EU wil censuur op Russisch nieuws

Het Europese Parlement heeft op woensdag in Straatsburg een motie aangenomen naar aanleiding van een Rapport over communicatie waarin staat dat het (Russische) media aanbod moet worden beperkt en nieuwe en sociale netwerken kritisch gescreend moeten worden op desinformatie.

Met 691 deelnemers aan de stemming, stemden 304 voor de resolutie, 179 stemden tegen, en 208 onthielden zich.

De EU maakt zich zorgen over de informatie die de argeloze Europeaan over zich heen gestort krijgt van niet westerse bronnen en nieuwe en sociale media. Met name overheerst argwaan naar de Russen. Zij zouden angst willen zaaien (ik dacht steeds dat in ons land de NOS dit deed, red.) en verdeeldheid binnen Europa.

In de motie staat (onder A) dat een veelzijdige pers in de EU kan worden beperkt als derden de EU in diskrediet brengen omdat zij niet dezelfde waarden hebben.

Met andere woorden Russia Today en Sputnik News en Chinese nieuwszenders kunnen worden gecensureerd. Vanaf dat moment krijgen we alleen nog dingen te horen die de Europese Unie zijn burgers wil laten weten. Dus bijvoorbeeld eenzijdige berichtgeving over het conflict in Syrië, Irak en Afghanistan. Want zoals zo langzamerhand bekend is, spreekt de westerse pers met 1 stem en voortdurend hetzelfde verhaal.

Onder B van de motie staat zelfs dat een kritische evaluatie nodig is van nieuwe media en sociale netwerken.

Kan je het je voorstellen, dat internetkranten als TPO, Wanttoknow en DLM zouden gescreend gaan worden om te checken of ze desinformatie verstrekken (en wie bepaalt dat vervolgens?).

Nog opvallender is dat de main stream media geen strobreed in de weg gelegd wordt in het rapport, terwijl zij toch duidelijk tijdens de presidentsverkiezingen in de VS verre van neutraal, maar juist erg ongenuanceerd pro Clinton waren.

Het rapport is van de Poolse rapporteur: Anna Elżbieta Fotyga. Zij is lid van het Europese Parlement en van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers. Daarnaast is zij voorzitter van de Subcommissie veiligheid en defensie en onder andere lid van de Delegatie voor de betrekkingen met de Parlementaire Vergadering van de NAVO.

De Poolse opsteller van het rapport licht het als volgt toe.
“Er is veel gebeurd sinds de Russische agressie in Oekraïne en de annexatie van de Krim. Het was een wake-up call.
Vanuit ons gezichtspunt in Centraal en Oost Europa zijn de Russen begonnen met het vervormen van informatie en het beïnvloeden van media markten veel vroeger. Het was een pure voortzetting van de methoden en middelen die tijdens de Koude Oorlog werden gebruikt”. Ze zegt ook dat er tegen radicalisering moet worden gestreden.

In een persbericht van 10 oktober 2016 heeft de EU al verklaard dat ‘propaganda druk op de EU vanuit Rusland en Islamitische terroristische organisaties toeneemt’. Deze week hebben ze dus vanuit de EU nog wat extra gewicht hieraan gegeven door uitdrukkelijk een motie aan te nemen naar aanleiding van het rapport van het Poolse Europarlementslid.

Gelukkig komen er ook nog andere geluiden uit het Europese Parlement, al vertegenwoordigen deze een minderheid.

“Het is belachelijk wanneer hetzelfde rapport zowel een dreiging ziet vanuit ISIL als vanuit Rusland; dit laat zien dat mensen hun hoofd en hun realiteitszin verloren hebben.”

zegt het Franse Europarlementslid Jean-Luc Schaffhaueser tegen RT. Hij zegt op een punt te zijn aangekomen dat hij niet meer weet of hij moet lachen of huilen.

