Zevenenvijftig

© Andiafaith | Dreamstime.com - Number 57 on blue wooden wall with peeling paint

“Van harte, je bent zevenenvijftig geworden”. Voor ons 57-ers klinkt dat als vonnis. Om dit schrijnende gevoel uit te leggen licht ik op mijn verjaardag een tipje van de sluier op. Mijn leeftijdgenoten en ik doen meestal alsof er niets aan de hand is, maar dat is oneerlijk.

Wij van 1960 (meer dan 200.000 mensen) maakten twee oliecrises mee in 73 en 79. Dus tijdens onze opleiding waren we al gewaarschuwd dat het niet gemakkelijk zou worden. Hier kwam de financiële crisis van 2008 nog overheen. (waaraan ongetwijfeld een paar leeftijdgenoten medeschuldig waren. Sorry.) Met als gevolg dat onder andere de pensioenleeftijd is verhoogd, waardoor we meer dan 10 jaar moeten wachten op het verlossende pensioen. Dit in plaats van de VUT tot aan de pensionering op 65. Maar ook dat er minder arbeidsplaatsen nodig zijn doordat investeren in automatisering en robotisering steeds lucratiever is geworden.

De meeste van ons zijn langzamerhand economisch uitgerangeerd en door hun werkgevers verbannen van de arbeidsmarkt naar de geraniums met een uitkering. Degenen die een baan hebben, zijn daar heel zuinig op. Want o wee, een nieuwe baan vinden grenst aan het onmogelijke. Hierover zijn we allemaal stuk voor stuk verschrikkelijk kwaad. We voelen ons belazerd. Wij hebben immers gebouwd aan de samenleving die nu functioneert. We zijn alleen vergeten onze kinderen bij te brengen dat ze goed voor ons moeten zorgen. Daarin hebben we gefaald en daarvoor krijgen we nu de rekening gepresenteerd.

Qua levenservaring staan wij in de bloei van ons leven, toch zijn er genoeg van ons die hun verjaardag niet vieren, maar juist betreuren. Toen wij pubers waren probeerden mensen van 57 jaar jong de verbeelding aan de macht te brengen: fantasie en creativiteit terug in de samen(be)leving. Den Uyl brak echter figuurlijk zijn nek over Van Agt en de spiegel ging aan gruzelementen. Ook dat hebben wij beleefd. Iedereen is daar toen zo van geschrokken, zodat neo-liberale graaiers op de puinhopen van paars hun zwarte praktijken konden opbouwen.

Onze groep kan je hieraan herkennen. Wij begroeten elkaar met een afstandelijk maar begripvol knikje. We (her)kennen elkaar immers. Om een uiterlijk voorbeeld te noemen. We hebben meestal een buikje of zwembandje, en vanzelfsprekend grijs of natuurgetrouw gekleurd haar. Heren hebben gemerkt dat jongeren dit sexy vinden en houden hun haar grijs. Er zijn zelfs 57ers die met succes hun oog hebben laten vallen op wat groene blaadjes van veertig. Of juist (nog) ouderen ineens mateloos aantrekkelijk zijn gaan vinden.

Een deel van onze groep legt zich erbij neer dat ze geen carrière meer kunnen maken. Daarop bereidt de maatschappij ons vanaf ons 40e al voor. De meeste van deze groep storten zich op de kleinkinderen of zinnig vrijwilligerswerk om hun tomeloze energie kwijt te kunnen raken.

De rest verzet zich nog tandenknarsend tegen het dumpen. Tevergeefs want het tij is niet meer te keren. Ze beuken het hoofd stuk tegen een betonnen muur. Steeds krijgen zij uitgerekend van jongeren te horen dat hun ervaring niet toereikend is (daar wordt nog hard om gelachen), dat ze niet behoren tot de gewenste doelgroep of dat ze nog wat communicatieles moeten nemen (dan worden nijdig wenkbrauwen gefronst).

Het algemene gevoel bij sollicitatieprocedures is dat we door een stel bijdehandse kleuters gepiepeld worden en ondertussen om ons heen kijken om te zien waar de juf blijft voor wie ze weggelopen zijn. Die juf komt echter nooit meer te voorschijn, dus zullen we ons moeten gedragen en luisteren naar de betuttelende onzin die wij, toen we dezelfde leeftijd hadden, ook spuiden. Misschien is dat wel een soort stille gerechtigheid.

