De echte oorlog woedt in ons hoofd

De werkelijke oorlog woedt niet tussen de machtselite en de bevolking, of tussen Oost en West, tussen de VS en Rusland. Het grootste conflict aller tijden woedt in ons hoofd. Het is die innerlijke strijd die al zoveel ellende, oorlogen en geweld heeft veroorzaakt en niet uitgewoed raakt.

Door steeds naar elkaar te wijzen, naar de elite of naar de bevolking of naar rechts of links leggen we schuld buiten onszelf en hoeven we niet de muizenissen in ons eigen hoofd te bestuderen. Dit geeft ons een excuus om niet bij ons zelf stil te staan. Daardoor hoeven we niet te kijken naar onze pijn die onze negatieve reacties op onze omgeving veroorzaken.

Iedere dag opnieuw wordt ieder mens geconfronteerd met omstandigheden of gebeurtenissen. De meeste zal hij of zij aanvaarden of accepteren, enkele niet. Deze zal hij bestrijden, hij zal er tegen in verzet gaan. Op zich is dat niet verkeerd. Deze ongewenste gebeurtenis roept echter negatieve emoties op als boosheid, verdriet, wantrouwen, of angstgevoelens. Dat zijn de kenmerken van de innerlijke oorlog die in onze bovenkamers door ons wordt gevoerd. Door die negatieve gevoelens zijn we in staat om lelijk te doen tegen onze medemens, die in feite helemaal buiten onze innerlijke oorlog staat. Wij hebben daar een conflict, wij zijn boos of bang. Dat is ons probleem. Het is zeker niet het probleem van onze buurman of collega of partner. Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen gevoelens. Deze moet hij zelf oplossen, dat kan een ander niet voor hem doen.

En hoe zit het dan met de boosheid van een ander, die dit botviert op jou? De verleiding is groot om iemand ook uit te schelden wanneer hij jou uitscheldt. Of te vervloeken als als hij dat jou doet. De verleiding is groot om het oeroude en domme ‘oog om oog, tand om tand’ principe toe te passen. Maar we moeten ondertussen toch geleerd hebben dat dit niets oplevert. Daardoor blijft de geschiedenis zich herhalen, omdat we niet bereid zijn te leren van onze fouten en deze blijven overdoen.

Lees Facebook of Twitter eens met andere ogen. Kijk eens naar de voortdurende conflicten die daar tussen ‘users’ plaatsvinden. Het is een groot battlefield. Er wordt gescholden en veroordeeld. Ook hier geldt dat al deze conflicten niets met de berichten van anderen te maken hebben. Je stoort je bijvoorbeeld aan een bericht van iemand en reageert hier nijdig op. Waarom zou je nijdig op het bericht van een ander reageren? Het is jouw conflict, dat zich afspeelt in jouw hoofd! Hou het daar. Natuurlijk kan je het met elkaar oneens zijn, maar is het dan echt nodig elkaar uit te schelden, te beledigen of zwart te maken? Nee, natuurlijk niet, dan leg je jouw eigen pijn op een ander, terwijl jij eerst jouw innerlijke conflict moet oplossen. Doe je dit dan zal je heel anders, vreedzaam dus, op een ander reageren.

De oplossing dus van al deze innerlijke conflicten is deze zelf op te lossen en te houden waar deze zich afspelen: in je hoofd. Stel je eens voor dat 7 miljard mensen, van straatarm tot superrijk hun interne problemen niet meer uiten naar anderen of hun omgeving. Vanaf dat moment is er VREDE op aarde. Vanaf dat moment zijn er geen conflicten meer tussen mensen.

Meer dan vijftien jaar lang ben ik bezig met een methode om dit innerlijke conflict op te lossen, op de plek waar deze thuishoort: in mijn eigen hoofd. Ik durf te beweren dat ik een werkende eenvoudige methode heb waarmee iedereen zichzelf kan helpen. Deze methode ga ik verspreiden. Daarvoor komen in de maand mei twee boeken uit. Het ene is een algemeen boek bedoeld voor iedereen die daarin interesse heeft. Het tweede is gericht op hulpverleners, om zich te bekwamen in het opruimen van de eigen muizenissen zodat ze hun cliënten nog beter kunnen helpen.

Rob Vellekoop, 18 maart 2017

49 Comments

 1. Ja Rob alles zit in het hoofd de schedelpaats golgota om op te stijgen laten we elke dualiteit achter want er is niets voor niks media laten na gebeurtenissen alleen maar solidariteit en samenhorigheid zien waardoor er niet meer naar de echte oorzaken wordt gekeken of verwezen want dan moeten ze in eigen boezem kijken en herkennen dat ze waarheden achterhouden waardoor het snel kan veranderen ze preferen volkomen goed bezig te zijn het is jaren aan de gang maar het blijft hetzelfde geen oplossing onderwijs posetievetijd met een dik masker waardoor we in de mis zitten

 2. Goed vele handen maken werk licht als ze samenwerken maar als er niets aan de basis principes gedaan wordt blijf het mensen tegen elkaar uitspelen en blijven we onnodig vervuilen

 3. Men kan alleen positief blijven als je slaap en bewustzijn verdraait met leugens zonder medeleven ( zo positief is dat ook niet) als je bewust wordt zie je de dingen hoe ze echt zijn wraakroepend onderdrukking en word je in een ijskoude wereld wakker waar ze spreken van een warme samenleving waar ze alles zeggen en niets zeggen maar de code is gebroken met de verkeerde geest (gedachte) ben je horende doof en ziende blind en wil men het niet inzien dat men aan de basis moet beginnen als je de basis onvoorwaardelijk begrijpt dan is er vrijheid vrede als de muizenissen leugens weg zijn en het systeem zo maken dat iedereen kan lachen en niet mensen failliet laten gaan om andere te laten verdienen

