Slavernij in Nederland voor minstens 400.000 mensen

Nederland staat op de 50e plaats in de Wereld Slavernij Index. Iedere Nederlander weet dat het cijfer van 17.500 van mensen die in ons land in slavernij leven volgens de index niet klopt. Het zijn er minstens 400.000.

De Europese Unie heeft volgens analisten de grootste toename in slavernij in 2017 met de komst van meer dan 100.000 migranten. De meeste van hen zijn extreem kwetsbaar voor uitbuiting. Griekenland, Italië, Cyprus, Roemenië en Bulgarije zijn de landen met de meeste slavernij in de EU.

Het risico op slavenarbeid in de agrarische sector, bouw en andere sectoren steeg in twintig van de 28 EU-listaten volgens de jaarlijkse Wereld Slavernij Index van het Britse Verisk Maplecroft. Volgens een woordvoerder heeft de migranten crisis de zaak verslechterd. Volgens de Internationale Arbeids Organisatie (ILO) zijn er wereldwijd 21 miljoen mensen gedwongen aan het werk.

Los van de risico’s die werknemers in ons land lopen worden de meer dan 400.000 uitkeringsgerechtigden op een bijstandsuitkering (Participatiewet) WETTELIJK gedwongen tot het verrichten van arbeid. Dit is dwangarbeid of slavernij.

Dwangarbeid

Onder dwangarbeid wordt arbeid verstaan die mensen onder bedreiging van straf, tegen hun wil, verrichten. Deze definitie is in 1930 vastgelegd door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Dit blijkt uit de volgende feiten.

De mate waarin het leven van mensen met een uitkering bepaald wordt door de meeste Sociale Diensten in hun woonplaats is buiten iedere proportie. Deze ambtenaren zijn politie-agent, rechter en beul tegelijk. Zij bepalen of iemand aan de eisen voldoet en zich in hun ogen voldoende inzet om werk te krijgen. Daarop kunnen zij als sanctie geven dat iemand geen uitkering of een deel hiervan niet meer krijgt. Deze ambtenaren kunnen als ware potentaten tekeer gaan, daarvoor is hen alle ruimte gegeven dankzij de inzet van PvdA-ers Klijnsma en Asscher (respectievelijk als staatssecretaris en Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Slavernij

Slavernij is onvrije arbeid, waarvan het resultaat geheel of gedeeltelijk moet worden afgestaan en waarbij de werker lijfelijk eigendom is van de meester. De tegenprestatie ligt op dezelfde lijn als slavernij.

Zij moeten een tegenprestatie verrichten in ruil voor hun uitkering. In feite betalen zij twee keer voor hun uitkering, eerst hebben zij ervoor betaald tijdens hun werkzame leven en eenmaal zonder baan betalen zij nu opnieuw in de vorm van werk. Vaak moeten de uitkeringsgerechtigden werkzaamheden verrichten waarvoor normaal gesproken het minimumloon wordt betaald of meer. Zij worden dus ook nog onderbetaald doordat zij gedwongen worden voor een lager loon (de uitkering) te werken en daar niet omheen kunnen. Je zou kunnen zeggen dat zij daardoor eigendom zijn geworden van de ambtenaar op Sociale Zaken, die hen ieder dansje kan laten uitvoeren dat hij of zij wil.

Uitkeringscaroussel

Niet ongebruikelijk in deze sector is de toepassing van de uitkeringscarrousel, die echter moeilijk aantoonbaar en vaak daardoor moeilijk te bestrijden is. Dit gaat bijvoorbeeld als volgt. Een bedrijf biedt de gemeente aan uitkeringsgerechtigden voor 4 maanden een opleiding te geven, bijvoorbeeld in de auto-industrie. Na deze vier maanden worden zij via een uitzendbureau verhuurd aan het auto-assemblage bedrijf voor zes maanden met behoud van uitkering. Anders gezegd deze mensen moeten werken voor hun uitkering van nog geen duizend euro terwijl hun collega’s minimaal het minimumloon voor hetzelfde werk ontvangen. De uitkeringsgerechtigden hebben echter geen andere keuze, zij moeten gehoorzamen anders verliezen zij hun uitkering daardoor hun huis en leven zij binnen de kortste keren op straat als dakloze.

