Nederlander vecht mee tegen Oekraïense troepen

Het videoverslag van het front in Donetsk met een Nederlandse man die meevecht tegen het Oekraïense leger. Opvallend is de motivatie van de Brabander om ver van huis en haard op deze manier een bestaan op te bouwen. Een verslag van de Amerikaanse journalist Patrick Lancaster.

Er woedt al een aantal jaar een burgeroorlog met Luhansk en Donetsk in het oosten van Oekraïne. Deze gebieden willen zich afscheiden van Kiev. Patrick Lancaster doet hierover regelmatig een verslag en zamelt geld in voor de slachtoffers van de beschietingen door het Oekraïense regeringsleger.

De Nederlander ‘Pascal’ vertelt dat hij uit het zuiden van Nederland, Axel afkomstig is en zes maanden geleden naar Donetsk People’s Republic is gekomen samen met zijn gezin. Hij heeft de nationaliteit van DPR aangevraagd en wil dat ook voor zijn partner.

 

Het interview is opgenomen op 800 meter van Oekraïense posities, die volgens Pascal dagelijks de stellingen van DPR beschieten. Zij mogen echter tot hun frustratie niet terugschieten.

De  motivatie van Pascal om naar het oostelijke opstandige deel van Oekraïne te reizen en zich als vrijwilliger bij het ‘rebellenleger’ aan te sluiten is dat hij niet zoals zoveel andere mensen de andere kant wil opkijken. Hij zegt:”Rusland is niet de agressor, die wil zijn grondgebied niet uitbreiden, maar de NAVO. Daarnaast hebben mensen het veel te druk met geld verdienen om te zien wat er allemaal aan de hand is.”

De Nederlander heeft zich na twee maanden in Donetsk als vrijwilliger bij het leger aangemeld. Volgens hem komt er een grote oorlog in het westen. Het maakt dus niet uit zegt hij, of je daar blijft of hier aan het front terechtkomt. “Ik wil niet dat mijn familie daar opgroeit.”

Als Lancaster vraagt wat hij de kijkers voor boodschap wil meegeven zegt Pascal:”Hou op met elkaar te doden. Hou op je te laten beïnvloeden door de grote mediabedrijven. Zoek je informatie zelf.”

Aan het einde van de opnames neemt hij afscheid door een medesoldaat te laten zien. Hij zegt naar zijn collega wijzend:”Een terrorist.” De mannen omhelzen elkaar. De ander is eveneens vader van twee kinderen.

Patrick Lancaster komt regelmatig met nieuws over de burgeroorlog in oostelijk Oekraïne en doet dan verslag van de gevolgen van de Oekraïense beschietingen voor de burgerbevolking. Hij woont zelf in Donetsk met zijn gezin. Sinds 2014 verslaat hij de situatie in Donetsk en Luhansk.

In 2014 hebben twee gebieden in het oosten van Oekraïne zich afgescheiden onder de namen Donetsk People’s Republic (DPR) en Luhansk People’s Republics (LPR). Oekraïne heeft zijn troepen aan de grenzen met deze gebieden samengetrokken omdat ze hun onafhankelijkheid niet wil accepteren.

 

Rob Vellekoop, 6 oktober 2017

12 Comments

 1. Ò-ó

  Deze weer? Ik ben tegen geweld!
  Geweld is nu eenmaal een realistisch verschijnsel.
  Neemt de feiten niet weg..
  Die drie hebben met dat ruien al meer doden op de kerfstok dan wie dan ook bijhoudt denk ik zo..
  Ik ben zeker tegen geweld, mag ik wel vertellen dat ik wel heel erg voor de natuur ben die uiteindelijk toch ook altijd zijn werk doet?

  Iedereen die ‘achter de muur van geweld schuilt’, dat zijn wat mij betreft dus ook alle politici, ambtenaren en dergelijke, mag wat mij betreft getroffen worden als met het ‘zwaard’ dat hen ‘veilig’ houdt. Tot zoverre ben ik tegen geweld, dat ik het nooit zou hanteren, toepassen, ondertussen hoop ik niet stiekem wel dat ze allemaal in het zwaard vallen.

