Nieuwe politieke partijen luiden noodklok

Zeven politieke partijen luiden de noodklok door het gebrek aan belangstelling dat traditionele media en omroepen tonen voor de nieuwe partijen. Hierdoor houden ze broodnodige vernieuwing tegen. Er doen 31 partijen op 28 kieslijsten mee aan de verkiezingen, terwijl alleen de zittende partijen (veel) het nieuws halen zonder met iets nieuws te komen.

Een brandbrief aan de Omroepen, Media & Podia!

Zoals jullie weten komen er weer nieuwe verkiezingen aan. Politiek vinden er veel nieuwe veranderingen plaats, echter wel weer met oude weerstand: De omroepen, media en podia lijken helaas weer niet nieuwe partijen evenwichtig aandacht te geven bij debatten, interviews en presentaties.

Dan hoor je bijvoorbeeld;

  • “er zijn te veel partijen voor het debat.”
   Je kan ook partijen uitnodigen op basis van onderwerp, ideologie of zelfs via loting.

  • “wij willen zoveel mogelijk bereik hebben dus we moeten selectief zijn”
   Het is aan kiezers om te beslissen hoe zij vertegenwoordigd willen worden toch? Niet door anderen die een alvast voorselectie maken.

  • “die partij heeft een nare mening.”
   Zo lang het maar om een mening gaat want zo werkt dat in een vrije samenleving.

  • “kleine partijen halen stemmen weg bij grote partijen.”
   Dat kan want hoe vind er anders ooit verandering plaats bij grote partijen?

  • “jullie willen alleen maar aandacht.”
   Ja natuurlijk, want we zijn gepassioneerde idealisten die wel geloven dat we dingen nog ten goede kunnen veranderen.

Maar waar het ons vooral om gaat is dat omroepen, media en podia kiezers, en zichzelf, blokkeren van nieuwe informatie: denk aan andere inzichten, opkomende stromingen, inspirerende visies, alternatieve ideeën, kritische denkbeelden, aparte invalshoeken of maatschappelijk veranderingen.

Misschien daarom verliezen omroepen, media en podia juist hun bestaansrecht als onafhankelijke vierde macht aan het internet. Want hoe verandert er dan anders ooit wat? Dus…

Beste omroepen, media en podia,

Wij begrijpen jullie zorg om kijkcijfers, bezoekers en relevantie. Maar waar is de passie en liefde voor verspreiden van evenwichtig nieuws of een ander geluid? Mensen in te lichten dat zij zo goed mogelijk een beslissing kunnen nemen? Voor hun toekomst en die van de volgende generatie?


We zijn voor…

 • Debatten, presentaties of interviews waar partijen worden uitgenodigd vanwege ideologie, standpunten, onderwerpen of zelfs op basis van loting maar niet omdat ze te klein zijn.

 • Dat alle partijen voor de verkiezingen een evenredige kans krijgen. Elke partij staat theoretisch op verkiezingsdag op 0 zetels.

 • Juist democratische vernieuwing.

 • Minder invloed van grotere partijen op het debat, media en de samenleving.

Doe nou mee dus aan een kritisch geluid en verandering. Dan hoeven wij deze brandbrief niet bij elke verkiezing te versturen.

Namens de LP (Libertarische Partij), Piratenpartij, Vrede & Recht, Basisinkomen Partij, Vrijzinnige Partij, Mens & Spirit en de Ondernemerspartij.

15 Comments

 1. Van de kleine politieke partijen heeft Sylvana Simons denk ik nog veruit de meeste aandacht gekregen om dan toch nog op nul zetels te eindigen.

 2. zet jullie brief in al de kranten als jullie-grote-geboorte-aankondiging en aangifte doen van deze bekendmaking , als-schakelend-mat-zetten , omdat de molen steeds-maar-er-voor-gaand-draaiend-en-door-zettend-drukt ! !

 3. als blerend-nieuwe-zich-er-uit-borende-kinderen komen ! deze-kansen-makers ! en kanjers zo dadelijk sputterend en proestend-opgewekt op deze mooie zo geweldige wereld en zijn allemaal uniek ! felicitaties !

 4. ! goed-zo-rob ! het is apartheid ! [ innig-vicieuze-gedachten-circus-cirkel-waanzin ] dit hoort doorbroken te worden voor de zich openende geluiden in ontsloten en zo bevrijde communicatie-circuits !!

