overleven in de bijstand in 2013: bij kiespijn maand lang 2 Ibiprofens per dag

Bijdrage van een lezer:
Rondkomen in de bijstand vergt discipline en begrip van je eventuele gezin en kennissen. In de eerste plaats schrap je alle kosten die je maar kan missen. Je koopt niks, behalve voeding en dit doe je goedkoop. Je vast 1 week per maand. Je gebruikt 1 maaltijd per dag. Je reist niet, je doet niet mee aan clubs, je gaat zeker niet op vakantie. Je hebt alleen een auto als deze nodig is voor het leven van je kinderen (tot 60km/dag kunnen ze zelf fietsen, daarboven is vervoer nodig) of verwerven van inkomen. Voor alledaagse ritjes loop of fiets je. Je maakt gebruik van elke regeling die er is om geld te besparen. Je stopt met roken als je dit deed. Je CV gaat op 12 graden, na april gaat deze uit. Douchen 2x per week en niet langer dan 5 minuten. Als je kleding nodig hebt koop je deze in de kringloopwinkel, dit geldt ook voor alle andere goederen. Alles van waarde in je huis zet je op marktplaats (ook die breedbeeld TV!, bij de kringloopwinkel krijg je een vervangend exemplaar voor een tientje) Alle aanvullende verzekeringen worden beëindigd en je gaat niet meer naar de huisarts en tandarts. Als je kiespijn hebt neem je een maand lang 2 Ibuprofens per dag, daarna is de wortel dood en is de pijn over. Je houdt je moreel op peil door te accepteren dat dit het leven is (en geld is ook maar geld toch). Je solliciteert je een slag in de rondte en dit doe je met volle overtuiging en met de zelfverzekerde glimlach van een doorgewinterde tell sell verkoper. Je bent een waardevol onderdeel van deze maatschappij toch? En als de sociale dienst vindt dat je verplicht het gemeentelijk plantsoen mag schoffelen onder het goedkeurend oog van de buurt dan doe je dit met een verheugd gemoed: je betekent eindelijk wat! Als je kinderen hebt leg je deze uit waarom je dit alles doet en dat het goed is en dat ze dank verschuldigd zijn aan allen die zich opofferden om de financiële last van hun bestaan te dragen. En vooral: wees gelukkig!

Commentaar:
Ik weiger te accepteren dat in ons land mensen de armoede in gedreven worden door een asociale overheid. Geen enkel mens is minderwaardig aan een ander. Niemand verdient armoede en de stress en honger die daar bij horen! Daarom vecht ik voor een basisinkomen voor iedereen. Vecht met mij mee, samen kunnen we onze samenleving veranderen in een zorgzame, waar iedereen comfortabel kan leven.
Wij leven in een van de rijkste landen ter wereld, met een vermogen van 1.200 miljard! Het is geen enkel probleem voor de rijken wanneer  zij een stukje van hun rijkdom moeten afstaan samen met de multinationals die bijna geen vennootschapsbelasting hoeven te betalen. Doe mee op 1 mei en laat zien dat de tijd van onrechtvaardige verdeling van de welvaart in ons land afgelopen moet zijn.

Rob Vellekoop, Delangemars.nl, 28 maart 2013