Publiek wint 1e zaadoorlog van multinationals

Eind februari hebben de Europese lidstaten besloten dat geen patenten meer mogen worden verleend door het Europees Octrooibureau over de planteneigenschappen. De Nederlandse veredelaars kunnen niet meer worden gedwarsboomd door de zaadmultinationals. Bioboeren branchevereniging Bionext houdt nog wel een slag om de arm.

De lidstaten hebben het standpunt van de Europese Commissie in deze zaak gevolgd.

De Europese Commissie concludeerde dat de Biotechrichtlijn de bedoeling heeft om producten van klassieke veredeling zoals planten, zaden en vruchten uit te zonderen van patentering. In reactie daarop besloot het Europees Octrooi Bureau(EOB) in december 2016 al om in afwachting van besluitvorming alle patentaanvragen en oppositieprocedures met betrekking tot klassieke veredeling  op te schorten.

Belangrijke volgende stap

De conclusie van de Europese Commissie is nu overgenomen door de Europese lidstaten. Het is nu aan de administratieve raad van het Europees Octrooi Bureau om de notitie om te zetten in beleid. De verwachting is dat ze op zijn vroegst in juni een besluit kunnen nemen.

Dit besluit van de Europese lidstaten is dus een belangrijke volgende stap op weg naar een verbod op patenten op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren, maar het einddoel is nog niet bereikt.

Maaike Raaijmakers van Bionext stelt: “de komende maanden worden écht cruciaal. De EU lidstaten mogen nu niet achterover gaan leunen maar moeten met goede, waterdichte juridische tekstvoorstellen komen en zorgen dat de verklarende notitie in strikt beleid wordt omgezet.“

Lobby blijft nodig

Bionext voert al enkele jaren campagne tegen dit soort patenten en is heel blij met deze belangrijke stap.

“Dit is echt een succes voor alle burgers, maatschappelijke organisaties en politici die zich gezamenlijk inzetten om een einde te maken aan patenten op onze voedselgewassen” aldus Maaike Raaijmakers van Bionext. “Lobby blijft echter wel nodig, ook in Nederland,  want de Nederlandse overheid wekt de indruk dat het werk er nu opzit. Dit  terwijl de vertaalslag van de notitie naar een juridische tekst cruciaal is voor het effect.  Want reken maar dat de juristen van de grote zaadbedrijven nu hun pennen slijpen. Daarom gaan wij ook door met campagne voeren totdat natuurlijke eigenschappen van planten niet meer als een uitvinding geclaimd kunnen worden. Onder de noemer  ‘De Grootste Zaadbank van Nederland’ komt Bionext in maart met een speciale actie rond patenten op groente in 175 biologische speciaalzaken verspreid over Nederland” vertelt Raaijmakers.

Meer informatie over de campagne De Grootste Zaadbank van Nederland’

Actie werkt

Dankzij grote maatschappelijke en politieke druk nam de Europese Commissie afstand van het beleid van het Europees Octrooi Bureau (EOB). De campagne van Bionext werpt zijn vruchten af.

Begin november publiceerde de Europese Commissie een notitie met daarin de belangrijkste conclusie dat de opstellers van de Patentwet de bedoeling hadden om producten van klassieke veredeling zoals planten, zaden en vruchten uit te zonderen van patentering. De Commissie neemt hiermee afstand van het beleid van het Europees Octrooi Bureau dat al meer dan honderd patenten heeft verleend op eigenschappen van klassiek veredelde gewassen.

In mei 2016 begon Bionext met de campagne De Grootste Zaadbank van Nederland. Bionext is de ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding. Door de patenten zou de controle over de wereldwijde zaad- en voedselproductie bij enkele multinationals komen te liggen. Hierdoor zouden minder groenten en rassen overblijven en de prijzen stijgen. Daarom moest de Europese patentwetgeving worden aangepast. Als het patenteren van natuurlijke eigenschappen niet stopt, worden deze bijzondere rassen van de markt verdrongen door hun gepatenteerde soortgenoten en blijft er nog maar één soort over.

In de landelijke actie van mei 2016 riep Bionext iedereen op de speciale actiezaden in huis te halen, ze in de vriezer te stoppen en zo filiaal te worden van de Grootste Zaadbank van Nederland. De actie was een klinkend succes. Er werden 34.000 setjes verkocht en meer dan 3360 filialen van de Zaadbank geopend.

Rob Vellekoop, 3 maart 2017

3 Comments

  1. Direkt gaan ze de lucht, die z ze zelf vervuild hebben, nog belasten ook? Een wereld op zijnnkop leven ?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.