De EU “zoekt wanhopig naar een vijand, Rusland of een ander, zolang ze deze maar de schuld kunnen geven van hun eigen fouten. Niemand [in het parlement] wil toegeven dat de EU ideologie tot de huidige situatie heeft geleid, het  economische, sociale en politieke fiasco van het blok,” voegt Schaffhaueser toe.

“We hebben geluk dat er Russische media en andere media zijn die het opnemen tegen de officiële propaganda van de EU.”

Tijdens het debat verklaarde de Spaanse Europarlementariër Javier Couso Permuy dat het rapport een belediging is voor de intelligentie van Europeanen.”

“Het rapport is krankzinnig. Het voedt hysterie tegen Rusland en neo-McCarthyisme in Europa. Het is een karikatuur van Russland,” zei Permuy. “Het is een gevaarlijk rapport. Het zoekt de confrontatie en het is een aanval op de vrijheid van informatie. Om terroristische organisaties als Daesh, op het zelfde niveau te zetten als een lid van de Veiligheidsraad en andere multilaterale organisaties, is een belediging van de intelligentie van Europeanen.”

De hoofdredactrice van Sputnik news Margarita Simonyan zegt hierover:

“Ik begrijp niet wie dit het meeste zal raken, ons of het Europese etablissement, die zo gemakkelijk voor een onnozele, irrelevante, irrationele angst hun eigen principes verraden, in ieder geval het principe van de vrijheid van meningsuiting”

Rob Vellekoop, 24 november 2016

12 Comments

 1. Gisteren zond ik [bijna] alle 2e kamerleden (parleurs) een kort citaat uit het artikel
  Die EU steht kurz vor dem Zusammenbruch http://alles-schallundrauch.blogspot.com/2016/11/die-eu-steht-kurz-vor-dem-zusammenbruch.html#ixzz4R2hxtwuG >>>
  Jetzt kommt das grosse ABER … mit Zensur und Bevormundung kann man den Zusammenbruch der EU nicht aufhalten. Der Trend wird sich verstärken, dass die Menschen mehr und mehr alternative Nachrichtenquellen aufsuchen und sich von den Lügenmedien abwenden. So auch in den USA.
  Mensen zijn niet dom en zullen tenslotte in beweging komen! En krachtig ook.

  Als ik dit zie, dan begrijp ik niet dat dit voor mag komen:
  https://www.facebook.com/blacktivists/videos/vb.128371547505950/366207037055732/?type=2&theater
  Ik moet dan gelijk weer denken aan het mogen toepassen van de zogenoemde NEKklem (bedankt Sjoerd Bonnema voor je heldere reactie!) en Mitch Henriquez. Die mag NOG STEEDS toegepast worden! http://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/landscape_2/public/content/images/2016/10/29/training-nekklem1.jpg?itok=EjkEs8IF Mijn maag draait er van om.

  Óp naar een menswaardige samenleving! Wég met alle huidige politici; daar komt toch niets goeds van; [zo goed als] allemaal dikke ego’s. De “gewone” vrouw en man kan uitstékend in harmonie leven, namelijk!

 2. Bij zo’n eu-stemming ligt de helft, als die werkelijk op trommelen, te slapen,want het belangrijkste is deze stemming voor het gepeupel zo schijnbaar-mogelijk-democratisch voor te houden?

 3. “Met 691 deelnemers aan de stemming, stemden 304 vóór de resolutie, 179 stemden tegen, en 208 onthielden zich.”
  Hiermee heeft het EU-parlement het democratische pad verlaten en zijn fascistoïde koers bevestigd. Als dit niet schreeuwt voor een Nexit, Dexit, Fraxit enz. wat dan wél…! Dit is analoog aan de “Gleichschaltung” van de media onder het Nazi-regiem in de vorige eeuw…!