  Verder, ik ben echt tegen geweld. Je hebt er geen idee van hoe tegen geweld ik ben wanneer je dat zo kan zeggen..
  Ook goed,.. tegen geweld zijn betekent voor mij nu eenmaal niet dat ineens alle geweld uit de wereld verdwenen is en/of zou zijn. En blijven. En begrijp me niet verkeerd, al dat geweld met geweld bestrijden is ook gewoon geweld hoor. Daar ben ik dus ook niet voor. Dit is voor mij persoonlijk het grootste en meest praktische probleem. In theorie klinkt het allemaal prachtig, maar zo werkt het in de praktijk helaas niet altijd.. Rob heeft de laatste tijd niet genoeg filmpjes met geweld gepost?

  Het is hoe ik ermee omga..
  Zo poog ik het weer ‘buiten me’ te plaatsen..
  Er zijn gewoon bepaalde zaken die echt in mijn hoofd gebrand worden vanwege specifieke verschijningsvormen van aanschouwelijke zaken.. er zijn nu eenmaal ingrediënten,.. wanneer één van die ingrediënten in het ‘recept’ zit dat dan zou zijn; een situatie, omstandigheid, gebeurtenis, verschijning, word dat gewoon ernstig het geheugen in gebrand.. Die ingrediënten zijn zaken als ironie, sarcasme, cynisme ook, paradoxale eigenschappen, ’toeval’ doet het vaak bij iedereen goed. Els was zo’n samenkomst van ”speciale eigenschappen’ in de werking der realiteit’, dat dat ook zo’n geval is.. het hield niet op.. en dan werd er op het nieuws weer iets meer gezegd, wat er alleen maar weer aan bijdroeg, het leek wel een slapstick satire hoe de voorstelling zich naar aanleiding van de gepresenteerde feiten afspeelde. Tsja, ik luister geen nieuws uit mezelf hoor, achterhaald, maar, ik kan het niet altijd ‘omzeilen’ en hard zingen om te overstemmen lijkt me dan ook weer niet de bedoeling.. dilemma,.. je mag ook nog geen uur de dag door of je moet er wel aan herinnerd worden wat voor teringzooitje het in de wereld is,.. anders krijg je geen vergunning voor een radiozender hoor, ààà`rrrrr, dan ben je piraat, en toen kwam er ook nog een Bart in het spel, en de radio in de reclame maar roepen: Baaart, ruim je kamer op! Jaja, mister Smith weer zeker? Toen was het gebeurd natuurlijk.. Rest me alleen nog te zeggen dat ik Els wel een ander einde had gegund denk ik.. voor de volledigheid, je kan nooit alles zeggen, maar dat ‘detail’ moet er nog even bij.

  Tegen de tijd dat en Yvonne, en Johan, en Nico zich aansluiten bij elkaar ‘onder en achter’ een uitspraak tegen, kan ik daar niet geen navolging aan geven hoor..

  Ik ben tegen geweld, taal is machtig speelgoed, daar drukken we dan ook die ‘speciale omstandigheden’ mee uit en meer, maar ik ben dus ook echt tegen oorloghitsers.. en wat mij betreft vallen al die geharnaste ridders allemaal in hun eigen zwaard, tot zover ben ik dus misschien net voor geweld, maar zoals gezegd, geweld tegen geweld is ook gewoon geweld, en ik ben er echt tegen.. zijn we ondertussen niet rijk genoeg om al dat geweld af te kopen ook? Ach, ontwikkeling kost tijd? Sabali sabali

  • Tegenstrijdigheid, ook zo één..

   Als ik niet tegen geweld was, was ik ook wel naar het khalifaat gegaan. Of naar de DNR, DPR, shiet, als ik marinier was bij de treinkaping, had ik mooi de andere kant op geschoten!
   Ik was geen marinier geweest..
   Yo no soy marinero..
   Wacht, Nederland dacht gewoon maar ‘landen’ binnen te kunnen vallen, ‘nieuwerwetse kolonisatie’, want de eeuwen na de Grote Valse Eierkraker loColumbus’ waren toch echt al even voorbij! Wat hadden ze dan verwacht? Dat de mensen hen dat in dank af zouden nemen!?! O Grote Vreemde Blanke Overheerser, neemt doch onze offerandes aan en regeer ons blijmoedig? Wie? Welke Neanderthaler? Dus ‘onze overheid’ besloot ‘hun land’ binnen te vallen, en toen ‘hun’ stennis gingen schoppen in Nederland was dat ineens niet fatsoenlijk ofzo? Ha!