Ook op sportief gebied worden wij onderschat. Een marathonnetje meer of minder, dat doen we even. Zeker. Onze leeftijd betekent niet dat je alleen nog vooruit komt op de e-fiets. Trouwens wij hebben het hardlopen geïntroduceerd als sport die ook buiten het atletiek om gedaan kon worden.

Op een punt zijn we het roerend met elkaar eens. De manier waarop wij vroeger tegen 57-jarigen aan keken klopt niet. We zijn geen ouwe mannetjes of vrouwtjes, maar vitaal en sterk en vol levensenergie. Wij zijn gewoon toffe mensen. Net als jullie trouwens, zolang jullie maar een beetje respect voor ons hebben.

Rob Vellekoop, 13 m3i 2017

19 Comments

 1. 57 IS NOG LANG GEEN 75 TREDEN VAN DE TRAP DIE NAAR DE TOP GAAT, PIEKT, EN MOOI UITZICHT TOONT, ADEM-BENEMEND…! EN HET IS DIE MOEITEN WEL WAARD, ZEKER

 2. 75 IS NOG LANG GEEN VIJFENZEVENTIG…! SOMMIGE WIJNEN VAN GISTEREN MOGEN NOG LANG BLIJVEN RIJPEN VOORDAT ZE KUNNEN WORDEN GEOPEND OM GENOTVOL TE ZIJN…!

 3. Dan nog te weten dat je nog 10 jaar te gaan hebt, waarop je in beginsel niet gerekend hebt?

 4. Men zou zo rond het 57ste levensjaar , je geraniums zomaar geen water meer kunnen geven , als je een onterechte boete van 112,50 niet wenst te betalen.

  ( In wat voor een Samenleving leven wij , in menselijke belevenis )

  De terreurpraktijken van Waterbedrijf Groningen
  Vrijdag, 12 mei 2017 09:30

  [x] Wee je gebeente als je door Waterbedrijf Groningen ten onrechte van iets wordt beschuldigd, want je komt gegarandeerd zonder je eerste levensbehoefte, water, te zitten.

  Dit bedrijf vertoont alle kenmerken van iets dat we tegenwoordig bij veel instanties tegenkomen en dat is dat ze op een gemene manier misbruik maken van hun macht.

  Alsof de mensen in Groningen nog niet genoeg te stellen hebben met de graaiers uit Den Haag die zoveel winst onder hun voeten wegpompen dat hun huizen daar niet meer veilig staan, hebben de bewoners daar ook nog met een andere bedreiging te maken.

  Want, overleeft hun huis de aardgasaardbevingen, dan moeten ze nog maar afwachten of ze wel water krijgen geleverd, want als Waterbedrijf Groningen het op je heeft begrepen…..

  Citaat ;

  Ik woon hier nog niet zo lang, en heb als water leverancier, waterbedrijf Groningen.

  Mijn watermeter zit ondergronds, dus hier mag ik mijn vloer voor openmaken om daar te komen. Het 1ste jaar was dat nog geen probleem, daar ik toen nog geen vloerbedekking en zo had liggen.

  Het 2de jaar heb ik hun mijn waterverbruik laten schatten, dit was immers een optie volgens de brief van het bedrijf, je word dan iets ruimer ingeschat, en je betaald dan iets meer. Zover geen probleem maar nu komt het:

  Het afgelopen jaar liet ik hen weer schatten. De reden dat ik dat doe, is omdat ik weinig zin had om telkens de vloer en vloerbedekking helemaal weg te halen, immers, je mag het 3x op rij laten schatten voordat de meterstand geëist word. (Als je bij de 3de keer geen meterstand doorgeeft, word er een boete van 112,50euro uitgedeeld. Dat weet ik nu pas hoor, ik wist geheel niks van wat voor boete dan ook).

  Dus afgelopen jan/febr 2017 kreeg ik de eindafrekening, met maar liefst een boete van 112,50 euro, en ze hadden mij plots van 47m2 naar 198m2 waterverbruik gezet!!

  Nou dat waterverbruik is inmiddels wel opgelost, maar de boete die bleven ze hanteren! Ik heb nooit een achterstand van betaling gehad. Als je de afgelopen 2 jaar naar mijn verbruik kijkt, heb ik tussen de 30 en 40 euro teveel betaald, en hoor dat terug te krijgen en/of worden verrekend.

