EU spekt oud commissarissen met forse uitkeringen

Het Duitse weekblad Die Welt heeft de ‘uitkeringen’ boven water van 16 ex-EU commissarissen die in 2014 zijn afgetreden. Zij krijgen ‘overgangsvergoedingen’ van minimaal 99.996 Euro per persoon per jaar.

Pas nadat Die Zeit een klacht had ingediend bij het EU Gerechtshof kwam de EU-commissie met de namen over de brug. Volgens een regeling uit 1967 ontvangen ex-commissarissen tot drie jaar na hun dienstperiode 40-60 procent van hun salaris.

De meeste van deze voormalige commissarissen zijn echter al lang weer in een of meerdere functies werkzaam en blijven desondanks deze vergoeding incasseren.

Die Zeit noemt bijvoorbeeld de ex-commissaris voor de Handel de Belg Karel De Gucht die zowel voor de staalgigant Arcelor-Mittal als voor het Belgische Proximus werkzaam is. Daarnaast schnabbelt hij ook bij Merit Capital en CVC Capital Partners. De Gucht schijnt desondanks een EU-uitkering te ontvangen van 124.000 Euro per jaar.

Connie Hedegaard, de Deense voormalige EU-commissaris voor het Klimaat werkt sinds april voor het klimaatconcern Danfoss, dit levert een slordige 800.000 Euro op. De EU-uitkering wordt daarnaast gewoon doorbetaald.

Andere dubbelverdieners zijn Dacian Ciolos, de vroegere commissaris is nu premier van Roemenië en de Pool Lewandoski.

Ook de commissarissen die slechts kort in dienst waren van de EU worden rijkelijk gespekt. Zowel de Italiaan Ferdinando Nelli Feroci als de Pool Jacek Dominik die elk 3,5 maand voor de EU werkzaam waren krijgen nog steeds de EU-uitkering.

Bovenop deze onwaarschijnlijke bevoordeling komt een belastingvoordeel omdat de EU-uitkering met 23% belast wordt.

De voormalige commissarissen Neelie Kroes, Viviane Reding en Barroso ontvangen een pensioenuitkering van de gulle EU, dit bedraagt een slordige 7000 Euro per maand.

Volgens een opgave van de EU verdient de voorzitter van de Europese Commissie per maand bruto ruim € 25.500. De hoge vertegenwoordiger van de EU, verdient per maand ruim € 24.000 bruto, de vicepresidenten in de Europese Commissie elk ruim € 23.000 per maand en de overige eurocommissarissen verdienen ruim € 20.000 per maand. Daar komen nog een aantal vergoedingen bij, die in de honderden tot zelf een paar duizend euro per maand kunnen oplopen.

Er werken ongeveer 55.000 mensen bij Europese instellingen. Ongeveer 33.000 ambtenaren werken voor de Europese Commissie, bij het Europees Parlement werken 6000 ambtenaren en de overige 16.000 mensen zijn medewerker bij één van de overige instellingen en agentschappen van de Europese Unie of werken als tolk/vertaler.

Rob Vellekoop, 18 november 2016

 

5 Comments

 1. Je ziet aan de paar reacties hoe maximaal deze gang van zaken mensen tegen de borst stuit!
  Zoals MM zegt: “Leg dat maar eens uit aan een ww-er”.
  Het gaat inderdaad omde enorme tegenstelling; alsof de ene mens meer waard is dan de andere. Onbalans houdt nóóit stand.
  Net zoals DLM hier doet: [trachten te] exposeren. De foto aan het begin van dit artikel is de toegangspoort?
  Zullen zij verdwijnen, slechts met de staart tussen hun benen? Actie = reactie, immers.
  Want transparantie en helderheid in dezen brengt slechts een waardige samenleving. Anders niet.

  REPLY

 2. Van de grote hoop, dat merkt toch niemand? Terug naar kleinschalig heid, want het is 5over12?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.