logodefdlmkleinst
Manifest Voor basisinkomen en Tegen honger en armoede in NL

1. algemeen recht op een minimum bestaansinkomen in de vorm van een basisinkomen
2. verhoging van de bijstands- en werkloosheidsuitkering
3. stoppen van willekeur en machtsmisbruik t.a.v.  uitkeringsgerechtigden
4. betaalbare huurwoningen voor iedereen
5. overheidstoezicht op verstrekken van leningen

Op woensdag 1 mei 2013 organiseert de Bond voor Uitkeringsgerechtigden in oprichting De Lange Mars een bijeenkomst in Den Haag om te demonstreren voor een wettelijk basisinkomen zodat burgers niet meer honger hoeven te lijden en in armoede leven.

Voedselbanken en huisuitzettingen zijn NIET vanzelfsprekend en een schande in een rijk land als Nederland. De overheid moet stoppen met het afwentelen van de gevolgen van de crisis op mensen die afhankelijk zijn van een uitkering.

Daarvoor moeten de uitkeringen in eerste instantie verhoogd worden.  Wij willen dat de bijstandsuitkering verhoogd wordt naar minimaal 1.000 euro per maand. Vervolgens willen we dat de uitkeringen verdwijnen en vervangen worden door een basisinkomen voor iedereen.

Op dit moment kan een uitkeringsgerechtigde zijn uitkering kwijtraken als hij zich volgens de uitkeringsinstantie onvoldoende inspant om een baan te krijgen. Dit per gemeente verschillend beleid leidt tot willekeur en machtsmisbruik en werkt onzekerheid en een gevoel van onveiligheid bij de burger in de hand. Een positieve benadering is meer op zijn plaats. Het is een economische realiteit dat er niet voor iedereen werk is, desondanks worden honderdduizenden gedwongen op zoek te gaan naar banen die er niet zijn. De uitkeringsgerechtigde zal in het algemeen werk willen vinden. Daartoe hoeft de overheid hem niet te dwingen. Vanaf het moment dat we vanuit dit vertrouwen gaan handelen hoeven we geen miljoenen meer in reintegratieprojecten te investeren en mensen niet meer te dwingen ´algemeen geaccepteerde arbeid´ te aanvaarden.

Ook willen wij  dat er maatregelen komen gericht op betaalbare huren in relatie tot het bestaansminimum.

Tot slot moet er overheidstoezicht komen op het verstrekken van leningen (consumptief krediet).

Wanneer je ook tegen honger en armoede in NL bent, onderteken dan dit manifest door in het vakje onderaan deze pagina je naam en woonplaats in te vullen.

51 Comments

 1. ALLES IS MET OPZETTELIJKE REDEN !
  de gewone hardwerkende burger moet nog armer worden en de rijken nog rijker worden. waarom? zie WIJ WORDEN WAKKER .nl
  Het koningshuis zit hierachter, de hele politiek. Het is een haast niet te bevatten vuil “spel” wat er zich echt afspeelt in de wereld.

 2. Rob, fijn dat je mijn woorden zo oppakt! Richt aandacht op mogelijkheden, op kansen, help mensen in hun kracht te gaan staan, geef ze de moed om op te staan en een volmondig Nee te zeggen over de situatie vandaag de dag. Verlies je niet in het politieke spel, strijd, frustratie en boosheid, wees onderscheidend en enthousiast, laat mensen zien hoe de samenleving eruit kan zien, als we allemaal een basis inkomen zouden hebben…. Ik vind het een geweldig en waar initiatief en vraag me af waarom nog niet iedereen zich hierbij aansluit….waar zit de angst…waar zitten nog vraagtekens…enthousiasme en plezier zijn aanstekelijk, naast gedegen informatie bieden… Zet hem op, Rob! Ik steun dit initiatief!