   Nee, overeenkomstigheid is er ook één hoor, maar die valt vaak niet zo op.. juist vanwege de intrinsieke waarden daarvan denk ik, maar tegenstrijdigheid? We plaatsen het liever ‘buiten ons’, het ligt zo dan ook altijd aan de ander.. terwijl er toch echt twee nodig zijn voor het verschil, om te vergelijken..

   Antoniemand

 2. Bij terugkomst wordt ie natuurlijk door aivd niet gescreend, isaanhang Wel?

 3. “Pascal” ziet dezelfde bui hangen die veel Duitse economen -en ikzelf- ook zien. Men moet beter kijken en luisteren naar wat er NIET op het 8-uur journaal komt. Want dát is het echte nieuws. Zo vinden er sinds 2015 grote wapentransporten van de NATO plaats. Wapens, die na te zijn aangekomen in het noord-Duitse Bremerhafen verder op transport gaan naar het oosten. Maar een gebied destabiliseren en daarna volpompen met wapens…. waar kennen we dat toch van? De Nederlandse kiezers èn de wapenindustrie (“machinebouw”) zijn heel blij met alles: VVD opnieuw de grootste. En opnieuw mogen de Amerikanen met lucifers spelen in het bos Europa.

  • De overduidelijke hint dat er iets groots gepland wordt zal de verspreiding van jodiumtabletten moeten zijn. Hiervoor is wel kritisch denkvermogen nodig en dat is bij het grootste gedeelte van het volk uitgeschakeld door staatsonderwijs, MSM en de ananas.

   • Mogelijk, ik nam het zelf vooral als; beste mensen, we blijven lekker doordraaien tot een Belgisch Tsjernobiel, máár, wij voorzien u hier bij deze graag van, nu ja, wat eigenlijk? Een dooie mus, een sigaar uit eigen doos en een stukje valse veiligheid in één..

 4. Ondanks dat burgers meestal in de meerderheid verkeren qua getal ten opzichte van militairen
  die aanwezig kunnen zijn in een bezet gebied bij revoluties (in het heden en verleden)
  wordt dit vaak een duidelijke kwestie, zijn het uiteindelijk altijd weer de wapens (tegenwoordig vaak zelfs onbemand) die in de strijd die uitgeroepen is door
  belanghebbenden van diverse pluimage veelal voortkomend uit de financiële sector
  en die de wens hebben om de ander te willen overheersen.

  Die wapens zijn uiteindelijk beslissend voor het slagen of falen van de oplossing van conflict, vaak uit naam van de zogenaamde vooruitgang en een handje te helpen hiermee
  met alle rampzalige gevolgen en deze na afloop niet meer voor de rekening nemende min of meer oorlogvoerende landen.

  In het debat over veiligheid is het lang geleden dat ook maar iemand nog riskeerde de hoon over zich heen te krijgen door te zeggen alle wapens de wereld uit. Helemaal in de huidige tijd moeilijk te verkopen want het militaire materieel (in de afgelopen jaren
  achterlaten door deserteurs of mensen in militaire dienst met een groeiend gewetensprobleem) is immens en er momenteel volop rondzingend in alle oorlogslanden ruim voorhanden voor een ieder die bereid is de wapens op te nemen.

  Wapens zijn gewoon heel aantrekkelijk behalve als ze zich tegen je keren
  groetjes

  • Ik ook Yvonne, bij de recente gebeurtenissen in Catalonië waar de democratische rechten van de Cataloniërs met de politieknuppel werd neergeslagen waren deze twee schurken (“democraten”) helemaal niet te zien. Helaas hebben de meeste mensen het geheugen van een goudvis met Alzheimer.

   • Zelfs een wortel heeft een beter geheugen als menig Nederlander. Kom laten we nog een referendum aanvragen want die zijn zo gigantisch succesvol. Het bewijs dat democratie NIET werkt.

    • Ik kan ze toch niet allemaaaal zelf dood steken?

     Vergeet die Timmermans ook niet..

     Baaaaaaaaaaart, ruim de kamers op!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.