Ludiekvolle actie tegen het fossiele Shell

Vrijdagmiddag hebben acht activisten een succesvolle actie gevoerd door olie te drinken in witte gewaden in het Van Gogh museum als aanklacht tegen Shell als fossiele maatschappij. Zij zijn gearresteerd en afgevoerd door de politie.

De ‘performers’ dronken zwarte olie (biologische rietsuikermelasse), wat volgens de politie ‘vernieling aanrichtte’ doordat het op de grond terecht kwam. Zij smeerden zich ook met het goedje in. De actievoerders werden opgepakt vanwege lokaalvredebreuk. In 2016 hielden activisten een soortgelijke actie.

Het Nederlandse Fossil Free Culture vindt dat fossiele brandstofmaatschappijen de overgang naar duurzame energie tegenwerken en een verschrikkelijk track record hebben aan mensenrechten schendingen en milieuafbraak. Zij poetsen hun imago groen op door zich te verbinden met prestigieuze culturele instituten. Op deze manier krijgen ze respect en kunnen zij hun bedrijfsvoering ‘as usual’ voortzetten.

Onder het motto

Let’s get the Shell out of here!

voert Fossil Free Culture sinds vorig jaar actie tegen de Nederlands-Engelse oliegigant.

Volgens Fossil Free Culture heeft met name Shell zich al decennia lang gelieerd aan musea zoals Van Gogh Museum, Het Mauritshuis, Nemo Science Center, Het Concertgebouw en EYE Film Museum. Het Rijksmuseum wordt gesponsord door Aramco, de Saudische staatsoliemaatschappij.

De website van het Van Gogh museum zegt over Shell: “Sinds 2005 zijn Shell en het Van Gogh Museum Partners in Science. Shell stelt kennis en kunde van instrumentale analyse beschikbaar zodat nauwkeurige analyses kunnen worden gemaakt van de (verandering van) samenstelling van verfsoorten en gronderingen”

Fossil Free Culture is de Nederlandse tak van Fossilfundsfree,  een groeiend netwerk van een aantal kunst en culturele professionals en organisaties die weigeren fossiele brandstof bedrijven te promoten via hun werk. Dit komt doordat hun business modellen bijdragen aan klimaatverandering en schending van mensenrechten wereldwijd.” Tot nu toe zijn er geen musea in Nederland die het label ‘Oil Sponsorship Free’ voeren.

In Engeland en de VS hebben leden van de beweging ook al succes gehad. Met ludieke acties Liberate Tate in de Tate musea in Engeland werd BP gedwongen hun sponsorbemoeienis te stoppen. In de VS moest kolenbaron David Koch opstappen uit het bestuur van het New Yorkse Natural History Museum.

Wat opvalt is dat slechts een handvol activisten door ludiek en geweldloos te protesteren er in slagen maximale aandacht te krijgen. Deze manier van protest werkt echter alleen als de massa media hieraan aandacht willen besteden.

Rob Vellekoop, 13 mei 2017

9 Comments

 1. Eerst alle delta’s vervuilen en dan nog als een heilig voorbeeldig boontje gedragen?

 2. Politie arresteert!!!!
  De loopjongens van de corporaties….
  Beatrix, 51% aandeelhoudster van de Shell.
  Door daar te tanken, duw je nóg meer geld in d’r reet.

 3. Ons aller Nico van den Ham heeft jarenlang zijn uiterste best gedaan om de criminele “rechtspraak” in ons land bij onze volksvertegenwoordigers aan te kaarten. Zonder succes, de éne na de andere politicus maakte zich steeds snel uit de voeten. Ze zijn bang voor Nico’s terechte vragen:
  https://www.youtube.com/watch?v=gwtsR8Bpl1M

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.