een menswaardig basisinkomen.

Rob Vellekoop, Delangemars.nl, 7 april 2013

3 Comments

    • Dank je voor je reactie. Ik verwacht niet dat we het op alle punten eens zullen zijn met elkaar. Dit is er blijkbaar een van.

  1. Beste Rob, je benadering spreekt me zeer aan en ik ben het met je eens dat wij ons mensbeeld en onze visie wat betreft werk en inkomen zullen moeten gaan veranderen om de simpele reden dat de maatschappelijke omstandigheden veranderd zijn. Ook ik als SP lid vind dat SP vaak vooral reageert op zaken, wat natuurlijk niet verkeerd is,maar wel het gevaar van teleurstelling, verstarring, verbittering en verbetenheid met zich meebrengt. Dit heeft natuurlijk veel te maken met het feit dat regeringsdeelname helaas tot nu toe niet weggelegd was voor de SP.Toch denk ik dat er binnen de SP, maar ook daarbuiten steun te vinden moet zijn voor jouw benadering en visie. Er is echter nog een lange weg te gaan eer dat de geesten in bredere lagen van de bevolking hiervoor rijp zijn. In elk geval zal ik er bij zijn op 1 mei in Den Haag!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.