Tijd

oals de lucht de atmosfeer is van het lichaam,
zo is de tijd de atmosfeer van de geest.

Als de tijd waarin wij leven
bestaat uit onregelmatige maanden en dagen,
gereguleerd door gemechaniseerde minuten en uren,
dan wordt onze geest ook zo:
een gemechaniseerde onregelmatigheid.

Omdat alles voortkomt uit de geest
is het niet verwonderlijk
dat de atmosfeer waarin wij leven
steeds vervuilder raakt
en de grote klacht is:
ïk heb niet genoeg tijd”.

Wie jouw tijd bezit,
bezit jouw geest.

Neem bezit van je eigen tijd
en je zult je eigen geest kennen.

Jose Arguelles “13 mannen in beweging”
Uit: “Wat wisten de maya’s” 1997.

10 Comments

 1. ! . . . IK HEB ALLE TIJD VOOR DE TIJD EN HET WAS EEN HELE STRIJD OM ZOVER TE KOMEN . . . ! HOEVEEL TIJD HIELD IK OVER VOOR DE UIT-DAGINGEN TIJDENS HET GETIJDEN-LOZE BESTAAN ?

 2. Geest is gedachten gedachten maken de geest nu maakt nu dat maakt het niet beter zonder grond onder de voeten en een stevige basis je zus leerde het maar in uiters geheimschrift als je niet de juiste gedachten hebt en het is zeer duidelijk wat hij bedoelde zijn we niet in een tijd gekomen dat het duidelijk wordt genoeg miserie gezien als de echte bedoelingen bovenkomen kunnen we het allemaal begrijpen als kinderen we komen van de zelfde of hetzelfde dan kunnen we terug samenwerken alles draait om geld geld is tijd als je er mee om kunt heb je tijd vrije tijd is soms moeilijk juist zo moeilijk als niets doen en met niets bedoel ik niets eten niets roken niet veel bewegen geen tv radio gewoon nergens mee bezig zijn juist het hoofd stil maken pease now

 3. Tijd is in afstand en ruimte uit te drukken, zowel voor als achteruit, jetlag is een verschijnsel dat de mens in verandering hierin moet inpassen?

 4. Ik heb inmiddels jaren geleden in mijn werkplaats een detectie-toestel ontwikkeld (een diffusie-nevelkamer) in een speciale uitvoering waarvoor ik mij moest verdiepen in tijd en ruimte. En geloof me: dat was een heel boeiende reis! Een héél kort verslag:
  We weten niet wat tijd is en het is zelfs niet uitgesloten dat tijd alleen bestaat in de menselijke psyche. Voor menselijke waarneming loopt de tijd maar in één richting. Tijd heeft een aspect waardoor we het heel goed kunnen meten maar we weten niet wat dat aspect is. Tijd komt echter alleen voor samen met ruimte. Nu kennen we de ruimte waarin we leven allemaal als drie-dimensioneel (lengte, breedte en hoogte) maar de tijd neemt in die voor ons begrijpelijke ruimte een extra coördinaat in beslag van het reeds volledig gebruikte orthogonale cartesiaanse coördinatenstelsel.
  (Dit laatste klinkt wat vreemd maar met pen en papier en een heel klein beetje geduld zou ik het iedereen makkelijk duidelijk kunnen maken. Die mogelijkheid heb ik hier helaas niet.)

  Daardoor is de tijd-ruimte waarin wij leven vier-dimensioneel en onttrekt deze zich voorgoed aan menselijke waarneming.

  Die vier-dimensionaliteit leidt voor ons natuurlijk tot allerlei onbegrijpelijke zaken. Ga maar eens in je auto zitten. Zolang je stil staat gebeurd er niets. Maar zo gauw je gaat rijden gebeurd er iets onbegrijpelijks: in je achteruitkijkspiegel verdwijnt je verleden en vóór je verschijnt de toekomst!

  Ik heb die diffusie-nevelkamer mee-verhuisd naar mijn nieuwe thuisland. Ik moet er nog een nieuwe fles CO-2 gas voor aanschaffen en dan ga ik weer lekker karren met het ding!

  In deze video zie je zo’n toestel aan het werk. De “events” op het sub-atomaire niveau verdragen tijd-omkering en dat was destijds de aanleiding voor mij om het begrip “tijd” nader te onderzoeken. Dit toestel is van de universiteit van Göttingen:

  https://www.youtube.com/watch?v=DWuj9AAFfkU

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.