 3. De overheid is dienst van ons, wordt betaald door belastinggeld en voldoet in verre niet om voor de belangen van de bevolking te zorgen, wat zijn taak is. Het is een geldverslindend orgaan die de belangen van de banken en boys in Brussel support. Mijn hart huilt om alle verhalen van armoede, stress, pijn en honger en ook wij als gezin met 5 kinderen ontspringen deze dans niet. Ik ben een weggeefwinkel begonnen, waardoor ik mijn gezin kan kleden en gelegenheid kan bieden mensen elkaar te laten helpen. Tevens een buurtmoestuin aan de achterzijde van een verzorgingshuis en zet ik mij in via facebook om mensen tuinen met elkaar te laten delen om er moestuinen in aan te leggen en zodoende gezond te kunnen eten..Wij wonen antikraak en dan nog is het iedere keer achter de feiten aan lopen en iedere keer gaatjes dichten, terwijl er achter ons weer een nieuw gat ontstaat. Ik ben groot voorstander van een basisinkomen voor iedereen. Wij geloven in economie alsof het een religie is en geld is het grootste geloofssysteem ooit en ik geloof niet dat ik daarom op aarde ben. Ik geloof überhaupt niet dat wie ik ben, maar iets met mijn financiën te maken heeft. De praktijk heeft uit gewezen dat mensen in wiens basis behoefde is voorzien, gelukkigere mensen voortbrengt, productieveren mensen, innovatieveren en gezonde mensen, mensen die bewust en liefdevol met elkaar en onze planeet omgaan, nog steeds broden bakken, wellicht ook veel lekkerder omdat er meer tijd is te besteden en diensten aan elkaar verlenen…Het draagt bij aan een leukere samenleving voor ons allemaal. Geef de moed niet op, jullie vrouwen wie gedwongen waren hun kinderen uit huis te plaatsen, maak facebook pagina’s, sluit je aan bij internetgroepen en kom ajb uit je sociale isolement….Geloof niet dat het waar is, wat mensen tegen je zeggen, het laat slechts de enorme sociale armoede van deze mens zien….Laten we elkaar helpen en steunen en zeker eisen dat deze regering opstapt…Laten we een referendum eisen en ons openstellen voor lokaal geld en lokale economie vormen, waarin geld zoals wij dit nu kennen een andere vorm kan hebben. Denk aan Lets, Noppes, Tijdbank, Peerby etc. en maak een brug naar je lokale ondernemers…..Ik ben enorm geïnspireerd hoe IJsland het heeft aangepakt, dit kunnen wij ook. Dit gaat niet over rechts en links, is tijdsverspilling in mijn ogen…Het gaat niet over schuld, want we hebben het met elkaar laten gebeuren. Het gaat over daadkrachtig verandering te weeg brengen met elkaar. Occupy was een voorproefje, nu gaat het echte werk beginnen, met elkaar, voor elkaar. Dit gaat over ons als samenleving en hoe wij met elkaar wensen te leven…Ik weet voor mijzelf dat ik dit slavernijsysteem al heel lang zat ben, ook al heb ook ik er jarenlang in meegedraaid…

 4. Ik heb het boek van vader en zoon Skidelsky gelezen (beide econoom) How Much Is Enough? waarin zij ook voorstellen om een basisinkomen in te voeren, onder andere met als argument dat Nederland (en andere landen) welvaart genoeg heeft om het waar te maken. Daarnaast biedt het basisinkomen een hoop mogelijkheden voor zelfontplooiing en meer vrije tijd om dingen te ondernemen.
  Ik steun dit, omdat ik ermee invoel en op dit moment op het punt sta een aanvullende bijstandsuitkering te ontvangen. Ik ben jong (28), hbo diploma op zak en ik wil graag werken maar zelfs voor de meest eenvoudige baantjes zoals callcenterwerk word ik afgewezen. Ik ben verre van iemand die haar hand ophoudt, maar ik moet ook mijn rekeningen betalen ookal woon ik in bij mijn ouders (wat ik ook niet vrijwillig of voor mijn plezier doe). Als mijn huidige werkgever (ik heb n 0-uren contract) meer werk voor mij heeft, zou ik dat maar wat graag aanpakken en uit de buurt blijven van die bijstand maar dat zit er dus niet in.
  Vervelend, jammer, maar ik weiger mijn hoofd te laten hangen of te gaan schelden op een regering. Ik verander liever waar ik invloed op heb: mijn humeur, mijn gedachten, mijn plezier in de dingen… En ondertussen mij het leplazarus solliciteren en ook daarin positief te blijven.