  Maar tig telefoontjes verder ben ik geen stap wijzer geworden. Waar die boete op gebaseerd is, is mij nog steeds een raadsel. Bij telefonisch contact krijg je een uitzendkracht aan de lijn, die je na 30 seconden praten in de rede valt, en begint spontaan een riedeltje voor te lezen waar je geheel niks mee kunt.

  En zo gaat keer op keer als je probeert om de juiste persoon aan de lijn te krijgen. Ze zijn altijd weg, of op vakantie.

  Ook op mijn correctie jaarafrekening staat de boete nog steeds vermeld. Ik weer bellen, en zeggen dat het niet klopt. Ze bleven zeker 5-6 keer mij proberen wijs te maken dat het wel juist was, en ik maar gewoon moet betalen, wat ik uiteraard weiger te doen.

  Er gaan paar maanden overheen, tot vorige week zaterdag, toen viel er een envelop met LAATSTE WAARSCHUWING in de bus van waterbedrijf Groningen, waarin ze mij sommeerden per direct te betalen, anders gaan ze over tot afsluiting!!!

  De schoften, heb nooit achterstanden of iets dergelijks gehad.

  De afsluiting van mijn water staat aanstaande maandag 15mei gepland.

  Ook heb ik meerdere consumenten programma’s benaderd, maar nooit niks van gehoord, ze schijnen het allemaal normaal te vinden.

  Tja en tegenwoordig gaan ze je pas benaderen als een Facebook hebt, en je maakt er een item van, zodat je meer als 20.000 likes heb of zo, voordat ze je willen helpen!

  Ook het Dagblad van het Noorden heb ik benaderd, en in 1ste instantie leek ze geïnteresseerd om hier iets mee te doen, maaaar ze ging eerst met waterbedrijf Groningen contact opnemen, om te zien wat hun verhaal was. Ze zou mij diezelfde dag nog terug bellen, of langskomen. Er gloorde weer iets van hoop voor mij.

  Maar pas nadat ik een dag later belde, was ik nog niks verder, want ze had die dag vrij…. Ik afgelopen woensdag maar weer zelf gebeld, toen kreeg ik haar aan de lijn, ze was plotsklaps een soort van ander persoon, ze zei dat hun in hun recht stonden, en ik maar moest betalen (niet letterlijk, maar zo kwam het over) totdat ik haar op haar eigen pakte… ze had het over 3x een schatting op rij is een boete van 112,50euro, terwijl in de brief die ik van waterbedrijf Groningen heb, staat letterlijk dat het om 2x een schatting op rij betreft!

  Toen ik haar dit nogmaals duidelijk maakte dat het in de brief staat, toen viel ze stil…en zei na een paar seconden toen, tja, nu kan ik hun niet meer bellen, het is al 18uur geweest, en ik ga eten, ik doe het morgen ochtend vroeg, en dan bel ik je terug.!

  Het is nu 14uur geweest nog niks vernomen, verwacht het ook niet meer, en anders zal het wel weer na 18uur ofzo worden.

  Ook Acantus heb ik benaderd , ook die kunnen niks doen zeggen ze. Bij elektriciteit kun je overstappen, bij water niet.

  Dus naar mijn mening kan een Acantus hier absoluut wel iets mee, mits ze dat zelf willen. Ze hebben nog wel hun technische man gestuurd, die tevens de buurtconciërge is, hahaha het moet niet gekker worden toch! Aardige man verder hoor.

  Ook heb ik nog een pro deo benaderd die ik via internet heb gevonden die gespecialiseerd is in waterafsluiting te voorkomen, uiteindelijk maar zelf gebeld (had eerst een form ingevuld op internet), toen kreeg ik de secretaresse aan de lijn, die wist in het geheel niks van die site, maar ze zou het alsnog doorgeven aan de juiste persoon. Ook nooit meer iets van gehoord.

  Iedereen die ik de papieren laat zien en het verhaal erbij verteld, begrijpen er niks van. meerdere malen vragen ze mij dan weer, ja maar, waar komt die boete nou vandaan??? En zo kan ik nog wel ff doorgaan.

  Wat jullie hiermee kunnen, heb werkelijk geen idee. Maar dit is zo te zot voor woorden, dat ik bijna niets anders meer kan dan jullie dit te laten weten!