 4. Ik ben even in verwarring. Ik dacht dat ik had gelezen een tijd terug dat Koenders de/een Russiche site/krant subsidie had gegeven. Hoe zit het dan daarmee? Als dat waar was? En nu boycotten? Bij mijn (hoop) weten geloof ik erin dat zij te laat zijn. Met deze botcot redden zij het niet.
  @ Johan Alphons,je kan e.v.t even kijken bij Lang Leve Europa over de hoax plus update van wie het kwam de hoaxwijser. Als dat waar is.Dat is aan ieder zich zelf

 5. Dat het publiek door de media gedisinformeerd wordt is van beide staten meer dan duidelijk een beetje grote propaganda Machine?

 6. Het “nepnieuws”van met name de MSM knalt door het plafond. Zelfs de CEO van Twitter is al slachtoffer geworden van zijn eigen waakhond robots toen zijn account werd geblokkeerd. Twitter probeerde dit stil te houden maar het gaat nu de hele wereld over. Waar of niet waar?
  Nu is de MSM vooral de alternatieve media de schuld van het nepnieuws te geven.Waar of niet waar?
  https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/valse-nieuwssites
  En de EU wijst graag naar het buitenland. Waar of niet waar?

  zodat je kant en klare brokken gepolijste propaganda binnenkrijgt. Waar of niet waar?

 7. Dit geeft wel heel duidelijk aan wie er bang is dat EU-burgers ontdekken dat er heel veel mis is met de huidige media en hun propagandaboodschappen. Propaganda komt van Rusland en het Westen vertelt de waarheid. Als mensen dat niet snappen dan moet hen verboden worden andere meningen te beluisteren.

 8. De weg uit het reservaat van de beklemming.

  Het aan banden leggen van niet mainstream nieuws hoort bij het angstvallig staande houden van het kaartenhuis van de technocratie. Hier,in het steeds minder vrij wordende westen, in de vorm van het kapitalisme van het nooit genoeg en daaraan gelieerde media. Het geleidelijk aan banden leggen van vernieuwingen in de vorm van onderdrukken van autonoom denken, voelen en doen. En het door repressie onder controle houden van kritisch denkende en opererende personen en groeperingen, in de mond van de Jozias Aartsen, Mark Rutte en de ‘veiligheidsdiensten’ ook wel ‘links extremistische elementen genoemd’. Uiteraard zijn westerse waarden in dit denken ten allen tijde meer dan superieur aan andere waarden. Daar moeten we natuurlijk niet te veel over na gaan denken.

  V.O. C
  Zo vaart de V.O.C van verrijking, graaien en mensen dom houden ten koste van alles wat kwetsbaar is vrolijk door. Men kijkt naar de prachtige oude schepen en het ‘heldendom’ maar vergeet en verzwijgt de slavenhandel, mishandeling en uitbuiting. Men kijkt naar de Hollandsche ondernemingsgeest maar vergeet het plunderen van natuur en cultuur resulterend in de uiteindelijke (culturele) genocide van vele oorspronkelijke bewoners van heel Amerika, Australië, Afrika en Azië.

  Vooruitgang met een nekklem?
  Vele politici noemen de huidige ontwikkelingen vooruitgang maar eigenlijk is het een verstikkende vorm van geestelijke armoede. “Waarom zullen we excuses aanbieden voor de slavernij? Voor iets waar we zelf niet bij waren.” sprak Mark Rutte (geschiedenisleraar nota bene)laats nog uit. Niets geleerd in meer dan 400 jaar. Dus slaan we zwarte piet demonstranten maar in het gezicht. Dus pakken we met veel machtsvertoon en geweld vrijdenkers en antifa ‘preventief’ op( Den Haag 19 november 2016 met dank aan o.a.Jozias Aartsen, alweer VVD en zijn politiekorps). De nekklem van politici en politie is zo langzamerhand in het straatbeeld van ‘Den Haag’ en inmiddels ook ver daarbuiten gemeengoed aan het worden. Dat dit ook anders kan hoor je in de verbinding makende speech van premier Paul Keating van Australië (Redfern Address, 10 december 1992), http://www.abc.net.au/archives/80days/stories/2012/01/19/3415316.htm