 5. Een kabinet dat oude mensen in een luier laat zitten en de kleding van je kind zijn lichaam af kletst deugt totaal niet !!! Alleen bij de zwakste groepen word bezuinigt,,,Walgelijk en te ziek voor woorden….Babsie Huybrechts Amsterdam

 6. Rutte is de JOKER van Brussel doet wat hem word gevraagd. Nederland naar de ARMOE grens te trekken zodat ze zelf op fluweel kunnen zitten Rijken worden rijker de arme worden arme.
  Dus de ze regering moet eens na gaan denken of anders opstappen

 7. Stop Rutte 2 nu, dit kabinet regeert niet doet niks aan hervormingen en investeringen in de economie. Allerlei economische indicatoren in het rood (werkeloosheidsontwikkeling met 142% dus erger dan bijv. Spanje en Portugal), sinds Rutte 1 een lineair oplopende werkeloosheid, inflatie op het hoogste punt tot nu toe, pensioenkorting, huurverhogingen (alsof dat de economie een impuls geeft?), btw-verhoging van 19 naar 21%, het gruwelijke eigen risico dat verhoogd is (naar 350 euro).

  En waar blijven de door Rutte beloofde banen banen banen? Die zijn er simpelweg niet gekomen. En voor 2014 heb ik vernomen belastingverhogingen en of ze gek geworden zijn daar in Den Haag.

  Nee Nederland moet een keer opstaan en teruggaan vechten. Desnoods met stokken en al naar het Binnenhof.

 8. We zijn een rijk land, maar de gelijkheid, sociale rechtvaardigheid en eerlijkheid zijn ver te zoeken. De idee van marktwerking en regulering zijn te ver doorgeslagen en in het verleden is gebleken, dat dit niet werkt in een maatschappij. De macht en het geld is in handen van een kleine groep mensen (zo’n 1%), die bepalen dat de rest het maar met minder moet doen, terwijl er wel goed voor henzelf wordt gezorgd. Politici en bestuurders spelen elkaar goedbetaalde baantjes toe, ook al zijn deze mensen corrupt en frauderen ze alles bij elkaar. Er zijn geen gelijke kansen voor iedereen, want die groep bepaalt wie werk krijgt en niet; dat gebeurt op gemeentelijk, maar ook op provinciaal en nationaal niveau. Het is tijd voor een grote schoonmaak, en gelijkheid en sociale rechtvaardigheid voor iedereen; behalve mensen die alleen aan hun eigen belang denken.

 9. Er moet een stop komen op deze mensonwaardige toestanden in Nederland, we sturen blijkbaar liever miljoenen naar ontwikkelingshulp, terwijl we hier met mensen zitten die in de armoede komen, schandalig, KUT regering, oprotten moeten ze.

 10. Ik protesteer voor een menswaardig basisinkomen en tegen de afbraak door Rutte2. Werk al vanaf mn 17de. Na 31 jaar bij INGBank en Postbank gewerkt te hebben in 2010 ontslagen. Voor mezelf begonnen omdat de arbeidsmarkt geen 50 plussers wil en geen parttimers. Met een koopwoning op bijstandsniveau leven is NIET fijn! Ik wil heel graag mijn rekeningen betalen, want ik wil ook rustig kunnen slapen. Maar…de kosten zijn zo hoog dat dat dus niet lukt. Ik ben 1 van de nieuwe armen…. Ik heb een koopwoning, prachtig ingericht, klerenkast vol alles aangeschaft toen ik nog werkte, maar nu stapelen de schulden zich op. Nooit gedacht dat IK in deze situatie zou kunnen komen….. maar wel dus.
  Mijn dementerende moeder is 86 geworden om voor het eerst in haar leven rood te staan op haar rekening… Het is hartverscheurend!
  Pauli Langbein

