Arrestaties maken Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd grimmiger

Vandaag zijn tenminste 12 mensen gearresteerd bij invallen door de Guardia Civil in gebouwen van de regionale regering vanwege het onafhankelijksheidsreferendum dat Catalonië heeft uitgeschreven zonder toestemming van Madrid voor 1 oktober 2017.

Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het referendum ongeldig verklaard, maar de Catalaanse deelregering zet toch door. De arrestanten zijn hoge ambtenaren van de regionale regering en zakenmensen.

In het nationale parlement in Madrid stapten uit protest leden van Esquerra ( Catalaans Links) op waarbij een van hen premier Rajoy toe beet: “Ik vraag en eis dat je je vieze handen af houdt van Catalaanse instellingen.”

Rajoy verklaart: “Wat gebeurt in Catalonië is een poging om de grondwet en het statuut te liquideren en nu breken mensen de wet, dus is het logisch dat de staat reageert. Zij zijn gewaarschuwd. Ik vraag Puigdemont zich aan de wet te houden.”

De Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft zijn regering voor spoedoverleg bij elkaar geroepen. Hij zegt dat zij gewoon doorgaan metde voorbereidingen van het referendum op 1 oktober.

De burgemeester van Barcelona, Ada Colau, heeft mensen opgeroepen de Catalaanse instellingen te beschermen. Ze vindt het een democratische schande dat openbare instellingen worden doorzocht en ambtenaren worden gearresteerd uit politieke motieven.

De Guardia Civil heeft bijna 10 miljoen stembiljetten in beslag genomen samen met ander materiaal voor de organisatie van de stembureaus, zoals posters en kiezerslijsten.

De top Catalaanse regeringsofficials worden verdacht rechtstreeks betrokken te zijn bij de organisatie en financiering van het referendum. De kantoren van de regionale regering van de departementen Economie, Werkgelegenheid, Binnenlandse en Buitenlandse betrekkingen werden doorzocht. Er zijn tenminste 14 mensen gearresteerd, waarvan de meeste regeringsofficials waaronder de secretaris generaal van het Economie departement.

De Spaanse centrale regering doet er alles aan om het referendum te voorkomen. Het Ministerie van Financiën heeft alle openbare Catalaanse rekeningen onder direct beheer gesteld. Banken zijn verplicht om transacties die met het referendum te maken hebben direct te melden.

Wettelijk gesproken is een afscheiding van Catalonië van de rest van Spanje wel mogelijk, maar dan moet een lange parlementaire weg gevolgd worden. Zo is een twee derde meerderheid nodig in beide kamers, daarna moet het parlement ontbonden worden en nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Ook wordt de vraag dan met een referendum aan het Spaanse volk gesteld. Dus alleen met de instemming van de rest van Spanje zou een onafhankelijk Catalonië gerealiseerd kunnen worden.

Vorige week werd al een onderzoek aangekondigd naar meer dan 700 burgemeesters die hebben aangegeven dat ze het referendum van 1 oktober zullen mogelijk maken.

De Spaanse plaatsvervanger van Openbare Aanklagers, José Manuel Maza, tekent een bevel aan provinciale aanklagers om te onderzoeken of de 712 burgemeesters toestaan dat de gemeentelijke faciliteiten voor de onafhankelijkheidsstemming op 1 oktober gebruikt worden. (Meer info)

Maza gaat ervan uit de de Catalaanse politie de burgemeesters zal arresteren als zij niet meewerken aan het onderzoek. Hij zegt dat de burgemeesters werden gewaarschuwd op 7 september door het Constitutionele Hof om hun plicht te doen om de stemming te stoppen en voor mogelijke strafrechtelijke vervolging. (meer info over de afscheiding)