 4. Prachtig gezegd Rob ben al 7 jaar mijn woede aant beheersen en het lukt nu al vrij goed en minder aphatis tips ook niet moeilijk als ik vele belagers heb weggejaagd en hun heb overladen met waarheid met de voeten op de grond nu blijven ze weg zolang ze het niet willen inzien ze moeten hun fouten herkennen als je niet van u afbijt blijven ze u lastigvallen met leugens ma met mij niet dan blijven ze maar weg ze willen me niet kwaad zien en ik ben de kalmte zelf als er niemand meer is om tegen te vechten juist die in het hoofd en dat kun je u het gemakkelijk maken met vrije gedachten sommigen bestelen u als je niet wakker bent laat u niet doen zet ze op hun plaats we zijn allen een maar we eten van de kennis verdraaide waarheid goed zo Rob om de waarheid naar boven te halen de eersten zullen de laatsten zijn en de leugens zijn al heel lang eerste ik kijk uit naar je snelcursus bi

 5. De echte oorlog woedt in ons hoofd, de echte oorlog woedt niet in ons hoofd maar in de landen waarde bommen daadwerkelijk vallen.

  Er is wel iets gaande in ons hoofd.
  Een besef, dit besef moet nog lijn krijgen.
  Dat waar wij inzitten hebben wij daar schuld aan door ons handelen?
  wellicht direct of indirect.
  Is het zinvol om facebook ruzies met de oorlog in de wereld en het elitaire handelen te vergelijken.
  Niet in die zin. Niet direct.
  Het is wel zo dat de elite trollen ingezet heeft om mensen uit hun creatieve denken te halen middels ruzie op internet. Dit is algemeen bekend.
  Men zou dit kunnen beseffen en het laten voor wat het is.
  Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.
  Daar kunnen we wat leren.
  Engelen bestaan maar dat zijn wij geen van allen.

  Terug naar het besef,
  We zijn met behulp van internet veel te weten gekomen in relatief zeer kort tijdsbestek. Veel afschuwelijke feiten komen dagelijks voorbij.
  Wat doet dit met een mens, rob noemt het muizenissen, men kan het ook trauma noemen.
  De mens is niet gemaakt om lang stress te ervaren.
  Dan gaan we stuk.
  Dus de awakening die we ervaren, heeft fysieke en psychologische gevolgen. Deze zijn gelukkig wel te overkomen en we komen er vaak sterker uit omdat we weten dat we de leugen achter ons hebben gelaten.

  De emotie die gepaard gaat met de ontvangen kennis is er een van fases.
  Ontkenning
  boosheid
  onderhandelen
  depressie
  en vervolgens acceptatie.

  Dit is een geheel menselijk en wenselijke volgorde van de psyche om met een situatie in het reine te komen.
  https://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCbler-Ross_model
  Het is wijs om deze emotie gewoon zijn weg te laten vinden bij de getroffen persoon.
  In conflict situaties geldt hetzelfde, gewoon laten uitten tot het leeg loopt. Tot de rust wederkeert en men zelf om een oplossing vraagt: Wat nu?
  De gevoelens hebben een doel, zij zijn niet overbodig en normaal gesproken geen gevaar.
  Op internet zit men vaak anoniem en zegt men dingen die ze in het echte leven nooit zo zouden uiten. Anonimiteit is een veilige uitlaatklep voor rauwe emotie. Zij die op facebook of hier een comment plaatsen denken er over het algemeen niet lang over na, soms niet eens maar uiten ze meteen hun gevoel, of hun inzichten.
  Heel eerlijk dus.
  Rauwe emotie,het verwoorden ervan is dus eigenlijk oke. We zullen het vaak niet met elkaar eens zijn en ook dat is oke. ook al is het er een van zelfzuchtigheid. We zijn mens. En de mens heeft fasen van ontwikkeling toch.
  Bij een boosheid zal de ervaren emotie kennert, de boosheid kunnen HER kennen. Vaak is het eigenlijk geen aanval maar een uiting van onvrede verkeerd getunneld.
  Is dat erg moet dat verandert?
  Ik vind van niet. Het hoort erbij.

  Echte trollen of haatzaaiers kun je bannen of negeren.

  Gewone mensen hebben wisselende stemmingen. Eureka, anders werd het saai!

  Als je zou vragen “hoe was je dag?”, komt er vaak het echte verhaal naar boven.

  De boosheid is een lichamelijke barometer. Een eerlijke ook nog.
  Waar we vanzelfsprekend, en gelukkig, niet in het hoofd van een ander kunnen kijken, laat boosheid aan ons zien hoe het met jezelf of een ander die de boosheid uit zien hoe het met de persoon gesteld is.
  Wat ik al stelde, men voelt aan waar die boosheid vandaan komt.
  Wellicht gewoon een rotdag wat vaak voortkomt uit niet gekregen behoeften of erkenning, teleurstelling of iets wat men niet krijgt zijn de wat “lagere” uitingen. Echter “intelligentere” uitingen van boosheid zijn er wel degelijk en zijn imo nu best veel te lezen.

  Boosheid door het niet krijgen van liefde, erkenning van het zijn, voeding, gevoel van veiligheid, verlies van het zelf of bestaansrecht, is er een die uit een hogere laag voortkomt.

  Een basis principe benodigd voor elk mens wordt de ziel onthouden.