  • Beste Pauli,

   Je bent helaas niet de enige. Wij hebben ook ons hele leven lang gewerkt en netjes alles betaald en daar krijgen we nu de rekening voor gepresenteerd. Rutte werkt alleen ervoor om de rijken nog rijker te krijgen en de armen de afgrond in te duwen. Dank zij onze kinderen kunnen we soms nog eens menswaardig eten, maar meestal is het een droge boterham met water, maar, wie interesseert dat? De mensen die genoeg hebben zeggen gewoon dat we lui zijn! Wij hebben op het moment zelfs maar € 850,– per maand netto en daar kun je zelfs je vaste lasten niet meer van betalen. Rutte wil gewoon zo snel mogelijk de armen en de ouderen onder de grond hebben, zodat hij met zijn vriendjes in luxe kan blijven leven

 11. Ik ben erbij..En Guss..Van welke planeet kom jij..Heb je je baan nog??MOOI….Geen medicijnen nodig Mooi.Ik ben m,n baan verloren naar 33 jaar werken.M,n vrouw heeft haar hele leven medicijnen nodig.Eigen risico is al weg.+ dat ze iedere keer moet bijbetalen,bij de apotheek.En ga jij ons allemaal lui noemen.Dit is regelrechte VVD taal.En zonder internet kan niet ..Je moet tegenwoordig alles digitaal doen,solliciteren enz.Contact met je werkchoach van t UWV ook digitaal.Oh ja Ik heb een tweedehands laptopje op de kop getikt een nieuwe kan ik niet betalen.Ik vraag me af wat je op deze site doet.Of ben je stiekem een grootverdiener die hier een beetje komt stoken.Luie mensen,bah wat een smerige opmerking.

 12. Met een basis inkomen loop je nog meer het risico op het opvoeden van luie mensen! Kijk om je heen!!! Niet zo klagen maar bezuinig zelf ook eens binnen je eigen mogelijkheden. Iedereen moet een ipad, iphone, internet en ga zo maar door. Onder het genot van een rokertje reageren op een nieuwe ipad voor meer gesubsidieerd inkomen……… Eerst hand in eigen boezem en dan pas schreeuwen.

  • Beste Guss, volgens mij ben je totaal van de wereld. Kijk echt eens om je heen of lees eens wat over de mensen die rond moeten komen van een uitkering voordat je je vooroordelen hier neer poot!
   Trouwens waarom zou jij ´luie ´mensen willen opvoeden? Wat een arrogantie, denk je dat je de wijsheid in pacht hebt en voor anderen te kunnen uitmaken wat ze moeten ´leren´?

   Nog even over het basisinkomen: dat is een vangnet voor iedereen (ook voor jou) zodat iedere Nederlander vanaf zijn 18e de zekerheid krijgt dat hij niet zijn hand hoeft op te houden wanneer het slecht met hem gaat, en hij of zij niet geintimideerd, vernederd, of stompzinninge klusjes moet gaan doen als heilig tegenprestatie. Want het basisinkomen is een onvoorwaardelijk recht voor ieder. Mooi he?

