Ierland in rep en roer over daklozen

Dublin – Het urenlange onderhoud tussen de actiegroep Home Sweet Home en de Minister van Huisvesting Coveney van gisteren heeft niets opgeleverd. De actiegroep heeft vlak voor de kerstdagen een leeg kantoorgebouw Apollo House bezet in Dublin en het opengesteld voor daklozen. Home Sweet Home wil van de regering dat het geld leent om meer dan 1000 huizen te bouwen voor families in de Ierse hoofdstad en 100.000 eenheden sociale woningbouw te realiseren binnen de komende 10 jaar. Het hooggerechtshof heeft de groep opgedragen om uiterlijk op 11 januari het pand te verlaten.

Home Sweet Home noemt zichzelf een campagnegroep, het bestaat uit huisvestingsactivisten, artiesten en vakbondsmensen die vinden dat de overheid niet de verantwoordelijkheid op het gebied van huisvesting nog langer aan de commerciële sector mag afschuiven. Zij vinden dat de regering krachtig moet ingrijpen en iedereen een thuis moet verzekeren. Huisvesting is geen markt, maar een standaard mensenrecht, aldus de activisten.

“Is het te veel gevraagd van het moderne Ierland dat we willen dat niemand slaapt op straat? We zorgden voor gelijke sekse huwelijken, we waren het eerste land dat dit deed, en we waren een land geteisterd door hongersnoden waar iedereen moest vertrekken, wij vinden dat we in de frontlinie moeten staan om de dakloosheid te beëindigen” – Jim Sheridan

Het Apollo Huis biedt door de actie van Home Sweet Home iedere nacht aan 40 daklozen onderdak. De campagne heeft een brede publieke steun gekregen. Naast honderden vrijwilligers is meer dan €170.000 gedoneerd.
De groep wil voortaan privé verblijven in de noodopvang voor daklozen (in plaats van groepsgewijs) en de dakloze deze opvang 6 maanden lang garanderen.

Op donderdag marcheerden honderden mensen naar het Ministerie om een brief te overhandigen bestemd voor Minister van Financiën Noonan om de zogenaamde ‘Nama Act’ te gebruiken om dakloosheid te verlichten.
Een van de sprekers namens Home Sweet Home, vakbondsman Ogle zei dat zij als een resultaat van de campagne wilden dat de minister zijn wettelijke bevoegdheden zal gebruiken om meer onroerend goed beschikbaar te stellen voor de bestrijding van de dakloosheid. HSH is tegen de verkoop van sociale woningen aan de private sector. Meer huizen zouden juist verkocht moeten worden aan lokale overheden met de mogelijkheid om kantoren om te zetten in woongelegenheid.

De groep vindt dat de regering moet ingrijpen en meer dan 1000 huizen moet bouwen in Dublin om de wachtlijst te verkorten en desnoods dit betalen via hogere belastingen of door middel van een laag rentende overheidslening van  €500 miljoen. De overheid heeft echter een beperkte ruimte hiervoor binnen Europese regelgeving. De afgelopen zomer verzocht een meerpartijen comité aan de regering om toestemming te vragen aan de EU om af te wijken van een aantal bezuinigingsregels zodat meer in huisvesting kan worden geïnvesteerd.

http://www.irishtimes.com/news/social-affairs/apollo-house-activists-say-they-won-t-leave-until-nama-houses-homeless-1.2926699

Meer info
http://www.rte.ie/news/2017/0103/842399-apollo/
https://static.rasset.ie/documents/news/statement-from-tom-obrien-and-mazars.pdf
http://www.thejournal.ie/apollo-house-occupation-3171495-Jan2017/?utm_source=twitter_self

Rob Vellekoop, 7 januari 2016

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.