  Dit is een boosheid die uit een hogere laag komt een om te strijden voor een groter doel, bijvoorbeeld het basisinkomen om maar even een voorbeeld te noemen.
  Piramide van Maslov is erop gebaseerd.

  Men kan vanuit dit besef waar komt de boosheid vandaan komt, de situatie veranderen. Stappen gaan nemen. Men mag erkenning geven door de boosheid dat de situatie moet veranderen.

  Dit is wel begonnen door de “muizenissen” in het hoofd.

  “If a man meets with injustice, it is not required
  that he shall not be roused to meet it?”

  Henry Ward Beecher

  Ik denk dat het beeld wat jij schetst rob uitgaat van het negatieve in de rauwe emotie, terwijl die emotie net zo goed een schat aan waarde heeft in de schakering van alle emoties.

  Het geeft een overschrijding van een respectvolle grens aan, veelal door de buitenwereld gemaakt zoals de regeringen en elite.

  Wat je dan niet moet doen is de woede inperken en negeren, dan wordt de woede een monster. En kan het vormen aannemen waar we spijt van krijgen.

  Ik kan nog wel even doorgaan maar hopelijk is de boodschap zo duidelijk.
  Ik gun een ieder de tijd om zijn rauwe emotie te kunnen verwoorden, hopelijk laat het zien aan de omgeving en de persoon waar het misgaat, idd moet er daarna een stap teruggenomen worden voor evaluatie en de oplossing, echter eerst zal de emotie de waarheid moeten vertellen en de leugen achter zich moeten laten.

  Dat wat je voelt is altijd waar.

  Ach ja…soms zou je willen toveren Rob..

  https://www.youtube.com/watch?v=QObZCmp46eY

  Echter de wereld is er ook om in te leren.
  Wat het weer prachtig maakt.
  De oorlog woedt niet in ons hoofd, het is de awakening die roept:

  Ik ben er!

  Het wachten is op;

  En nu?

  En daar is geduld wel een toverwoord.

  • Ik heb jouw tekst gelezen en in de 27e regel komt een woord voor wat in mijn taal niet ken maar vertaald zou dat, ontwaken, betekenen,
   Toch is het woord wat je gebruikt ontleend van slapen en wandelen. Krijg je slawakening.
   Dat is de staat waar veel mensen in verkeren. Zombies!
   Door klote vreten, fluor, straling en nos-propaganda en overlevingsstress reclame en goedgelovigheid, dus conformisme!
   Zombiefilms laten zien hoe je afrekenen moet met deze halfdoden.
   P.S. Ben jij niet dezelfde Spring als destijds reagant bij Argusoog?

   • Neen, geen argusoog nooit geweest. 🙂

    Ik zie het gelukkig niet half zo somber als jij Rob.
    Slawakening is toch al onderweg naar wakker worden. Het glas is dan bij mij echt half vol.

    • Vertel mij hoe het zit als ik sinds 2003 toen ik mijn eerste computer aanschafte en toen al las, ‘mensen worden langzaam wakker’, ik nog steeds het gevoel heb dat dat proces zo tergend langzaam verloopt, dat ik het idee heb de schotse mars te lopen. Twee stappen vooruit één terug en soms ook twee achteruit.
     Het had allang veel anders kunnen en moeten zijn.
     Mochten de uitslagen van de verkiezingen kloppen, en daar begin ik steeds meer aan te twijfelen, dan weet je toch in een klap hoe het dan zit met ‘het bewustzijn’ in NL!iest
     Ik kan daar heel triest van worden.
     Vandaar dat ik al tijden denk aan een tweedeling in de samenleving omdat we helemaal niet ‘allen één’ zijn.
     Er zijn mensen die het snappen en ernaar handelen, en er zijn mensen die schijt hebben aan een ander en alleen voor hun zelf bezig zijn. Dat tuig vind je bij de VVD.
     Is dat somber? Of een realistische voorstelling van zaken?

     • De VVD is niet de wereld.
      De VVD is onderdeel van de elite / multinationals.
      Mensen die rijk zijn en gevoelsarmen stemmen erop.
      Ik ken rijke mensen die er helemaal niets van moeten hebben.
      Hou je wereld breder dan de wereld die het internet je laat zien beste Rob v z.
      De web wereld is er om ons te doen geloven dat de mensen slecht zijn.
      Kijk om je heen, maak contact, ga discussie aan, en er word je anders getoond.
      Leg ze stukje voor stukje uit hoe het zit, men zal erover nadenken. Het zaadje planten is al wat we kunnen doen.
      Je kan een dorstig paard naar water leiden, drinken doet ie zelf.
      Good versus Evil Rob daar gaat het om, The One Game.
      Besef en inzicht hebben we gedeeltelijk in de hand door het delen en begrijpelijk maken van oorzaken men vergeet vaak de gevolgen te benoemen. Ik merk dat de groep die vooruit kan kijken erg klein is. Wellicht helpt het.

      Je hebt een sombere kijk op realistische voorstelling van zaken, je vergeet echter een ding:

      De mens zit vol verassingen.
      Wat de toekomst brengt, we gaan het zien.

      Vergeet vandaag niet te leven in het nu.

      Today is called the Present.
      Veel wakkeren gaan bij de pakken neerzitten terwijl ze het kadootje “the Present” vergeten uit te pakken.
      We doen wat we kunnen als er iets gedaan kan worden. Het leven gaat ondertussen gewoon door, en er mag gelachen worden.