  Maandag is D-Day voor mij, erop of eronder, ik zal letterlijk gaan vechten om mijn 1ste levensbehoefte te verdedigen, water is nou eenmaal heilig voor mij. In het ergste geval bekoop ik het met mn leven. Echt, dit is voor mij zo bizar, dat het voelt alsof ik “somewere in the twilight zone” ben binnen gekomen.

  Tot zover het verhaal van een zwaar gefrustreerde lezer.

  Het wordt helemaal bijzonder wanneer je op de website kijkt van Waterbedrijf Groningen.

  De enige maatregel die Waterbedrijf Groningen klaarblijkelijk toepast nadat het drie jaar lang geen waterstanden heeft ontvangen, is dat ze het voorschotbedrag zullen aanpassen. Met geen woord wordt er gerept over een boete.

  xxx

  Wanneer dan een klant twee jaar lang geen meterstand doorgeeft, dan zou er in principe als je website raadpleegt, geen enkele consequentie zijn en die is er dus wel degelijk, want wanneer de lezer weigert om die boete te betalen, zal hij aanstaande maandag worden afgesloten van het water.

  Volgens de verslaggeefster van het Dagblad van het Noorden is de boete terecht en kan hij deze beter betalen. Hoe zij aan die wijsheid komt, wordt niet vermeld. “Drie maal op rij geen meterstand doorgeven is een boete van 112,50”.

  Dat zal dan wel in de Algemene Leveringsvoorwaarden van Waterbedrijf Groningen staan. Maar, ook na het doorspitten hiervan komen we geen boete tegen bij het niet inleveren van de meterstand.

  Wel wordt met een boete gedreigd in de volgende situatie:

  17 c. handelingen te verrichten of te doen verrichten, waardoor de omvang van de levering niet of niet juist kan worden vastgesteld

  Daar is geen sprake van want de lezer heeft geen enkele handeling verricht, behalve geprotesteerd tegen de opgelegde boete.

  Uiteindelijk na lang spitten en via de zoekmachines halen we boven water waar Waterbedrijf Groningen die boete heeft verstopt. Bij de tarieven voor 2017. Logisch toch?

  Daar staat ergens het volgende:

  Indien een verbruiker voor het derde achtereen¬ volgende jaar geen meterstand heeft doorgegeven en het bedrijf de verbruiker hier via een huisbezoek en/of brief vergeefs op heeft gewezen, wordt een boete van € 112,50 in rekening gebracht

  De boete die aan de lezer is opgelegd, is hoe dan ook onterecht omdat er geen sprake is van een derde achtereenvolgende jaar waar geen meterstand is doorgegeven.

  Wanneer Waterbedrijf desondanks toch op basis een onterechte boete iemand gaat afsluiten van water is natuurlijk misselijk, mede ook omdat hun klantenservice werkelijk beneden alle peil is.

  Mensen van het kastje naar de muur sturen, afschuifsystemen en mensen het gevoel geven dat ze tegen een muur lopen, is iets dat velen tegenwoordig meemaken en dat vooral bij instanties die een bepaalde machtspositie hebben.

  Vooral bij bedrijven die je echt kwaad kunnen berokkenen zoals de belastingdienst, gemeente of in dit geval een waterbedrijf dat hun machtspositie gebruikt om mensen zonder water te stellen.

  Dan misleidt Waterbedrijf Groningen haar klanten ook nog eens aan alle kanten door op haar website te doen voorkomen alsof er helemaal niets aan de hand is als je meerdere jaren geen waterstanden doorgeeft en vervolgens wordt er ook geen melding van gemaakt in de Algemene Voorwaarden. Alleen op een niet zichtbare obscure plek wordt het vermeld, waarvan ze mogen aannemen dat niemand dat leest.

  In het geval van deze man /mens is het helemaal erg, want de boete is volgens hen goed verborgen regels ook nog eens volkomen onterecht.

  Misschien zijn er mensen die vandaag wat tijd om handen hebben om Waterbedrijf Groningen te laten weten dat ze echt een aantal dingen snel moeten veranderen, om te beginnen het schrappen van die boete voor deze man/ mens en hem ter compensatie van alle ellende minimaal een jaar lang gratis water aanbieden.

