ttipBrussel – Dit jaar wordt het vrijhandelsverdrag TTIP tussen de EU en de VS afgerond met verregaande consequenties zonder recht van inbreng van het Nederlandse parlement of de Nederlandse burger. Sinds 2012 wordt onderhandeld over de (voorlopig geheime) tekst van het verdrag. De doelstelling van dit verdrag is meer handel, meer welvaart en meer banen. Tegenstanders benadrukken de aantasting van de onafhankelijkheid van EU-lidstaten, de voordelen voor multinationals, oneerlijke concurrentie en verslechtering van milieu en arbeidsvoorwaarden van werknemers

De tekst evenals de bijeenkomsten van het handelsakkoord zijn grotendeels geheim, zelfs voor de EU-parlementsleden die hem moeten aannemen. Zij hebben deels toegang tot de stukken, maar hebben slechts inzage zonder dat zij hierover mogen praten of de gegevens mogen verspreiden. Maar er zijn meer vreemde zaken te melden over TTIP, wat staat voor Trans-Atlantisch Partnerschap inzake Handel en Investeringen.

De onderhandelingen voor dit verdrag zijn er gekomen op aandrang van multinationals. Voor het grootbedrijf betekent het opheffen van ‘onnodige’ handelsbarrières schaalvergroting, dat wil zeggen meer omzetkansen en het afschaffen van wet- en regelgeving die burgers en het milieu beschermen.

Bij de voorbereiding voor de TTIP onderhandelingen in 2012 en 2013 waren van de 560 bijeenkomsten die de Europese Commissie organiseerde er 520 met het internationale bedrijfsleven en slechts 26 met maatschappelijke organisaties als vakbonden, consumentenorganisatie en milieugroepen.

Andere gevolgen van handelsverdragen zijn dat werknemers tegen elkaar worden uitgespeeld. In plaats van de beloofde banengroei zullen er juist minder banen gecreëerd worden, omdat deze naar ‘goedkopere’ plekken verdwijnen waar werknemers kunnen worden uitgeknepen en zijn de banen die in Europa overblijven meer parttime en slechter betaald.

Voor de voedselvoorziening zijn de gevolgen nog schrijnender. Er wordt wereldwijd voldoende voedsel geproduceerd om iedereen te voeden. Toch lijden volgens de Verenigde Naties 800 miljoen mensen honger. Een ander gevolg van de erkenning van elkaars standaarden is dat de overwegend minder strikte Amerikaanse voorwaarden ook in Europa gaan gelden. Hierdoor dreigt oneerlijke concurrentie voor de boer die aan hogere Europese eisen moet voldoen en daardoor hogere productiekosten heeft dan zijn Amerikaanse collega.

Ook zal druk op de EU worden uitgeoefend om de teelt van genetische gemanipuleerde gewassen toe te laten in de EU en om de verplichte etikettering te versoepelen. Hierdoor staat zowel de boer maar ook de Europese consument in zijn hemd (denk aan soja en Monsanto).

De oppositie van verontruste burgers tegen handelsverdragen kent een onstuimige geschiedenis. Zo was er de clash tussen 50.000 demonstranten in november 1999 in Seattle tegen het handelsverdrag voor Noord-Amerika tussen Canada, de VS en Mexico en het optrekken van reusachtige veiligheidsmaatregelen in Quebec tegen opnieuw burgers die zich benadeeld voelden en voor hun belangen opkwamen.

Meer info o.a.
Globalinfo
Ander Europa
TNI
TTIP krant

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.