Demonstraties tegen bruinkoolvervuilers #Endegelaende

Ende Gelände houdt acties van burgerlijke ongehoorzaamheid in de Rijnlandse bruinkoolvelden van 24 – 29 augustus. De beweging eist een onmiddellijke stopzetting van de bruinkoolwinning om de klimaatdoelstellingen te bereiken. Duizenden mensen uit heel Europa worden verwacht aan deze oproep gehoor te geven en de toegang tot de mijnen af te sluiten met een vreedzame actie. Honderden activisten hebben zich verzameld in een klimaatkamp in de buurt van Erkelenz (bij Keulen).

De bruinkool wordt in drie dagbouwmijnen gewonnen en in vier energiecentrales in het Rijnland gebruikt, (op slechts 40 kilometer van de Nederlands-Duitse grens bij Limburg). Zij behoren tot Europa’s meest vervuilende centrales. Het energieconcern RWE en de Duitse overheid zijn van plan de bruinkoolwinning voort te zetten tot 2045.

Ende Gelände moedigt alle mensen aan zelf in actie te komen: „Het einde van de periode die we hebben om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen komt snel dichter bij“, zegt Insa Vries, namens Ende Gelände. „Aangezien noch bedrijven noch de regering actie ondernemen, moeten we het zelf doen.“

Zeven en veertig milieu- en mensenrechtenorganisaties hebben de declaratie van solidariteit ondertekend.

Vorig jaar bezetten 4000 mensen de kolenmijn in Lausitz (Lusatia) and blokkeerden de infrastructuur van de kolenmijn voor 48 uur.

“We kunnen klimaatverandering niet tackelen of sociale rechtvaardigheid verzekeren zonder weg te gaan van het kapitalisme gevoed door fossiele brandstoffen. Diepe sociaal economische veranderingen zijn nodig om een goed leven voor iedereen mogelijk te maken”, volgens Ende Gelaende.

Vanuit Nederland roepen Code Rood, Fossielvrij NL, GroenFront!, Students Act On Climate en Transitie Nederland samen op om deel te nemen aan de Ende Gelände acties op 24-29 augustus. Ook wordt er samengewerkt met de klimaatfietsers van Time To Cycle die vanuit London via Hoek van Holland naar het klimaatkamp zullen fietsen.

Facebook evenement

Met het grote succes van de acties in 2015 [video 1, video 2] en 2016 [video 1, video 2] heeft Ende Gelände zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een focuspunt voor de snel groeiende Duitse en Europese klimaatbeweging. Ook vanuit Nederland zijn er steeds meer mensen betrokken bij deze acties.

Van 18 tot 29 augustus zal er een klimaatkamp georganiseerd worden.

 

Rob Vellekoop, 25 augustus 2017

13 Comments

 1. Jaaaaaaa
  Neeeeeeeeeeee

  Wat denken die achterlijke demonstranten nou!?!?!?!

  Dat energie gewoon uit de lucht komt vallen ofzo?
  En we hebben toch gewoon allemaal stroom nodig, ook hun, dus wat zitten ze nu te zeikeeeeeen!?!?!?!?!?!?

  De politie zou ze op moeten sluiten; nooit meer los, stelletje gekken, op water en brood!!

  😛
  TSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

 2. Global warming is NWO zakkenvullen nasa heeft al gewaarschud voor een cooldown… nee hoor blibd achter de fanfare aan.
  Co2 is juist nodig jaja dat hebben de elite zwendelaars ook ontdekt…veel gekerm over co2 iereen bang en trrrrrrr daar kont ie…ze gaan ons van de ondergang redden.
  Briljant we gaan co2 vangen opslaan en.. ja ja daar komt ie verkopen aan de glastuinders.. leuk he wat vrij aanwezig is mag je nu duur kopen. Slim hoor ..en wat zie je de massa stinkt er weer in

   • Ja om geld en macht!! Wist je rob dat ze co2 opvangen omdat er dik geld aan verdiend gaat worden ze gaan het verhandelen aan oa kassen.
    BELAZERD worden we, althans zij die niets uitzoeken.

    **Agenda 21 =dictatuur.**

 3. Wij wonen in Polen 64 km van de Duitse grens en 70 km van de grootste bruinkolen energie centrale ter wereld.
  Deze centrale was ten tijden DDR volop in het nieuws omdat zijn uitstoot zure regen veroorzaakt.
  Maar DDR hield op te bestaan en de zure regen ook maar de centrale bleef in bedrijf.
  Best wel vreemd omdat de ophef inzake milieu alleen maar groter is geworden.
  Na de catastrofe nucleaire centrale Fukashima kregen we plots de energiewende in Duitsland.
  Maar waar haalt Duitsland plots 48 terabite aan elektro vandaan?.
  Door oa. de bruinkolen centrale in ex DDR op te voeren met als resultaat dat bij pal westerse wind bij mij thuis bruinkoolafval naar beneden ziet dwarrelen maar daar hoor je de politiek niet over.

 4. Co2 uitstoot is een probleem maar verwerking van bruinkool gaat nog verder qua vervuiling?

  • wat is het probleem van co2? Dat het opgenomen wordt door de bomen het omzetten in zuurstof? Dat wat wij inademen? Of dat de planten er op groeien, en dus hoe meer co2, des te beter wij te eten hebben?
   PFFF

  • De hetze rond CO2 is er net zo een als ‘die Juden sind Schuld an Alles’. Op geen enkele wijze wetenschappelijk aangetoond maar wel vaak genoeg genoemd en tja, dan is het opeens waar! Vooral als je dan raar wordt aangekeken als je een andere menig bent toegedaan als de algemeen aanvaarde politiek correcte.

   • Ik ging onlangs een hele discussie aan met iemand die “gelooft”in climate change, wat op zich logisch is want klimaat veranderd uiteraard altijd. Het gaat om de apocolitische versie ervan en de schuld schuiven richting mens, waar het mis gaat. Maar goed hij “gelooft” er in.. Ik begon te vertellen over co2 en ga zo maar door, zegt hij:

    “maar wie heeft het over CO2??”

    Een stilte van mijn kant viel hard!
    Ik heb toen maar even een verwijzing gegeven naar de wikipagina over klimaat opwarming. Vervolgens naar de wikipagina van CO2 als bouwsteen voor leven. :/

    Zo zie je maar hoe de massa zich schikt, voegt zonder feiten en er zelfs een religie van maakt.
    Let wel het was ’s nachts al 10 graden en al weken te koud voor de normale zomerse temperaturen.

    Onbegrijpelijk…
    Zo begrijp ik wel meer niet, zoals de overpopulatie aanhangers..hobbitstee bewoners, en vvders.

   • Naast dat de burger vergiftigd wordt, steken die Nwoers hun zakken mateloos vol!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.