 6. Ik snap trouwens sowieso geen snars van de mensen. Ikzelf ben natuurlijk niet gelovig (het tegenovergestelde van “weten” is niet “niet weten” maar gelòven) maar vind het toch heel belangrijk om samen een beetje door één deur te kunnen gezien het feit dat we allemaal maar één keer op deze wereld zijn. En daar leef ik ook naar. Ik kan en wil niet anders. Maar nee hoor: het is in het alledaagse kontakt al gauw een nauwlijks verholen “wat kan ik beter aan jou worden”. Vele eeuwen van oorlog en bloedvergieten en ’s zondags de goede god bedanken voor al dat moois. De één brult allah akbar, de ander jankt oh my god. In china hebben ze het rode boekje, in Europa hebben ze het zwarte boekje.
  Knettergek.

 7. Beste Rob, In deze technocratische neoliberale wereld is het voor een vakman of vrouw moeilijk om het beroep met liefde uit te voeren nu alles om schaalvergroting en winstmaximalisatie gaat. Ben nu bezig in het boek “kunnen we praten” van Joris Luyendijk.

 8. Soldaten voeren geen oorlog omdat er “een conflict in hun hoofd woedt” maar omdat ze er netjes voor betaald worden.

  • Wie stuurt hen aan en waarom stuurt deze persoon of personen hen richting oorlogshel?
   Wat denk je dat het gevolg is van mensen die anderen ombrengen? Wat doet dit met hun psyche? Een mens is meer dan een geldautomaat.

   • We mogen er ook voorzichtig een link mee leggen ,
    waarom mensen onderling elkaar niet echt meer kunnen begrijpen ,
    wat doen die chemicaliën in de lucht ruimte ,
    waar ze de mensheid , het voedsel op de akkers mee besproeien?
    Wat zijn de effecten op de fauna / dieren ?
    Wat heeft dat voor een effect op ons Brein en lichamelijke gezondheid ?
    Velen lijden aan een psychische Burn out .
    Chemtrails in werking met H.A.A.R.P

    http://www.haarp.net/mindcontrol.htm

    http://www.aboutthesky.com/weather-modification

    Laten we elkaar blijven aanvoelen van Hart tot Hart .

    • De link tussen het innerlijke conflict en klimaat/weersbeinvloeding ontgaat me een beetje. Maar goed. als je er van uitgaat dat alles eerst in ons brein ontstaat voordat we er mee aan het werk gaan, dan ben ik weer mee.

   • Ik zou me inderdaad een stuk prettiger voelen als de mensen mij niet om de haverklap als een pin-automaat zouden zien. Het is mèt en dóór het gebrek aan kwaliteit van het geld waarmee ze de mensen kapot maken. Dat “zieke” geld is ook onze “zieke” wets-inrichting:

    Mijn hond staat boven de wet. Als ze steelt of iemand bijt -doet ze niet hoor, het is een lieverd!- kan ze niet strafrechtelijk worden vervolgd. En waarom niet? Omdat ze zelf geen geld nodig heeft om te leven. En daarom is ze vrij. Daar kunnen wij niet aan tippen!

   • Ter Herinnering.

    NIEMAND bezit deze Aardbol.

    Native Indians message ;

    No one owns the Water
    No one owns the Land
    No one owns the Oceans
    No one owns the Sand
    These are given by our Mother Earth
    The Planet provides for free

 9. na een rondje nationale en internationale kranten vol met leed en agressie .. hier de oorlog in ons hoofd op weg naar de alles accepterende smile.
  de echte oorlogen zitten niet in ons hoofd die worden ordinair door machtswellust en winstbejag gemaakt en jaaaa door de ELITE… u weet wel dat misselijke kleine groepje dat met satanisch genoegen aan de touwtjes trekt oorlog betekent winst op een paar bekende frontfiguren na blijven ze altijd lekker anoniem buiten schot.. al eeuwen.
  vrede in het hoofd komt er als mensen minder angst en zorgen hebben over hun bestaan er een rechtvaardige sociale samenleving komt maar ja dat kost de top weer geld dus utopia.
  zie je het voor je onze Bilderberg Rutte krijgt na het lezen van deze boekjes een epifany…. hij haast zich naar het spreekgestoelte in de tweede kamer doet huilend boete over zijn achterliggende gedrag en introduceert de nieuwe VVD slogan GELD MOET ALS JE ER MAAR WAT GOEDS MEE DOET… applaus van de afgevaardigden en jaaa daar komt het…. stralende Rutte kondigt de afschaffing van het eigenrisico aan wat heet hij is in een dolle blije bui de uitkeringen gaan omhoog zodat er geen armoede meer is.
  het volk juichend door de straten veilig geen honger een dak boven het hoofd….
  de enige oorlog in de koppies is dan slechts een slecht humeur verkeerde been uit bed gemopper.
  heel veel boosheid(gewone boosheid en daar is niks mis mee) komt voort uit verdriet gebrek aan liefde en miskenning…. beste medicijn luisteren troost en een knuffel.
  hoe moet je met een vredige smile lopen in deze tijd waar onrecht zegevierd je bestaan niet zeker is waar zorg vervalt.. je eigen broek maar zien op te houden zoals de huidige Rutte dat benoemd we leven niet in luilekkerland…tja dat kun je zeggen met zijn inkomen.
  wat moeten de aankomende slachtoffers van zijn beleid straks met het boekje als ze de huur niet kunnen betalen en op straat gezet worden zonder enige opvang..
  mijn hoofd is rustig mijn hart diep bedroefd ik vrees helaas dat er een flink stuk boosheid nodig zal zijn om dit te keren, de andere wang ophouden heeft niets gebracht dat doen we al te lang en gezien de stembus uitslag hebben we kennelijk helaas een hoop masochisten in dit land.
  des al niet te min… boekjes kunnen een wegwijzer zijn en elke ziel die inzicht verwerft doet de goede kant groeien

  • Ik: Waarom handelt de elite op deze manier? Wat gaat er om in hun hoofden denk je?

