Oorlogsdreiging niet groter: Europa geen nieuwe sancties

Sinds de G7-top van gisteren lijken er barsten te zitten in de samenwerking tussen de VS en Europa. Ondanks de aanmoediging van Engeland voelt de rest van de G7 (voorlopig) niets voor nieuwe sancties tegen Rusland. Dit land heeft zijn steun uitgesproken voor Damascus na de Amerikaanse raketaanval op een Syrische luchtmachtbasis (als vergelding voor een mogelijk Syrische gifgasaanval op burgers).

Tim Anderson, Australisch expert over Syrië komt tot een aantal verrassende conclusies.

In een interview met Sputnik zegt Dr. Tim Anderson, schrijver van het boek ‘The Dirty War on Syria’ dat de weigering van de G7 landen voor nieuwe sancties opmerkelijk is.

Volgens hem lijken de sancties voornamelijk een Amerikaans voorstel. Een van de strategische overwegingen van de Amerikaanse politiek is om te voorkomen dat Europa en Rusland een normale relatie met elkaar krijgen en om de Trans-Atlantische relatie met de VS in stand te houden. Hiermee controleert de VS Europese zaken. Het lijkt dat Europese en Amerikaanse belangen nu met elkaar botsen.

Er is een belangrijk verschil van opvatting tussen de VS (en Engeland) en Rusland. De Russen gaan ervan uit dat naar internationaal recht andere partijen niet kunnen beslissen over het leiderschap van een land, omdat het leiderschap wordt gesteund door de bevolking. Washington daarentegen vindt dat Syrië iets is om te grijpen vanuit een soort koopmansgeest.

Daarnaast is er volgens de professor het streven van de VS om het ‘Nieuwe Midden Oosten’ te domineren, vandaar dat het druk houdt op Rusland.

De Amerikaanse houding is erg onvoorstelbaar geworden. Enkele dagen voor de raketaanval zagen ze nog af van het plan om de toekomst van Syrië te beïnvloeden. Ze willen nu waarschijnlijk laten zien dat ze daadkrachtig zijn.

Het gevolg hiervan is echter wel dat aan Al-Qaeda gelieerde groepen moed geput hebben. Zij waren overal in Syrië terrein aan het verliezen. Aan het thuisfront heeft Trump enkele media achter zich gekregen.

De Engelse Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft geprobeerd zijn collega ministers uit onder andere Duitsland, Italië en Frankrijk tijdens de top voor nieuwe sancties tegen Rusland en Syrië te winnen. Dit na de chemische aanval op het door militanten bezette stadje Khan Shaykhun van afgelopen week. De Amerikanen vuurden 59 kruisraketten af op de Syrische luchtmachtbasis waarvan vliegtuigen de vermeende gifgasaanval zouden hebben uitgevoerd. Damascus en Moslou hebben de raketaanval veroordeeld als een schending van internationaal recht.

Ondertussen bezoekt Minister van Buitenlandse Zaken Tillerson Moskou.

“We kunnen dit (red. gifgasaanval) niet nogmaals laten gebeuren”, zei Tillerson. “We willen het lijden van de Syrische bevolking verlichten. Rusland kan daarin een belangrijke rol spelen.”

Poetin heeft laten weten dat hij niets ziet in het afstand nemen van Syrië en verwees daarbij naar de gifgasaanval van Homs in 2013 waar ook direct Syrië als schuldige werd aangewezen. Toen beweerden Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Israël en Syrische oppositiegroepen dat het Syrische leger herhaalde malen chemische wapens heeft gebruikt, waarschijnlijk het zenuwgas sarin. Maar er was geen „sluitend” bewijs, zoals bodemmonsters, dat chemische wapens zijn gebruikt. En zelfs met dat bewijs staat nog niet onomstotelijk vast wie het heeft ingezet.

Dit is de zoveelste keer dat een gewapend conflict tussen Rusland en de VS wordt voorkomen door Poetin. De NAVO breidt zich uit steeds meer naar de Russische grens met als laatste lid Montenegro. De Amerikanen breiden hun troepenmacht uit in Europa. Oekraïne komt steeds meer binnen de invloedssfeer van de VS en van de NAVO. Een incident tussen Rusland en de VS op het slagveld van Syrië komt steeds dichterbij. Gelukkig laat Poetin zich niet uitdagen en uit zijn tent lokken. Voorlopig manoeuvreert hij behoedzaam door het mijnenveld van politieke intriges en trapt hij niet in de val die Wereldoorlog III heet.

