Met Nederland is iets serieus mis

Foto Mirjam de Groot

Gastbijdrage van Sjoerd Bonnema

Angst en haat lijken ook in Nederland een steeds grotere stem te krijgen. De sfeer van rancune, onverdraagzaamheid en uitsluiting klinkt niet alleen meer door in de PVV van Geert Wilders maar ook in de mentaliteit en het politieke klimaat binnen andere politieke partijen. De selectieve ‘normen-en-waardentabel’ van de VVD, die eigenlijk netjes zegt wat de PVV wil, is mede een opmaat voor collectieve karakterzwakte. En terwijl er al weer lange tijd sprake is van een ecologische crisis met enorme sociale gevolgen, blijven politici strooien met kortetermijnverkiezingspepernoten.

Onder andere uit het door diverse kabinetten gecreëerde belastingparadijs Nederland blijkt hoezeer de meeste politieke partijen zich hebben verbonden met het grote geld, met multinationals en met het weinig innoverende concept van economische groei en de vervolmaking van de technocratie die hier en daar steeds meer trekken krijgt van een
politiestaat.

Zie bijvoorbeeld het preventief oppakken van demonstranten in Den Haag onder leiding van burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) of het buitensporig politiegeweld tegen anti-zwartepietdemonstranten (vuistslagen in het gezicht) in Rotterdam. Tel daarbij op het hoge percentage dubbele petten, frauderende, knoeiende en falende politici en een weglachende minister-president, dan is wel duidelijk waar de belangen liggen en in welke staat de democratie zich bevindt. Ook de doorberekende CPB- en CBS-verkiezingscadeautjes van bijna alle politieke partijen dragen niet bij aan een duurzame samenleving die gebaseerd is op werkelijke gelijkheid. Eerder aan een kunstmatige, alleen nog op geld en op economische groei gebaseerde leefomgeving. In wezen is er sprake van het structureel wegkijken van een alles overstijgend probleem: de ecologische crisis van grondstoffen- en energietekorten en de daarbij horende gewelddadige strijd.

Ook bij deze verkiezingen zie ik, behalve bij actievoerders in het sociale en ecologische domein en bij een enkele bestuurder op gemeenteniveau, nog weinig tekenen van mentaliteitsverandering of pionierende vernieuwing. Zie bijvoorbeeld het technocratisch gestuntel met het basisinkomen. Een transitie van groei-economie naar ecologische groei is meer dan urgent. Ook een fundamentele verandering van het sociale stelsel dat in Nederland nog steeds in hoofdzaak gebouwd is op de aardgasvoorraden in Groningen, hoort daarbij.

Dat doe je niet, zoals Wilders en zijn PVV, door andersdenkenden, medelanders en vluchtelingen een negatieve uitzonderingspositie te geven. Of erger nog door – hoe laf en beneden de maat kan iets zijn – mensen in kwetsbare posities tegen elkaar uit te spelen.

Ook niet door in verkiezingstijd Sinterklaas te spelen waarmee je eigenlijk zegt: kiezer, je bent achterlijk en dat willen we graag zo houden. Maar dat doe je door een brede samenhangende toekomstbestendige en vooral geheel andere visie op onderwijs, arbeid, milieu en vooral welzijn en welvaart te ontwikkelen en uit te voeren. Niet op basis van angst, uitsluiting en het van bovenaf opleggen van technocratische kaders en wetten (schijnparticipatie), maar op basis van werkelijke participatie van onderaf.

Met een in statistieken, getallen en geld ingevroren land is iets mis. Met een land met Groningse aardbevingen, selectieve normen en waarden, onverdraagzaamheid en angst en haat is iets fundamenteel mis.
Het is een bron voor collectieve karakterzwakte zoals we die in de jaren dertig van de vorige eeuw hebben gezien. Met alle gevolgen van dien. De ontkenning van al het leven in al zijn bewuste en onbewuste vormen en facetten, de vervreemding, kan en mag nooit de overstijgende norm worden. Als je het ziet, als je het wilt zien, kun je het veranderen.
Zelfverzekerd, zonder angst, op eigen innerlijke kracht. Pionier, voer actie. Laten we straks achteraf niet nog een keer zeggen dat we het niet wisten. Zonder te beven….Leef!

Sjoerd Bonnema,
kleinschalig ecologisch ondernemer in Fochteloo

45 Comments

 1. Wist jij al van die geheime bankrekening ???????

  Doelgerichte acties kunnen we gaan houden met z’n allen als wij ons goed informeren, bijvoorbeeld dat we weten dat er een schaduw bankrekening is van onze NATUURLIJKE PERSOON.