  • Snel betalen Bernadette, ook al sta je volkomen in je recht. Want je krijgt in de provincie Groningen geen poot om op te staan. Ik heb jarenlang in de provincie Groningen gewoond en weet er alles van: overheidsbedrijven, justitie, politie, advocatuur, media, gezondheidszorg….werkelijk alles is daar zwaar crimineel en volkomen verziekt. Op alle sleutelposities zitten rasechte NSB-ers. Dat zit zo: direct na de “bevrijding” (de nieuwe amerikaanse bezetting dus) zijn daar heel veel NSB-ers naar toe gevlucht om aan detentie te ontkomen. Met succes! En de nazaten van die smerige kliek zwaaien daar nu al jaren de scepter. Ik kan maar één ding zeggen: ga zo gauw mogelijk weg uit die provincie. Hebben mijn vrouw en ik ook gedaan. Wel móéten doen: ik weet “te veel” (strafbare feiten begaan door de gemeente Groningen) en dan maken ze je kapot.

   Als ik ooit nog in mijn leven in de provincie Groningen kom dan is dat alleen om er heel vlug doorheen te rijden.

  • http://www.schuldinfo.nl/index.php?id=31&tx_ttnews%5Btt_news%5D=543&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1&cHash=cdf50e3dee

   Afsluiten water gaat zomaar niet

   Bron: André Moerman
   23/04/2017 09:03 uur
   Sinds 1 juni 2012 geldt een speciale regeling waarbij mensen met een schuld bij het waterbedrijf extra worden beschermd. Water behoort tot de eerste levensbehoefte en is noodzakelijk om gezond te kunnen leven. Bovendien hebben waterbedrijven een monopoliepositie. De regeling stelt een aantal extra voorwaarden waaraan het waterbedrijf moet voldoen om af te kunnen sluiten. Niet vrijblijvend, zo blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Amsterdam. De rechtbank wees een vordering tot onderbreking van de waterlevering af, omdat niet aan de regeling werd voldaan.

 5. Ik en veel mensen met mij denken bij een verjaardag, : Die heb ik weer binnen!
  Het is niet vanzelfsprekend er een jaar bij te krijgen.

  Van harte gefeliciteerd Rob!

  Laat de omgeving denken wat het wil , wees blij met alle ervaring en inzichten die je al hebt op kunnen doen. Fijn dat je er bent, verander wat je kunt veranderen , accepteer dat wat je niet kan veranderen maar vooral:

  Carpe Diem..

  Geniet!
  Dat er nog vele jaren mogen volgen.

 6. Allereerst van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag. Bij verschillende natuurvolkeren zoals de maya’s ben je als je 52 bent een “elder” en dat is een compliment. Je staat in hoog aanzien en wordt gewaardeerd en gerespecteerd om je wijsheid en levenservaring en het is de bedoeling dat die door de elders wordt uitgedragen. Jij hebt dus in feite al jaren wat te vieren. Het zou mooi zijn als er in de westerse wereld wat meer gebruik gemaakt zou worden van onze elders.

   • Als je 52 jaar bent hoor je bij de maya’s tot de “elders” de ouderen/ouderlingen. Je hebt dan een cyclus van 52 jaar doorlopen in de telling van de maya kalender en die naam is dan een eerbetoon voor de opgedane levenservaring.

 7. Wat te denken die onderhand 65j worden, kunnen pas met 66j en zoveel maanden met pensioen, niet uitmakend dat ze al of niet op zijn maar er in feite recht op hebben, laat nou net degene voor 50 geboren wel deze rechten hebben, mi een spagaat in Deze?

 8. Zo is het. Wij zijn de generatie die tussen wal en schip vallen. Wij mogen niet op tijd genieten van ons opgebouwde kredieten en we zijn te oud voor de arbeidsmarkt. Maar ons een overbrugging aanbieden ho maar. We leven gewoon in een k.t tijd waar de rijke schrapers elite ons beduvelen.

 9. Heel frustrerend dat jarig zijn. Vooral als je eigenlijk al met één been in het graf staat: alwéér een jaar korter te leven. En steeds vaker moet je de vliegen van je afslaan. Je gooit ’s avonds je kunstgebit en gehoorsetje in de hoek en dan wordt het pas echt gezellig. En overal liggen brillen zodat je met de éne bril de andere kunt vinden. Ook vies doen met elkaar is er niet meer bij….

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.