overheid slaat door met sociale boetes bij fraude

Sinds 1 januari 2013 is de nieuwe fraudewet van kracht, waarmee uitkeringsfraude zwaarder wordt bestraft. Sociaal rechercheurs mogen nu ook zonder verdenking van fraude op huisbezoek.

Mensen worden tot fraudeur gebombardeerd die geen flauw idee hebben dat ze verkeerds doen. Alleenstaande aow’ers met een eigen woning voeren ineens een gezamenlijke huishouding wanneer zij te vaak bij een ander op bezoek gaan. Er zijn ook mensen die al die ingewikkelde regels en formulieren niet snappen en dan fouten maken, bijvoorbeeld een wijziging in hun persoonlijke omstandigheden te laat doorgeven. Of de uitkeringsgerechtigden die in de ogen van de ambtenaar zich onvoldoende inzetten en niet genoeg verantwoordelijkheidszin tonen.

Albertjan Tollenaar is docent aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft onderzoek gedaan naar bestuurlijke boetes en handhaving in de sociale zekerheid en andere terreinen.

,, De wetswijziging maakt het nu bijvoorbeeld mogelijk dat de sociaal rechercheur in een bepaalde wijk met veel uitkeringsgerechtigden een straat uitkiest en bij elk huis aanbelt voor een huisbezoek. ”

,,De nieuwe wet leidt tot een verdubbeling van de boete: terugvordering van het benadelingsbedrag, plus een boete ter hoogte van het benadelingsbedrag. Tel daarbij op dat de overheid geen ruimte heeft om af te zien van de terugvordering of het opleggen van de boete. Bovendien mag de schuld niet verwerkt worden in een schuldsaneringsregeling. Kortom: de fraudeur komt met een enorme vordering te zitten, die niet eenvoudig kan worden ingelost.”

,,Mijn conclusie is dat de wetgever met de nieuwe boetes in de sociale wetgeving echt uit de bocht vliegt. ”

Bron: Mug Magazine

Commentaar
Bij elke overheidsmaatregel gericht op de afbraak van het sociale zekerheidsbestel vraag ik me af hoe ver Rutte II nog kan gaan voordat mensen opstaan en zeggen dat het genoeg is. De afbraak duurt nu al meer dan dertig jaar!!

1 Comment

  1. Dit soort wetgeving is toch niet sociaal, maar asociaal /????
    Het wordt hoog tijd dat we op 1 mei met een honderdduizend man naar Den Haag gaan.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.