  Wanneer onze naam in HOOFDLETTERS wordt geschreven spreken zij onze natuurlijke persoon aan, de naam op onze geboorteakte. We zijn namelijk bij onze geboorteaangifte verkocht als slaaf aan het systeem. Hiervan is een lijfrente polis (trust) opgemaakt die verhandelt wordt op de beurs. Leuk he?

  Welk voordeel heeft dit nu voor jou? Wel, dit betekent dat je rekeningen of belastingen die je betalen moet (wanneer je naam in HOOFDLETTERS staat geschreven) via de gemeente kunt laten betalen door je schaduw bankrekening in Zwitserland bij de BIS bank aan te spreken. De Burgemeester is administrateur van deze schaduw bankrekening voor jou, daarom zijn burgemeesters Vrijmetselaars, die allen bekend zijn met dat systeem, sommige gemeente ambtenaren die een bepaalde functie hebben ook. Je kunt daarom de Burgemeester toestemming en opdracht geven om jouw rekeningen te laten betalen met deze schaduw bankrekening van jouw natuurlijke persoon.

  Bekijk onderstaande video in z’n geheel, hierin wordt dit goed uitgelegd, dan weet jij hier ook vanaf. In het begin is de video zeker wel een beetje saai, maar als je volhoudt zul je merken dat je zeer belangrijke info hoort, die je nog NOOIT hebt gehoord. Je hoort de gemeente ambtenaar zeggen dat hij leugens moet verkopen aan ons, omdat hij anders zijn beroep niet kan uitoefenen !!!!!

  Neem in de toekomst dus al je rekeningen en belastingaanslagen (waarop je naam in HOOFDLETTERS staat geschreven) mee naar het Gemeentehuis en overhandig die aan een gemeente ambtenaar en zeg erbij dat je toestemming geeft de rekeningen te laten betalen door de burgemeester met de schaduw bankrekening in Zwitserland.

  https://www.4shared.com/video/ezluEChoba/20170109_102838.html

 2. De straat op! Vier het leven! Vier ons samenzijn! 18 maart Beursplein A’dam.

  Ik, ikke, ikke, ons Nederland, Nederland weer van ons, economische groei is geluk, identiteit en immigratie( bleek in de politiek en media vaak hetzelfde onderwerp !)… Verder kwam het politieke debat en het mediacircus niet. Ook doordat kleine partijen, vrijdenkers, anarchisten(zijn er in vele soorten en maten) maar heel weinig tot niet in beeld kwamen.

  Maar niet getreurd en zeker niet verzuren in negativiteit. Daar is het leven te mooi en te kort voor. Kom binnen je mogelijkheden in actie. Dan krijgt populisme,fortuynisme collectieve karakterzwakte, racisme en fascisme geen kans. Laat je niet intimideren en kom uit je comfortzone. Uit ervaring weet ik dat dat heel goed voelt en vaak oplucht. Kruip dus uit je schulp en kom achter je PC/Ipad, etc. vandaan. Te beginnen a.s. zaterdag in Amsterdam. De straat op naar buiten. Genoeg tijd om met elkaar te praten en te demonstreren. Vrijheid is zoveel meer/heel veel meer dan wel of niet een vakje aankruisen.Veranderingen komen nooit zonder slag of stoot.

  Allemaal anders- Allemaal gelijk! 13:00 uur Beursplein, A’dam.
  http://www.21maartcomite.nl/index.php/component/content/article/9-typography/5-statement

 3. Ik ga niet op al die commentaren in, maar ga uit van de titel”.
  In NL is iets grondig mis.
  Klopt, en wat precies blijkt hieruit:
  Op het stembiljet vermelde protestpartijen:
  VNL,Ondernemerspartij, Nieuwe Wegen, Burgerbeweging, Vrijzinnige Partij, Geen Peil, Piratenpartij, Libertarische Partij, Lokaal in de Kamer, BasisInkomenPartij, Mens en Spirit en nog wat.
  Dit land is compleet gefragmenmteerd.
  En als men het over de uitgangspunten als niet eens kan worden, dan over de rest ook niet.
  Gisteren stond op de achterkant van de Volkskrant de complete lijst artikelen van de Mensenrechten van de VN. Alle 30.
  Als je dat sls uitgangspunt neemt, is er al veel gwewonnen.
  Maar dat gebeurt niet.

  De ziekte heet: NIET SAMENWERKEN. En die ziekte is inderdaad chronisch. Dat Rutte gewonnen heeft is vooral te danken aan gebrek op samenwerken bij degenen die anti-VVD en anti PVV zijn.

 4. Hogere opkomst van het falderappes en de VVD als grootste partij uit de bus.

  De grote overwinnaars zijn diepe onnozelheid en criminaliteit.

