Donorweek: lijdt de orgaandonor helse pijn?

Het Comité Orgaandonatie Alert stuurt de campagne van het Ministerie van Volksgezondheid voor de Week van de Donor flink in de war.  De Reclame Code Commissie geeft het Comité gelijk dat de campagne ten onrechte de indruk wekte dat de donor is overleden wanneer zijn organen worden weggenomen.

Het Comité vreest na veel studie dat de donor die hersendood is verklaard, bij het uitnemen van organen helse pijn lijdt. De donor is namelijk niet overleden in de gebruikelijke zin van het woord.

“In het beste geval moeten we zeggen dat dat niet kan worden uitgesloten. Het beleid van onze overheid is er op gericht dat zoveel mogelijk mensen zich laten registreren als potentieel orgaandonor.”

Het Comité Orgaandonatie Alert zegt dat de voorlichting die de overheid daarbij verstrekt eenzijdig is.

De huidige campagne wordt nu met wat gematigder uitingen gevoerd tijdens deze Week van de Donor.
De Donorweek vindt plaats van 9 tot 16 oktober. De Nederlandse Transplantatie Stichting, het ministerie van Volksgezondheid, patiëntenorganisaties en gezondheidsfondsen zoeken donoren.

Uitspraak van de Reclame Code Commissie 11 augustus 2017

De orgaandonatiecampagne van het Ministerie van Volksgezondheid kan niet door de beugel. Dat heeft de Reclame Code Commissie geoordeeld. Het ministerie wekt in die campagne ten onrechte de indruk dat de donor is overleden wanneer zijn organen worden uitgenomen. In werkelijkheid is de donor “slechts” hersendood verklaard op basis van een protocol. Er is dan een uitval van hersenfuncties, maar de donor is niet overleden in de gebruikelijke zin van het woord. Door dit er niet bij te vertellen schaadt het ministerie het vertrouwen van het publiek, zo oordeelde de Reclame Code Commissie.
De klacht was ingediend door ruim 130 mensen.

Hersendood

Iemand komt voor het donatie van organen in aanmerking wanneer hij hersendood is. Hersendood suggereert dat de hersenen dood zijn. Maar is dat ook zo? Is iemand die hersendood is verklaard, ook echt overleden? Helaas niet. De donor die hersendood is verklaard, leeft nog steeds, hij kan alleen niet meer reageren.

Het Comité schrijft op de website:

“Hersendood is in werkelijkheid een bedenksel dat is ingevoerd om te voorkomen dat artsen worden vervolgd voor moord wanneer zij organen uitnemen. Er wordt wel gesproken van the Invented Death (De bedachte dood). Het is bedacht om orgaandonatie mogelijk te maken.”

Een donor wordt hersendood verklaard op basis van een aantal (bizarre) tests. Onder meer ondergaat de donor een apneutest. Die test wordt door critici gevaarlijk en wreed genoemd. In werkelijkheid sterft de donor op de operatietafel, veelal onverdoofd, vastgebonden en mogelijk onder veel pijn. (Notitie “Hersendood en orgaandonatie”)

Hartdood

Orgaandonatie na de hartdood vindt ook plaats zonder dat zekerheid bestaat dat de donor niets meer voelt. Zodra de hartstilstand heeft plaatsgevonden wordt er een periode van vijf minuten no-touch aangehouden omdat dat volgens het Modelprotocol postmortale orgaan- en weefseldonatie garandeert dat de donor hersendood is als de uitname-operatie begint.

Het Comité vindt nergens wetenschappelijk bewijs dat de donor dan werkelijk overleden is. In Italië neemt men 20 minuten in acht, in Zwitserland tien minuten en in Australië slechts twee minuten (meer info). De Nederlandse Hartstichting vermeldt op haar website dat er binnen vier tot zes minuten na de hartstilstand schade kan gaan ontstaan aan de organen. Er kan dan ook geen sprake zijn van een gegarandeerde hersendood na vijf minuten hartstilstand. Mogelijk beschikt de donor nog over een bewustzijn> Er zijn mensen die na een succesvolle reanimatie precies kunnen vertellen wat er is gebeurd!

De uitname-operatie na de hartdood vindt volgens het protocol plaats zonder narcose. Uit een recente publicatie blijkt dat bij een overledene dertig minuten na de hartstilstand nog hersenactiviteit werd gemeten.