Na deze periode van zes maanden neemt het auto-assemblage bedrijf deze mensen NIET vast in dienst en moeten zij zich weer aanmelden bij de Sociale Dienst in hun gemeente, waar het spel weer van vooraf aan gespeeld wordt. De uitkeringsgerechtigden komen nu bij een ander bedrijf ‘Op Proef’ met behoud van uitkering en na deze proefperiode zit er ook hier geen vast dienstverband in. Op deze manier blijven deze mensen keer op keer werk verrichten zonder dat zij er iets op vooruit gaan. Zij blijven afhankelijk van de nukken van de Sociale Dienst en hun karige uitkering. Zonder perspectief.

Gelukkig zijn er ook gemeenten in ons land waar een mildere lijn wordt gevolgd. Zij vinden de tegenprestatie onzin, zoals Amsterdam. Helaas zijn er niet veel gemeenten die deze ‘Amsterdamse lijn’ volgen.

De tegenprestatie is dwangarbeid en kan gerust als slavernij worden gezien.

Dat is het juk waaronder honderdduizenden landgenoten leven.

 

Rob Vellekoop, 12 augustus 2017


24 Comments

 1. De BildeRberg-groep Sloper
  De Sloper,
  Ga U verdiepen in de—-De BildeRberg-groep—-,en dan kijk ik of U nog langs de kant gaat staan zwaaien naar Het Koninghuis op Prinsjes dag!!!
  Ik ben en sta klaar voor en om de slaven te helpen om ten strijden te trekken tegen deze verschrikkelijke menselijke wezens ter aade
  Ik dank u hoogst persoonlijk!!

 2. @Spring

  Neo- liberaal dereguleringsbeleid zodat de verantwoordelijkheid naar de gemeenten wordt afgeschoven die er in het vervolg een zeer onsmakelijke, misleidende slinger aan geven!

 3. Idereen die schuld heeft is slaaf, al het geld is van de bank, de meeste mensen doen alles voor geld.

  • @Corné

   Gemeenten gaan het basisbanen noemen, en brengen het in het lokale nieuws alsof zij die het werk voor uitkering mogen doen een cadeautje krijgen.

 4. Niemand is hopelozer verslaafd dan diegene die onterecht denken vrij te zijn. Goethe 1836

 5. Ik ken iemand van zeer dichtbij die een opleiding plus baan kreeg als taxi chauffeur (busjes schoolkinderen rijden.) Beetje (heel erg) jammer voor de vaste taxichauffeurs die zo hun baan kwijtraakten, en daarbij zou de opgeleide persoon maar voor 4 uur per dag betaald worden en niet meer dan €500,- krijgen voor zijn werk… dat in de praktijk veel meer uren bleek te kosten dan 4 uur per dag.

 6. ER IS EEN VERSCHIL TUSSEN DE SLOVEN IN NEDERLAND OF: ‘ECHTE-SLAVEN-TOESTAND’ IN MAURITANIË – AFRIKANEN ZIJN DAAR IN HET PRIVE-EIGENDOM VAN ARABIEREN…!!!

  • Iedereen in Nederland is slaaf…..
   Kijk maar naar je burger slaven nummer dat je bij je geboorte opgeplakt krijgt…
   Slaven van vroeger konden vluchten en waren dan vrij…. wij worden nooit vrij met onze paspoorten, burger slaven nummers, pinpassen en mobieltjes…

 7. Dit is uiterlijk schandalig. Dit lijkt op slavernij, werken met een zweep op je rug. Dit hebben niet verwacht van zo een rijke land als Nederland.. Dwang arbeid!! Hrrl erg SCHANDALLIG.. Ophouden met deze SLAVERNIJ…

  • En wie dat niet gelooft, of het daar niet mee eens is, probeert maar eens te stoppen met het betalen van de slaven schuld die ‘belasting’ genoemd wordt!!!