 5. . . . dunne naalden der dennen vallen luchtig-los-zacht op haar-scherpe-bochten . . .

 6. ! bestuurlijk-verkrampende , zich verdwaast in de mooie-dan-wel-bemiste-politiek-beboste-bergen-met-dalen heen en weer verslingerende mensen , raken in adem-nood en burn-out , lijken dan wel op klungel-narcisten !

 7. EEN NARCIST KAN MENSEN FLINK PIJN DOEN DOOR STOICIJNS SLECHTS SELECTIEF BEPERKT TE LUISTEREN EN MET OPZET ZICH UIT ALLE PERSOONLIJKE COMMUNICATIES DIREKT EN DADELIJK ONTBINDEND TERUG TE TREKKEN !

 8. Ze ontwrichten alles alleen al door de gregoriaanse kalender normaal heeft een jaar 13 maanden en maanen van 28 dagen en om elk jaar 1dag schrikkel 365 dat is pas regelmaat en het uur veranderen is ook al zo’n misdadige ingreep bedoeld om mensen en dieren te ontregelen een half uur tussen en laten staan en iedere maand dezelfde maan stand ieder jaar begint met zelfde dag hoe zalig kon het zijn een systeem aan de basis correct zuiver bi nu spelen ze alles en iedereen tegen elkaar uit

  • Dingeman de Visser
   12 maart ;

   We hoeven niet akkoord te gaan met misbruik over ons.

   We mogen de overheid weren.

   Overheid mag uit ons systeem.

   Slavernij en verkrachting hoeft niet te bestaan.

   We hoeven hen geen toestemming te geven.

   Geen toestemming om over ons te beslissen en ons te beheren.

   Geen toestemming om ons constant te imponeren en te manipuleren.

   Geen toestemming om ons totaal over te nemen.

   Geen toestemming om ons hele dagen te mishandelen en misbruiken.

   Geen toestemming om ons compleet te beschadigen en we niet meer weten wie we zijn.

   Geen toestemming om ons constant te indoctrineren.

   Geen toestemming om 100% bezit over ons en alle Leven te nemen.

   Wat we nu al voor 99% van hun zijn.

   We mogen Wel Vrij zijn en dit mogen en kunnen we hen heel duidelijk aangeven.

   Dat wij niet akkoord met hen zijn en dat wij hen hier geen toestemming voor geven.

   En dat we de verbinding met hen verbreken.

   Individueel en als collectief.

 9. Ik heb eens gekeken naar de slogans van juist die politieke partijen die enkele jaren geleden (het kabinet verkeerde toen in zwakke -want demissionaire- toestand) het ESM-verdrag hebben ondertekend waarmee de financiële soevereiniteit en daarmee de economische soevereiniteit van ons land in handen van Brussel is gelegd. Deze soevereiniteits-overdracht betekend enerzijds dat ons parlement niet meer operationeel is aangezien ze haar “koningsrecht” (de verdeling van het belastinggeld) is kwijtgeraakt aan Brussel en anderzijds dat als Brussel morgen belt om 12 miljoen Euro onze regering dat bedrag binnen 7 dagen gaat overmaken. Wèg belastinggeld. De ondertekenaars van het ESM-verdrag waren de VVD, het CDA, Groenlinks, D66 en de PvdA.

  VVD: “Nederland uit de crisis halen”
  PvdA: “samen vooruit”.
  Groenlinks: “voor verandering”
  CDA: “eerlijke economie”
  D66: “D66 krijgt het voor elkaar”

  Kortom: in Den Haag dénken ze niet dat de nederlanders dom zijn. Ze rékenen er op!

  • Toch een foutje: het hierboven genoemde bedrag van 12 miljoen Euro moet natuurlijk zijn: 12 miljard Euro.

   Voor 12 miljoen komen ze in Brussel niet eens uit de stoel.

  • en terecht, waarschijnlijk een coalitie van de partijen die je noemde dus meer van hetzelfde, misschien hebben ze dus wel gelijk dat nederlanders dom zijn

 10. De fantasiewereld van de linkse frikandellen is ten einde!!

  En jullie gaan verantwoording nemen voor de aangerichte ellende en schade, wacht maar eens af!!

 11. Er is nog veel meer over die Kalergiplan te vinden, maar had dit het eerste bij de hand: http://curiales.nl/2015/10/24/coudenhove-kalergi-eu/http://niburu.co/index.php?option=com_content&id=9998:europa-moet-bevolkt-worden-door-sub-ras-het-bewijs&Itemid=71https://eunmask.wordpress.com/2015/12/23/de-vluchtelingen-crisis-in-europa-en-het-kalergi-plan-voor-witte-genocide/http://joostniemoller.nl/2016/06/machtigste-man-europa-revolutionaire-eugentische-plan/ Enfin, kijkt u gerust verder. IK weet reeds lang genoeg.

