Sociaal leven in bijstand onmogelijk, ook kinderen de dupe

Gezinnen met twee kinderen die rond moeten komen van de bijstand, hebben na aftrek van vaste lasten en huishoudelijke uitgaven 5 euro per maand over voor cadeaus, sporten en uitgaan. Dat heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekend.

Een sociaal leven in de bijstand is vrijwel onmogelijk, aldus het Nibud vandaag.

De afgelopen 5 jaar is er nog nooit zo weinig ruimte geweest in het budget van bijstandgerechtigden voor sociale deelname. Nu is dat 0,3 procent (5 euro). Het aantal bijstandsuitkeringen lag eind vorig jaar op 325.000. Binnen deze groep gaat het om 37.000 gezinnen.

Het gat in het budget voor bijstandsgezinnen komt doordat huishoudens meer kwijt zijn aan vaste lasten (huur- en energiekosten) en uitgaven als kleding, extra ziektekosten en onderhoud. De kosten van kinderen moet worden gedekt uit de kinderbijslag en het kindgebonden budget.

Commentaar:
Wanneer je dan de toespraak van minister Asscher (PvdA), van 4 maart bij de SER leest zakt je broek af. Nergens ook maar een woord over de hoogte van de uitkeringen waar de grootste pijn zit, waardoor duizenden mensen in de problemen zitten of nog gaan komen. Hij verontschuldigt zich voor het aantal werklozen, maar laat de hoogte van de uitkeringen ongemoeid. Volgens mij begrijpt hij nog steeds niet waar het werkelijk om draait in dit land.