   • Dan komt er vanzelf een heel geweldadig clubje geuniformeerde criminelen om dat geld uit je te halen omdat je zogenaamd een crimineel zou zijn aangezien je niet wenst afgeperst te worden.

 8. Even een ander aspect van slavernij van de Nederlander belichten. Huisjes melken is er niets bij. Een enormiteit zo groot dat het je louter door de schaal ervan doet duizelen doch door de verslaving zelf als bijna gewoon gaat doen beschouwen want we praten over een bedrag (Dutch public household debt) ter orde van grootte van 225% van het BNP (bruto nationaal product, dat wat er bruto op jaarbasis door ons bij elkaar verdiend word)!

  Wij als Nederlanders zijn er verre van uniek in maar winnen het met afstand van de meeste van onze buren door o.m. de marktverstorende hypotheekrenteaftrek. Drank (verslaving dus) maakt meer kapot dan je lief is beweert een waarschuwend overheidsfilmpje maar het aangaan van schulden aan banden leggen ho maar, dat is de vrije markt verstoren. En dus kan Harry Mens op zondagmorgen een vastgoedcollega laten beweren dat er eindelijk weer gebouwd gaat worden maar dat het volk geen woningen groter dan dertig vierkante meter wil, want te duur en willen 3x p/jaar op vakantie dus kopen gewoon een stapelbed om ruimte te winnen. Teken aan de wand! Zo kunnen ze weer meer binnenharken want hoeveel is genoeg?

  Deze Schuldslavernij mag m.i. dan ook zeker niet onvermeld blijven! En dan vooral omdat het voornamelijk de gigantische schuld door hypotheken betreft. De cijfers in de tabel hierboven zijn dan wel uit 2012, toen zwommen we al in de schuld, was het iets erger, maar als we niet oppassen, hypotheek binnen ’n week en het succes daarvan, zitten we er binnen de kortste keren ruim boven. En dat is allemaal de bedoeling. (Lekker zo doorgaan) Ooit was het normaal dat men z’n eigen huis kocht en was het ook voor de meesten haalbaar, werden er maatregelen getroffen voor de arbeiders met een lager inkomen om het ook voor hen tot een bereikbaar ideaal te maken. Zo, en met die reden is ooit de HRA hypotheekrenteaftrek bedacht. Wie had ooit kunnen bevroedden dat het uiteindelijk als ’n molensteen om de nek van wonend Nederland zou hangen als ’n geweldige strop!

  De tweedeling heeft al plaats gevonden, die tussen mensen die onbekommerd in een leasehut wonen met subsidie of deze afbetaald hebben en de toekomstige inwoners die nooit meer in ’n ‘eigen huis’ terecht zullen kunnen komen om ergens te wonen. Niemand Illustreerde de oplichterij de afgelopen tijd duidelijker dan Hein De Kort dat deed in deze cartoon voor het Financieel Dagblad. Omdat de schuldenberg zo enorm is weten politici niet hoe ze het probleem met de malaise die onze volkshuisvesting teistert aan moeten pakken of hoe ze dat onvermogen moeten verhullen door ergens anders over te beginnen onder het uitroepen van dat het nu eenmaal zo is. Gegijzeld door de enormiteit van de schuldproblematiek houden ze hun mond erover danwel winden er doekjes om of normaliseren het. Het gaat behalve om tussen de 12 en 13 mijard aan HRA subsidie ook nog om een substantieel bedrag aan NHG en huurtoeslagen van een toenemende hoeveelheid mensen die de huur niet meer op kunnen brengen, waarvoor de belastingpot moet worden aangesproken. Alle bedachte instrumenten door economen en stedebouwkundigen of noem de hotemetoten maar op die er hun geld mee verdienen om als deskundige bestempeld te geraken werken uiteindelijk in opdracht van de bank. Anders hadden ze geen werk (of verdienen ze veel minder dan hun collega’s die hetzelfde gestudeerd hebben)! Daar haalt de MSM dan vervolgens de (altijd dezelfde) deskundigen vandaan die er hun zegje over mogen doen in de krant en op het journaal en in de praatprogramma’s van de opiniemakers. Heel lang heb ik net zoals Bubbelonia en wel meer anderen (huizenmarktzeepbel.nl) ook, gedacht dat het hele corrupte kaartenhuis vanzelf wel een keer en zeker in elkaar zou storten, en misschien gebeurt het ook nog wel. Toch lijken we af te stevenen op dat een significant deel van de bevolking zich nooit en never meer ’n huis zal kunnen veroorloven waarbij een ander deel nog wel vet heeft weten te profiteren van het ‘gratis geld’ dat hen toeviel waar ook anderen voor werkten. De bankenindustrie wist ondertussen sparen steeds onaantrekkelijker te maken, de eigen woning steeds ontbereikbaarder en wonen in het algemeen en blijvend steeds duurder zodat de verhuurmarkt steeds interessanter is geworden voor de vermogenden die geld over hebben. De banken ondertussen, maar ook de aanverwante industrie profiteerden zo maximaal van de woonellende van anderen subsidies die hen werden toebedeeld in ruil voor voor het scheppen van geld uit het niets voor nieuwe schuldslaven. Tot op de dag van vandaag is dit parasitaire stelsel de gangbare praktijk. En doet iedereen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is

