Wikileaks onthult in 10 jaar 10 miljoen documenten

Vandaag heeft WikiLeaks een persconferentie gegeven ter ere van het 10 jarige bestaan. Ondanks enorme druk van tal van landen die het niet prettig vinden dat hun geheime informatie voor het publiek beschikbaar komt en doodsbedreigingen, waarvan een recente nog door H. Clinton, gaan deze helden onder leiding van Assange door.

Julian Assange is al meer dan 2.000 dagen in huisarrest in de ambassade van Ecuador in Londen. Dit ondanks de verklaring van de UN Working Group on Arbitrary Detention (WGAD) die op op 5 februari van dit jaar verklaarde dat dit onwettig is. De United Nations Working Group heeft de onmiddellijke vrijlating geëist en tevens een compensatie van zowel Zweden als het Verenigd Koninkrijk.

In de afgelopen jaren verstomden WikiLeaks publicaties talrijke wereldleiders en verbaasden miljoenen mensen zich over het ongebreidelde machtsmisbruik en de manipulatie van volkeren in tal van landen.

Top 10 van volgens WikiLeaks grootste hits

Guantanamo Files
legden bloot de systematische en routinematige schendingen van de conventies van Geneve en het misbruik van 800 gevangenen vanaf 14 tot 89 jaar oud in Guantanamo Bay (Cuba)

Irak en Afghanistan oorlogsverslagen
toonden het ware aantal dodelijke burgerslachtoffers in Irak en is het meest gedetailleerde document over de oorlog. Het laat in detail zien het misbruik en de marteling van gevangenen door politie en militairen met volledige kennis bij de bondgenoten.

Minton Rapport
in detail toont dit rapport de manier waarop de Nederlandse multinational Trafigura giftig afval dumpte in Ivoorkust met blootstelling van 108.000 mensen. Het rapport werd tegengehouden, waarop the Guardian en de BBC gehoorzaamden, maar WikiLeaks ging gelukkig door.

Collateral moord
deze geclassificeerde Amerikaanse militaire video van een bewapende helikopter vermoordt 18 mensen in een Iraakse voorstad van New Baghdad, inclusief twee Reuters journalisten en hun bewakers en legt een oorlogsmisdaad vast.

– PLUSD
de bibliotheek van de Amerikaanse Diplomatieke Dienst groeit uit tot een verzameling van 3.326.538 diplomatieke documenten van 274 consulaten en ambassades over een periode van 1966 tot 2010. PLUSD documenten, 50 jaar van Amerikaanse diplomatieke relaties van over de wereld, hun activiteiten, hun ondernemingen, hun bondgenoten en vijanden.

Syrië Files
leveren een buitengewoon inzicht in het regime van Assad van augustus 2006 tot maart 2012, via meer dan twee miljoen e-mails van 680 Syrische politieke figuren, ministeries en gelinkte bedrijven en de internationale veiligheidscontracten van het regime.

Global Intelligence Files
onthullen de interne werking van het particuliere informatiebedrijf Stratfor, dat werkt voor de Amerikaanse regering en grote ondernemingen zoals Bhopals Dow Chemical Co., Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon en regeringsagentschappen, inclusief Het Amerikaanse departement van Binnenlandse Veiligheid, de Amerikaanse mariniers en het Amerikaanse Defence Intelligence Agency.

TPP, TTIP & TISA
de belangrijkste handelsovereenkomsten opgesteld en in het geheim onderhandeld zonder democratische controle. WikiLeaks heeft verschillende concept hoofdstukken en onderhandelingsposities naar buiten gebracht. Dit heeft wereldwijd sociale rechts- en eerlijke handelsbewegingen aangemoedigd. Het Trans Pacific Partnership Agreement (TPP) en Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) staan nu stil. Het minder bekende Trade in Services Agreement (TiSA) tussen de VS, EU en 22 andere landen, dat twee derde van het wereld GDP vertegenwoordigt,  is geclassificeerd als geheim, niet alleen tijdens de onderhandelingen, maar ook vijf jaar nadat het in werking is getreden.

NSA Wereld Leiders Doelen
zijn de meest geheime documenten ooit gepubliceerd door een media organisatie. De documenten onthullen het aftappen van NSA doelen, inclusief VN Secretaris-Generaal Ban Ki-Moons ontmoetingen met wereldleiders, premiers Berlusconi en Netanyahu, President Hollande, het Japanse kabinet, en Amerikaanse economische spionage in Japan, Frankrijk en Brazilie, het is het uitkiezen voor het aftappen van de Hoge VN-commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) en de directeur van de afdeling regelgeving van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Democratische Nationale Commissie
deze lekken bestaan uit 19.252 e-mails en 8.034 bijlagen van de leiding van de Amerikaanse Democratische Nationale Partij, wat leidde tot het aftreden van vijf top officials die een van de twee Democratische kandidaten, Bernie Sanders, ten gunste van Hillary Clinton tegenwerkten via media outlets als CNN, MSNBC, en black PR methoden.

Hoe zou de wereld er uit hebben gezien als WikiLeaks dit niet naar buiten had gebracht? Wat had ‘de wereld’ gedaan zonder deze kennis? De lijst met publicaties is oneindig lang. Ook lekken waarbij Duitsland op de een of ander manier betrokken was, hadden verstrekkende gevolgen.

Zoals de publicatie in 2008 van de banden tussen de Duitse geheime dienst (BND) en georganiseerde misdaad in Kosovo. Hierin werden ook de hoofdrolspelers onthuld. Ook in 2008 bracht WikiLeaks de illegale spionageactiviteiten door dezelfde BND van Duitse journalisten naar buiten.

In maart 2010 werd het CIA rapport gepubliceerd over de druk die op Frankrijk en Duitsland werd opgevoerd om de oorlog in Afghanistan te blijven steunen. Het is het recept van een doelbewuste manipulatie van de publieke opinie van twee NAVO bondgenoten geschreven door de CIA.

WikiLeaks publiceerde in 2015 het bewijs dat de Amerikaanse National Security Agency (NSA) de Duitse minister van Buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier bespioneerde. Ook de NSA onderscheppingen van de gangen van de Duitse bondskanselier Merkel, met name over de manier waarop zij reageerde op de internationale financiële crisis en de bail-out in de Eurozone.

Alle Leaks op een rijtje

Rob Vellekoop, 4 oktober 2016

2 Comments

  1. DE SLOPER!!!

    WAREN ER MAAR MEER VAN DEZE MENSEN DIE DE KENNIS EN DE KANALEN WETEN OM HET WITTE BOORD TUIG KEI HARD AAN TE PAKKEN MET HUN DUISTEREN VRIENDJES POLITIEK WAT ALLEMAAL VOOR EEN HOOP ELLENDE HEEFT VEROORZAAKT!!

    IK DANK U!!!!!

  2. Wapenleveranties zijn sowieso geheim anders hadden dergelijke oorlogen als nu in Syrië nooit en ben tenever bestaan?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.