NL media beheerst door 8 voornamelijk buitenlandse eigenaren

De Nederlandse media komen steeds meer in handen van buitenlandse eigenaren, nu het Belgische Mediahuis een bod heeft uitgebracht op Telegraaf Media Groep. Mediahuis is al eigenaar van NRC en De Limburger. Een overzicht van de bezitsverhoudingen van de belangrijkste media van ons land.

Op dit moment zijn het Mediahuis samen met de familie Van Pijenbroek (VP Exploitatie) in de slag om Telegraaf Media Groep (TMG) volledig in handen te krijgen. Van Pijenbroek is al grootaandeelhouder van TMG.

De laatste grote overname in de media wereld vond plaats in 2015 toen nam de Persgroep de regionale bladenuitgever Mecom over. Het NMA keurde deze fusie goed.

Telegraaf Media Groep TMG
Op dit moment zijn de aandelen onder andere in bezit van de Stichting Administratiekantoor aandelen Telegraaf (62%) en Bech, eigendom van de Brabantse familie Van Puijenbroek (via VP Exploitatie).
TMG geeft uit De Telegraaf, DFT, Telesport, Metro, Autovisie, Privé en VROUW; regionale bladen als Haarlems Dagblad en Noordhollands Dagblad; websites GeenStijl en Dumpert, radio station Classic FM.

Persgroep NV
Persgroep is een Vlaams mediabedrijf, dat volledig eigendom is van de in Vlaanderen bekende ondernemersfamilie Van Thillo. Het is uitgever van het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, Trouw en Het Parool en is eigenaar van de radiozender Q-music en diverse websites zoals Autotrack. Daarnaast regionale dagbladen als: De Gelderlander, De Stentor, Brabants Dagblad, BN DeStem, het Eindhovens Dagblad, Provinciale Zeeuwse Courant en De Twentsche Courant/ Tubantia.

Mediahuis
Deze uitgever is in handen van twee Belgische families, voor 62% van Leysen en 38% heeft Baert.
Mediahuis is de uitgever van de Vlaamse kranten De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, De Gentenaar en Het Belang van Limburg en de Nederlandse kranten Limburgs Dagblad, De Limburger en de dagbladen van NRC Media

NDC Media groep
NDC mediagroep is uitgever van de dagbladen Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en sinds 1 juli 2013 ook het Friesch Dagblad. Ook worden tientallen weekbladen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe uitgegeven.
Aandelen zijn in handen van twee stichtingen stichting Fryslan Boppe Oranjewoud en JM Fonds.

FD Media groep
HAL 98,25% van de aandelen in handen heeft gekregen. De overige 1,75% blijft in handen van de directie van de FD Mediagroep. De meerderheid van de aandelen in HAL Investments zijn van de Nederlandse familie Van der Vorm.
De groep geeft Het Financieele Dagblad uit en is eigenaar van BNR Nieuwsradio.

SBS Broadcasting
SBS Broadcasting Exploiteert de tv zenders SBS6 en 9, Veronica, Net 5.
Het Finse Sanoma Media Netherlands (van het Finse Sanoma) bezit 67% en John de Mol Jr met Talpa Holding 33%.

Bertelsmann
Het Duitse uitgeefconcern Bertelsmann is eigenaar van RTL 4, 5, 7, 8, Z en Lounge.

Viacom
De Amerikaanse mediagigant bezit Comedy Central, MTV en muziek- en jongerentv.

Rob Vellekoop, 12 januari 2017

8 Comments

  1. zoals ik iedereen al een tijdje aanraad, zeg je tv aansluiting op, lees geen kranten etc meer
    en zoek betrouwbare info op internet

  2. Misschien tijd om bijvooreeld “Gekochte journalisten” van Udo Ulfkotte eens te lezen? (Uitgeverij de Blauwe Archipel).

  3. Kunnen we er dan voetstoots vanuit gaan dat kwaliteitsmedia dan uiteindelijk niet meer bestaan?!
    Dat alle reguliere kanalen nu beheerst worden door tendensueuze effectgerichte propaganda om dat te dienen wat bepaald niet het belang is van de doorsnee burger…

  4. Ik zou me dodelijk vervelen in een baan als journalist als ik elke dag namens de hoofdredactie leugens op moet schrijven. Journalist en activist zijn vrije beroepen. Het is jammer dat door jaren depressies mensen de pen en het papier niet meer vast weten te houden zoals dat met de juiste aandacht het geval is. Er is genoeg te doen en te ontdekken. Mensen gooien het bijltje en zien er geen nut meer in. Met zo veel tegenwerking is het de vraag waar je het allemaal voor doet. Soms heb ik dan wel eens fantasieën dat we onze eigen mening doordrukken door gas in de metro los te laten of door busjes met explosieven tegen de gevel van instanties van de overheid te parkeren. Dan weet ik weer dat pen en papier een stevige hand nodig hebben want menig activisme kan vanuit stress en irritatie wel eens uitlopen op een gewelddadige confrontatie. Het heeft toch allemaal geen zin meer. Mensen jaren met vitamine D tekort laten zitten was dan ook een frontale aanval op onze democratie door links/ Pvda. Zij hebben het er zelf naar gemaakt.

  5. Het idee dat deze in handen komt van mediamagnaten als muldock ea doet me vrezen, want die dienen alleen de multinationals ea?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.