De Deutsche Bank, een van de grootste banken ter wereld, staat op omvallen. Het is een bank met een bijzondere positie in Europa waarvan de waarde van de aandelen sinds het begin van dit jaar is gehalveerd. Als paniek onder de beleggers uitbreekt dan is het gebeurd met deze trotse bank die sinds 1870 de financiële wereld bestiert.
- Balanstotaal van 1600 miljard (helft BNP van Duitsland)
- 47% van vermogen bestaat uit bijzondere financiële producten
- VS eist 14 miljard dollar boete voor verkoop slechte hypotheken
- Er gaan geruchten dat de Duitse regering een belang van 25% in de Deutsche zou willen nemen. Dit zou in strijd zijn met de regels die Duitsland altijd zo serieus heeft genomen. Kijk bijvoorbeeld naar de ondergang van Griekenland.
- Waarde van de aandelen is gekelderd
Mogelijke ontwikkelingen
1. Bail-in
De bank wordt gered van binnenuit door de aandeelhouders, obligatiehouders en spaarders van meer dan 100.000 euro aan te spreken. In Europees verband is afgesproken dat dit de manier zal zijn om wankelende banken te helpen. Pas daarna kan de belastingbetaler worden aangesproken.
2. Bail-out
De Deutsche Bank wordt door de overheid (lees) belastingbetaler overeind gehouden, dus van buitenaf, waarbij de aandeel- en obligatiehouders buiten schot blijven. Deze methode is toegepast onder meer bij de ABN-AMRO en ING. Deze methode is sinds het begin van dit jaar binnen Europees verband officieel niet meer toegestaan.
3. Overname door een concurrent
Dit is een serieuze mogelijkheid doordat de waarde van de aandelen zo laag is, dit betekent voor een concurrent aan de ene kant een koopje en aan de andere kant een mogelijkheid om een concurrent uit te schakelen.
4. Staatseigendom
Duitsland zou de bank kunnen nationaliseren. Dat is echter in de kwetsbare situatie waarin het bankwezen verkeert, niet zonder risico. Bovendien zijn er allerlei Europese regels die belemmerend werken zoals wij in Nederland zien bij de Volksbank (voormalige SNS Bank), die geen staatseigendom mag blijven maar binnen afzienbare tijd moet verkocht worden aan marktpartijen.
5. Bad bank
In een zogenaamde ‘bad bank’ worden alle slechte onderdelen van de Deutsche Bank ondergebracht en het gezonde deel blijft. Deze bad bank kan dan in de loop van jaren het puin ruimen zonder de Deutsche te belasten.
6. Faillissement
Bankroet is voor alle betrokkenen het grootste risico. Als veel rekeninghouders hun vertrouwen in de bank verliezen en massaal hun tegoeden gaan opeisen (bankrun) heeft de bank het probleem dat ze hieraan niet direct kunnen voldoen. Door een faillissement zou Duitsland enorme imago schade oplopen, omdat uitgerekend de financiële politieke schoolmeester van Europa betrokken zou raken bij het eerste faillissement van een grote bank. Met zekerheid kan er van worden uitgegaan dat een dergelijke crash een domino-effect zal veroorzaken die de hele Europese en waarschijnlijk ook de wereldeconomie in een zware bankcrisis zal storten.
Eind augustus meldde DLM al dat Duitse topbankiers een crisis verwachten. De bankaandelen van twee van de grootste Duitse banken hebben enorm aan waarde ingeboet sinds het begin van dit jaar. Aandelen Commerzbank hebben 38 procent en aandelen Deutsche Bank 45 procent ingeleverd. Dat is slechter dan de gemiddelde waardedaling in de Eurozone die op 29 procent uitkwam.
Een van de directeuren van de Duitse Bundesbank, Dombret meldt volgens Reuters:”Verantwoordelijk daarvoor is vooral de lage rente…“ Tegen het blad Focus zegt hij dat in alle EU-landen snel banktegoeden tot 100.000 euro moeten worden gegarandeerd door overheden. (In Nederland en in Duitsland is dit al zo ver) De landen hebben dit streven echter op de lange baan geschoven omdat ze eerst willen dat banken hun buffers nog meer verhogen.
Rob Vellekoop, 29 september 2016
! HOPJE HOPJE HOPJE IN ZEEP-BELLEN-SOPJE-SCHUIMS-MASSAGE OP EEN WARME-SAUNA-BANK IS RUN WAARD !
Er dreigt geen crisis maar er komt er één met mathematische zekerheid. De westerse economie draai sinds 2008 (Lehman Brothers) op geleende tijd en op zeer hoge kosten van de diep onnozele -want steeds weer opnieuw naar de stembus sloffende- belastingbetaler. Hier een heel verhelderend interview (in het duits, duitsland heeft van oudsher de beste economen) met twee vakmensen die u alles haarfijn uitleggen. Waarom bankiers en politici blijven volharden op de verkeerd ingeslagen weg, waarom ze liegen en waarom uitredding uiteindelijk toch niet mogelijk is.
https://www.youtube.com/watch?v=rS5lj2Armdk
Eerlijk gezegd ben ik bang dat een VS bank deze bank via sluwe slinkse wegen zal overnemen, daarmee is de steen gelegd voor een wereldunie?
Met een eigen vermogen van 18 miljard en een balans van 2 biljoen is DB 111 geleveraged. De gemiddelde leveragingsfactor in de Eurozone is 26. Maar met een portefeuille aan derivaten (casino-achtige weddenschappen) van 80 biljoen is DB niet meer te redden en elke poging tot redding zal weggegooid geld zijn. Duitsland heeft een BBP van 3 biljoen, de Eurozone 15 biljoen, de wereld 70 biljoen. Wie durft? Na het 2008 moment was wijs geweest om de banken te splitsen conform de Glass-Steagall norm:
http://mario828282.wordpress.com/2014/01/01/bankensplitsing/
En het gaat zo goed met de economie, een dekmantel voor de
zeepbeleconomie?