ttipWikiLeaks heeft op 25 maart 2015 de “Investment Chapter” van de geheime onderhandelingen over het TPP (Trans-Pacific Partnership) verdrag gepubliceerd.
Assange zegt in het persbericht: “Het TPP heeft in het geheim een supranationale rechtbank voor multinationals ontwikkeld die geen verantwoording af hoeft te leggen en staten kan aanklagen. Dit systeem is een aanval op parlementaire en juridische soevereiniteit. Vergelijkbare tribunalen blijken al in staat te zijn geweest om invloed te hebben op de instelling van goed beleid op het gebied van milieubescherming, publieke gezondheid en openbaar vervoer”.

Op dit moment zijn er drie internationale handelsverdragen in de maak, TPP, TTIP en TISA die op de BRICS-landen na het grootste deel van de wereld beslaan. De onderhandelingen daarvoor vinden in het grootste geheim plaats en zijn verre van democratisch doordat ze zich aan het zicht van de burger onttrekken. Zij hebben tot doel samenwerking tussen landen en multinationals te versterken en daardoor de handel te stimuleren en de macht van de multinationale bedrijven te vergroten. Die van TPP zijn het verst gevorderd en de gevolgen worden steeds duidelijker.

De staten die momenteel deelnemen aan onderhandelingen over TPP zijn de VS, Mexico, Canada, Australië, Maleisië, Chili, Singapore, Peru, Vietnam, Nieuw Zeeland en Brunei. De TPP is het omvangrijkste handelsverdrag in de geschiedenis, met landen die samen meer dan veertig procent van het BBP van de wereld bezitten.

Het doel van de TPP-onderhandelingen, geleid door de VS, is om de macht van multinationale bedrijven te vergroten door een supranationale rechtbank of tribunaal, te creëren, waar buitenlandse bedrijven staten kunnen “aanklagen” en genoegdoening op kosten van belastingbetalers kunnen verkrijgen voor “te verwachten toekomstige winsten”.

Deze tribunalen voor investor-state dispute settlement (ISDS) zijn ontworpen om nationale rechtssystemen buitenspel te zetten. ISDS-tribunalen zijn een mechanisme waarmee multinationale bedrijven overheden kunnen dwingen om compensatie te betalen als dat tribunaal de bewering van een bedrijf terecht vindt dat de wetten of het beleid van dat land de toekomstige winsten van het bedrijf benadelen. In ruil verwachten staten dat multinationals meer zullen investeren.

Bij voorbeeld het tabaksbedrijf Phillip Morris uit de VS heeft zo’n tribunaal gebruikt om Australië aan te klagen (in juni 2011, proces loopt nog) wegens het opleggen van een specifieke verpakking van tabaksproducten voor de publieke gezondheid.

Olieconcern Chevron heeft Ecuador aangeklaagd om onder een juridische uitspraak uit te komen dat het bedrijf miljarden schadevergoeding moet betalen vanwege milieuvervuiling.

De dreiging van toekomstige rechtszaken heeft wetgeving in Canada op het gebied van onder andere milieu-bescherming afgeremd, nadat dat land in 2008/9 aangeklaagd was door fabrikanten van pesticiden.

ISDS-tribunalen worden vaak in het geheim gehouden en er is geen mogelijkheid om beroep aan te tekenen. Ze zijn ook niet ondergeschikt aan wetten op het gebied van mensenrechten of publieke belangen en kennen weinig mogelijkheden voor belanghebbenden om hun standpunt kenbaar te maken.

Het TPP verdrag wordt gezien als een voorloper van het TTIP verdrag met dezelfde antidemocratische resultaten.

Bronnen:
WikiLeaks-TPP-Investment-Chapter
globalinfo.nl

Rob Vellekoop, 26 maart 2015

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.