1 Comment

 1. TTIP werd vanaf de embryonale fase ‘onderhandeld’ ondermeer door de ruggegraatloze kruiper De Gught. Verblind door en gewillig zwichtend voor geld en privileges – hem aangeboden door zwaar lobbyende multinationals en de financiële wereld – verzaakt hij aan de plichten die zijn mandaat bij de Europese instellingen hem oplegt. De Europese Grondwet bepaalt ondermeer dat alle besluiten, bepalingen, akkoorden,… gestemd in het Europees Parlement het algemeen belang van de burger moet dienen. Als Europees Handelscommissaris stelt hij het verdrag veel te rooskleurig voor en negeert in zijn ‘liberaal enthousiasme’ volledig de consequenties die het verdrag zal hebben voor volksgezondheid, voedings- en milieunormen, rechtspraak, sociale zekerheid,…
  Door de instelling van het nieuwe internationaal handelsrechtsysteem ISDS verliezen burgers volledig de controle over wat er in en mèt hun land gebeurt. De lidstaten worden monddood omdat hun (politieke) macht wordt over-ruled door de financiële belangen van veel te machtige multinationals en banken. (Monsanto, Bayer, BASF, DOW, Unilever, Kraft, Nestlé, GDF Suez, Shell, BP, IMF… to name a few). Bij geschillen worden commerciële juristen als rechters aangesteld (en betaald) door de belanghebbenden. Hoe ziek is dat, weer een hoop dure rechtszaken op kap van de burger, die vervolgens het onderspit delft en dan ook nog voor het gelag mag opdraaien.
  Er heeft nooit een referendum plaatsgevonden over TTIP en toch beweert de Europese Commissie dat 70% van de bevolking voor is.

  Ik heb zo onderhand genoeg van ’topeconomen’ en ‘financielen’ die ons complete doen en laten beheersen. Dit probleem vergroot exponentieel met de draak genaamd TTIP.
  Ze ‘stroomlijnen’ het universum volgens economische modellen, maar zien schromelijk over het hoofd dat deze wetenschap – anders dan vb fysica, psychologie, …- volledig man-made is. Het hele economisch bestel heeft op generlei wijze een band met de realiteit en dat wordt dagelijks meermaals duidelijk voor iedereen.
  Wetenschappen ontstaan uit wat zich werkelijk voordoet, en proberen de verschijnselen te verklaren. Hieruit volgen dan wetmatigheden waarmee min of meer kloppende voorspellingen gedaan kunnen worden.
  Economie stelt eerst wetten met steeds dubieuzere doelen en moet achteraf altijd een verklaring geven voor dingen die fout gaan.
  ’t Is hoog tijd om het systeem in deze (neoliberale) vorm los te laten. Het narcisme van de economie en zijn topfunctionarissen moet (snel) evolueren naar meer affiniteit met zowat alles en iedereen, behalve met zichzelf.

  Alleen als we stoppen met alles (milieu, sociale verworvenheden, wereldvrede,…) te vermarkten, op te offeren aan de fictieve wereldvreemde wetenschap economie, dan bestaat er een kans dat de wereld leefbaar en aangenaam wordt voor toekomstige generaties…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.