Liberaal duo Rutte – Wilders speelt elkaar bal toe

De parlementsverkiezingen komen er aan. Meer dan een half jaar lang zal de Haagse strijd der titanen onafgebroken de aandacht van de mainstream media krijgen. De media noemen het ‘de tweestrijd tussen Wilders en Rutte’. Het is echter niet meer dan een ordinair een-tweetje tussen liberale broeders.

Op 27 augustus werkte de Telegraaf graag mee aan het verhaaltje ‘Rutte zegt sorry’. Daarna mochten andere media hieraan nog eens extra aandacht besteden, ook in het voorheen socialistische bolwerk De Wereld Draait Door.

Ondertussen had Wilders een tussendoortje met het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. Welke politieke beweging zou niet graag op schoot zitten bij de mainstream media?

Na De Wereld Draait Door werkte ook de VPRO gaarne mee aan het ontwaakte media offensief met het programma ‘Zomergasten’. Hierin was iedere spontaniteit volledig uitgebannen om de VVD-boodschap zo steriel mogelijk te kunnen presenteren. De boodschap die Rutte hierin brengt is: Wilders is een groot gevaar voor de samenleving.

Het resultaat volgens een peiling (die natuurlijk net zo voorgekookt is als het hele mediacircus er omheen) VVD en PVV komen elk op 25 zetels.

Gelukkig, hoe toevallig, liet een VVD-coryfee vallen dat Wilders een fascist is waarop de blonde god weer kon uithalen naar de VVD en zich mocht presenteren als slachtoffer van kwaadsprekerij.

Want let op dit is het spel, het is een-tweetje dat Wilders en Rutte eindeloos spelen: Wilders komt met een extreem bericht via Twitter (meer dan 700.000 volgers), dit wordt dankbaar opgepakt door de mainstream. Vervolgens wordt Rutte gevraagd hoe vreselijk hij de uitspraken van Wilders vindt. Dan wordt zijn reactie massaal de polder ingestuurd. Waarop Wilders dan weer ongezouten mag reageren. Op deze manier komt er een eindeloze berichtenbrij die steeds Wilders of Rutte en meestal beiden als onderwerp hebben. Zo heeft de Limburger ook zijn A4tje gepromoot.

Dit spel tussen de liberale broeders, die in talloze toneelstukjes lelijke dingen over elkaar zeggen, werkt zonder weerga. De media moeten natuurlijk wel meewerken, want zonder hun medewerking komt Wilders niet verder dan zijn Twitter vriendjes en Rutte niet verder dan saaie verkiezingspraatjes. Daar is blijkbaar goed voor gezorgd, wat op zich weer niet verbazingwekkend is als de lezer beseft wie de acht eigenaren van onze media zijn.

Wilders begon zijn politieke carrière in 1997 in de Utrechtse gemeenteraad voor de VVD, waarvan hij sinds 1989 lid was. Op 3 september 2004 stapte hij uit de VVD en richtte een eenmansfractie op, de Groep Wilders. De voortzetting daarvan werd de PVV, waarvan hij tot op heden enig lid is.

Rob Vellekoop, 11 september 2016

9 Comments

 1. Met de wetenschap dat zonder die ‘crap’ het leven een meer normaal beloop zal hebben?

 2. Het hele probleem ligt bij “de” media die gewoon de feiten niet vertelt omdat veel journalisten nog te dom zijn te ********. In een democratisch land is er op basis van informatie een democratisch debat, waarbij eerlijke en sociale afspraken gemaakt worden, het beste onder de vlag van het humanisme. Wat de media doet is oud papier vies maken met inkt, en de stroom verspillen van al die televisie-uitzendingen die nergens over gaan. Journalisten zijn in veel gevallen een gewelddadige beroepsgroep want mensen een illusie van de waarheid voorhouden is ook een vorm van geweld. Het is een doelbewust plan, net zoals het doelbewust op is gezet het onderwijssysteem zo in te richten dat mensen ‘niet te slim worden’. Want voor een democratisch debat zal toch niemand weg lopen? En het is beter voor Wilders zelf, die terechte punten naar voren brengt en op de inhoud oplossingen moet verwezenlijken, dan slechts gezien te worden als de zoveelste leugenaar, propagandamaker, en fascist. Het staatsterrorisme wordt in dit land gepleegd via de Volkskrant. Ik dacht dat je een verklaring moest hebben geen massamoordenaar te zijn om in dit land ergens hoofdredacteur van te worden. ’t zou wel beter zijn dan ten minste. – de hoofdredacteur

 3. Het is en blijft leuk, eens commentaar te moeten (kunnen) geven op de morele “platzak” elite( moreel degeneratief elitaire attitude is ook goed) en om een politiek steekspelletje te analyseren en te concluderen dat de gehele “Tweede Kamer der Staten Generaal” in feite de speelkamer is van “schakers der psychologie” en de bedriegende en liegende spelers, ten gunste van het behoud op het pluche. Het “electoraat” eist brood en spelen én een pot bier. De harde realiteit wordt uitgehold met retorische, dus niets zeggende spraakmakende bewoordingen, in de hoop dat een en ander als een soort stroop in de ogen van het electoraat komt, waarna deze elkaar ziekelijk kunnen knuffelen en met “social talk” de moed inspreken en als slachtoffer te kijk staan. “Het bekende regeer en heers politieke spel”. Per definitie is het misbruik maken van de intellectueel minder bedeelde medemens……… dat spel is al eeuwen oud…….. en…. het werkt nog steeds. Hoe verwerpelijk dat ook is.

 4. Een land moet niet geregeerd worden door een bende criminele ambtenaars maar moet bestuurd worden door vakmensen uit de wereld van de economie en de filosofie. Door mensen die we -bij ingebreke blijven- ook gewoon naar huis kunnen sturen. Maar mijn vrouw en ik gaan daar natuurlijk niet op zitten wachten: wij pakken de koffers….

  Gauw wegwezen hier.

 5. Men kan het maar niet bevatten: Mark Rutte en Geert Wilders zijn al heel lang persoonlijk bevriend met elkaar. Het zijn twee VVD-vrienden die 25 jaar geleden ook al hun politieke strategieën onder het genoegen van een kop koffie bespraken.

  De politieke animositeit is geveinsd. Goed om de melkkoeien van boer Rutte straks weer naar de stembus te lokken alwaar het serviele vee zelf voor het hele debakel gaat kiezen.

  Het geloof in de politiek en in het functioneren van politieke partijen is een bijzonder dom en gevaarlijk geloof.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.