  • Ik heb geen i-pad had ik dat maar! Ik was niet lui ik ben door keihard werken mijn leven lang een goed verdienend mens geweest tot ik een dubbele hernia kreeg waardoor ik mijn werk niet meer kon doen, Ik was verzorgende ig weet je wel van die mensen die ook mensen zoals jij moet tillen, eten geven, met steeds minder handen aan het bed moet rennen en sloven als de ziekte. Ik werkte sommige weken meer dan 40 uur per week. En doordat ik ziek ben geworden en daardoor 100% ben afgekeurd (niet alleen vanwege die hernia maar ook vanwege zwaar post traumatisch stress syndroom vanwege dat werk) Ik moest in mijn 1-tje soms mensen afleggen die gestorven waren. En dat allemaal tegen een hongerloontje van amper meer dan een bijstandsuitkering laat zeggen 150 euro meer. En nu bezuinigen binnen mijn eigen mogelijkheden? Meer dan wat ik nu eruit heb gegooid (medicatie, fysio, thuiszorg, vlees en mijn kinderen naar hun vader) Dat is mijn bezuiniging binnen MIJN MOgelijkheid hoe durf je!!! Ik mag hopen dat jij ziek wordt en hetzelfde meemaakt en dan een vet overspannen collega van mij treft die zo door de war is door het vele rennen en sloven en jou per ongeluk bv insuline spuit ipv bv een vitamine spuit. Dan ben je DOOD. Snap je!! lelijke vvd-er. Ik vind het gewoon schofterig dat je dan ook nog wilt beweren dat wij geen recht op internet hebben. Man dan kan ik niet eens mijn belastingen meer invullen, niet meer gratis skypen want mijn mobiel is de deur uit. Roken doe ik niet, en dan wil jij mij dit ook nog afnemen???? Mensen zoals jij verdienen wat ik heb.. Leef eens een half jaar zoals ik leef en praat dan verder!!!

   Een zogenaamde luilak!!!!! ik heb hier 1 woord voor BAH!!!!!!

  • Zit je aan de crack ofzo ?
   Hoop dus dat jij beroofd zal worden bij de pincode als je geld aan het pinnen bent, omdat iemand geld nodig heeft om zijn kind eten te geven.
   Juist ja, onveilige situaties en stijgende criminaliteit door hongersnood.
   Simpele ziel ben jij zeg, zegt iets over de gierigheid van jou.
   Op 1 brood stelen wegens hongersnood, moet zeker ook de doodstraf worden ingevoerd, guss?
   Het komt allemaal door een ipad en internet zeker!

   Ik denk dat jij zelf niet zoveel rokertjes moet nemen en onder die prehistorische steen van je vandaan moet kruipen!
   Mensen zoals als jou, houden dit belachelijke kabinet in stand.
   Jij moet je hand eens in eigen boezem steken en dan pas schreeuwen!!

 13. Ik moet rondkomen van 600 euro omdat ik geopereerd ben aan een dubbele hernia, normaal 800 euro maar omdat ik het eigen risico niet kon betalen achtergeraakt met betalen en ze me de fysiotherapie in het ziekenhuis niet vergoed hebben, aangemeld als wanbetaler uwv haalt 160 euro van mijn 800 euro af. ik hou 70 euro over om van te leven. Heb de krukken de deur uitgedaan want de eigenbijdrage daarvan kan ik niet betalen. Met dure medicijnen ben ik gestopt simpelweg omdat ik ze niet kan betalen met die eigenbijdrage gevolg enorme pijnen want de operatie is niet goed gegaan omdat ik geen fysio kon volgen.Ik woon alleen moet alles alleen doen geen familie in de buurt gezinshulp kan ik niet betalen eigenbijdrage. En het lullige is ik had werk. Ik was verdomme ziekenverzorgende en NU?????? Een stumper iemand die door een vieze vuile rijke bastaard uitgemaakt wordt voor ja dat krijg je van vet eten!!!! ga wat aan je lijf doen, toen ik zwetend van de pijn mijn boodschappen de winkel uitdroeg. Weet hij veel dat ik normaal plastabletten heb en dik ben geworden doordat ik prednison heb moeten slikken vanwege een ontsteking!!! Vet eten doe ik niet heb ik geen geld voor ik vreet rijstwafels om maar lichter te worden om niet zo’n pijn in mijn rug te hebben. Ik En een sportclub kan ik niet betalen. Mijn kinderen heb ik al naar hun vader gestuurd die heeft meer geld ik ben en kan niks meer. Ik zou zo graag meelopen maar ik kom verdomme nog geen 5 meter ver met dat dikke lijf zoals die vieze kakker zei. Ik krijg echt moord neigingen laatstaan zelfmoordneigingen in dit land wil en kan ik niet meer leven, de schulden groeien me sinds die korting door de Agis de pet te boven. Ik wou dat er echt een burgeropstand komt. Desnoods een staatsgreep dit kan niet meer. Ik mis mijn kinderen, mijn werk, mijn lijf mijn gezondheid alles gewoon ALLES. Ik gun Rutte en Samson dit leven wat ik nu lijdt ik schrijf het bewust zo en met mij vele anderen. IK WIL GEEN NEDERLANDER MEER ZIJN, Ondertussen wil ik gewoon dood omdat ik een probleem ben voor nederland ik kost geld!!