  Vergeet ook vooral niet dat ondanks die ‘hypotheek binnen een week’: Zelfs met ’n hypotheek is het huis dat je met die schuldbeklentenis gekocht hebt niet van jou maar van de bank! Als mensen de hypotheek niet meer kunnen betalen onstaat een giga groot probleem voor de overheid. Het heet in bedekte termen dat mensen met hun huis onder water staan. Dan kunnen ze de bank niet betalen en de bank heeft niet veel aan een huis dat in waarde gedaald is, dan komt de bank in de problemen en je raad het al, dan zouden politici en bestuurders dus de problemen van de bank moeten gaan oplossen. Het percentage van het bruto nationaal product als persoonlijke schuld in aanmerking genomen gaat het dan werkelijk om gigantische bedragen met zeer verstrekkende consequenties. En geld kun je maar een keer uitgeven. Dus houdt iedereen in Den Haag een parasitair, oneerlijk stelsel in stand om maar niet achter een pijnlijke maar eerlijker en gezonder systeem zonder subsidies te hoeven gaan staan waarbij de bovolking niet de slaaf is van de banken die de regie in handen hebben over onze grond en wat erop staat.

  Uiteindelijk had iedereen beter moeten weten, met een hypotheek, een schuld, ben je vrijwillig een slaaf geworden van de bank en daardoor kunnen de kinderen voortaan alleen nog iets huren. Tegen woekerprijzen die de industrie hen oplegt. Zonder dat zij daar vrijwillig voor gekozen hebben natuurlijk. Raken mensen hun baan kwijt voordat ze op 57-jarige leeftijd met pensioen gaan dan kunnen ze de spaarcentjes die eigenlijk voor een eigen woning waren bedoelt allemaal fijn weer inleveren. De salarissen hielden de woningprijsstijgingen niet bij en het spaargeld de inflatie niet. Kortom, overal is aan gedacht in dystopia. Welke keuze blijft ’n mens nu over in dit slavenbestaan als zelfs de basis waarvanuit eenieder leeft, de woning mensen de das omdoet?

  Het verklaart momenteel, eventueel veel over de babyboomgeneratie die in de amusementsindustrie z’n geld verdient ook. Omroep Max dat zich richt op ouderen, (denk aan hen die vervroegd met pensioen gingen maar ook los daarvan, een generatie waarbij velen ook in materieel opzicht aardig hebben weten te profiteren in tegenstelling tot latere) waardoor je nu tenenkrommend kunt genieten van programma’s waarbij gefortuneerde ouderen een Bed & Breakfast beginnen of een 2e woning in het buitenland verwerven al dan niet om er hun oude dag door te brengen (En als ze hier zijn de schuld van de ellende aan anderen geven natuurlijk, vluchtelingen en buitenlanders zoals dat heet ook al is het rascisme. Of dat normaliseren door xenofobe reactionaire politieke demagogen een podium te verschaffen).