Meer informatie Comité Orgaandonatie Alert

Rob Vellekoop, 11 oktober 2017

19 Comments

 1. Afmelden als orgaandonor moet kunnen. Maar moet afmelden als mogelijke ontvanger dan niet de de consequentie zijn?

 2. Wil geen zelfmedelijden veinzen maar heb er toch schrik van?
  Elke ingreep in het lichaam wordt de immuniteitsgrens doorbroken?

 3. als nu alle leden/ medewerkers van de transplantatie stichting
  samen met die van het ministerie voor Volksgezondheid
  tevens de patiëntenzorgorganisatie
  inclusief de luitjes van de gezondheidsfondsen

  verplicht worden om donor te zijn
  is het hele probleem opgelost en iedereen blij
  groetjes

 4. NA HET ONGELUKJE THUIS KUN JE OOK NIET MEER BEWEGEN EN NIEMAND WEET DAT, WANT JE WOONT ALLEEN … DE POEZEN MET HOND BEGINNEN ECHTER HONGER TE KRIJGEN, DUS BEGINNEN HEEL GENEGEN AAN JE TE LIKKEN WAT ZAL EEN VERLAMD MENS GAAN VOELEN ?

 5. Rinus helemaal eens met je heb 28 jaar in een ziekenhuis gewerkt en heb veel onnodige operaties gezien ! Ben ongeveer 20 jaar donor geweest maar heb het nu ingetrokken ! Donor wordt ongedoofd gedaan van zijn organen schandalig ! x Nooit meer doen !

 6. Gezien Israël een prominente rol speelt in de wereldhandel voor organen, ben ik dat ik bedankt heb voor dat circus.

  • Vivisectie. Het snijden in levende dingen kan nooit goed zijn. Dat gesol met zakken bloed bij de bloedbank vind ik ook zo smerig. Een soort Frankenstein praktijken waarbij we de onderdelen van een mens implanteren bij een ander mens. Ik vind dat de bloedbank ook moet sluiten. Nog even, en ze stoppen de ogen van de ene patiënt in de kassen van een ander. Brrr! Met dat kweekvlees schroeft de orthopedisch chirurg wel even een nieuw been in de heup, voorzien van hechtdraden. Er gaan in het ziekenhuis meer rollen hechtdraad doorheen, dan in de oorspronkelijke roman. Voordeel van een lichaam is dan wel weer dat we een ziel kunnen implanteren zodat een mens oneindig leven heeft. Techniekje van de buitenaardsen. Ik heb al vast een nieuw lichaam in bestelling gedaan.

   • Toen het nog vrijwillig was gaf ik mij met alle liefde op als donor vanwege compassie. De dag dat iedereen automatisch (ongevraagd) donor werd heb ik mij afgemeld als donor aangezien niet de staat of wie dan ook beslist over mijn lichaam maar ik.

  • Iemand die hersendood is, is niet meer te redden. Wel kun je zo iemand in “leven” houden met beademing etc. Of mensen die hersendood zijn nog in hun lichaam zitten weet ik niet, maar afgaande op wat ik weet van mensen met bijna dood ervaringen die terug kwamen hoop ik van niet. Als deze mensen nog wel “gevangen” zitten in hun lichaam zie ik moord dmv orgaandonatie eerder als bevrijding en het kunstmatig in leven houden als een veroordeling tot eenzame opsluiting.
   Persoonlijk heb ik daarom geen problemen met orgaandonatie; met verdoving natuurlijk.

   • Het zijn de hersendoden die toestaan dat er een regime heerst die de samenleving laat bestaan zoals die door de graaiers is gevormd.
    In die zin komen de meeste ‘levenden’ in aanmerking voor direct donorschap. Kijk naar al die duizenden zielloze ogen die staren naar zo’n blauw scherm van hun mobieltje en je ziet de zombies die ik bedoel.
    En denken jullie nu echt… dat de broodsnijders er één seconde over prakkiseren om een verdovingsspuit te zetten in een lijf waar ze 0,0 respect voor hebben en dan even wachten totdat het spul z’n werk doet???
    En dan, qui bono? De wereldwijde orgaanhandel is zeer lucratief. Denk je nu echt dat geen transactietje bij te pas komt als er ergens een rijke kakker er veel poen voor over heeft om een precies passende lever te ontvangen zodat ie kan doorzuipen?