Rob Vellekoop, 12 april 2017

10 Comments

 1. Zouden ze het inzien dat ze in eigen boezem moeten kijken of is het weeral schone schijn ze willen het dualiteit spel nog niet inzien yin qang het slechte heeft iets goed zolang het goede alleen schijnvertoon is moeten ze nog leren niets voor niets de sterke Indiaan hebben ze vermurmt zolang er nog goed is in slecht hebben ze geen basis zoveel onderwijs en dat snappen ze nog niet

 2. Zouden ze het inzien dat ze in eigen boezem moeten kijken of is het weeral schone schijn ze willen het dualiteit spel nog niet inzien yin qang het slechte heeft iets goed zolang het goede alleen schijnvertoon is moeten ze nog leren niets voor niets de sterke Indiaan hebben ze vermurmt zolang er nog goed is in slecht hebben ze geen basis

 3. De zinnen: ”als vergelding voor een mogelijk Syrische gifgasaanval op burgers” en ”Dit na de chemische aanval op het door militanten bezette stadje Khan Shaykhun van afgelopen week” dienen m.i. genuanceerd te worden.

  Syrië heeft eerder om een VS aanval te voorkomen al haar chemische wapens vernietigd. Het land heeft zich opengesteld voor inspectie hiervoor. Zonder tegenbewijs moeten we ook aannemen dat die giftroep is vernietigd.

  Ook zal ieder weldenkend mens beseffen dat Syrië, dat in feite de oorlog al gewonnen heeft, niet zo gek zal zijn om toch gifgas te gebruiken met alle gevolgen vandien.

  Rusland stelde gelijk dat er een opslagdepot van de terroristen (die er niet voor schromen het te gebruiken) is geraakt. Rusland eiste gelijk een onpartijdig onderzoek. De VS wilde dat voorkomen door te bombarderen. Zou mogelijk het Amerikaanse handelsmerk gevonden kunnen worden? (Handelsmerk betekend uiteraard: de samenstelling)

 4. De Bildenberg-groep Sloper,
  De Sloper,
  Hier in Nederland worden op diverse plaatsen vaten met chemisch afval gedumpt..en of achter gelaten in een oude vrachtwagens die geen dienst en nut meer hebben voor die gasten.
  Dit doet men nou precies het zelfde als in wat er in Syrië gebeurd en nog veel meer gaat gebeuren…zodat er weer heerlijk er op los gebombardeert kan worden door de USA….er zijn namelijke ik weet niet hoeveel ton…men spreekt over 13 ton chemische troep spoorloos verdwenen in Syrië in 2013.
  Ik kan ook met foto’tje gaan staan blere!!!en dan spreek ik over kindertje van West-Jemen die op grote schaal vermoord zijn door Saoedi-Arabië met wapens van de USA…EN OOK DAAR ZIJN CHEMISCHE WAPENS GEBRUIKT.alleen wordt dat opzettelijk verzwegen.
  Maar het bizarre van het hele verhaal is….wat er allemaal gebeurdt daar in Syrië daar krijgen de Russische bevolking de schuld van.
  Maar wat doen de Turken en de Israëliërs met HUN vliegtuigjes in Syrië???
  met namen bij Damascus???…O….dat zal Poetin wel geweest zijn.
  Er zijn op de wereld nog…3..communistische landen die NOG NIET naar de pijpen dansen van de Amerikanen!
  Het communisme daar moet de Amerikaan van poepen!!
  Alles wat de Amerikaan gebracht en gedaan heeft is..cq was altijd perfect??..toch?
  Vroeger had je her ijzeren-gordijn..alles wat daar achter was dat was slecht…dat werdt ons toen wijsgemaakt door de perfecte mensjes(ambtenaren).
  Europa…hoe groot moet Europa nog worden…hoeveel landjes moeten er nog bij komen….Europa’tje wordt letterlijk en figuurlijk mis/gebruikt door de Amerikanen om zo de heerschappij te kunnen krijgen over de gehele wereld..en dat is al vanaf 1954 aan de gang.
  Mensen worden willens en wetens tegen elkaar opgezet zodat er een brandhaart er biij komt.
  De slogen van de Amerikanen zijn….de koude oorlog hebben wij gewonnen…..nu woeden er overal warme oorlogen en daar zorgen wij dan wel weer voor….dat is niet Poetin maar de Amerikaan!..dat is en blijft her as van her kwaad!
  Ik dank U!

 5. De oorlogsdreiging mag er dan niet groter op zijn geworden maar is er wel degelijk. Dat de DAX desondanks een hoge notering laat zien toont aan dat ons door de VS opgelegde monetaire en daarmee samenhangende economische systeem al helemaal uit het roer is gelopen. De Dollar-Euro-Pond-zône kan voortaan alleen nog maar overleven door gappen bij militair zwakkere landen. Het zijn de zogeheten “vredesmissies” (economische aanvalsoorlogen) waar voorlopig geen einde aan zal komen.

  Het kapitalisme is aan het moorden en gappen geslagen. Met dank aan het makkelijk voor de gek te houden want diep onnozele electoraat.

 6. Boris en Donald zijn het blijkbaar blind met elkaar eens, net als met blair in de irakgate?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.