Rob Vellekoop, 21 september 2017

9 Comments

 1. https://twitter.com/Espinakka/status/911762191166185473
  Serrat: “Este referéndum no es transparente, no puede representar a nadie”
  https://politica.elpais.com/politica/2017/09/21/actualidad/1506026305_627309.amp.html
  https://www.geopolitica.ru/es/article/el-teatro-del-referendum-en-cataluna-excusas-para-un-maidan-i
  Soros is de ware reden voor de situatie in Catalonië…btw de grens is toen door de Engelsen bepaald. En wat is onafhankelijkheid als je nog binnen de EU blijft??
  Ik krijg steeds vaker de indruk, dat DLM niet echt ‘door pakt’ met de ware toedracht van gebeurtenissen. Het blijft dan wel mainstream.
  Wat is de ware oorzaak van deze situatie? Dat is een interessante vraag. Men moet niet zo geromantiseerd denken…de wereld is niet zo zwart/wit.
  https://politica.elpais.com/politica/2017/07/23/actualidad/1500819773_840654.amp.html

  • Fuck de grondwet. Wetten, rechten en al dat soort onzin zijn allemaal hersenspinseltjes waarachter handhavers van die onzin zich maar al te graag verschuilen. Er is 1 keer in de geschiedenis een groep mensen veroordeeld op zulk gedrag, niet eens alle betrokken mensen want er zijn meerdere oorlogsmisdadigers nu opeens volkshelden zoals bijvoorbeeld W. von Braun (V2 raketten —> ruimtevaartprogramma USA) omdat deze misdadigers werden opgepikt voordat ze veroordeeld werden via operatie Paperclip.
   Ik vindt het trouwens een heel frappant detail dat de enige keer dat zulke veroordelingen plaatsvonden de slachtoffers voornamelijk Joods waren.
   Voor degenen die niet sterk waren in geschiedenis, ik refereer hier naar de Neurenberg veroordelingen.

 2. Een van de motivaties is, dat het rijke(re) Catalonië niet meer financieel wil bijdragen aan de rest van Spanje. Dat is op zich krom, ook gezien de ruimte die ze toch al hebben. Spanje is wel lid van de EU en dat betekent dat ze net als alle andere lidstaten, aan de ‘afspraken’ moeten voldoen. Dus Spanje heeft door bezuinigingen (natuurlijk door de politiek) veel sociaaleconomische problemen met alle gevolgen van dien.

  “Spanje is bestuurlijk gezien een bondsstaat waarin de macht zeer gedecentraliseerd wordt uitgevoerd, het is het meest gedecentraliseerde land van de Europese Unie. Het land bestaat uit twee autonome steden (Spaans: Ciudades Autónomas), Ceuta en Melilla, en 17 autonome gemeenschappen (Comunidades Autónomas).
  De mate van autonomie verschilt per gemeenschap. Bijna alle gemeenschappen zijn weer onderverdeeld in provincies. De provincies van Spanje zijn onderverdeeld in comarca’s, die op hun beurt in gemeenten zijn opgedeeld.
  De verschillende mate van autonomie is te verklaren uit de grote behoefte aan autonomie in de regio’s Catalonië, Baskenland en Galicië, omdat deze drie elk een sterke eigen identiteit en taal hebben. Zij kregen hierdoor in een eerder stadium meer eigen rechten toegewezen dan de overige regio’s. Deze drie regio’s vallen dus onder het zogenaamde “speciale regime”, waarbij de lokale taal een officiële status heeft. De verhoudingen van de regionale regeringen van het Baskenland en Catalonië (de Generalitat de Catalunya) met de centrale regering in Madrid zijn vaak gespannen en soms zelfs problematisch. De autonomie van deze regio’s kan onder meer van toepassing zijn op het lokale zorgstelsel, belastingstelsel, onderwijs en veiligheid. Catalonië en Baskenland hebben bijvoorbeeld elk een eigen politieorgaan (Mossos d’Esquadra resp. Ertzaintza).”
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Spanje#Bestuurlijke_indeling

 3. De tv wist Johan cruifs sympathie voor catalonie te melden?
  Of deze hiervoor echt nodig was is te betwijfelen?

 4. Catalonië heeft er gewoon geen zin meer in om voor heel Spanje voor Sociale Dienst te moeten spelen. De rest van Spanje moet eerst maar eens leren fatsoenlijk op eigen benen te staan in plaats van voortdurend hun hand op te houden voor ondersteuning.

 5. Dat loopt uit op een burgeroorlog!
  Dan kunnen we weer met een internationale brigade erheen om mee te vechten tegen de geestelijke nazaten van Franco.
  Zal de NATO Guernica dan weer gaan bombarderen?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.