   Jij:”Vrede in het hoofd komt er als mensen minder angst en zorgen hebben over hun bestaan er een rechtvaardige sociale samenleving komt maar ja dat kost de top weer geld dus utopia”
   Ik: Angst en zorgen over het bestaan kunnen realistische angsten zijn, maar spelen zich nog steeds af in ons hoofd. Hier bepalen we op welke manier we met de omstandigheden omgaan. Op de meeste omstandigheden hebben we geen invloed.

   Jij:”zie je het voor je onze Bilderberg Rutte krijgt na het lezen van deze boekjes een epifany…. hij haast zich naar het spreekgestoelte in de tweede kamer doet huilend boete over zijn achterliggende gedrag en introduceert de nieuwe VVD slogan GELD MOET ALS JE ER MAAR WAT GOEDS MEE DOET… applaus van de afgevaardigden en jaaa daar komt het…. stralende Rutte kondigt de afschaffing van het eigenrisico aan wat heet hij is in een dolle blije bui de uitkeringen gaan omhoog zodat er geen armoede meer is.”
   Ik: Rutte heeft net als jij en ik een hoofd vol muizenissen. Daarin spelen zich allerlei persoonlijke conflicten af. Zijn gedrag is een reactie op wat zich in Ruttes hoofd afspeelt. Daar handelt hij naar. Als hij meedogenloos is of misschien weinig of geen inlevingsvermogen heeft, is dat een verklaring voor zijn uitspraken over armoede en zijn hulpbehoevende medemens.
   Het valt me op dat je je fantasie de vrije loop laat, bij het idee dat Rutte ineens menslievend zou worden.

   Jij:”het volk juichend door de straten veilig geen honger een dak boven het hoofd….
   de enige oorlog in de koppies is dan slechts een slecht humeur verkeerde been uit bed gemopper.”
   Ik: Onderschrijf je het of doe je als of? Blijkbaar is dat iets wat zich in jouw hoofd afspeelt. Het lijkt op twijfel, maar wat er precies in jouw hoofd gaande is kan jij misschien ons beter zelf vertellen.

   Jij:”heel veel boosheid(gewone boosheid en daar is niks mis mee) komt voort uit verdriet gebrek aan liefde en miskenning…. beste medicijn luisteren troost en een knuffel.”
   Ik: Jij gaat er van uit dat je boos wordt door gebrek aan liefde en miskenning van anderen. Dat is nu juist de kneep van mijn hele verhaal. Sta er eens bij stil, dat jij boos wordt omdat je geen liefde krijgt. Wat betekent dit? Nou, in de eerste plaats dat je je zin niet krijgt. Jij eist liefde van iemand en die ander zegt ‘ik heb nu geen zin om jou dat te geven’. Dus jij wordt om die reden boos! Dat is dezelfde reactie die een regeringsleider geeft, maar dan in de vorm van geweld, als zijn buurland hem niet het respect geeft wat hij van hem eist. Dan stuurt hij aan op een oorlog als vergelding. Zie je dat daar al de basis van een oorlog kan liggen, in de manier waarop jij omgaat met het gemis aan liefde? Dat is de muizenis in jouw hoofd. Als je deze oplost, dan stel je de eis van liefde niet meer aan een ander en komt er op dit punt vrede in jouw hoofd. Dan kan je in vrede leven met je buurman. Het feit dat jij liefde te kort komt, verleg ej in feite naar een ander. Anders gezegd: jouw innerlijke oorlog uit je in een onredelijke eis naar een ander.

   Jij:”hoe moet je met een vredige smile lopen in deze tijd waar onrecht zegevierd je bestaan niet zeker is waar zorg vervalt”
   Ik:In de eerste plaats: je moet niks. Dat is heel belangrijk, niemand legt jou op met een vredige smile rond te lopen. Die keuze maak je zelf. Onrecht kan zegevieren, zeker. Maar jij hebt de keuze op welke manier jij op onrecht reageert. Je kunt ongelofelijk boos worden over het onrecht. Of je kunt eerst proberen vrede in je hoofd te krijgen en daarna te bekijken wat je er nog aan wil doen. Dat is al een hele andere uitgangspositie, een uitgangspositie zonder wraakzucht of pijn. Daarna zal je niet de neiging hebben om je pijn af te reageren. Vanuit pijn zullen mensen meestal gewelddadig optreden (wat op zich weer geweld als tegenreactie oplevert)

   Jij:”wat moeten de aankomende slachtoffers van zijn beleid straks met het boekje als ze de huur niet kunnen betalen en op straat gezet worden zonder enige opvang”
   Ik: Mensen die de innerlijke oorlog in hun hoofd wegwerken zonder dit op anderen af te reageren, zijn geestelijk bezig. Dat levert in eerste instantie dus gaan brood op de plank op. Deze mensen hebben echter nog steeds een keuze: hun boosheid of verdriet uiten of eerst deze oorlog in het hoofd blussen en daarna bekijken hoe met een onrechtvaardige situatie om te gaan. Het verschil is geweld, agressie en negativiteit waarmee niemand kan winnen.