  Had iedereen net zo lang voor een huis gespaard zoals men dat gewoon is te doen bij de aanschaf van een stofzuiger, ik noem maar wat, dan had waarschijnlijk iedereen veel minder hoeven betalen voor hetzelfde maar omdat mensen te hebberig waren en zijn is wonen te duur en onbetaalbaar geworden en profiteert een klein deel maximaal. De ‘woningmarkt’ is het sterfhuis van de volks- huis- vesting. Een niet te nemen vesting.

  Eigen schuld dikke bult? Not! Betalen voor anderen bitchez!

  • Daarbij moet je de lui, die hiervan hun zgn. business gemaakt hebben om de huizenmarkt tot ongekende hoogte te laten stijgen(20 % stijging in een halfjaar tijd), aanrekenen, dat zij een pact met de duivel gesloten hebben?
   Brexit is niet voor niks een reactie hierop?

 9. en wat te denken van de arbeidsverdringing die hierdoor ontstaat met op de achtergrond de vele jonge mensen met bijvoorbeeld een wat laag schoolniveau-advies die dit werk zouden kunnen uitvoeren en zo hun toekomst opbouwen
  maar die discussie is al gedaan
  zonder resultaat
  het is nu blijkbaar de gewoonste zaak van de wereld om personeel aan te trekken
  op basis van het laagste salaris via een kortlopende contract of ze daarna te ontslaan voor onzinnige redenen
  op deze manier krijg je geen goed en gemotiveerd personeel en jaag je mensen angst en onverschilligheid aan
  daarom zijn er ook zoveel buitenlandse werkkrachten nodig die door hun erbarmelijke omstandigheden minder bezwaar hebben tegen uitbuiting

  Deze omstandigheden die we (Nederland) dachten achter ons gelaten te hebben
  bijvoorbeeld na het mislukte experiment met de meeste Turkse/Marokkaanse (plus Indonesiërs en Surinamers) werknemers (en hun gezin) die zich nooit thuis zijn gaan voelen in Nederland
  het is een zwaktebod om de arbeidsmarkt met zo weinig garanties aan te kleden
  en er spreekt minachting uit voor het werk en de werknemers
  nog afgezien van de gevaren die nu spelen bijvoorbeeld in bouw onder Poolse werknemers of iedere anderstalige werkmigrant die het Nederlands niet beheerst
  wat nog het meeste opvalt:
  iedereen in de politiek vindt dit gewone gang van zaken
  en weigert verantwoordelijkheid te nemen

 10. Het zijn er m.i. veel meer dan 400.000 want iedere onbetaalde vrijwilliger is een vorm van uitbuiting, wat ook nog eens ten koste gaat van wèl betaald werk. Dus 2x niks ! Ook wordt er vrijwel geen gebruik gemaakt van de ANBI-regeling waardoor je nog recht zou hebben op een aftrekpost, dus jaarlijks een paar honderd extra belastingteruggave

 11. Reken maar dat het de gemiddelde Nederlander ook betreft, daar we zo in een zee van regulatuur beland zijn, dat je op een of andere manier ook op pa aan gesproken kan worden?

 12. Ook gewone werknemers zijn ‘moderne’slaven.Zij zijn gvolstrekt afhankelijk van werkgevers met hun tijdellijke arbeidscontracten en hun macht op gebied van ontslagrecht…! Immers werkgevers hebben en houden de macht over ‘hun’werknemers. En daarom ben ik voor het afschaffen van de term werkgever/werknemer. Ik ben voorstander van gelijkwaardigheid in arbeidsrecht en dus moeten er werknemerszelfbestuur bedrijven komen in coöperatieve vorm. Arbeidzelfbestuur. We moeten af van (inter) nationale bedrijven, waar raden van commissarissen, raden van bestuur en management te veel te zeggen hebben, en waar aandeelhouders op hun ‘wenken’bedient wordt en de winst niet terecht komt bij de werknemer zelf!

  • omdat die onschendbaar zijn en anders hebben die de rechters wel achter zich staan omdat die op hun beurt in de eed moesten zweren achter het beleid van die onschendbaren te staan. Waarom denk jij dat die de akte van onvermogen hebben afgeschaft?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.