  Maar goed dat is al weer heel wat jaren geleden. We weten inmiddels allemaal hoe dat met het geweten, geheugen en vooral empathie van dit neoliberale kabinet en nogal wat meelopers en wegbereiders zit. Oorzaak en gevolg denken dat is niet de sterkste kant van onze huidige politici(eufemisme). En zo is het handelsmerk van de democratie, het compromis, verworden tot iets wat het superkapitalisme met al zijn technocraten in stand moeten houden of liever nog vergroten. Tot iets dat ten koste gaat van al het kwetsbare in de samenleving en leefomgeving. Tot iets wat steeds onomkeerbaarder wordt.

  Collectieve karakterzwakte
  Het is ook de voedingsbodem voor het nieuwe fascisme. Het ongenoegen dat niet wordt vertaald in helder oorzaak-en-gevolg denken, voelen, doen en laten maar terecht is gekomen in de stem van de onderbuik, rancune en uitsluiting. De stem ook van het weglachen waar onze VVD vrienden het patent op lijken te hebben(Rutte, Aartsen,Zalm,Zijlstra). Een weglachen dat eigenlijk het werkelijke wegkijken van de existentiële en ecologische crisis is. Dit alles kan gemakkelijk uitmondende in een collectieve karakterzwakte gelijk als in de jaren voorafgaande aan WO II. En dus mogelijk ook in een stem op een leider die geen tegenspraak duld op straffe van uitzetting of waarschijnlijk eenmaal aan de macht van opsluiting en psychisch en fysiek geweld. Dat proces is onder druk van de PVV door met name de VVD al in werking gesteld. Hier in Nederland zou zich dat dus kunnen vertalen in een stem op leider Wilders, zijn PVV en daar aan gelieerde stoottroepen.

  En zo kan het ook zijn dat de wegbereiders van de ontkenning, weglachen, het werkelijk wegkijken en vaan weinig empathisch en historisch perspectief steeds meer repressie toe passen tegen pioniers en vrijdenkers die democratische waarden willen verruimen, veranderen en/of de parlementaire democratie een ander daglicht willen stellen.

  Conclusie
  De conclusie kan dan ook zijn dat er een anarchistishe noodzaak is en blijft ten voordele van het kwetsbare en in wezen van de Aarde. Een ecologische levenslijn ook, met een soort (boeddhistische) levensbeschouwelijke noodzaak van bewustwording; dat er meer tussen hemel en Aarde is dan geld, economische groei en het als maar meer. Dat begint bij jezelf. Dat begint ook bij actie tegen banken, multinationals, grootschalige land- en tuinbouw en hen ondersteunende beleidsmakers, wetenschappers en politici. Soms zal dat buitenparlementair moeten gezien ook de vergaande negatieve ontwikkelingen op het gebied van de vrijheid van meningsuiting( zie hierboven).
  De actie heeft een vorm die groter is dan ’tegen’. Het is een strijd voor het recht ten gunste van allen, het recht op zelfbeschikking, autonomie en het samenleven gericht op leven in al zijn oorspronkelijke vormen. Er ligt nog niet direct een blauwdruk klaar. Geef pioniers en dus jezelf ruim baan. De ecologische strijd kent uiteindelijk alleen maar winnaars.
  Aho Mitakuye Oyasin,
  Voor al mijn relaties.

 9. Uit deze zet is toch maar weer overduidelijk dat de VS de EU uiteindelijk laat doen wat het moet doen.
  Gehoorzamen.
  De VS en de zionistische kliek is uit op oorlog.
  Dan zien we dezelfde methodiek als in de dertiger jaren waarbij pogroms en Goebbels propaganda de lont in het kruitvat moest aansteken.
  En de EU schapen en al hun sympatisanten gaan ook (misschien wel tegen beter weten) mee met de hetzerij.
  Wie nu nog niet overtuigd is van een dikke vette NEXIT en een definitieve breuk met de schurkenstaat de VS lijdt aan destructieve zelfhaat.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.