 12. Polariseren, angst, haat. Mooie woorden, maar ga er mensen weer niet mee stigmatiseren. Tenzij je academisch narcist bent.

  • Narcist kun je worden,iets dat duidt op verandering/beweging. Dus zijn?
   Wat je bent, is een door de goddelijke vonk aangestoken mens, een man/vrouw, enz.
   Het gaat hier om iets fundamenteels, en dat is dat we door anders te denken en te doen een andere wereld krijgen als beloning, door realistische waarden en haalbare normen te willen. Wij, hier in nederigland, consumeren zo, dat er mensen hier op aarde verblijvend op oppervlakte van zeker 10 x nederigland honger lijden…….. Je mag het noemen zoals je wilt……..hartegroet

  • ik zie het niet als stigmatiseren, meer als WAKKER schudden : “kijk eens wat ze met jullie doen..WORDT WAKKER”. Ik kon er niet meer tegen als 67jarige en ben vertrokken naar Portugal. Meer dan 40 jaar ben ik actief geweest in allerlei organisaties, zelfs in de gemeenteraad, en ben tot de conclusie gekomen dat het SYSTEEM verrot is. DAT moet weg. WIJ moeten het, kleinschalig , ZELF gaan doen. Centralisatie is enkel goed voor de steenrijke 1%, niet voor ONS. Vooral de laatste zin uit dit artikel spreekt me zéér aan: ZONDER TE BEVEN…..LEEF.

 13. Inderdaad. De hele Europese Unie is een misdadige organisatie, die geen enkele juridische basis heeft, en waar onze politici, willens en wetens tegen het belang van het volk in, aan overgegeven heeft in ruil voor macht en geld.
  Het Verdrag van Lissabon is in feite een doorlopende machtiging aan de Brusselse maffia om ons land zowel financieel als economisch leeg te plunderen.
  Kortweg gezegd: Ons volk hebben onze politici verraden en voeren tot heden toe hun dagelijkse toneelspel op voor het onnozele, onwetende volk.

 14. http://gedachtenvoer.nl/page/vrijheid-het-recht-om-te-vertellen.html

  Onvrede is er bij velen, ook bij mij. Onvrede over het establishment, over de corruptheid van onze regeringen, over de onzekerheden en gevaren. Laat die onvrede gefocust blijven, op de werkelijke veroorzakers, de multinationals, de banken, het marktkapitalisme en het neo-liberalisme.

  Daar komt de grote onvrede vandaan, dat veroorzaakt oorlogen, onderdrukking en armoede en wordt echt niet opgelost door populisten, integendeel. Populisten verdelen, polariseren, creeren meer chaos, haat, angst en woede, want dat zijn de pilaren waar populisten hun imperium op bouwen.

  Niet minderheden de schuld geven, niet andere culturen, niet religies, niet homo’s, niet Mexicanen, niet vluchtelingen, nee, die zijn, net als wij, slachtoffers van dit corrupte systeem, waar meer macht naar macht gaat, waar economie boven milieu en mens komt, waar democratische regeringen en sociale verworvenheden uitgekleed worden en waar egoïsme een deugd is geworden.

  • kort gezegd lieve yvonne, de verantwoordelijkheid ligt bij jou en mij, mij en jou, toch?

   • Altijd fryske praters….de verantwoordelijk ligt altijd bij onszelf, en daar mogen we iets mee doen, voor het eerst sinds duizenden jaren, mogen we dingen weten, als we die keuze maken….

 15. “…….die hier en daar steeds meer trekken krijgt van een politiestaat”.

  Dat is een onderschatting: Nederland is zelfs officieel een politiestaat aangezien het Verdrag van Lissabon in 2008 met ruime kamer-meerderheid is aangenomen waarin de herinvoering van de doodstraf in ons land (versluierd!) staat weergegeven. Ter oriëntatie:

  https://www.youtube.com/watch?v=ILIUS-WaoOA

  Morgen gaan de nederlanders -na heel zorgvuldig te hebben nagedacht!- weer zaken gaan doen met misdadigers van de ergste soort en kiezen uit één van de vele soorten van de aangeboden poep. Dus wéér vier jaren kiezen voor een kabinet dat trouw zweert aan het individu dat de kroon draagt en dat niets anders is dan een gemeenschapsgeld plunderende dictatoriale bezettingsmacht van criminele bankiers.

  Het is maar net wat je zelf graag wilt.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.