   Jij:”mijn hoofd is rustig mijn hart diep bedroefd ik vrees helaas dat er een flink stuk boosheid nodig zal zijn om dit te keren, de andere wang ophouden heeft niets gebracht dat doen we al te lang en gezien de stembus uitslag hebben we kennelijk helaas een hoop masochisten in dit land.”
   Ik: Beste Ollie, boosheid is helemaal niet nodig. We hebben geen boosheid nodig als inspiratie en motivatiebron. Boosheid doet ons handelen alsof we in een mist staan. We slaan meestal blind om ons heen en zien niet welke schade we anderen berokkenen. Zorg eerst dat de mist van boosheid optrekt, werk het innerlijke conflict weg, en kijk dan welke situatie er is. Je kunt dan veel beter handelen, veel rationeler en vreedzamer en vooral veel krachtiger.
   Werken aan je innerlijke oorlog betekent niet dat je daarna niet in actie komt. We hebben helemaal geen razernij of boosheid nodig om dingen in de wereld te veranderen. Maar we moeten toch zo langzamerhand hebben geleerd dat geweld en agressie niets opleveren. We keren niet ‘de andere wang’ toe. We doen in de praktijk helemaal niets. Veel mensen reageren niet meer en zijn gevangen in hun eigen hoofd, waar afgunst, ontzetting en verslagenheid heerst. Dat kan ons ook treffen: apathie, dan zitten we vast in het innerlijke conflict en komen niet in actie. Kortom eerst vrede in je bovenkamer brengen en dan verder.

   Jij:”des al niet te min… boekjes kunnen een wegwijzer zijn en elke ziel die inzicht verwerft doet de goede kant groeien”
   Ik: Dank je.

   • Beste ROb er is een hemelsbreed verschil in boosheid die opserveert en reflecteert en rauwe aggressie niks mis met emoties hoor alleen met de manier hoe dat gehanteerd wordt.
    Heeft alles te maken met de rijpheid dus ervarenheid van de
    ziel.tja dat is een ander hoofdstuk in de menselimke evolutie.
    Hebzucht geld en goederen aggressie horen bij de nog onervaren ziel die heeft nog geen wijsheid en compaasie dat komt door ervaring van het hele scala aan emoties.
    Ergo emoties rUw of verfijnd zijn eigen aan de mens we moeten daar de balans in vinden.
    Dus idd jouw boekje misschien als wegwijzer of een warm mens tot mens gesprek waar dat kan de wijzere en rijpere onder ons hebben hier een taak geven van inzicht en milde levenslessen.
    Alles rauw en doordacnt hoort daar bij. gezien de enorme aantallen mensen en de evengrote verschillen in spirituele ontwikkeling duurt het nog wel even voordat het bestaan rimpelloos is. Misschien wordt dat zelfs wel saai. En jazeker ik heb mijn teleurstellingen verdrietjes dat zo een mooie planeet in deze chaos zit en nee ik scbreeuw niet en rel niet ik bekijk het met dat beetje verdrietige gevoel hoe lang gaat het nog duren voordat iedereen door heeft dat het om compassie en solidariteit gaat niet om macht geld en goederen. Als we eerlijk delen is er genoeg voor iedereen.
    Geen oorlog geen honger… totale harmonie… nou…. ik zou het hopen 1000 koppen 1000 zinnen.. dus tobben we nog maar even door met muizenisse …zorgen oei ook emotie het groeiproces dus

    het nog duren voordat de grootste groepen begrijpen dat het om

    • Beste ollie,
     ik vind het heel bijzonder dat we in andere verwoording gelijkenis hebben in onze comments.

    • @ ollie u zegt:

     “En jazeker ik heb mijn teleurstellingen verdrietjes dat zo een mooie planeet in deze chaos zit en nee ik scbreeuw niet en rel niet ik bekijk het met dat beetje verdrietige gevoel hoe lang gaat het nog duren voordat iedereen door heeft dat het om compassie en solidariteit”

     Gelukkig zien steeds meer mensen dit. Ik zie de aarde als een plaats voor ons om er naar toe te groeien.

     Als u verdrietig bent, kijk dan naar de mooie mensen om u heen. Die zijn er absoluut. Verder heb ik stellig geloof in een kracht die ons begeleid, u mag eruit tappen in verdriet.
     De wereld is mooi de mensen zijn alleen wat in de war.
     Voor u:

     https://www.youtube.com/watch?v=A3yCcXgbKrE

     🙂

  • Die oorlogen woeden zeker niet in de hoofden van Rutte en zijn trawanten. Psychopaten hebben geen geweten dus die liggen nergens wakker van.

 10. Ik vraag me af of het conflict dat door een ander gemaakt is, opgelost zou moeten worden door het slachtoffer ‘in zijn hoofd.’ Daarmee gaat de agressor en zijn conflict niet weg. Volgens de bekende formule omgeving x eigen gedrag = uitkomst, moeten we erkennen dat mensen grote invloed hebben op het leven van andere mensen. Het is dan beter af te spreken dat mensen geen inbreuk maken op het leven van anderen, en zo veel mogelijk samenwerken. Zo lang er dan een agressor is, houdt het conflict zich in stand. Dat wordt erger in het soort maatschappij wat we hebben waar de verschillende soorten rassen met elkaar gemengd worden. De ‘gevorderden’ krijgen continu een beenklem door de mensen die nog niet zo ver zijn en alle vooruitgang tegen werken door te traineren en te belasten. Denk aan ambtenaren waar je honderd formulieren voor in moet vullen per jaar, en die voor jou gaan bepalen dat je geen opleiding mag volgen of niet de middelen van bestaan hebt, omdat je structureel een te lage uitkering ontvangt. Vanuit het humanisme kan de eigen verantwoordelijkheid pas genomen worden als anderen niet voortdurend tegenwerken, in de weg lopen, of staatsterreur plegen. Succes is dus geen factor van je eigen handelen, maar geheel en voornamelijk de uitkomst van de vraag in welke mate je door anderen tegen wordt gewerkt of niet. Daarmee geloof ik inderdaad dat veel problemen buiten jezelf liggen, en dat rassen-hygiëne terecht door RobZ aan wordt gevoerd als mogelijk alternatief. Terecht merkte hij eerder op dat de draagkracht en vrijheid eigen keuzes te maken wel fors in wordt geperkt door het soort cultuur wat we hebben. Een cultuur waarbij de onderlinge controle groot is, en waarbij er een voorgeschreven systeem van consumeren en produceren op wordt gelegd. De vrijheid om innerlijk te groeien en zelfontwikkeling door te maken is vele malen moeilijker in een klimaat waar buren dag en nacht lawaai maken, dan in de stilte van de studiezaal van de psychologieacademie, waar de zuiverheid van geest wel leidend is.