  • Je bent helaas niet de enige. Ik kan ook geen dokter, medicijnen, medische hulp meer betalen en crepeer iedere dag van de pijn, maar niemand die dit iets interesseert, behalve mijn gezin, maar zo is het nu eenmaal gesteld met Nederland. Het kabinet heeft de mensen in deze toestand gebracht en met ons zijn er duizenden anderen, die in hetzelfde schuitje zitten. Het kabinet wil gewoon de ouderen, zieken en hulpbehoevenden zo snel mogelijk dood hebben, want we kosten teveel. Als ze eerst maar eens op hun eigen onverdiende salaris gingen korten en niet meer naar de pijpen van Brussel zouden dansen, dan zou het er in Nederland veel beter uitzien.

 14. Het is ongekend..banken die de mensen financieel uitkleden…geef je iets ruim van te voren aan dat je misschien tzt..in de problemen zo kunnen komen,boeit ze ook niet. Inkomens die niet stijgen,vaste lasten die driedubbel betaald moeten worden..dit kabinet moet aftreden en snel…ik word doodmoe van al die zakkenvullers en graaiers…

 15. Aan de armoe kan door een groot aantal lieden geweldig worden verdiend. Dat zijn de vrienden van Rutte en zijn kornuiten

 16. Is er een mogelijkheid om ”lid” te worden van deze vereniging, club of hoe je het dan ook wilt noemen.
  Door lichamelijke beperking niet in staat om aan een tocht o.i.d. mee te doen maar op deze manier toch de mogelijkheid om een stem te hebben (en laten horen).
  Misschien dat ik er overheen kijk maar ik kan geen contactlink vinden die adresgegevens heeft om aan te melden bijvoorbeeld.

 17. Eerst de Oostbloklanders aanpakken, die de zekerheid van ons opvreten. Ik ben het spuugzat dat alles maar kapot gemaakt wordt en zeker door de heren uit Den Haag met hun kappitale salarissen.

  • Hoi Maarten, de zekerheid wordt uitgekleed door Rutte 2. Daar hebben mensen uit Oost-Europa geen schuld aan. Je moet bij Rutte zijn, die pakt de crisis niet aan. De crisis is een uitvloeisel van de ongebreidelde macht van de banken en de chantage door de financiële wereld.

 18. Dat ze eerst maar eens de Oostbloklanders aanpakken, die ONZE zekerheid opvreten en -eisen. Ik heb hier echt genoeg van

  • Rutte 2 vreet onze zekerheid op zolang wij dat aan deze regering toestaan. Rutte 2 bezuinigt ons socialezekerheidsstelsel kapot. Laat je niet belazeren door dit soort verdeel en heers verhalen, waardoor mensen met de lagere inkomens al eeuwenlang tegen elkaar uitgespeeld worden.

 19. Juist!! Opstaan; net als onze ouders 40 jaar geleden dat deden ipv alles via de laptop te regelen Mijn ouders hadden elke week wel een demonstratie! En niet met 1000… Op 29 oktober 1983 organiseerde het KKN de grootste demonstratie in Nederland ooit gehouden: in Den Haag waren circa 550.000 demonstranten op de been!!!! In 1985 werd een petitie tegen de plaatsing van kruisraketten georganiseerd. Op 26 oktober 1985 werden 3,7 miljoen handtekeningen aan premier Lubbers aangeboden!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.