 5. De fascisten hebben het zo geregeld dat alleen grote politieke partijen recht hebben op subsidie, terwijl de kleine en nieuwe partijen dat niet hebben. Dat is eigenlijk heel gek want de mening van iedereen moet gehoord kunnen worden en mensen besteden veel tijd en inzet de noodzakelijke veranderingen door te voeren. Door dan de ene partij wel geld te geven, en de andere partij nog geen cent, is toch al meteen duidelijk hoe de fascisten denken over democratische waarden en uitgangspunten? Natuurlijk is het ook zodat je slechts een tekstverwerker nodig hebt je mening neer te krabbelen maar indien je meer politieke ambitie hebt er ook meer mee te doen dan het pennen van opinie, kom je meteen in een star bureaucratisch systeem terecht van Kiesraden, en ondersteuningsverklaringen. De handige software van de Kiesraad lijkt niet geïnspireerd te zijn door politieke voorkeur en misschien hoort een land zo ook ingericht te worden. In de driegeleding van Steiner is toch ook iedereen gelijkwaardig en werkt iedereen toch ook zo veel mogelijk met elkaar samen? Dit is een onhoudbaar systeem als de temperatuur boven de zes graden uit zal komen voor het jaar 2050 en we er nu al achter zijn gekomen dat we niets anders gedaan hebben, dan geld heen en weer pompen, zoals een emmer water, die van emmer naar emmer gegoten wordt. Het spreekt toch voor zich dat als men een bepaalde politieke kwaliteit neer wil zetten, er ook kosten aan verbonden zitten en dat zij die deze “democratie” zo graag willen, daar dan een kleine bijdrage voor over hebben? Al was het maar zo een toetsenbord te vergoeden want met al die auteurs van verkiezingsprogramma’s slijten de toetsen harder dan de wegen onder leiding van S Dijksma.

 6. met de boodschap, dat ze zelf amper aan het woord komen en de gevestigde orde de strijd laat uitvechten,en nou maar PIEKEN, maw de mensen een rad voor de ogen draaien, want de situatie verandert niet zolang je de wordtels van dit gebeuren niet aanpakt\?

 7. “Ik veroordeel nationale zelfmoord. Europa’s economie en zijn cultuur worden met opzet door haar corrupte, volksvijandige en gewetenloze politici vernietigd tegen alle belangen van de burgers in. Veel mensen zoeken daarom een nieuw land waar ze hun culturele achtergrond kunnen behouden. Daarom bied Hongarije alle oorspronkelijke europeanen asiel aan, in het bijzonder aan Hollanders, Duitsers, Fransen en Italianen.”

  Getekend: Victor Orban.

  Ik kan jullie niet vertellen hoe blij mijn vrouw en ik zijn om na zorgvuldig onderzoek te hebben gedaan naar Hongarije te verkassen. We wonen nu riant in een gebied met een prachtig golvend landschap, in de plaatselijke volksmond ook wel “klein-toscane” genoemd. Ons onroerend goed is hier veilig (geen a.s. dwang-hypotheek!), ons geld is hier veilig (Hongarije heeft de Euro niet!) en ik wordt niet meer geterroriseerd door het nederlandse justitieapparaat (ik weet “te veel”). En….de meeste Hongaren zijn schatten van mensen!

  Uit respect voor Orban’s aanbod gaan mijn vrouw en ik hun allejezus moeilijke taal leren en krijgen daarvoor twee keer in de week les van een bevoegde lerares. Een klein dun grietje met een schrandere kop die echt wèrk maakt van haar baantje.

  Eindelijk vrij! Èn het zinkende schip nog vóór de ratten verlaten…

 8. er is maar één advies : NIET MEER GAAN STEMMEN OP DEZE CORRUPTE ZOOI. Wij moeten het zélf doen. STOP met belasting te betalen aan dit totaal verrotte systeem en wordt BURGERLIJK/MENSELIJK ON-GE-HOOR-ZAAM. Zoals de GRIEKEN die met velen SAMEN frauduleuze huisveilingen ONMOGELIJK maken……

 9. Zefs de kieswijzer of kieskompas is zo seniel ingericht dat je alleen maar op de ouwe kliek uitkomt.
  Ik heb meerere malen geprobeerd maar kom als Vrede en Recht man NOOIT uit uit bij een andere club dan die sukkels die het nooit over de schandalige bankpraktijken hebben, de NATO of NEXIT.
  Democratie? Amehoela!

  • Om je democratisch recht te doen gelden middels kiezen moet je je niet laten leiden tot een stem via een digitaal alogoritmisch ingericht programma.
   Hoeveel moeite is het om de partij programma’s te lezen en bij enig onduidelijkheid de partij even een mailtje te sturen om nadere uitleg?
   Overigens met alle kennis die we nu hebben met het “profilen” ( wat nog steeds verboten ist) zou ik alleen om die reden mijn voorkeuren niet geven aan een “stem kies kompaswijzer dan ik, ik dacht het niet” waarvan ik niet weet wat ze met die gegevens doen.
   😉
   Stem wijs , doe gewoon zelf je onderzoek.

 10. Het viel te verwachten dat nieuwe partijen geen podium krijgen. Want verkiezingsfroude en het onbeschaamd toucheren van hoge waarborgsommen beginnen al vèr voor de verkiezingen. En wat het verlies van die hoge waarborgsommen aangaat: men wordt niet bedrogen maar men bedriegt zichzelf. Door te geloven in politiek.

  • Wat te denken dat die aSSher zijn kabinet genoot erbij lapt, zei hij in een keer sorry u tegen Groningen? Daar stinken de kiezers maar wat graag in, de slijmneuss

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.