Permacultuur: hoe mens en natuur kunnen samenwerken

In het eerste permacultuur moestuinboek geschikt voor het Nederlandse klimaat ‘Permacultuur in je moestuin’, ga je stap voor stap naar een moestuin geënt op permacultuurprincipes. Omdat iedere moestuinier een positieve bijdrage kan leveren aan het levensweb dat alles verbindt. Iedereen kan het toepassen in een achtertuin, een voortuin, op een dakterras en een balkon, op een schooltuin of in een buurtmoestuin.

Uiteindelijk benader je steeds meer het concept van
‘De boer die niets doet’ en de natuur die zijn eigen gang gaat.

De schrijver van het boek Christopher Shein zegt:”Permacultuur biedt ons een gereedschapskist met oeroude en hypermoderne technieken. De ethiek, de ontwerpprincipes, de technieken en de werkwijzen van permacultuur zijn geinspireerd op traditionele, eeuwenoude landbouw en maatschappelijke patronen, van inheemse beschavingen, van culturen die lange tijd hebben kunnen bestaan. Het heeft als doel de aarde productiever te maken en iedereen een goed gedekte tafel te bieden. Een ecologische tuin betekent minder hard werken, maar slimmer te werk gaan.”

Permacultuur vindt wereldwijd steeds meer navolging. Het geeft slimme combinaties van planten die elkaar versterken, het vertelt hoe je nuttige insecten naar je tuin lokt en de bodem in een gezonde balans brengt. Kortom hoe je met de natuur kunt meewerken en hoe je haar voor je kunt laten werken.

Hoofdstukken
1. Waarom permacultuur?
2. Basistechnieken
3. Ontwerpen met permacultuur
4. Vruchtbare aarde
5. Eten voor het kiezen
6. Zaadjes van je tuin
7. Permacultuur in de maatschappij

Eerlijk delen in wat er is, zorg voor de aarde en zorg voor de mens dat zijn de drie ethische principes van permacultuur.
Voorbeelden van dit delen vind je terug in de zadenbanken, voedselbos initiatieven en vrijwilligersdagen of meewerkdagen. Ook komen er steeds meer netwerken van mensen die gezamenlijke voedsel inkopen (Voko’s) of allerlei soorten coöperaties. Permacultuur brengt niet alleen respect voor onze aarde terug, maar ook voor onze medemens met wie we alles kunnen delen, omdat dit veel prettiger is dan alles voor jezelf houden.

Permacultuur in je moestuin
van Christopher Shein en Julie Thompson
ISDN9789062245352
Pagina’s 264
Prijs 29,95

Verkrijgbaar via Academy of Happiness

6 Comments

  • Het gaat niet om vrolijkheid, maar DLM wordt natuurlijk geen reclameblaadje voor extreem rechts.

 1. Er is echt werkelijk niets goed aan reguliere landbouw. Ten eerste de stank van die vieze megastallen, inderdaad is er ook ontzettend veel dierenleed en het saaie landschap is gevolg. Dan nog in de wetenschap dat de landbouw sector de grootste bijdrage levert aan het broeikaseffect dmv methaan (23 x zo sterke warmte absorptie dan koolstofdioxide) en natuurlijk het feit dat de landbouw netto meer energie kost dan opleverd door alle fossiele brandstoffen die het verbruikt. Bovendien bevatten groenten en fruit nauwelijks nog de belangrijke sporen elementen zoals zink wat onder andere zeer goed voor het immuunsysteem. De plant heeft zelf ook allerlei chemische elementen nodig om bepaalde nuttige moleculen als vitamine C te kunnen maken. De kunstmest die boeren gebruiken is voornamelijk NPK (stikstof fosfor, kalium). Dus dit zijn de enige elementen die de plant krijgt. Dit verklaart waarom mensen ook steeds vaker ziek zijn. Ik heb al die dingen zelf ook waargenomen. Heb in en varkensstal stage gelopen van school uit vroeger en zag daar varkens die super gestrest waren en met hele grote open wonden liepen. De hele dag ammoniak inademen en moest er zelf de hele avond nog van hoesten. Het moet nog wat worden als de olie op is dan valt de hele landbouw sector in elkaar.

  • Varkens horen niet in de stal , net als koeien ed.
   Zo vaak mogelijk buiten tot de vorst.
   Echter wat ik nu zie gebeuren al een aantal jaar is hoe de media het steeds weer probeert de waarheid om zeep te helpen, koeien die voor het eerst naar buiten gaan in de lente, jumping for joy, heppy de peppie, worden nu als ze heppie huppelend als stress-koe neergezet.

   “ziet u ze raken in de war ze kunnen het niet aan ze moeten in de stal blijven dat is beter”

   Idioot gewoon…

 2. De meeste boeren hebben, de goede niet aangesproken, landbouwroof gepleegd, waterverbruik op koste van de gemeenschap, oppervlaktewater verbruik naast vergiftiging en al het dierenleed?Gelukkig zijn er, die hier verandering in willen brengen

 3. Zelf ben ik geheel in harmonie met de natuur, deze wijst meer de weg naar gezondheid dan de fakesamenleving, die in de huidige tijd ingericht is?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.