 11. Protest en innerlijke reflectie

  Vandaag naar anti racisme demo in Amsterdam geweest. Er waren, zeker naar zo’n verrechtsing, minder dan ik gedacht en gehoopt had. Kennelijk is het allemaal nog niet erg genoeg in de Staat der Nederlanden en blijven nog veel achter facebook en twitter doormopperen of zijn nog niet helemaal wakker.

  Maar wij waren er met een gekleurde groep uit het ‘hoge Noorden’. Net als die anderen die wel de moeite nemen om democratie een grotere invulling te geven dan alleen maar met een rood potlood een rondje in te vullen.

  Protest en innerlijke reflectie. Het een sluit het ander niet uit. Sterker ze kunnen elkaar versterken. Ga doen wat je echt met veel plezier doet en laat je innerlijke niet vertroebelen door dingen die gewoon lijken maar dat nader beschouwt niet zijn. Opkomende frustratie glijdt dan zo bij je af. Jij bent niet perfect, de wereld is niet perfect. Toch kunnen we het met zijn allen een stukje beter maken Muziek je dan maar over dit thema.

  https://www.youtube.com/watch?v=6Ejga4kJUts

 12. Zich Zelf ontmoeten, ja,….. dat wil (nog) niet iedereen, helaas! Te heftig allemaal die spiegel, toch? Ontkenning zo van: dat ben/doe ik niet, maar wel die “anderen” hoor, niet wetende dat deze wel degelijk ook jouw Zelve zijn!!!
  Het moet uit je hart/ziel willen komen, onvoorwaardelijk dus om geen voorwaarden meer te willen stellen aan de ander. Is dat niet het loslaten, de hervonden innerlijke rust? Mijn inziens toch een noodzakelijk solo-proces van ieder mens om terug tot Eénheid Mens-Zijn te komen!
  Dan gaan er pas deuren open.

  Wanneer mensen niet willen/kunnen in-Zien (onwetendheid) hoe conflicten op te lossen dus deze toch blijven onderdrukken door ze bij de ander neer te leggen kunnen als een donderslag bij heldere hemel “gewaarschuwd” worden door zaken als echtscheiding, ziektes, ongeluk, oorlog, verlies etc. Zo werkt het Universum.

  Wens een ieder innerlijke rust.

 13. Ik had al vaker een aanvaring gehad met een psychopate coördinator van één van mijn opdrachtgevers en ik was ook lang niet de enige. Op een gegeven moment wilde hij dat ik mijn producten goedkoper ging maken en dacht: ik zal Bosman eens mooi in de val laten lopen. Hij belde mij op en wilde de prijs van een bedacht product dat helemaal nergens voor nodig was (een fictief product dus maar dat bleek pas later!) weten. Ik sloeg braaf aan het rekenen en gaf een faire prijs op. En toen kwam het: “Nou Bosman, schandalig die prijs! Dat je dàt er voor durft te vragen. Daar ga je meer van horen!”

  Ik was woest! Want ik heb mijn klanten nooit om het geld besodemieterd. Ik stopte meteen de hele productie. Dat daarmee een groot deel van mijn inkomsten zouden wegvallen interesseerde me op dat moment geen zier.

  Een paar dagen later werd ik door de directie van het betreffende bedrijf gebeld. Wat er aan de hand was. Ik legde uit dat ik een eerlijke prijs voor een product had bedongen en hoe de reactie van hun coördinator was. Meteen ging de directie op onderzoek en al gauw bleek dat het helemaal niet om een verlangd product ging maar om een vies kunstje. Betrokkene moest toen helemaal naar Groningen afreizen om zijn excuus aan te bieden. Ik heb die excuses geaccepteerd en de productie daarna weer opgestart.

  Waarmee ik maar wil zeggen: soms is het heel goed om eens flink kwaad te worden!

  • Opkomen voor jezelf is ook een vorm van liefde. Een ander kan niet veranderen als je hem niet flink de waarheid verteld en flink de waarheid zege.

  • In de farmacie rijzen de prijzen van oude geneesmiddelen de pan uit?
   Dan zie je wat goed is in ‘overname, fuseren van bedrijven’daarmee om de aandeelhouders tevreden te stellen en de winsten te verhogen, krijg je dit, dat in het geheel niet ten dienste van de mensheid staat?

 14. Beste Rob Vellekoop, wanneer ik je column van 16 maart en die van 18 maart naast elkaar leg valt toch wel het grote contrast op – qua toon – van zogezegd “onder-moedig” en over-moedig. Ra ra, hoe komt dat ?
  Wim Driessen

  • De column van 16 maart was er een van teleurstelling (over innerlijke strijd in mijzelf gesproken!).
   De column van 18 maart is geschreven vanuit kracht en ervaring.(voorbij de innerlijke strijd)
   Het punt van ieder mens is dat we nooit een gelijkmatige stemming hebben. Er blijven altijd schommelingen hoe klein ze ook mogen zijn en hoe kort ook.

