Een basisinkomen voor iedereen, dat is de inzet van een referendum dat binnenkort in Zwitserland wordt gehouden. Een actiegroep heeft genoeg draagvlak gevonden om het voorstel op de politieke agenda te krijgen. Het gaat om een onvoorwaardelijk maandinkomen van 2.500 Zwitserse frank voor elke volwassen inwoner. Dat is omgerekend 2.030 euro.
De groep activisten verzamelde in de afgelopen 18 maanden meer dan 100.000 handtekeningen voor het voorstel. Volgens het directe democratische systeem van Zwitserland is dat genoeg om een referendum af te dwingen.
Motieven
De motieven van de campagnevoerders: “Het is tijd voor een publiek debat over de waarde van werk in de maatschappij en de breder wordende kloof tussen arm en rijk”, aldus het comité. “Wij willen dat iedereen het recht heeft op een vrije manier van leven zonder de druk van werk en geld.”
Sociaal experiment
Het sociale experiment van een gegarandeerd inkomen heeft al eens plaatsgevonden. In 1974 kregen alle inwoners van het Canadese stadje Dauphin recht op een inkomen boven de armoedegrens. Het project kreeg de naam ‘mincome’ en duurde vier jaar. De totale kosten: 17 miljoen dollar.
Evelyn Forget, professor gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Manitoba, presenteerde jaren later de onderzoeksresultaten van het experiment. De resultaten gaven een verbetering van de kwaliteit van leven aan. Zo bleven de inwoners van Dauphin gewoon werken en maakten ze evenveel arbeidsuren als voor het experiment. De ziekenhuisbezoeken namen af, schooluitval bereikte een laagterecord en er waren minder arrestaties en veroordelingen.
Oud ideaal
Ook in Nederland komt het aloude ideaal van het basisinkomen weer voorzichtig over de lippen van politici. Zo doet Basis Inkomen Partij (BIP) van voorman Rob Vellekoop volgend jaar mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht, Amsterdam, Deventer en Woerden. De partij streeft naar een basisinkomen voor iedereen van 18 jaar en ouder.
Bron: Trouw
Als je in een land als Zwitserland een basisinkomengarantiemodel introduceert, zal je het consumentisme in Zwitserland verhogen; er zou geen andere werkelijke verandering zijn, maar dat zou tot een resultaat leiden dat de Zwitsers meer van de middelen op aarde zullen consumeren, hetgeen in andere landen tot armoede zou leiden. Uiteraard hebben ze zulke punten niet beschouwd of onderzocht, omdat ze niet echt geven om iets anders behalve hun eigen zak, ze niet willen overwegen dat het probleem bestaat in de manier waarop informatie wordt verplaatst, in hoe het onderwijs functioneert, in hoe religieuze hersenspoeling functioneert, in hoe het economisch model is gebaseerd op statistische gegevens wat betekent dat je geen enkele informatie uitgegeven door een overheid kunt vertrouwen omdat ze alleen statistieken gebruiken; ze maken geen gebruik van feiten.
Wat dit wil zeggen is dat mensen in andere landen ook zo spoedig mogelijk op moeten staan om een leefbaar basisinkomen — via de politiek — in te gaan voeren zodat het de minste impact op alle andere landen in de wereld zal hebben.
Goede ontwikkeling, maar wanneer wordt dat referendum daar gehouden? Wellicht ben ik bind maar dat kan ik nergens vinden…
🙂
!!!
He stiekemerd! Je hebt gewoon de krant gehaald met je nieuw partij!!!
Van harte gefeliciteerd alvast met deze overwinning!!
😀
Leuk he, dank je!
Zo’n basis inkomen zou een hoop problemen voorkomen. Ik vrees echter dat dat er in Nederland nooit van zal komen. In Nederland buiten ze liever mensen uit. En criminaliteit loont.
Proficiat Zwitserland, proficiat Rob Vellekoop met het goede werk naar een eerlijke en vreedzame samenleving.
Groetjes uit Maastricht
Laten we eerst eens kijken naar het land Zwitserland, anders dan in andere landen heft de bevolking nog macht naar de verkiezingen, dat is in Nederland helaas toch iets anders. Het middel referendum is veel beter verankerd in de Zwitserse samenleving.
Daar kan de burger beslissen wanneer en waarover een referendum wordt georganiseerd. Wanneer de Zwitserse regering een nieuwe wet bekend maakt maar minstens 50.000 personen zijn er tegen dan moet er al een referendum worden georganiseerd.
Als je een goed idee hebt en je verzamelt 100.000 handtekeningen dan moet ook een referendum plaatsvinden. Zie je dat in Nederland gebeuren?