    • Ooit wel eens stilgestaan bij het andere aspect van lichaamcellen die in staat zijn informatie op te slaan?
     De meesten gaan er maar klakkeloos vanuit dat alleen de hersenen in staat zijn informatie op te slaan. Niets is minder waar en daar zijn bewijzen voor. Spieren hebben een geheugen en de meeste organen en juist ook het hart. Zelf heeft het hart ook nog ‘processorkwaliteiten’.
     Hoe vaak is het niet voorgekomen dat na een harttransplantatie de ontvanger op ‘onverklaarbare wijze’ ineens goed piano kon spelen of schilderen, kwaliteiten bezit die er aanvankelijk niet waren!
     Da’ één ding. Dan is er nog het sterven zelf. Een leven is echt afgerond als de geest uit het lichaam is en lichaam als geheel gaat ontbinden. Dan kan er karmisch gezien een eindevaluatie worden gemaakt en eventueel een nieuwe re-incarnatie. Maar bepaalde lichaamsdelen leven verder en doen nog steeds iedere dag nieuwe ervaringen op.
     Het verhaal gaat dus verder. Maar dan wel bij iemand anders! Hoe zit het daar dan mee?
     Ik verwacht niet dat het rechtse vuil wat deel uitmaakt van de besluitvorming daar ook maar één seconde over heeft nagedacht.

   • En dat is het probleem dus: de donor wordt absoluut niet verdoofd. Wel kan men spierverslappers gebruiken omdat de donor anders “onwillekeurige” bewegingen maakt, dus kan een donor niet aangeven dat hij de gruwelijkste pijnen lijdt.
    Dat een donor niet wordt verdoofd heeft een juridische reden (in de VS) omdat bij verdoving de orgaanuitname een andere status krijgt, zoiets als actieve euthanasie en dat kan snel als moord worden uitgelegd in de VS… en daarom verdooft men niet… en neemt men het risico dat de donor alles meekrijgt, want zelfs na de orgaanuitname is er nog minutenlang hersenactiviteit gemeten bij mensen.

 7. Ten eerste zijn artsen massamoordenaars via de geneesmiddelenindustrie van Big Pharma. Een arts is dus eigenlijk een gevaar voor de gezondheid van mensen. Een arts denkt dat hij zo maar organen van mensen weg kan roven en zwaait met zijn D66 pas. Ten tweede heb ik zelf ook te maken met orgaandonatie aangezien ik zelfs gister nog bijna dood werd gereden op de zebra door een auto en de kans dat ik dood ga voor de leeftijd van 40 acht ik zeker wel groot. Kom je dus levend maar verdoofd aan in het ziekenhuis, staan ze daar lachend op de operatiekamer mij aan stukken te snijden terwijl mijn hart nog klopt, en Pechtold het D66 verkiezingsprogramma tegen het glas van de operatiekamer drukt. Nou, dan maar geschept worden door een auto op de zebra want die organen gaan ze nooit niet krijgen! Ik was boos dat ik mij uit wilde schrijven maar ik blijf dus maar geregistreerd staan als niet donor. Ik hoop dat ze mijn lijk op de drempel van de burgemeester leggen met een briefje er bij wat ze gaan doen aan de onveilige verkeerssituatie.

  • Ik zeg jullie: ziekenhuizen zijn slachthuizen waar de messen net zo scherp zijn, en waar het bloed door de gangen stroomt! Dieren die naar de slager worden gestuurd, worden nog beter behandeld dan zieke mensen die de terreur van de farmaceutische industrie over zich heen krijgen. Een ziekenhuis is dus niets meer dan een begrafenisonderneming waar de vriezers al aan staan, en artsen dan ook nog betaald krijgen, zo veel mogelijk operaties uit te voeren. Een arts is dus een vernietiger van menselijk leven. Een soort slager dus, maar dan van een minderwaardig type.

 8. In amerika is het al zo dat je binnen een bepaalde termijn geharvest, geoogst wordt. Het woord alleen al. Als men niet is overleden, wanneer verklaard men dan dat iemand is overleden en als er dan per toeval een dna match is, wordt er dan eerder verklaart dat iemand is ” overleden” ?
  Ten tweede vind ik het beginsel wat er is doorgeramd, dat men zich moetregistreren als men geen donor wil zijn werkelijk getuigen van een trend richting het lichaam waar de staat over beslist. Ik denk dan meteen aan gedwongen chemokuren, en vaccinaties iets waarvan we dachten dat dit alleen in amerika kon gebeuren. De gedongen registratie bij donor weigering moet van tafel, en weer terug naar registreren als je donor wil zijn. Zo kan er nimmer een computerglitch gebruikt worden om iemand van zijn organen te beroven.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.