   Goed gezien, overigens.

 15. Mooi Vellekoop dat je 2 boeken schrift. Misschien kan ik je helpen met mijn boek ´Geloof in een duurzame wereld´ bij BOL.Com nog 2e hands )proefexemplaren’,een symbiose tussen politieke en religieuze vernieuwing. Iemand noemde mijn boek ´het nieuwe evangelie van Jacobus… Deze meneer was al lang van z´n godsgeloof en RK kerk gevallen. Kocht mijn boek en las deze uit in het vliegtuig op weg naar Zuid Afrika…. en vond z´n nieuwe’ geloof terug en mailde mij om mij te bedanken voor de inhoud van het boek! Echter een ander een zeer orthodoxe voorganger uit Drente belde mij op en verwenste mij naar de ´hel´vanwege mijn boek die hij had verbrandt. In zo´n verdeelde wereld leven we kennelijk! Imk hou me maar vast aan Jezus en z´n missie en gedane uitspraken er van uitgaande dat de goede man inderdaad heeft geleefd zo´n 2.000 jaar geleden. En nog steeds is zijn áanwezigheid´nodig! Ik ben geen lid )meer’ van enige kerk en of denominatie. Ben gelukkig vrijzinnig en noem mij agnost en geloof in een God welke wel bestaat namelijk het´ íntrinsiek zelfregulerend kosmisch beginsel en of entiteit´, iets heel anders dan de God van de meeste Christenen JHWH’ en of Allag de God van de Islam… . Want hoewel ik mijn GOD ook niet kan bewijzen van het bestaan, lijkt het me overduidelijk dat het proces van schepping en evolutie ook op Aarde niet toevallig en in willekeur plaats vindt. Alles wijst op inteligent design´niet door een of andere Opperwezen´maar het spirituele informatieVeld wat ze in het Oosten ´het AkashaVeld´noemen en in Christelijke termen een andere woord voor heilige geest. In zo´n God geloven, is weliswaar niet het bewijs, maar zeker de moeite waard in te geloven, ook al zou blijken dat ook deze God niet bestaat, maar door ons menselijk onvermogen te bewijzen wat anders mogelijk is, wat we nog zouden moeten herontdekken door de natuurwetenschap. Ik hoor graag van je en gelukkig mag iedereen het met me oneens zijn. Ik kan daar goed tegen, want mijn mening is er ook maar één van de zovelen! mvg Co Meijer

  • Zolang je zelf verantwoordelijkheid neemt voor zaken die de meesten op een God afschuiven, kan ik uw houding goed Indenken?

 16. Er zijn heel veel mensen die dit al weten en toepassen en ‘leven’ in de moderne wereld. Deze zijnswijze kan echter niet door iedere burger worden gerealiseerd omdat ze botst met remmende overtuigingen die voortvloeien uit ideologieën of religiën die weer veel andere burgers hebben. Als mensen deze manier van denken, voelen en leven alleen continueren en ze niet beschermen dan komt er een moment dat ze het gedwongen los moeten laten. Dit is iets wat impopulair is om te zeggen, dit is iets wat we liever niet willen horen, dit is iets wat we bedreigend vinden, het is iets waar we niet mee weten om te gaan en waar we liever niet aan denken en niet willen bespreken. Het nadeel van persoonlijke reflectie is dat het alleen op jezelf slaat, de ander met andere denkbeelden heeft er geen boodschap aan. Er is dus maatschappelijke reflectie nodig, maar deze reflectie wordt niet gestimuleerd. Mensen met overtuigingen die niet passen bij dit vreedzaam zijn staan echter niet open hiervoor. Mensen willen namelijk alleen ‘geïnformeerd” worden over zaken die hun overtuigingen bevestigen en zijn Oost-Indisch doof voor inzichten die niet bij hun overtuigingen aansluiten. Een artikel als deze en de wens die het uitspreekt zal hooguit een marginaal eenzijdig effect hebben en wel op mensen die de boodschap al eerder hadden begrepen en ermee vereenzelvigd waren. Het wordt dan navelstaren en ontkennen van de maatschappijbrede realiteit.

  • Ik ben het oneens met je, Koen. Je schrijft dat persoonlijke reflectie alleen op jezelf slaat en dat de ander daar geen boodschap aan heeft. Daar zit m nu net de kneep! Degene die niet kritisch naar de conflicten in zijn eigen hoofd kijkt, kijkt wel heel kritisch naar het gedrag van anderen. Als deze ‘anderen’ conflicten in zichzelf oplossen in plaats van bij die ander te leggen, zal die ander toch een keer achter zijn oor gaan krabben. Met andere woorden het vreedzame positieve karakter heeft wel degelijk een uitwerking op anderen.
   En daar komt nog iets bij. Jij gaat er van uit dat mensen die innerlijke conflicten in zichzelf oplossen op zekere dag dit gedwongen los moeten laten. De reden daarvoor geef je niet aan en kan ik ook niet verzinnen, kan je dit toelichten? Waarom zouden mensen die conflicten bij zichzelf houden, gedwongen worden (door wie?) om dit los te laten en dat volgens jou ook daadwerkelijk gaan doen? Mochten ze dit doen, dan leggen ze toch hun conflicten bij een ander en ze hebben zichzelf geleerd en beloond dit juist niet meer te doen. Daar wringt volgens mij de schoen in jouw redenering.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.