Economie gaat groeien, maar niet de lage inkomens

groei1Na het hosanna door een lichte stijging in de huizenverkoop, gooit Klaas Knot van De Nederlandsche Bank er nog een positiefje bovenop. Hij denkt denkt dat Nederland uit de economische recessie is (Elsevier). Ongetwijfeld met de hoop dat de consument weer gouden bergen ziet en als een razende gaat consumeren zodat de bedrijven meer omzetten en er groei te zien zal zijn. Want groeicijfers daar draait het allemaal om.

Helaas zal groei niet vanzelfsprekend betekenen dat iedereen het beter krijgt, want er is en blijft bittere armoede in Nederland, waar sinds 1977 de lage inkomens er 30% op achteruit zijn gegaan. De laatste cijfers van het CPB (eind 2012) spreken over 1,1 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven. Dat moeten er echter veel meer zijn wanneer je mensen in de bijstand (meer dan 400.000) en een groot deel van de ouderen met een AOW-uitkering daar bij optelt. Kortom deze medelanders merken niets van zogenaamde aantrekkende groei.

Commentaar
Mocht er een einde komen aan de crisis dan geldt dit uitsluitend voor werkenden boven modaal, omdat de stelling van de huidige machthebbers is dat je het alleen beter mag hebben als je het ‘verdient’. Het woord ‘delen’ is taboe. Ook nivelleren. Het woord crisis was een excuus voor bezuinigen, mocht de crisis eindigen dan voorspel ik dat dit afbraakkabinet er lustig op door blijft snijden.
Let op de komende periode wanneer er over groei gesproken wordt en stel dan steeds de vraag: ‘Groei? Voor wie?’

Rob Vellekoop, 9 oktober 2013, delangemars.nl

1 Comment

  1. De hoogste tijd voor een landelijke staking van verplicht vrijwilligeswerk! He hele radarwerk staat stil….

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.